Μετά τις πιέσεις του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης με την επιβολή τμηματικής ρήτρας για μέρος των εργασιών, αλλά και την εβδομαδιαία επιτήρηση της προόδου του έργου, σταδιακά προχωρά το κατά τα άλλα μεγαλόπνοο και σημαντικό έργο επέκτασης του αρδευτικού δικτύου της ανατολικής ζώνης του Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ο.Α.Κ., Θοδωρή Νίνο, αυτή την περίοδο οι αγωγοί τοποθετούνται μέχρι και το Αστέρι, χωρίς ωστόσο να έχει συνδεθεί ακόμα το δίκτυο, για λόγους που αφορούν την καλλιέργεια κηπευτικών, κάτι που όπως είπε θα γίνει αμέσως μετά τον δεκαπενταύγουστο.
Ο Ο.Α.Κ., όπως πρόσθεσε, παρακολουθεί πολύ στενά το έργο και την εξέλιξή του, η οποία έχει βελτιωθεί σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ώστε το έργο επιτέλους να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί σε χρήση στο τέλος του χρόνου.
Ενδεικτικό της τεράστιας καθυστέρησης που καταγράφεται στο συγκεκριμένο έργο είναι ότι η σύμβαση που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2020 προέβλεπε χρόνο παράδοσης του έργου τους 18 μήνες. Ήδη έχουν παρέλθει δυο χρόνια και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού» έχει ενταχθεί σε τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 4.8 εκ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι για το τμήμα του έργου που αφορά στην έξοδο προς τον οικισμό Αγ. Δημητρίου και ένα ακόμα τμήμα λίγο πριν την Αμνάτο, ο ανάδοχος καλείται να πληρώνει πρόστιμο για κάθε επιπλέον μέρα που χρειάζεται για να ολοκληρώσει τις εργασίες.
Σε ό,τι αφορά το σύνολο του έργου, του οποίου η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2023 υπήρξε συμφωνία του Ο.Α.Κ. με την ανάδοχο εταιρία, ώστε η δεύτερη να πληρώσει εξολοκλήρου τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά των υλικών (σωλήνων), ώστε ο υπεργολάβος να μπορεί να δουλέψει και να προχωρήσει το έργο.
Ο πρόεδρος του Ο.Α.Κ., Θοδωρής Νίνος, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε πως ο Οργανισμός παρακολουθεί πολύ στενά την εξέλιξη των εργασιών, προκειμένου να μην χαθεί άλλος χρόνος. «Το αρδευτικό προχωράει, και πλέον έχουμε μπει σε έναν ικανοποιητικό ρυθμό. Ανταποκρίνεται σχετικά ο εργολάβος, καθως οι πιέσεις που ασκήθηκαν έχουν αποδώσει. Πλέον με τον εβδομαδιαίο έλεγχο έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Μπήκε η «μαμά» εταιρεία στη μέση και προμηθεύτηκε όσα τους είχαμε ζητήσει, δηλαδή μεγαλύτερες ποσότητες σωλήνων. Υπάρχει ένα πρόβλημα με καλλιέργειες που γίνονται βόρεια της δεξαμενής που δίνουμε νερό στη Μέση και δεν μπορούμε να κόψουμε το νερό, οπότε τώρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα είναι έτοιμος ο ανάδοχος για να συνδέσουμε και να φτάσει το νερό και να πάει μέχρι τη Λούτρα, το Αστέρι κ.λπ. Αυτό το τμήμα είναι έτοιμο να το κάνουμε, απλώς επειδή είναι οι καλλιέργειες καρπούζια, αβοκάντο και άλλα και δεν μπορούν να μείνουν οι παραγωγοί μεταφέρουμε χρονικά την εκτέλεση των εργασιών. Μετά τις 15 Αυγούστου θα γίνει η σύνδεση αυτή. Το δίκτυο είναι τελειωμένο, έχει φτάσει μέχρι το Αστέρι και προχωράει μέχρι τη Βιράν Επισκοπή. Οι συνδέσεις για την παροχή νερού έχουν γίνει μέχρι τον Πρίνο. Άγιος Μάρκος, Γιαννούδι, Μέση. Αυτές οι περιοχές αρδεύονται, δίνουμε νερό. Το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, αλλά υπολογίζουμε ότι το δύσκολο κομμάτι θα είναι τελειωμένο μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη. Ήδη κάναμε συνάντηση με τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., στην οποία δείξαμε όλον τον σχεδιασμό για να αρχίσουν να κοιτάζουν και το νότιο κομμάτι για να μην μείνουμε μόνο στο βόρειο κομμάτι στην άρδευση. Μέχρι 31 Δεκεμβρίου πρέπει να έχει παραδοθεί, αλλιώς δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω, θα έχουμε θέμα».
Το έργο αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, με συνολικό μήκος 6,7 χλμ. μεταφοράς ύδατος, από το Φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου, που περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.
Η επιπλέον αρδευόμενη έκταση που εντάσσεται είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και της Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης από πολυαιθυλένιο. Παράλληλα το έργο περιλαμβάνει και νέα αρδευτικά δίκτυα που θα καλύπτουν τμήματα των περιοχών Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μισίρια, καθώς και μία νέα μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή Γιαννουδίου.
Εν αναμονή των εξελίξεων για το έργο του διυλιστηρίου
Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι εξελίξεις γα το μεγάλο έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι, που αποτελεί έργο ζωτικής σημασίας για ολόκληρο τον δήμο Ρεθύμνου, που κάθε καλοκαίρι είναι αντιμέτωπος με προβλήματα λειψυδρίας.
Ο Ο.Α.Κ. αναμένει τις επόμενες ημέρες τις σχετικές αποφάσεις για την εξέλιξη των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί.
Υπενθυμίζεται ότι το παραπάνω έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 22,744,480 ευρώ και είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα του ΥΠ.ΑΝ., «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με συγχρηματοδότηση από το «Ταμείο Συνοχής», στο οποίο ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, καταφέρνει για πρώτη φορά να εντάξει κάποιο έργο του ως «δικαιούχος».
Κύριος του έργου θα είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Φορέας κατασκευής έργου θα είναι επίσης ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, ενώ Προϊσταμένη Αρχή θα είναι το Δ.Σ. του Ο.Α.Κ. και διευθύνουσα και επιβλέπουσα υπηρεσία η Διεύθυνση Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ.
Ο τόπος εκτέλεσης του έργου είναι στη θέση Λουτράκι εκτός οικισμού Πρασσών Δήμου Ρεθύμνης.
Το αντικείμενο των δημοπρατούμενων έργων κατασκευής της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού και των υδραγωγείων προσαγωγής και διανομής περιλαμβάνει: την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, της μελέτης εφαρμογής και κάθε είδους συμπληρωματικής μελέτης και έρευνας, την κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, τη θέση σε αποδοτική λειτουργία και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για χρονικό διάστημα έξι μηνών, την κανονική λειτουργία του έργου για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε σαράντα δύο μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Στη συνολική προθεσμία του έργου συμπεριλαμβάνεται και η 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία των έργων από τον ανάδοχο, καθώς και η 12μηνη κανονική λειτουργία της εγκατάστασης 12.
Με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η υδροδότηση των δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, καθώς ημερησίως η ποσότητα νερού θα φτάνει τα 30.000 κμ. με δυνατότητα να ανέλθει και στα 45.000 κμ.