Βαρύς είναι ο φόρος αίματος στους δρόμους τη Κρήτης καθώς τα τροχαία δυστυχήματα έχουνε εξελιχτεί σε σύγχρονη μάστιγα για το νησί.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου η Κρήτη μετρά 43 νεκρούς από τροχαία.
Από αυτούς οι 29 ήταν οδηγοί, οι 10 επιβάτες και οι τρεις πεζοί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει παραθέσει ο πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α) Γιάννης Λιονάκης από τους συνολικά 43 νεκρούς, οι 27 τραυματίστηκαν θανάσιμα σε τροχαία δυστυχήματα στο επαρχιακό δίκτυο (σε ποσοστό 64%), οι επτά στον ΒΟΑΚ (17%) και οι οκτώ εντός πόλεως (19%).
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η μεγάλη πλειοψηφία αυτών οδηγούσε αυτοκίνητο (53% των περιπτώσεων – 29% μοτοσικλέτα, 14% φορτηγά και από 2% γουρούνα, τρακτέρ). Οι συγκρούσεις αποτελούν φέτος (εν αντιθέσει με πέρυσι) τον κυριότερο λόγο (48%) του ατυχήματος και οι εκτροπές ακολουθούν (43%). Τέσσερις θάνατοι (9%) αφορούσαν σε παράσυρση.
Το 76% των θυμάτων (32) ήταν άνδρες, με τις ηλικίες των άνω των 55 (17 νεκροί) και 36-55 (10 νεκροί) να είναι οι συνηθέστερες στην σχετική λίστα (40και 24% αντίστοιχα).
Μεγάλα είναι τα νούμερα και στις χαμηλότερες ηλικιακές κατηγορίες, με αυτή των 18-25 ετών μάλιστα να συγκεντρώνει και αυτή ένα 24% των δυστυχημάτων (10 νεκροί) και αυτή των 26-35 το 12% (5 νεκροί).
Ενδεικτικά όμως είναι και τα αποτελέσματα των τροχονομικών ελέγχων που πραγματοποιούν οι αστυνομικές αρχές σε όλο το νησί. Όπως φαίνεται οι παραβάσεις οδηγών αφορούν κατά κύριο λόγο την υπερβολική ταχύτητα και τη μη χρήση προστατευτικού κράνους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένοι τροχονομικοί έλεγχοι σε οχήματα και οδηγούς, σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, όπου ελέγχθηκαν συνολικά (11.459) οχήματα και βεβαιώθηκαν (2.245) παραβάσεις, ως ακολούθως:
Υπερβολική Ταχύτητα: 457
Μη χρήση προστατευτικού κράνους: 215
Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: 108
Οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος: 73
Χρήση κινητού τηλεφώνου: 37
Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα: 28
Αντικανονικό προσπέρασμα: 41
Αντικανονικοί ελιγμοί: 64
Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη: 12
Λοιπές παραβάσεις: 1.210
Το Σάββατο η ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα
Εν τω μεταξύ, τo Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» συνεχίζει δυναμικά τις δράσεις ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για «έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα». Έτσι, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022, διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, τη 16η «Ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα» σε μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και στο Ρέθυμνο. Στο Ρέθυμνο η δράση θα πραγματοποιηθεί στο καφέ μπαρ» Φράουλες.
«Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί» με αυτό το μήνυμα οι εθελοντές του Ι.Ο.Α.Σ σε περίπου 40 νυκτερινά σημεία διασκέδασης σε όλη την Ελλάδα προτείνουν στις παρέες, να ορίσουν ένα άτομο που, δεν θα καταναλώσει ποτό εκείνη τη βραδιά για να αναλάβει, στο τέλος τη βραδιάς, το ρόλο του «οδηγού της παρέας» φορώντας ένα ειδικό βραχιολάκι που θα του το θυμίζει με την ακόλουθη προτροπή: «Το να μείνεις νηφάλιος είναι τόσο απλό όσο να φορέσεις ένα βραχιολάκι! Απλά κάν’ το. Η ζωή είναι ωραία, μη τη χάσεις για ένα ποτό!».
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., για το 2021, την καλοκαιρινή περίοδο (Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος), χάθηκαν στο δρόμο 190 ζωές και 219 χρήστες του οδικού δικτύου τραυματίστηκαν σοβαρά. Για τον λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η διάδοση κοινωνικών μηνυμάτων με δράσεις, αλλά και με τις καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», που προβάλλονται με τη μορφή τηλεοπτικών spots με απόφαση του ΕΣΡ για τη μετάδοσή τους από όλα τα κανάλια της χώρας. Μηνύματα που αφορούν σε βασικά αίτια πρόκλησης τροχαίων συμβάντων, όπως η επιθετική συμπεριφορά στον δρόμο, τα γονεϊκά πρότυπα σε σχέση με τη μελλοντική οδηγική συμπεριφορά των παιδιών, η υπερβολική ταχύτητα, η απόσπαση προσοχής καθώς και η σημαντικότητα της χρήσης ζώνης ασφαλείας στα μπροστινά και στα πίσω καθίσματα. Μηνύματα που μας αφορούν όλους και που βρίσκονται πολύ ψηλά στην agenda των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο.
Η δράση πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση των Περιφερειών Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης, και Πελοποννήσου, τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Κ.Ε.Δ.Ε. (Κεντρική Ένωση δήμων Ελλάδας), με την αρωγή της ΕΛ.ΑΣ. και τη συμβολή της Τροχαίας στις κατά τόπους εκδηλώσεις. Πολύτιμοι συνεργάτες η Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στον Δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον», ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, το πανεπιστήμιο Πατρών, το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το εργαστήριο Μεταφορών και Λήψης Αποφάσεων του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του πανεπιστημίου Αιγαίου.