«Η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε σήμερα στην καθημερινότητά μας είναι αποτέλεσμα πολλών ετών έρευνας των ερευνητών και των ερευνητριών», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΦΠΛ Μιχάλης Ταταράκης
Με διαδραστικά και «εκλαϊκευμένα» πειράματα θα έχουν την ευκαιρία μικροί και μεγάλοι να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν την επιστήμη, συμμετέχοντας στη Βραδιά Ερευνητή 2024 που διοργανώνει σήμερα το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ στα Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου.
Η Βραδιά του Ερευνητή στο Ρέθυμνο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, οργανωμένες και χρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να φέρουν το ευρύ κοινό πιο κοντά στον κόσμο της επιστημονικής έρευνας, βοηθώντας τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία και τις διαδικασίες της επιστήμης και της έρευνας στην καθημερινή ζωή.
Με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ, του προγράμματος «Science in the City», του Εργαστηρίου Διδακτικής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Κέντρου Ερευνών για τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, το πρόγραμμα εκδηλώσεων σήμερα, Παρασκευή, θα προσφέρει στο κοινό μια ευρεία γκάμα θεμάτων επιστημονικής έρευνας σε απλή και κατανοητή μορφή. Ιδιαίτερα για τα παιδιά, θα υπάρχουν δραστηριότητες όπως πειράματα, παιχνίδια, ζωγραφική, κατασκευές και παρουσιάσεις. Οι φετινές εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν και τη «Γωνία Ισότητας», όπου εξειδικευμένοι επιστήμονες θα συζητήσουν με το κοινό ζητήματα ισότητας των φύλων.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πλάσματος και Λέιζερ του ΕΛΜΕΠΑ Μιχάλης Ταταράκης, μιλώντας χθες στην Τηλεόραση CRETA τόνισε τη σημασία της συνέργειας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του νησιού για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, καθώς επίσης μίλησε και για τις δράσεις της Βραδιάς του Ερευνητή που θα λάβει χώρα στο Ρέθυμνο: «Φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε τη συνέργεια του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Εργαστηρίου Διδακτικής των θετικών επιστημών, καθώς επίσης και του Κέντρου Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Όλοι μαζί σε αυτήν τη μεγάλη συνέργεια ετοιμάζουμε δράσεις για μικρούς και μεγάλους με επισκέψεις στα εργαστήρια. Έχουμε ετοιμάσει πειράματα εκλαϊκευμένα, έχουμε ετοιμάσει συζητήσεις και συνομιλίες με τους ερευνητές για να εξηγήσουν οι ερευνητές προς το κοινό πως γίνεται η έρευνα, με τι μεθόδους γίνεται, γιατί είναι σημαντική για την εξέλιξη μιας κοινωνίας. Έτσι ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να δει στο εργαστήριο συγκεκριμένα πειράματα, να συνομιλήσει με τους ερευνητές για να αντιληφθεί σε βάθος πόσο σημαντική είναι η έρευνα για την πρόοδο μιας κοινωνίας. Θα υπάρχουν βεβαίως και ομιλίες στο αμφιθέατρο σε συγκεκριμένα θέματα της έρευνας και κατόπιν θα υπάρξει συζήτηση με το κοινό, απορίες, συζήτηση με τα μικρά παιδιά και στο τέλος θα έχουμε ένα μικρό κέρασμα, με μουσική για να μπορέσουμε να αλληλοεπιδράσουμε με το κοινό στο τέλος της βραδιάς».
Στο ευρύ πεδίο των πειραμάτων αναφέρθηκε ο κ. Ταταράκης, τονίζοντας συγκεκριμένα: «Έχουμε ετοιμάσει πειράματα για το πως παράγεται ένα άστρο, έχουμε ετοιμάσει πειράματα για το πως δημιουργείται ο κεραυνός στην ατμόσφαιρά μας, έχουμε δημιουργήσει πειράματα για το φως, πως διαδίδεται το φως στον αέρα, στο νερό, στα υλικά. Έχουμε προσημειώσεις για το πως διερευνούμε τα θέματα φυσικής στο ερευνητικό μας κέντρο. Άρα έχουμε ευρύ πεδίο πειραμάτων, σε πολλούς τομείς. Επίσης φέτος έχουμε επεκτείνει αυτές τις δράσεις με τη λεγόμενη γωνία ισότητας. Θα μπορούν οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες να συζητήσουν με εξειδικευμένους επιστήμονες για την ισότητα των δύο φύλων, για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται τα δύο φύλα στην έρευνα, στις επιστήμες. Είναι μια πολύ σημαντική δράση και εδώ θέλω να ευχαριστήσω και τους συνεργάτες μας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης που συμμετέχουν σε αυτήν την πολύ σημαντική δράση φέτος».
«Οι μικροί μαθητές είναι οι μελλοντικοί ερευνητές»
Μεγάλη βάση δίνεται στην εκπαίδευση των μαθητών που αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη της επιστημονικής σκέψης και της καινοτομίας. Καθώς οι μαθητές ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους, δημιουργούνται οι βάσεις για τη μελλοντική έρευνα και τις ανακαλύψεις που θα διαμορφώσουν την κοινωνία.
