Ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών.
Με 617 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά οι βραβεύσεις ξεπερνούν τις 600, και ότι στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατέχει το 15% των βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 94 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.212 ακτές, 710 μαρίνες και 120 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.
Στην Κρήτη βραβεύτηκαν με την «Γαλάζια Σημαία» συνολικά 139 ακτές, 10 περισσότερες από το 2022. Οι περισσότερες βραβευμένες ακτές, 48 τον αριθμό, βρίσκονται στην Π.Ε. Λασιθίου (41 το 2022), ακολουθεί η Π.Ε. Χανίων με 38 (36 το 2022), έπεται η Π.Ε. Ηρακλείου, όπου απονεμήθηκαν 33 Σημαίες (31 το 2022) και στην Π.Ε. Ρεθύμνου βραβεύτηκαν 20 ακτές (όσες και το 2022).
Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε στην Γεωργιούπολη Αποκορώνου Χανίων, στην ακτή του ξενοδοχείου Pilot Beach Resort, σε δύο φάσεις. Το πρωί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην βραβευμένη παραλία, με τη συμμετοχή περισσότερων από εκατό παιδιών και εκπαιδευτικών από σχολεία της περιοχής.
Το μεσημέρι ακολούθησε η δεύτερη φάση της εκδήλωσης, στον ίδιο χώρο και περιλάμβανε την ανακοίνωση των βραβευμένων ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών, παρουσία πολλών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων του Τουρισμού.
Την εκδήλωση άνοιξαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) κ. Νίκος Πέτρου, ο δήμαρχος Αποκορώνου, κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης και ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου Pilot Beach Resort, κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ενώ μεταξύ άλλων χαιρετισμό απηύθυνε ο λιμενάρχης Ρεθύμνου, κ. Κωνσταντίνος Καστρινάκης.
Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, η «Γαλάζια Σημαία» είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο και συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και στην προβολή της χώρας μας. Η καθαρότητα των νερών, η οργάνωση, η ασφάλεια και η ποιότητα υπηρεσιών σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και τις βιώσιμες πρακτικές αποτελούν πόλο έλξης ευαισθητοποιημένων τουριστών και δίνουν ένα ισχυρό κίνητρο για τον επισκέπτη στην επιλογή του προορισμού των διακοπών του.
Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία», όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.
Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτή να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Στόχος του προγράμματος, όπως επισημάνθηκε, είναι η συνετή αειφορική διαχείριση του παράκτιου χώρου, τόσο στα βραβευμένα σημεία όσο και γύρω από αυτά, και η βελτίωση της οικολογικής συνείδησης επισκεπτών, προσωπικού και τοπικής κοινωνίας μέσα από την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση.
Σημειώνεται ότι ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 80 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας που συμπλήρωσε 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 3 Διεθνή δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Οι βραβευμένες ακτές της Π.Ε. Ρεθύμνου
Αναλυτικά, ανά δήμο, στην Π.Ε. Ρεθύμνου απονεμήθηκε «Γαλάζια Σημαία» στις παρακάτω ακτές:
Δήμος Ρεθύμνης
- Αδελιανός Κάμπος A/Aquila Rithymna Beach
- Αδελιανός Κάμπος/Caramel Boutique
- Πηγιανός Κάμπος/Grecotel White Palace
- Πλατανιάς Β/Minos Mare Resort
- Ρέθυμνο 1/Aquila Porto Rethymno
- Ρέθυμνο 1/Ilios beach
- Ρέθυμνο 1/Kriti beach
- Ρέθυμνο 2/Pearl Βeach
- Ρέθυμνο 4-Μυσσίρια/Creta Palace
- Ρέθυμνο/Ικόνες
- Σκαλέτα/Creta Star
- Σκαλέτα/Rethymno Mare
Δήμος Μυλοποτάμου
- Λιανός Κάβος Λαυρίς/Iberostar Creta Panorama
- Λιανός Κάβος/Creta Marine
- Πάνορμο Λίμνη/Grecotel Club Marine Palace
Δήμος Αγίου Βασιλείου
- Αγ. Γαλήνη/Ύστερο Βαρκοτόπι
- Αγ. Παύλος
- Πλακιάς
- Ροδάκινο
- Σούδα