Ο κρητικός τρόπος ζωής, η διατροφή των προγόνων μας και οι καθημερινές συνήθειές τους εν γένει θα βρεθούν για δεύτερη συνεχή χρονιά στο επίκεντρο του διεθνούς βιωματικού συνεδρίου του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία, που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 18 Νοεμβρίου στα ξενοδοχεία της Grecotel στο Ρέθυμνο.
Το θέμα του συνεδρίου, στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή κορυφαίοι καθηγητές του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Ιατρικής Σχολής του φημισμένου Πανεπιστημίου του Harvard και άλλων πανεπιστημίων της Αμερικής και της Ευρώπης, καθώς και παγκοσμίου κύρους προσωπικότητες είναι: «Κρητικός Τρόπος Ζωής, Παρελθόν και Μέλλον». Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει συζήτηση για τη διασύνθεση της Κρήτης, τόπος μακροζωίας των παππούδων μας, με τις περιοχές της «Μπλε Ζώνης» ανά τον κόσμο, που ζουν υπεραιωνόβιοι (Ικαρία για την Ελλάδα, Οκινάουα Ιαπωνίας, Σαρδηνία, Costa Rica).
Από την Ελλάδα ομιλητές θα είναι οι διακεκριμένοι καθηγητές, μεταξύ των οποίων η κα Αντωνία Τριχοπούλου, ο κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο Χρήστος Λιονής.
Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Αριστείας είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του καθηγητή Dr. Stefanos Kales – Στέφανου Κάλη, με την Grecotel και έχε έδρα το Ρέθυμνο. Το Κέντρο μεταξύ των άλλων δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές από όλο τον κόσμο να υποβάλλουν τις εργασίες τους και όποιες διακριθούν θα παρουσιαστούν στους συνέδρους. Όπως και στο συνέδριο του 2022, έτσι και φέτος το Κέντρο θα προσφέρει πέντε υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και άλλες πέντε στο Τμήμα Διατροφολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.). Ο σκοπός και οι στόχοι του Κέντρου Αριστείας αναφέρονται αναλυτικά στο Μνημόνιο Συνεργασίας που συνυπογράψαμε τον Δεκέμβριο του 2020.
Ο Στέφανος Κάλης, καθηγητής στο Χάρβαρντ στον τομέα Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας, Έλληνας τρίτης γενιάς της Αμερικής, που βρίσκεται για λίγες μέρες στην Κρήτη ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη διεξαγωγή του δεύτερου συνεδρίου. Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για το συνέδριο αλλά και την ιδέα του για τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας θυμάται στην επίσκεψή του στο Βατικανό, όπου συμμετείχε σε συμπόσιο για το ελαιόλαδο και τη μεσογειακή διατροφή, που αποτέλεσε όπως λέει την αφετηρία για τη διεξαγωγή στην Κρήτη αρχικά μιας επίσκεψης τον περασμένο Μάιο 2022 και στη συνέχεια τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, του 1ου συνεδρίου, όπου συμμετείχαν περισσότερα από εκατό διακεκριμένοι καθηγητές από δέκα χώρες και τέσσερις ηπείρους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία μαζί με τις καλύτερες ακαδημαϊκές ομιλίες να ζήσουν βιωματικές εμπειρίες. Φέτος, όπως είπε, το συνέδριο θα είναι εμπλουτισμένο σε θεματικές, ενώ θα γίνει εκτενή αναφορά στις χώρες της «μπλε ζώνης», όπως έχουν χαρακτηριστεί οι περιοχές όπου οι κάτοικοί τους μακροημερεύουν: «Το θέμα είναι όχι μόνο να προσφέρουμε κορυφαίους καθηγητές και να κάνουν ομιλίες, αλλά να παντρέψουμε το ακαδημαϊκό κομμάτι μαζί με το βιωματικό κομμάτι, με τις εμπειρίες. Αυτές οι εμπειρίες περιλαμβάνουν εκδρομές στο Αρκάδι, στη φάρμα, στα Χανιά. Φέτος έχουμε προγραμματίσει και άλλες εμπειρίες λίγο διαφορετικές, μερικές είναι ίδιες. Ήδη περιμένουμε πιο πολύ κόσμο από πέρυσι. Έχουμε βάλει διάφορα συμπόσια κάθε μέρα, με διαφορετικά θέματα, ώστε να διαφοροποιηθεί λίγο το περιεχόμενο από πέρυσι. Έχουμε ένα συμπόσιο σχετικά με τη μακροζωία και τις μπλε ζώνες, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης, αλλά και της Ικαρίας, της Σαρδηνίας κλπ. Έχουμε βάλει θέμα σχετικά με τη βιωσιμότητα, τη Μεγάλη Ελλάδα με την Ιταλία, οι κοινές παραδόσεις κλπ. Έχουμε βάλει θέμα σχετικό με την ιατρική του τρόπου ζωής, πως μπορεί ο άνθρωπος όχι με φάρμακα, αλλά με φυσική δραστηριότητα και καλή διατροφή, να βελτιώνει την υγεία του. Έχουμε βάλει και το θέμα των οίνων. Όλη η ιστορία του κρασιού στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα και πληροφορίες για την υγεία σχετικά με το κρασί. Νομίζω ότι ήδη έχουμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από χορηγούς, έχουμε πολλές εγγραφές και φεύγουν οι θέσεις πολύ γρήγορα. Περιμένουμε πάλι μια μεγάλη επιτυχία. Είναι κάτι μοναδικό, είναι από τα λίγα συνέδρια που παντρεύουν τις καλύτερες ακαδημαϊκές ομιλίες με βιωματικές εμπειρίες. Είμαστε στη ζεστή αγκαλιά της κρητικής φιλοξενίας.
Θα είναι 13 με 18 Νοεμβρίου. Φέτος θα έχουμε ομιλητές από Harvard, από Yale, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, από την Ακαδημία Αθηνών, από το ΕΚΠΑ, από Ιταλία, από Ισπανία και από τη Γαλλία».
Τα μυστικά της μακροζωίας κρύβονται στον τρόπο ζωής μας
Ο καθηγητής Στέφανος Κάλης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εξήγησε ότι η μακροζωία κι η ευεξία εξαρτώνται συνολικά από τον τρόπο ζωή μας. Στον τρόπο ζωής μεγάλο κομμάτι αφορά στη διατροφή προσθέτει, για να επισημάνει πως όλα όσα σχετίζονται με τον παραδοσιακό κρητικό τρόπο ζωής «ανοίγουν» τον δρόμο για την ευεξία και την μακροημέρευση: «Νομίζω ότι όλα τα θέματα είναι διαφορετικά. Όλα αυτά τα θέματα σχετίζονται με τον κρητικό τρόπο ζωής, όπως ήταν στην παράδοσή μας, στην Ελλάδα, δηλαδή η παράδοση που έκανα οι παππούδες μας. Δεν υπάρχει ένα μοναδικό, συγκεκριμένο μυστικό. Είναι το μεγάλο σύνολο συμπεριφοράς, που περιλαμβάνει τη διατροφή, το περπάτημα, τον καλό ύπνο, τη μείωση του στρες, να έχουμε πάντα θετική σκέψη, να έχουμε κάποιον σκοπό στη ζωή μας και νομίζω θα ανακαλύψουμε και άλλα πολλά μυστικά που είναι μπροστά μας. Δεν είναι δύσκολο να τα αποκτήσει κάποιος, απλώς πρέπει να το σκεφτεί, να το θέλει και πρέπει να αφιερώνει κάποιον χρόνο σε αυτό, όπως αφιερώνουμε χρόνο σε άλλα πράγματα. Πρέπει να βάλουμε μια προτεραιότητα προς την υγείας μας, προς την ευεξία μας κλπ.» είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Ρ.Ν.» για την τάση των τελευταίων ετών και την στροφή στα αγνά παραδοσιακά προϊόντα τόνισε με νόημα ότι πλέον «ο τρόπος ζωής των φτωχών γίνεται η μόδα των πλούσιων». Αναλυτικά είπε: «Αυτό που συνέβαινε στα μεταπολεμικά χρόνια στην Ελλάδα και στη νότια Ιταλία ήταν ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής των φτωχών, τώρα έχει γίνει μόδα των πλούσιων. Αυτό που λέμε κοινή λογική, η απλότητα που γνώριζαν οι παππούδες μας, που δεν είχαν κάνει και σχολείο πολλές φορές, αλλά ήταν πολύ έξυπνοι και πολύ σοφοί. Τώρα, όσο πιο πολύ έχει σπουδάσει κάποιος γυρνάει σε αυτήν την απλότητα, την οποία θέλει να ξανακερδίσει, αυτό το αγνό φαγητό και όχι το τυποποιημένο. Αυτά που είχαν οι παππούδες, τη θάλασσα, το περπάτημα, τη σιέστα, την εργασία».
«Οι Έλληνες πρέπει να γυρίσουν στις ρίζες τους»
Ο καθηγητής του Χάρβαρντ αναφέρθηκε στο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας που αντιμετωπίζει η χώρα, επισημαίνοντας την ανάγκη επιστροφής στις παλιές συνήθειες… στον παραδοσιακό τρόπο διατροφής, στην άσκηση και στην ξεκούραση: «Εδώ στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη έχουμε μεγάλο θέμα με την παχυσαρκία των παιδιών. Το μήνυμα δεν είναι μόνο να φέρουμε τους ξένους εδώ στην Κρήτη και να μαθαίνουν τον κρητικό τρόπο ζωής. Όμως, το μήνυμα είναι εμείς οι Έλληνες να γυρίσουμε στις ρίζες μας, να γυρίσουμε στην κοινή λογική, στην παράδοση των παππούδων μας και να κάνουμε σωστά πράγματα, όχι μόνο για εμάς, αλλά για τα παιδιά μας. Είχα δηλώσει πολλές φορές ότι στα σχολεία, το πρώτο που κόβουν είναι η φυσική αγωγή. Η φυσική εκπαίδευση. Η φυσική αγωγή πρέπει να είναι απαραίτητη σε κάθε σχολείο σε όλο τον κόσμο. Εάν δεν σκεφτόμαστε για τα παιδιά μας και το μέλλον τους, δεν σκεφτόμαστε σωστά».
Συμπλήρωσε επίσης ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και αυτός είναι και ο στόχος του συνεδρίου. «Εάν ήταν κάποιο περιστατικό χωρίς ελπίδα, δεν θα κάναμε το συνέδριο. Το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι ο κόσμος μπορεί να μαθαίνει και μπορεί να αλλάζει με μικρά βήματα, έτσι σιγά-σιγά να αποκτήσουν αυτά που είναι στην παράδοσή μας. Μόλις ξεκινήσει κάποιος να κάνει αυτά τα μικρά βήματα, θα καταλάβει ο ίδιος τη διαφορά».
Μοναδικές βιωματικές εμπειρίες για τους συνέδρους
Όπως επισημαίνει ο διευθυντής Λειτουργικού του Ξενοδοχειακού Ομίλου Grecotel, Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, η διαφοροποίηση του συνεδρίου που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αφορά στο βιωματικό του χαρακτήρα, καθώς εκτός από τις διαλέξεις ακαδημαϊκού επιπέδου, το συνέδριο περιλαμβάνει σειρά δράσεων και επισκέψεων σε φάρμες, ελαιοτριβεία και οινοποιεία, που δίνουν τη δυνατότητα στους συνέδρους – συμμετέχοντες να κατανοήσουν στην πράξη τις ομιλίες μέσα από βιωματικές εμπειρίες που τους καθιστούν κοινωνούς του τρόπου ζωής της Κρήτης του πλούσιου πολιτισμού και της παράδοσής της.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο κ. Καλαϊτζιδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Ο καθηγητής Στέφανος Κάλης, σαν γνήσιος Έλληνας τρέφοντας πάντα συναισθήματα για την Ελλάδα, έχει καταξιωθεί με τη θέση του καθηγητή στο πιο φημισμένο πανεπιστήμιο του κόσμου, στην Ιατρική σχολή στο τμήμα δημόσια υγείας, θέλησε και είχε σκοπό να κάνει κάτι για την Ελλάδα. Αυτό τον έφερε σε επαφή με την Grecotel και υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Grecotel και του ιδίου για τη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας για υγεία και ευεξία, με έδρα τη γενέτειρα της Grecotel το Ρέθυμνο. Σε αυτό το μνημόνιο συνεργασίας καταγράφονται ακριβώς οι στόχοι, οι σκοποί και υπάρχει ένα πλάνο σε πρώτη φάση για τρία χρόνια, στο οποίο οι πρώτοι στόχοι ήταν αυτοί που πραγματοποίησε ο ίδιος και το πήρε πάνω του από πέρυσι. Είχαμε, λοιπόν, πέρυσι τον Μάιο μια επίσκεψη στην Κρήτη από 15 περίπου επιφανείς επιστήμονες στον χώρο της διατροφής, της υγείας. Ήρθαν για τέσσερις μέρες, φιλοξενήθηκαν από την Grecotel στον Amirades και στο Creta Palace στο Ρέθυμνο, για να μας γνωρίσουν, να γνωρίσουν την Κρήτη. Έπειτα, ο στόχος ήταν από τότε, στο τέλος της σεζόν να γίνει το 1ο διεθνές συνέδριο που πραγματικά το πήρε πάνω του ο καθηγητής και σε 40 μέρες το στήσαμε. Επειδή είχε μια πρόταση ακαδημαϊκή από τον καθηγητή, τόσο δυνατή, αυτό που κάνει διαφορά με τα συνέδρια είναι ότι είναι βιωματικά. Δεν είναι μόνο ένα συνέδριο που έχεις καταξιωμένους ομιλητές, στο οποίο οι συμμετέχοντες από το αεροδρόμιο πάνε σε ένα ξενοδοχείο, σε μια αίθουσα συνεδριακή, παίρνουν ένα πρωινό εκεί και ένα φαγητό που είναι λίγο-πολύ αδιάφορο με το θέμα του συνεδρίου. Τη διαφορά την κάνει εδώ γιατί σαν βιωματικά συνέδρια που τα έχουμε στήσει με αυτόν τον τρόπο, οι διαλέξεις τελειώνουν περίπου στις 13:30 μ.μ. και μετά για όλη τη βδομάδα του συνεδρίου υπάρχει ένα παράλληλο πρόγραμμα εμπειριών, επισκέψεων, που έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία οι συμμετέχοντες να δουν, να δοκιμάσουν, να γευτούν, να ακούσουν και να ζήσουν τον πραγματικό κρητικό τρόπο ζωής. Διότι το ευρύτερο θέμα του συνεδρίου είναι «Κρητικός Τρόπος Ζωής, Παρελθόν και Μέλλον». Κάθε χρόνο με αυτήν τη γενική βάση, έχει διάφορα άλλα θέματα. Οπότε αυτή η βιωματική εμπειρία έκανε τη διαφορά, αυτό τους εντυπωσίασε. Μάλιστα, ο πρόεδρος του τμήματος από πέρυσι είχε δηλώσει ότι ήταν μια εμπειρία ζωής. Είπε ότι «τώρα καταλαβαίνω γιατί η Κρήτη ξεχώρισε με τη μελέτη των επτά χωρών το ’60. Δυστυχώς λυπάμαι που τα συγγράμματα για τους σπουδαστές και τους ακαδημαϊκούς δεν μπορούν να περιγράψουν αυτό που ζήσαμε». Είπε ότι «από εδώ και στο εξής εγώ στις διαλέξεις μου θα χρησιμοποιώ φωτογραφίες από αυτό που πήρα».
Το Κέντρο Αριστείας για την υγεία και την ευεξία
Το Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία, όπως αναφέρει ο καθηγητής ιδρύθηκε στην Αμερική ως ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην πολιτεία της Ντέλεβερ. Το Κέντρο έχει στόχο την προώθηση των αξιών του ελληνικού πολιτισμού με αιχμή του δόρατος τη μεσογειακή διατροφή, που βασίζεται στην κρητική δίαιτα και έχει αποδειχθεί εδώ και δεκαετίες διεθνώς ως ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής (7 Countries Study).
Η υλοποίηση του οράματος αυτού πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ομίλου Νίκου Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, πρωτοπόρο στην Ελλάδα στην επιτυχημένη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα.
«Σαν φυσική έδρα του κέντρου έχουμε τη συνεργασία με τη Grecotel που μας δίνει μεγάλη ελαστικότητα, όχι μόνο εδώ στην Κρήτη, αλλά σε όλη την Ελλάδα» προσθέτει ο κ. Κάλης και αναφερόμενος στο σκοπό της δημιουργίας του τονίζει ότι: «Σκοπός είναι να κάνουμε μια σωστή προβολή της Κρήτης, της Ελλάδας, του πολιτισμού και της ιστορίας μας, όπως και της διατροφής και του τρόπου ζωής. Νομίζω ότι μέχρι στιγμής το πετυχαίνουμε αυτό, καθώς φέτος την άνοιξη για το περυσινό συνέδριο πήραμε ειδική βράβευση στο πλαίσιο των τουριστικών βραβείων «Μπουσιάς» για την προβολή της Ελλάδας σε τέτοιο συνέδριο. Οπότε κάθε χρόνο κάνοντας λίγο μεγαλύτερο το συνέδριο, λίγο καλύτερο, θέλουμε να αγκαλιάσουμε πιο πολύ κόσμο. Σκοπός μας είναι να έχουμε μια θετική ενέργεια σχετικά με την υγεία και την ευεξία του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα να κάνουμε μια σωστή προβολή της Κρήτης και της Ελλάδας. Αυτό το συνέδριο μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο στο Ρέθυμνο ή κάπου αλλού στην Κρήτη».