Σημαντικές είναι οι διοργανώσεις αυτές, όπως η Βραδιά Ερευνητή, για να έρθουν τα μικρά παιδιά πιο κοντά κοντά στην επιστήμη και να ενισχύσουν την αντίληψή τους και τις γνώσεις τους.
Όπως επεσήμανε ο κ. Ταταράκης στην Τηλεόραση CRETA: «Οι μικροί μαθητές είναι οι μελλοντικοί ερευνητές. Είναι οι άνθρωποι που – όσοι ακολουθήσουν τον τομέα της έρευνας – θα βοηθήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους στην εξέλιξη μιας κοινωνίας. Γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει αυτήν τη βραδιά. Δεν την κάνουμε μόνο εμείς στην Κρήτη, γίνεται σε όλη την Ευρώπη σε 25 χώρες και σε πάνω από 350 πόλεις σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Είναι μια δράση χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί στοχεύει στην εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας. Πρέπει να δει το κοινό, να καταλάβει και να μιλήσει με τον ερευνητή, να δει πως εξελίσσεται μια κοινωνία. Πολλές φορές χρησιμοποιούμαι στην καθημερινότητά μας συσκευές οι οποίες καμία φορά έτσι ξαφνικά νομίζουμε ότι παρουσιάστηκαν σε εμάς και τις χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα το κινητό τηλέφωνο. Δεν είναι έτσι. Αυτές οι συσκευές και η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε σήμερα για να βοηθήσει την καθημερινή μας ζωή είναι αποτέλεσμα πολλών ετών έρευνας των ερευνητών και των ερευνητριών. Άρα είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος κάθε ηλικίας, ο κάθε πολίτης να δει ιδίοις όμμασι πως δημιουργείται η έρευνα και να λάβει μέρος στα πειράματα τα οποία με εκλαϊκευμένο τρόπο έχουμε δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της Βραδιάς του Ερευνητή».
Σημαντική η στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης για την ενίσχυση της έρευνας στο νησί
Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει διαχρονικά τα ιδρύματα του νησιού με χρηματοδοτήσεις, δίνοντας βάρος στην έρευνα και την εξέλιξη της επιστήμης και ακολούθως της κοινωνίας.
Η Κρήτη αποτελεί ένα νησί με μεγάλο ερευνητικό δυναμικό όπως τόνισε ο κ. Ταταράκης, με τη συμβολή της περιφέρειας να είναι καθοριστική για τη συνέχιση των μελετών: «Είναι πολύ σημαντική η συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης σε διάφορους τομείς της έρευνας. Εδώ στην Κρήτη υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ερευνητικό δυναμικό. Υπάρχουν τρία πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας, το Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας του ΕΛΜΕΠΑ που έχει ιδρυθεί τα τελευταία χρόνια. Άρα υπάρχει μια μεγάλη ερευνητική μάζα, άρα στην Κρήτη το ερευνητικό αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Η χρηματοδότηση έρχεται συνήθως μέσα από πολύ ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά έρχεται και με εθνικούς πόρους. Η Περιφέρεια Κρήτης είναι από τις περιφέρειες που στηρίζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια την έρευνα και στα τρία πανεπιστήμια και στα ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης, είναι πολύ σημαντική αυτή η στήριξη για την εξέλιξη της έρευνας και της κοινωνίας μας εδώ στην Κρήτη».
Το πρόγραμμα
Σήμερα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ στα Τρία Μοναστήρια από τις 17:00 μέχρι τις 20:30 θα πραγματοποιηθούν τα βιωματικά εργαστήρια. Συγκεκριμένα:
– Στο ισόγειο και αίθριο χώρο: Δραστηριότητες με «ερευνητική διάθεση» για μικρά και μεγάλα παιδιά, με την υποστήριξη του Science Teaching Lab, UoC.
– Παρουσίαση δραστηριοτήτων του Κέντρου Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΚΕΜΕ-ΠΚ).
(Citizens Science) – (EU Missions) – (ScienceHERoes).
– Στα Εργαστήρια του ΙΦΠΛ: ξενάγηση και παρουσίαση της έρευνας που διεξάγεται με πειράματα και προσομοιώσεις, εκλαϊκευμένες επιδείξεις πειραμάτων.
– Στην αίθουσα διαλέξεων: Χαιρετισμοί προσκεκλημένων, εκλαϊκευμένες ομιλίες για το ευρύ κοινό από μέλη του ΙΦΠΛ-ΕΛΜΕΠΑ και του ΚΕΜΕ-ΠΚ.
Στην αίθουσα συσκέψεων ζωντανή σύνδεση με CERN.
– Κλείσιμο της Βραδιάς με ελαφρύ κέρασμα συνοδεία μουσικής, για μια χαλαρή συζήτηση.
Και το Σάββατο 28/9 10:00-12:00 στο Science in the City, Rethymno, Αγίας Βαρβάρας 24 (πρώην Δημοτική βιβλιοθήκη), περιμένουμε όλα τα μικρά και μεγάλα παιδιά για νέες εμπειρίες στην επιστήμη και τεχνολογία.