Εγκαινιάστηκε ο κύκλος εκδηλώσεων «Μιλούμε για τον Μανόλη Αναγνωστάκη – 100 χρόνια από τη γέννησή του» που διοργανώνει ο Όμιλος Φίλων του ποιητή.
Με πλήθος κόσμου και ιδιαίτερη συγκίνηση παρουσιάστηκε στην Αθήνα, την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, στον φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου Επί Λέξει, η Βιβλιογραφία Μανόλη Αναγνωστάκη (1941-2023) του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Με την εκδήλωση αυτή εγκαινιάστηκε ο κύκλος εκδηλώσεων «Μιλούμε για τον Μανόλη Αναγνωστάκη – 100 χρόνια από τη γέννησή του» που διοργανώνει ο Όμιλος Φίλων του ποιητή.
Ο Νάσος Βαγενάς μίλησε «Για τη Βιβλιογραφία Μανόλη Αναγνωστάκη» και για το συνολικό έργο του βιβλιογράφου, ποιητή και κριτικού Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Επεσήμανε ότι οι βιβλιογραφίες των Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Σικελιανού, Κατσίμπαλη, Αλ. Κοτζιά και αυτή του Αναγνωστάκη, αποτελούν μέρος του κριτικού έργου του συγγραφέα, τον οποίο αναδεικνύουν σε ρόλο καθοδηγητικό στη βιβλιογράφηση της νεότερης λογοτεχνίας μας. Επίσης, υποστήριξε ότι ο Αναγνωστάκης είναι περισσότερο υπαρξιακός και οντολογικός παρά πολιτικός ποιητής, όπως τον χαρακτήρισαν στην εποχή του, ο οποίος μάλιστα υπήρξε και ο πρώτος αντιδογματικός κριτικός της Αριστεράς.
Ο Παντελής Μπουκάλας ανέπτυξε το θέμα «Η βιβλιογραφία σαν διακονία και η ποίηση σαν παραμυθία». Με συγκεκριμένα παραδείγματα λημμάτων τεκμηρίωσε ότι η βιβλιογραφία Αναγνωστάκη αποτελεί ένα διαφωτιστικό και πλούσιο οδηγό για κάθε πτυχή της δημόσιας παρουσίας, λογοτεχνικής, κριτικής και καθαυτό πολιτικής του Αναγνωστάκη και ταυτόχρονα έναν ευκρινή κοινωνικοπολιτικό χάρτη 60 χρόνων. Για τον Αναγνωστάκη ανέφερε ότι εκόμισε, εκτός των άλλων, την μη ιδεολογική προσέγγιση της τέχνης του λόγου και τόνισε ότι ως λυρικός, ρεαλιστής και σατιρικός ποιητής μάς προσφέρει σοβαρότατους λόγους για να εμπιστευόμαστε την ποίηση.
Στη συνέχεια, η Αλίκη Καγιαλόγλου συγκίνησε με την αφήγηση μικρών ιστοριών από τη γνωριμία της με τον Αναγνωστάκη και την ανάγνωση ποιημάτων του, ενώ με το χαρακτηριστικό «κελάρυσμα» της φωνής της ταξίδεψε το ακροατήριο, ερμηνεύοντας μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη ποιήματα του Αναγνωστάκη.
Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε η Λίζυ Τσιριμώκου, έκλεισε με μια σύντομη αναφορά των δράσεων που σχεδιάζει ο Όμιλος Φίλων του ποιητή, από την πρόεδρο του Ομίλου Έμμυ Παπαβασιλείου, η οποία επεσήμανε στην αρχή ότι το χρονικό ορόσημο της επετείου μάς δίνει την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι η ποίηση του Αναγνωστάκη αντέχει στον χρόνο και συγκινεί και εμάς σήμερα, ιδιαίτερα δε τη νέα γενιά, όπως και τους ανθρώπους του καιρού του. Επίσης, σημείωσε ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της εμβληματικής τριάδας των
Γραμμάτων και των Τεχνών στη χώρα μας, των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζηδάκη και Μανόλη Αναγνωστάκη, και το 2025 θα μπορούσε να αναδειχθεί σε έτος σταθμό για τον σύγχρονο πολιτισμό μας.
Η παρουσίαση συνδιοργανώθηκε με το βιβλιοπωλείο Επί Λέξει.