Η εκδήλωση απονομής βραβείων για τον διαγωνισμό «Πρασινίζουμε τον κήπο ή το μπαλκόνι μας, συμβάλλοντας στον καλλωπισμό της πόλης και των οικισμών» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής του Δημοτικού Κήπου Ρεθύμνου, το τμήμα Πρασίνου και Αστικού Περιβάλλοντος του δήμου τιμά την ιστορία του και «καλλιεργεί» το μέλλον της πόλης και των οικισμών με μια σειρά από δράσεις.
Με επίκεντρο την ενεργή συμμετοχή των πολιτών το τμήμα Πρασίνου του δήμου Ρεθύμνης διοργάνωσε τον διαγωνισμό με τίτλο «Πρασινίζουμε τον κήπο ή το μπαλκόνι μας, συμβάλλοντας στον καλλωπισμό της πόλης και των οικισμών», στο πλαίσιο του οποίου πολίτες, σχολεία και φορείς φωτογράφισαν τις «πράσινες γωνιές» τους, λαμβάνοντας μέρος σε δύο κατηγορίες, Κήποι – Αυλές και Μπαλκόνια – Ταράτσες.
Οι συμμετέχοντες που με μεράκι έχουν μετατρέψει τους εξωτερικούς χώρους – ιδιωτικούς ή δημόσιους – αξιολογήθηκαν από την ειδική επιτροπή ευπρεπισμού με βάση τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, την ποικιλία των φυτών και την αισθητική, ενώ όλοι έλαβαν τιμητικούς επαίνους και δώρα στην εκδήλωση απονομής βραβείων το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στον χώρο του Δημοτικού Κήπου Ρεθύμνου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 11ης Γιορτής Κρητικής Διατροφής που πραγματοποιήθηκε από 1 έως 7 Ιουλίου.
Γ. Παπαδόσηφος: «Πράξη ευθύνης, φροντίδας και σεβασμού προς το περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο»
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Πρασίνου και Αδέσποτων Ζώων του δήμου Γιώργης Παπαδόσηφος, συνεχάρη όλους όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό που ο καθένας τους συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου, ανθρώπινου και ελκυστικού τόπου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του. Επίσης ευχαρίστησε τα στελέχη της διεύθυνσης Περιβάλλοντος και στο τμήμα Πρασίνου, ιδιαίτερα τη διευθύντρια Νικολέτα Γκολφινοπούλου καθώς και την Αντωνία Πασιά.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόσηφος: «Η δράση αυτή δεν είναι απλώς μια ευκαιρία να καλλωπίσουμε και να φροντίσουμε τους προσωπικούς μας χώρους, αλλά αποτελεί μια πράξη ευθύνης, φροντίδας και σεβασμού προς το αστικό και περιαστικό περιβάλλον, προς τον ίδιο τον άνθρωπο.
Το τμήμα Πρασίνου και Αστικού Περιβάλλοντος σταθερά προσηλωμένο στην ανάπτυξη, συντήρηση και προστασία του Πρασίνου του δήμου μας, υλοποιεί το πρόγραμμα «Πράσινο στους Οικισμούς», με τη σημαντική συμβολή εθελοντών προσώπων, συμπολιτών μας. Η ανάπλαση και συντήρηση κοινόχρηστων χώρων αστικού και περιαστικού πρασίνου της πόλης και των οικισμών μας, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και τη συμβολή φορέων και πολιτών στη διαμόρφωση και τη διατήρηση ενός πιο όμορφου αστικού περιβάλλοντος».
Ν. Γκολφινοπούλου: Η καλαισθησία στον ιδιωτικό χώρο διαχέεται και στον δημόσιο
Για τους στόχους της πρωτοβουλίας αυτής μίλησε η διευθύντρια του τμήματος Πρασίνου Νικολέτα Γκολφινοπούλου στην ομιλία της, που μεταξύ άλλων είναι η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών, η προστασία της βιοποικιλότητας και η αισθητική αναβάθμιση του περιαστικού και αστικού πρασίνου του δήμου.
«Οι φροντισμένοι κήποι, τα ανθισμένα μπαλκόνια, οι καθαρές αυλές, δεν είναι απλώς προσωπικές επιλογές αισθητικής. Είναι μικρές πράξεις του καθενός από εμάς που αντανακλούν και επηρεάζουν θετικά την εικόνα όλου του δήμου μας. Η καλαισθησία στον ιδιωτικό χώρο δεν σταματά στα όρια μίας αυλής ή ενός μπαλκονιού, διαχέεται προς τον δρόμο, τη γειτονιά, απλώνεται στα στενά, στις πλατείες και σε όλους τους δημόσιους χώρους της πόλης και των οικισμών, συνθέτοντας μια ομοιόμορφη εικόνα μέριμνας και φροντίδας του πρασίνου», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε: «Ένα φυτό στο περβάζι, λίγα λουλούδια στην αυλή, ένας καλοφροντισμένος κήπος, ένα πεζοδρόμιο που μοσχοβολά βασιλικό, ένα παράθυρο ή μια είσοδος σπιτιού με χρώμα και χαρακτήρα. Όλα αποτελούν μικρές, αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας και αναδεικνύουν τον πολιτισμό μας. Είναι το σημείο εκείνο που ο ιδιωτικός και ο δημόσιος χώρος συναντιούνται μέσα από πράξεις καλαισθησίας, φροντίδας και προσφοράς. Μια δυναμική σχέση που ενισχύεται καθημερινά από πολίτες που εθελοντικά φυτεύουν και περιποιούνται δημόσια παρτέρια, εκκλησίες, καθώς και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς κοινόχρηστους χώρους».
Παράλληλα η κ. Γκολφινοπούλου επεσήμανε ότι οι υπάλληλοι του τμήματος Πρασίνου συνεργάζονται για να διασφαλίσουν ότι κάθε γειτονιά παραμένει καθαρή, ασφαλής και φιλική προς τους πολίτες: «Οι συνεχείς αυτή δουλειά, παρότι είναι δύσκολη και απαιτητική ανταμείβεται με την ικανοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών για την αισθητική της πόλης και των οικισμών μας».
Βραβεύσεις
Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις και συμβολικά δώρα στις τρεις επικρατέστερες συμμετοχές κάθε κατηγορίας και τιμητικοί έπαινοι και αναμνηστικά φυτά σε όλους τους συμμετέχοντας για την ενεργή συμβολή τους στον ευπρεπισμό.
Επιπλέον ειδική τιμητική διάκριση απονεμήθηκε σε συλλόγους, επαγγελματικούς φορείς και πολίτες για την πρωτοβουλία τους να ενισχύσουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Αναλυτικά οι πολίτες, τα σχολεία και οι φορείς που διακρίθηκαν και συμμετείχαν στον διαγωνισμό «Πρασινίζουμε τον κήπο ή το μπαλκόνι μας, συμβάλλοντας στον καλλωπισμό της πόλης και των οικισμών»:
1η Κατηγορία: Κήποι – Αυλές
1. Πετράκη Σταυρούλα – Ξηρουχάκη 8 Ρέθυμνο
2. Κυριακή Μεραχτσάκη – Γάλλου
3. Ειρήνη Νταουκάκη – Φ. Μπαρότση 29, Μισσίρια
2η Κατηγορία: Μπαλκόνια – Ταράτσες
1. Κυριακή Ξερουδάκη – Πάνου Κορωναίου 69
2. Σαριδάκης Βασίλειος – Θεοτοκοπούλου 47
3. Μίνα Τραιτοράκη – Παπαδογιωργάκη 17
Ειδικές βραβεύσεις
1. 1ο Δημοτικό Σχολείο
Υπεύθυνη Περιβαλλοντικών Δράσεων του σχολείου: Γεωργία Μπατσολάκη
2. Το Δέντρο
Οικολογικός παιδικός σταθμός Γκουμά Μικαέλα – Διευθύντρια
3. Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Κων/νου
4. Μάρκος Κουταλάς
Διακριτικοί Έπαινοι – Συμμετοχές στην Κατηγορία «Κήποι – Αυλές»
1. Δωροθέα Ακουμιανάκη – Αδαμαντίου Κοραή 9
2. Βαγγελιώ Μπεμπή – Σάμου 25, Πλατανιάς
3. Αθηνά Κάββαλου Αλεβυζάκη – Ατσιπόπουλο
4. Μαρία Καντιφέ – Πάνου Κορωναίου 62
5. Λίνα Αγγέλη – Ι. Μητροπόλεως 30
6. Μανώλης Μακρυγιάννης – Ι. Μητροπόλεως 30
7. Άννα Πίτερη – Ι. Μητροπόλεως 30
8. Χριστοφοράκη Μαρία – Βογιατζάκη 1, Καλλιθέα
Διακριτικοί Έπαινοι – Συμμετοχές στην Κατηγορία «Μπαλκόνια – Ταράτσες»
1. Ελένη Σταυρουλάκη – Μελισσηνού
2. Ελένη Σπαντιδάκη – Κούμοι, Ρέθυμνο
3. Γιώργος Τουρνάκης – Τιμ. Βάσσου 5, Ρέθυμνο
4. Αργυρώ Λουλούδη – Ατσιπόπουλο, Βιολί Χαράκι Μάνου Κατράκη
5. Μιχαήλ Πάσχος – Παλιά Πόλη, Μοσχοβίτη 24-26
6. Μαρία Κιαχάκη – Τσουντάνη – Ντεχιοστάκ 3
7. Αιμιλία Σαριδάκη – Κολοκοτρώνη 56
Στη διάρκεια των βραβεύσεων προβαλλόταν σε οθόνες φωτογραφικό υλικό των εξωτερικών χώρων των συμμετοχών, ενώ τις απονομές έκαναν ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μάνος Τσάκωνας, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Σκορδίλης και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Στέλιος Σπανουδάκης, ενώ τα αναμνηστικά δώρα παρέδωσαν ο πρόεδρος του ΔΣ της Κεντρικής Δημόσιος Βιβλιοθήκης Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, η πρώην αντιδήμαρχος Πέπη Μπιρλιράκη και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Αθηνά Τσικιντίκου.
Η υπεύθυνη των περιβαλλοντικών δράσεων του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείο πήρε τον λόγο στη διάρκεια της βράβευσης, παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες του σχολείου που λειτουργεί τον Όμιλο Κηπουρική δύο φορές την εβδομάδα με υπεύθυνη την κ. Έφη Τζουγανάκη.
Όπως τόνισε οι μαθητές καλλιεργούν φυτά και λαχανικά τα οποία χρησιμοποιούν στην παρασκευή του φαγητού τους, όπως επίσης κάποια από τα προϊόντα που καλλιεργούν τα προσφέρουν σε φιλανθρωπικές δράσεις της πόλης.
«Στον όμιλο αυτόν τα παιδιά μαθαίνουν να καλλιεργούν, να παράγουν και να απολαμβάνουν τα προϊόντα του κόπου τους, τα οποία είναι λαχανικά, βότανα, άνθη και επίσης να τα προσφέρουν ένα μέρος από αυτό, όπως έγινε φέτος που πρόσφεραν για φιλανθρωπικό σκοπό», σημείωσε η υπεύθυνη των περιβαλλοντικών δράσεων του σχολείο.
Στο τέλος της εκδήλωσης η πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγους Ρεθύμνου «Μελιττεύς» Χριστίνα Κουβαρά, συνεχάρη για αυτήν την πρωτοβουλία, ενώ έστειλε μήνυμα για τη στήριξη των μελισσών μέσω της φύτευσης μελισσοκομικών φυτών: «Από μια τέτοια εκδήλωση δεν μπορούν να μείνουν έξω οι μελισσοκόμοι. Θα ήθελα να επισημάνω ότι όσο μπορούμε να βάζουμε μελισσοκομικά φυτά και δέντρα, είτε στους κήπους, είτε στις βεράντες, είτε στα χωράφια μας. Είναι πολύ σημαντικό, μην ξεχνάμε ότι η μέλισσα είναι ζωή. Χωρίς τη μέλισσα δεν έχουμε φρούτα, δεν έχουμε λαχανικά. Οπότε χωρίς τη μέλισσα δεν έχουμε τίποτα, γιατί δεν γίνεται γονιμοποίηση. Θερμή παράκληση σε όλους ό,τι μπορούμε να κάνουμε», τόνισε η κ. Κουβαρά.
Υπαίθρια έκθεση με παλιές φωτογραφίες του Δημοτικού Κήπου
Παράλληλα, νωρίτερα το απόγευμα της περασμένη Παρασκευής εγκαινιάστηκε η υπαίθρια έκθεση στο βόρειο εξωτερικό τμήμα του Δημοτικού Κήπου με παλιές φωτογραφίες από το αρχείο του δήμου Ρεθύμνης, του Χάρη Στρατιδάκη, του Μάνου Γοργοράπτη, του Μάνου Φ. Τσάκωνα και του Τάσου Θεοδωράκη.
Η έκθεση φωτογραφίας εντάσσεται στις δράσεις που διοργανώνει το τμήμα Πρασίνου του δήμου για τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων λειτουργίας του πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης.
Οι φωτογραφίες απεικονίζουν τη λειτουργιά και τις δράσεις του δημοτικού κήπου στο πέρασμα του χρόνου και πολλοί από τους επισκέπτες με νοσταλγία θυμήθηκαν τα παλιά, αφού ξύπνησαν αναμνήσεις άλλων εποχών.
Ο Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Μενέλαου Παπαδάκη και εν συνεχεία του δημάρχου Τίτου Πετυχάκη, και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό τοπόσημο της πόλης και συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Σήμερα ο Κήπος καταλαμβάνει σχεδόν 25 στρέμματα και ενώνει την παλιά με τη νέα πόλη, ενώ το 2016 λειτουργεί και ως Ανοιχτό Βοτανικό Εργαστήριο, σε συνεργασία με τον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Φιλοξενεί σπάνια είδη φυτών, ενδημικά και τροπικά δέντρα, ενώ χρησιμοποιείται και ως τόπος άθλησης, κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.