Τις δυνατότητες που προσφέρονται στους δήμους του Ρεθύμνου μέσα από το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης με τίτλο «Έξυπνες πόλεις» ανέλυσαν χθες στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος.
Το πρόγραμμα συνολικού ύψους 320 εκ. ευρώ έχει στόχο την αναβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών και των τοπικών κοινωνιών, με την επιλογή εκείνων των ψηφιακών έργων που ανταποκρίνονται καλύτερα στις προτεραιότητες κάθε δήμου, μέσα από έναν κατάλογο έργων που διαρθρώνονται σε επτά κατηγορίες:
– Βιώσιμη Μετακίνηση.
– Εξοικονόμηση Ενέργειας.
– Μείωση Ενεργειακού Αποτυπώματος Δημοτικών Κτιρίων.
– Βελτίωση Εξυπηρέτησης Πολίτη και Επιχείρησης.
– Βελτίωση Ποιότητας Ζωής.
– Ενίσχυση τοπικής Δημοκρατίας, Διαβούλευσης και Διαφάνειας.
– Προστασία από Κυβερνοεπιθέσεις και ενίσχυση Ψηφιακών Υποδομών).
Η δράση χρηματοδοτείται Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάκαμψης (ΕΤΠΑ). Τα ποσά που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι κυμαίνονται από 210.000€ (για τους πολύ μικρούς δήμους) μέχρι 2.770.000€ (για τους δήμους με πληθυσμό λίγο μικρότερο των 100.000 κατοίκων), ενώ κάθε δήμος γνωρίζει εκ των προτέρων το ύψος χρηματοδότησης, ώστε να επιλέξει τις κατάλληλες δράσεις.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε πως τη στρατηγική στην οποία θέλουν να κινηθούν την αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι δήμαρχοι που γωνιάζουν τις ανάγκες των δημοτών και του τόπου τους: «Χρηματοδοτούμε το πρόγραμμα των έξυπνων πόλεων, χρηματοδοτούμε όλους τους δήμους της χώρας για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Υπάρχουν δήμοι που έχουν βγει πολύ μπροστά και δήμοι που βρίσκονται πιο πίσω συγκριτικά. Εμείς σαν υπουργείο δίνουμε αυτή τη χρηματοδότηση στους δημάρχους για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τη στρατηγική τους. Εμείς θα τους βοηθήσουμε με αυτό το εργαλείο. Κάθε δήμος χτίζει τη δική του στρατηγική για το πως θα εξυπηρετεί τους πολίτες του. Είμαστε αισιόδοξοι ότι πολύ σύντομα όσοι είναι πίσω, θα έρθουν πιο μπροστά. Η δουλειά του κράτους είναι να σε υπηρετεί καλύτερα και απλούστερα. Αυτό στοχεύουμε με αυτά τα εργαλεία, είτε αφορούν το περιβάλλον, είτε τις υπηρεσίες του δήμου ή οποιοιδήποτε στρατηγική του δήμου. Όλα καταλήγουν στην εξυπηρέτηση του πολίτη» είπε και πρόσθεσε ότι: «Υπάρχει ένα κονδύλι με βάση τον πληθυσμό του κάθε δήμου. Εμείς ορίσαμε ένα συγκεκριμένο εργαλείο, κάθε δήμος γνωρίζει ποιο είναι το ύψος της χρηματοδότησής του και δώσαμε τα κλειδιά στον κάθε δήμαρχο να κάνει την επιλογή της στρατηγικής του. Πρέπει οι δήμαρχοι που είναι στην πρώτη γραμμή να υλοποιήσουν μέσα από αυτό το εργαλείο τη στρατηγική τους. Αυτό είναι το σωστό, το δημοκρατικό».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος ανέφερε ότι το πρόγραμμα των έξυπνων πόλεων είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα που αφορά και την πραγματική οικονομία. Όπως είπε ελήφθησαν υπόψη οι διαφορές των αναγκών των δήμων ανάλογα με τα πληθυσμιακά και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, τα οποία συμπεριλήφθησαν σε αυτό το πρόγραμμα, ενώ σημαντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι κάθε δήμος γνωρίζει εξαρχής το ποσό με το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Μεγάλη χαρά που βρισκόμαστε με τον υπουργό και τον βουλευτή του νομού Γιάννη Κεφαλογιάννη, μπορούμε σίγουρα να κάνουμε πολλά πράγματα