Σήμερα το βράδυ ολοκληρώνεται – στο Ηράκλειο – η διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κρήτη ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης. Χθες, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, αλλά και της παραμονής (της σημερινής) επετείου του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου του 2015, ένας εκ των πρωταγωνιστών εκείνης της «μεγαλειώδους» όπως την χαρακτηρίζει «στιγμής» για την ελληνική δημοκρατία, έκανε στάση και στο Ρέθυμνο.
Ο κ. Βαρουφάκης, κι ενώ το πρωί είχε ξεκινήσει την περιοδεία του από το Ηράκλειο, το απόγευμα βρέθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου για τις εργασιακές συνθήκες (και όχι μόνο). Συνοδευόταν από τον βουλευτή Ηρακλείου του κόμματος, Γιώργο Λογιάδη.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, με τις συνθήκες εργασίας στον τουρισμό, το εποχικό επίδομα ανεργίας αλλά και την ανύπαρκτη κατ’ ουσίαν επιθεώρηση εργασίας. «Το ΣΕΠΕ Ρέθυμνου έχει μία υπάλληλο και αυτή υπό συνταξιοδότηση» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση της επιθεώρησης εργασίας, δυνατά συνδικάτα και συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην απασχόληση στον τουρισμό.
Ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25, σε δηλώσεις τους τα ΜΜΕ, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο, κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ενέργειας και της ακρίβειας, κάνοντας τέλος αναδρομή στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν επτά χρόνια πριν και στο τι ακολούθησε, υπεραμυνόμενος της στάσης και των επιλογών του.
«Συλλογικές συμβάσεις», «ρήξη» και «επιτροπή ανταγωνισμού»
Οι ελλείψεις προσωπικού στον τουρισμό είναι μία σκληρή πραγματικότητα, την οποία περιέγραψαν οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου στον κ. Βαρουφάκη. «Έχουμε κι εδώ το φαινόμενο που ξεκίνησε από την Αμερική, της λεγόμενης «Μεγάλης Παραίτησης». Εργαζόμενοι μετά την πανδημία οι οποίοι βρίσκονται μπροστά σε ένα φάσμα τραγικών συνθηκών διαβίωσης κι εργασίες – συνθήκες γαλέρας όπως λέμε. Παράλληλα, υπάρχει πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση – τα αεροδρόμια είναι φίσκα στους ξένους τουρίστες – αλλά έχεις και τις πληθωριστικές τάσεις οι οποίες περικόπτουν τα ποσοστά κέρδους των εργοδοτών. Αλλά έχεις κι εργοδότες οι οποίοι προσπαθούν να ρεφάρουν εις βάρος της μισθωτής εργασίας. Αυτό που λέγαμε κάποτε η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδος, ο τουρισμός, εξελίχθηκε στη διάρκεια της πανδημίας στο μεγάλο βαρίδι που μάς τράβηξε όλους προς τα κάτω» ήταν η αρχική παρατήρηση του επικεφαλής του ΜεΡΑ 25.
Σήμερα, όπως υποστήριξε, αντί ο τουρισμός να αποτελεί το εφαλτήριο για την «ανάπτυξη και τη μεγέθυνση των τοπικών κοινωνιών, η πολύ μεγάλη προσέλευση τουριστών φέρνει πολύ μεγάλα προβλήματα – αντί να λύνει». Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο «έχει να κάνει με τη δόμηση της αγοράς εργασίας. Το γεγονός ότι δεν έχουμε συλλογικές συμβάσεις αποδεικνύει ότι οι συλλογικές συμβάσεις δεν είναι πολυτέλεια που έχει μία χώρα · είναι προαπαιτούμενο για να μπορεί η όποια προσέλευση τουριστών να οδηγήσει σε μεγέθυνση και ανάπτυξη».
Στον σχεδιασμό του κόμματός του για την ενίσχυση του τουρισμού, κυρίαρχη θέση έχουν οι «συλλογικές συμβάσεις εργασίας», απέναντι στο υπάρχον «αλαλούμ» και της «άναρχης, υποτιθέμενης ανάπτυξης» του προϊόντος, όπως υποστήριξε.
