Ο Καθηγητής Οργανικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος X. Βουγιουκαλάκης βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών στην καθιερωμένη Πανηγυρική Συνεδρία του 2024 που πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2024. Η Ακαδημία Αθηνών, το εμβληματικό ανώτατο πνευματικό Ίδρυμα της χώρας, βράβευσε τον Καθηγητή κ. Βουγιουκαλάκη για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία με τίτλο «A3 polycondensation: A multicomponent step-growth polymerization reaction for the synthesis of polymeric propargylamines», με Βραβείο της Α’ Τάξεως των Θετικών Επιστημών. Η εν λόγω εργασία, που είχε επίσης επιλεγεί από το επιστημονικό περιοδικό European Polymer Journal για το εξώφυλλό του, αφορά την ανάπτυξη μιας καινοτόμου μεθόδου παρασκευής πολυμερών με πιθανές τεχνολογικές και βιολογικές εφαρμογές, χρησιμοποιώντας έναν οργανικό μετασχηματισμό που έχει αναπτυχθεί στην ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Γ. Χ. Βουγιουκαλάκη (http://users.uoa.gr/~vougiouk/), στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ.
Ο κ Βουγιουκαλάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο, αποφοιτώντας από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, το 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, και το 3ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου. Ακολούθως σπούδασε Χημεία και έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών, διατέλεσε επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Sussex στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Εθνικό ίδρυμα Ερευνών της Ιταλίας στη Μπολόνια. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο California Institute of Technology στις ΗΠΑ, όπου συνεργάστηκε για δύο χρόνια με τον Καθηγητή R. H. Grubbs (βραβείο Νόμπελ Χημείας 2005), και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2008 εντάχθηκε στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ενώ το 2012 πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια – Irvine στις ΗΠΑ, ως επισκέπτης ερευνητής. Το 2014 μετακινήθηκε στο Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου είναι Καθηγητής Οργανικής Χημείας.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την οργανική και οργανομεταλλική χημεία, τη σύνθεση οργανικών και πολυμερικών ενώσεων και ενώσεων συναρμογής με βιολογικές και τεχνολογικές εφαρμογές και την ομογενή κατάλυση. Μέχρι στιγμής, έχει συγγράψει περί τις 100 διεθνείς δημοσιεύσεις με κριτές και 4 προσκεκλημένα κεφάλαια σε διεθνή επιστημονικά βιβλία. Κατέχει επίσης 4 οικογένειες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, κ.α. Η έρευνά του έχει παρουσιαστεί σε περισσότερα από 110 διεθνή και εθνικά συνέδρια και συναντήσεις και έχει δώσει πλειάδα προσκεκλημένων διαλέξεων σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία. Έχει λάβει σειρά από διεθνείς και εθνικές διακρίσεις και βραβεία, ενώ συμπεριλαμβάνεται, για έξι συνεχόμενα έτη, στον κατάλογο των κορυφαίων 2% επιστημόνων διεθνώς (Top 2% of Scientists) που δημοσιεύεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου Stanford. Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε 37 διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα (ως Συντονιστής, Κύριος Ερευνητής, κλπ.), είναι σύμβουλος τεσσάρων μεγάλων ελληνικών φαρμακευτικών και χημικών βιομηχανιών, και λειτουργεί ως αξιολογητής για πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά και διεθνείς οργανισμούς χρηματοδότησης της έρευνας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον Οκτώβριο του 2024 αναγορεύτηκε σε Καθηγητή Έδρας (Chair Professor) στο Πανεπιστήμιο Henan της Κίνας, τίτλος που αποτελεί την ανώτερη διάκριση που κάποιο Κινέζικο πανεπιστήμιο μπορεί να αποδώσει σε Καθηγητή Πανεπιστημίου.