για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής των ανθρώπων αυτού του μέρους. Οι δήμοι μπορούν από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Οκτωβρίου να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Το σημαντικό είναι ότι κάθε δήμος και οι πέντε δήμοι του νομού έχουν ένα συγκεκριμένο ποσό να διαχειριστούν, το γνωρίζουν εκ των προτέρων και μπορούν να επιλέξουν από μία δεξαμενή σαράντα περίπου δράσεων ανάλογα με τις ανάγκες τους, ανάλογα με το επίπεδο ωριμότητας που βρίσκονται, προκειμένου να προσφέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Κάθε δήμος έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Κάποιοι να είναι μικρότεροι πληθυσμιακά και όμως μπορούν να επιλέξουν δράσεις που θα αναδείξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα τον τουρισμό, τον αγροτουρισμό, την ελαιοπαραγωγή, μπορούν να εντάξουν τέτοιες δράσεις, μπορούν να εντάξουν «έξυπνες διαβάσεις πεζών» υπάρχουν επιλογές για όλους τους δήμους».
Ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά μας σήμερα που υποδεχόμαστε στο Ρέθυμνο τον καλό φίλο και συνάδελφο, υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Θέλω να καταθέσω δημόσια για άλλη μια φορά την προσωπική μου μαρτυρία, διότι συνεργαστήκαμε εξαιρετικά καλά στο υπουργείο Μεταφορών – ήμασταν το πρώτο υπουργείο που υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση για μια σειρά από υπηρεσίες που στην ουσία είναι προς όφελος των πολιτών – και νομίζω ότι η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία τρία χρονιά στο κομμάτι αυτό φαίνεται καθημερινά, όπως επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι από την Κρήτη προχωράμε ως κυβέρνηση και ως υπουργείο συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Έξυπνες πόλεις».
Στη συνάντηση παρόντες ήταν η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιανή ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλλογιάννης ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Συνετάκης, οι πέντε δήμαρχοι του νομού, αντιδήμαρχοι ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, του ΤΕΕ, του συλλόγου ξενοδόχων, του εμπορικού συλλόγου και των Μηχανικών του δημοσίου.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους δημάρχους και φορείς που στο σύνολο τους εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου υπουργείου στο κομμάτι της εξυπηρέτησης των πολιτών.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πρέπει την επανάσταση που έγινε στην ψηφιακή διακυβέρνηση να μπορούν να την παρακολουθήσουν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες. Ίσως πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στα σχολεία, στην εκπαίδευση των παιδιών στην ικανότητα και στις δεξιότητες. Έχουμε δει ότι με τον εκσυχρονισμό και την ψηφιακή μετάβαση εξοικονομούμε χρόνο, ενέργεια, μετακίνηση και εξυπηρέτηση. Και όλα αυτά γίνονται με διαυγή και διαφανή τρόπο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να το επικοινωνήσουμε με τους πολίτες και την κοινωνία για να εξυπηρετηθούν ολοένα και περισσότεροι».
Ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός παίρνει σάρκα και οστά και τα αποτελέσματα όπως συμπλήρωσε είναι ορατά. Σημείωσε ωστόσο ότι το τεράστιο πρόβλημα είναι η τηλεμετρία (το πρόγραμμα που ηλεκτρονικά παρακολουθεί και καταγράφει τις διαρροές νερού) και αυτό γιατί όπως εξήγησε δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να εξασφαλιστούν τα κονδύλια που απαιτούνται για να εξυπηρετηθούν όλοι οι δήμοι.
Ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα «Έξυπνες πόλεις» που όπως είπε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των δήμων. Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Η αγάπη σας για την αυτοδιοίκηση φάνηκε στον σχεδιασμό του προγράμματος. Είναι το μόνο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε με βάση τις ανάγκες του κάθε δήμου. Καταφέρατε μέσα από το πρόγραμμα «smart city» να βλέπω και εγώ ως δήμαρχος Ανωγείων το «smart village». Είναι πολύ σημαντικό αυτό και για αυτό σας αξίζουν συγχαρητήρια».
Συγχαρητήρια στους δύο υπουργούς έδωσε ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης.
Ο κ. Ταταράκης τόνισε την ανάγκη στελέχωσης των μικρών, ορεινών και νησιωτικών δήμων με προσωπικό πληροφορικής καθώς όπως είπε το 52% των δήμων δεν έχει πληροφορικάριους.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη επέκτασης του συστήματος τηλεμετρίας, ώστε αυτό εκτός από την παρακολούθηση τω δικτύων ύδρευσης να αφορά και την άρδευση κάτι που όπως πρόσθεσε θα λύσει σημαντικά προβλήματα. Τέλος αναφέρθηκε και στην ανάγκη ψηφιακής καταγραφής και διαχείρισης των εφαρμογών της ΔΕΗ για τους δήμους.
«Λειτουργία του κράτους με επίκεντρο τον πολίτη»
Ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των πολιτών στις ψηφιακές εφαρμογές που έχουν τεθεί σε λειτουργία για την εξυπηρέτηση του πολίτη και τόνισε πως το σημαντικό είναι το κράτος να λειτουργεί με επίκεντρο τον πολίτη και όχι τον εαυτό του, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Πρόσθεσε δε ότι ο κόσμος αγκαλιάζει αυτές τις πρωτοβουλίες και αυτό φαίνεται από τη συμμετοχή του σε αυτές τις υπηρεσίες, ενώ υπογράμμισε ότι και για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας ή εκείνους που δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία «ο ψηφιακός συμπαραστάτης» μέσω των ΚΕΠ για να μπορέσουν αποτελεσματικά να εξυπηρετούνται.
Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Πιερρακάκης, τόνισε:
«Η βελόνα κινείται και κινείται με μεγάλη ταχύτητα και αυτή τη στιγμή ο κόσμος αγκαλιάζει και βλέπει μια πολύ μεγάλη αλλαγή να συντελείται στην εξυπηρέτησή του από το κράτος. 1400 περίπου υπηρεσίες παρέχονται από το gov.gr ψηφιακά. Και πλατφόρμες μεγάλης πολυπλοκότητας όπως αύτη του powerpass γίνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η Ελλάδα αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα. Τα μηνύματα που παίρνουμε από την τρίτη ηλικία είναι ότι πολλοί συμπολίτες μας αυτής της ηλικίας αγκαλιάζουν αυτές τις αλλαγές, ακριβώς επειδή οι ίδιοι έχουν συνηθίσει πολλά χρόνια το κράτος να μην τους εξυπηρετεί με τον τρόπο που θα ήθελαν, κανείς δεν θέλει να περιμένει σε μια ουρά και να στέκεται. Βέβαια κάποιοι είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με όλα αυτά τα πράγματα. Βλέπουμε όμως ότι για παράδειγμα στο Taxis όταν έγιναν ψηφιακές οι φορολογικές δηλώσεις «έβαλαν μεγάλη πλάτη οι λογιστές» και βοήθησαν, έχουμε εντός του πλαισίου των οικογενειών τους νεότερους ενίοτε να βοηθούν τα πιο ηλικιωμένα μέλη και από εκεί και πέρα εμείς σχεδιάζουμε μια σειρά από προγράμματα όπως «Ο ψηφιακός συμπαραστάτης», που σύντομα θα είναι διαθέσιμος στα ΚΕΠ όπου θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλους του συμπολίτες μας να συμμετάσχουν σε αυτή την αλλαγή. Γενικά είναι πολύ σημαντικό το κράτος να μπορέσει να λειτουργεί με επίκεντρο τον πολίτη και όχι με επίκεντρο τον εαυτό του όπως συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες».