Η επόμενη μελέτη θα αφορά την περιοχή της Σαρακίνας σύμφωνα με τον δήμαρχο
Βασικό ζητούμενο για την ανάπτυξη του δήμου Ρεθύμνου αποτελεί η επέκταση του σχεδίου πόλεως με τα πρώτα βήματα να γίνονται ήδη μέσα από την πολεοδόμηση 400 στρεμμάτων σε Μασταμπά, Περβόλια, Καλλιθέα.
Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του δήμου Ρεθύμνου με το ποσό των 600.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός έχει γίνει, ωστόσο έχουν υπάρξει νομικά θέματα τα οποία καθυστερούν τη διαδικασία.
Την επόμενη Τετάρτη σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επί του πρακτικού της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού, για να ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο η ανάδειξη αναδόχου, η οποία έχει καθυστερήσει μετά από κάποια νομικά ζητήματα που προέκυψαν.
Η σημασία της επέκτασης του σχεδίου πόλεως κατά 400 στρέμματα χαρακτηρίζεται σημαντική, με δεδομένο ότι η τελευταία επέκταση έγινε πριν σαράντα χρόνια.
Αναφερόμενος στη σημασία της επέκτασης του σχεδίου πόλεως και στη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, τόνισε ότι:
«Είναι δεδομένη πλέον η ανάγκη, καθώς η πόλη ασφυκτιεί και θέλει επέκταση του σχεδίου πόλης. Έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία προ μηνών. Μεταξύ των αναδόχων έχει προκύψει ένα νομικό θέμα, το οποίο θα επιλύσει οριστικά -τουλάχιστον σε επίπεδο δήμου – η αρμόδια οικονομική επιτροπή την επόμενη Τετάρτη που θα συνεδριάσει. Αμέσως μετά θα προβούμε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε νέα προκήρυξη μίας άλλης νέας περιοχής που έχουμε βάλει ως προτεραιότητα να είναι οπωσδήποτε η Σαρακίνα και η Ακροβατερή, κι όποια άλλη θεωρούμε ότι μπορεί να συνδεθεί οργανικά και λειτουργικά μαζί της. Φυσικά πάντοτε έχοντας στο μυαλό μας το κόστος αυτών των μελετών, το οποίο δεν είναι μικρό, είναι μεγάλο. Προσδοκούμε στην έκπτωση την οποία θα λάβουμε από την προηγούμενη δημοπράτηση».
Ξεκίνησε η μελέτη των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων (ΤΠΣ)
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι μελέτη για τα τοπικά σχέδια πολεοδόμησης του Ρεθύμνου. Τη διαδικασία την έχει αναλάβει κεντρικά το Τεχνικό Επιμελητήριο. Ήδη οι μελετητές βρίσκονται στο Ρέθυμνο και έχουν ξεκινήσει το πρώτο στάδιο της μελέτης που αφορά στη συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων, που θα αναδείξουν το προφίλ του δήμου. Έχουν ζητηθεί από σαράντα υπηρεσίες (π.χ. πολεοδομία, τεχνική υπηρεσία, Διεύθυνση Γεωργίας, ΔΕΥΑΡ) στοιχεία τα οποία στη συνέχεια θα καταχωρηθούν σε μια πλατφόρμα γεωγραφικών συστημάτων πληροφόρησης για να είναι γνωστή η υφιστάμενη κατάσταση του δήμου. Το εργαλείο αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για τον δήμο Ρεθύμνου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ο Στέλιος Ξεζωνάκης, σύμβουλος του δημάρχου για τα πολεοδομικά θέματα:
«Πριν από δύο μέρες ήρθε ένα κλιμάκιο με τους επικεφαλής της μελέτης. Την Τρίτη το πρωί κάναμε μια επίσκεψη σε όλες τις υπηρεσίες, δηλαδή στην Τεχνική υπηρεσία του δήμου, στη ΔΕΥΑΡ, στην Περιφερειακή Ενότητα, στην Πολεοδομία, στο τμήμα Παιδείας. Πήγαμε σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου γιατί είμαστε στη φάση συλλογής στοιχείων. Θέλουμε από όλες τις περιοχές να μας δώσουν ψηφιακά ό,τι στοιχεία έχουν καθώς το πρώτο στάδιο της εκπόνησης του ΤΠΣ είναι η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, δηλαδή σε τι κατάσταση βρίσκεται η πόλη. Για παράδειγμα να δούμε πόσα σχολεία έχει η πόλη, που είναι αυτά τα σχολεία και πόσους μαθητές έχουν. Ή να δούμε τι αγωγούς έχει η ΔΕΥΑΡ, που είναι αντλιοστάσια. Όπως και να δούμε ποιους καινούργιους δρόμους κατασκευάζει η περιφέρειά μας και τι έργα κάνει η Τεχνική υπηρεσία. Από την Πολεοδομία θέλουμε τα σχέδια πόλης των οικισμών. Οπότε η πρώτη φάση είναι η συλλογή στοιχείων, είτε ψηφιακών, είτε σε έντυπη μορφή. Όλα αυτά τα στοιχεία μεταφέρονται σε ένα GIS, το οποίο εάν λειτουργήσει σωστά και γίνει η παροχή στοιχείων όπως πρέπει θα έχει ο δήμος στα χέρια του ένα φοβερό εργαλείο. Θα έχει μαζεμένα σε ένα GIS από το που είναι η στάση του ΚΤΕΛ, από που περνάνε τα δίκτυα της ΔΕΥΑΡ, από το ποιες αναπλάσεις έχουν γίνει και που είναι αντλιοστάσια και όλες αυτές οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες και στο δημοτικό σύστημα.
Με βάση αυτό θα αναλύουμε όλα τα δεδομένα του δήμου μας, είτε είναι πολεοδομικά, είτε τεχνικά, είτε είναι σε σχέση με τους μαθητές και τα σχολεία, είτε είναι σε σχέση με τις μετακινήσεις και τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ. Οπότε οι μελετητές σκιαγραφούν το προφίλ του δήμου και με βάση αυτό το προφίλ μετά προχωράνε και λένε τι προτείνουν. Μέσα στο διάστημα αυτό του ενός έτους που διαρκεί η καταγραφή, αφού θα έχουμε το προφίλ του δήμου θα κάνουν προτάσεις οι μελετητές για διάφορα θέματα. Ο δήμος από την πλευρά του θα πρέπει να κάνει ξεχωριστά μια δουλειά. Ο δήμος έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή οι μελετητές θα προτείνουν και ο δήμος θα γνωμοδοτήσει εάν συμφωνεί ή όχι. Εμείς θα προσπαθήσουμε να έχουμε δουλέψει από πριν ώστε να καταθεσουμε την άποψη του δήμου, το όραμά του για την περιοχή μας και να το ενσωματώσουμε στην πρόταση των μελετητών, αντί να περιμένουμε απλώς να μας φέρουν μια πρόταση και να την εγκρίνουμε ή όχι. Αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει πιο πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου, γιατί πάνω-κάτω ξέρουμε και εμείς τι θέλουμε. Συνολικά τρία χρόνια είναι ο χρόνος της εκπόνησης της μελέτης».
Υπενθυμίζεται ότι στη χρηματοδότηση των μελετών ΤΠΣ περιλαμβάνονται και οι τέσσερις δημοτικές ενότητες του μητροπολιτικού δήμου, για τις οποίες είχε κατατεθεί σχετική πρόταση, θέτοντας ως πολύ υψηλής προτεραιότητας τις περιοχές του Ρεθύμνου, του Αρκαδίου και του Νικηφόρου Φωκά, οι οποίες καταγράφουν σημαντική οικιστική ανάπτυξη, ενώ η δημοτική ενότητα Λαππαίων χαρακτηρίζεται ως περιοχή υψηλής προτεραιότητας, καθώς διαθέτει ήδη ΣΧΟΑΠ. Στη χρηματοδότηση τοπικών σχεδίων πολεοδόμησης περιλαμβάνονται επίσης οι δήμοι Ανωγείων και Μυλοποτάμου.
Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, καθώς θα καθοριστούν οι χρήσεις γης, θα καταγραφούν τα αγροτικά δίκτυα, θα οριοθετηθούν τα ρέματα και θα χωροθετηθούν μεγάλης κλίμακας έργα και δραστηριότητας (σχολεία, νοσοκομείο, ΚΤΕΛ, λιμάνι κ.τλ.) καθορίζοντας τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την οργάνωση του δήμου για την επόμενη 30ετία.
Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια μεταξύ των οποίων και αυτό του δήμου Ρεθύμνης, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 1,3 εκ. ευρώ και εντάσσονται στο πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Ρεθύμνου ανέρχεται σε 1.372.461.90 (χωρίς ΦΠΑ) και αφορά σε όλες τις δημοτικές ενότητες (Ρεθύμνου, Αρκαδίου, Λαππαίων, Νικηφόρου Φωκά).
Αναλυτικά τα ποσά ανά μελέτες του ΤΠΣ του δήμου έχουν ως εξής:
– Για μελέτη κατηγορίας (1) χωροταξικές και ρυθμιστικές μελέτες: 284.344,62 ευρώ.
– Για μελέτη κατηγορίας (2) πολεοδομικές και ρυμοτομικές μελέτες: 426.516,94 ευρώ.
– Για μελέτη κατηγορίας (27) περιβαλλοντικές μελέτες: 58.401,00 ευρώ.
– Για μελέτη κατηγορίας (20) γεωλογικές υδρογεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες και έρευνες: 197.556,94 ευρώ.
– Για μελέτη κατηγορίας (13) μελέτες υδραυλικών έργων: 92.513,83 ευρώ.
– Για μελέτη κατηγορίας (16) μελέτες τοπογραφίας: 93.996,00 ευρώ.
Καθώς και: 172.999,40 ευρώ για απρόβλεπτες δαπάνες και 46.133,17 ευρώ για την πρόσθετη καταβολή.
Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 36 μηνών, δηλαδή σε τρία χρόνια.