Ο κ. Βαρουφάκης ανέδειξε την ανάγκη «ρήξης» με τους ολιγάρχες, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης λέγοντας ότι «θα μπορούσε αύριο να μειωθεί κατά 56% η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να χάνουν καν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας». Αυτό, όπως είπε «δεν γίνεται, γιατί είναι τέσσερις ολιγάρχες συν την CVC με έδρα το Λονδίνο που αγόρασε τη ΔΕΗ, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κάνουν πανηγύρι λεηλατώντας τους Έλληνες πολίτες».
Σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη, ο γραμματέας του ΜεΡΑ 25 κατηγόρησε τα «καρτέλ των σούπερ μάρκετ» για αισχροκέρδεια εις βάρος των παραγωγών, και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία επιτροπή ανταγωνισμού: «Τα σούπερ μάρκετ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν αυξήσει τις τιμές τους, των βασικών τους ειδών, κατά 40%. Οι παραγωγοί πόσο έχουν αυξήσει την τιμή του προϊόντος τους; 8%, όχι 40%! Τι σημαίνει αυτή η ψαλίδα; Αισχροκέρδεια για τα σούπερ μάρκετ. Εδώ χρειάζεται μία επιτροπή ανταγωνισμού που να τους βάλει μέσα!».
«Θα έπρεπε να έχουμε τιμήσει το «Όχι» του ελληνικού λαού»
Σε ερώτηση των «Ρ.Ν.» για τη σημερινή επέτειο του δημοψηφίσματος, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Το δημοψήφισμα ήταν μία μεγαλειώδης στιγμή της ελληνικής Δημοκρατίας. Ο ελληνικός λαός έδειξε την ωριμότητά του και το γεγονός ότι κατάλαβε, μέσα στο πετσί του, εκείνη τη στιγμή ότι το διακύβευμα ήταν η βιωσιμότητα της χώρας. Ψήφισε 62% «Ναι» στη βιωσιμότητα της χώρας, η οποία έρχεται σε πλήρη σε πλήρη αντίθεση με το «ναι» στο τρίτο μνημόνιο του κ. Δραγασάκη και του κ. Τσίπρα. Δυστυχώς, εκείνο το βράδυ ανετράπη ο λαός».
Ο τότε υπουργός Οικονομικών επιμένει ακόμη και σήμερα, πώς το δημοψήφισμα «Είναι μία καλή αρχή για να γκρεμίσουμε το τρίτο μνημόνιο του κ. Δραγασάκη και του κ. Τσίπρα, το τέταρτο που φέρανε τον Αύγουστο του 2018 και αυτό το πέμπτο το οποίο σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη».
Χαρακτήρισε ακόμα «κουραφέξαλα» τα «περί εξόδου από τα μνημόνια και τέλος της ενισχυμένης εποπτείας», διότι όπως εξήγησε: «Όταν πτωχεύσαμε είχαμε 300 αντί 400 χρέος και 220 αντί για 200 -195 εισόδημα. Είμαστε πιο πτωχευμένοι από ποτέ. Ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν το συζητάμε είναι επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει συνεχώς να το σπρώχνει προς το μέλλον, αγοράζοντάς το, πουλώντας το, ξαναγοράζοντάς το. Όταν η δυνατότητά σου να αποπληρώνεις το χρέος βασίζεται από την ΕΚΤ και όχι από εσένα, δεν είσαι ανεξάρτητος! Είσαι απολύτως εξαρτημένος στην τρόικα. Ο ελληνικός λαός ψήφισε με εκείνο το 62% «όχι» την απεξάρτηση, που τι σημαίνει απεξάρτηση; Κούρεμα του χρέους – δεν υπάρχει άλλος τρόπος να απεξαρτηθείς από την τρόικα. Αυτό δεν έγινε, θα έπρεπε να το έχουμε κάνει εκείνο το βράδυ, να έχουμε τιμήσει το «όχι» του ελληνικού λαού».
Καταληκτικά ανέφερε ότι «το ΜεΡΑ 25 υπάρχει για να υπάρξει αυτή η ελπίδα, αυτό το κεράκι αναμμένο, μέσα στο μνημονιακό σκοτάδι που συνεχίζεται και σήμερα. Για να δείχνει το δρόμο για το μόνο τρόπο να απεξαρτοποιηθούμε από αυτή την μνημονιακή διαδικασία».
Μετά το πέρας της συζήτησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είχε σύντομη συνάντηση με τον δήμαρχο Ρεθύμνου όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η αυτοδιοίκηση λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.