Σύσσωμη η αγορά του τουριστικού επιχειρείν, τοπικοί φορείς και παράγοντες του τουρισμού της Ελλάδας παρευρέθηκαν στην εκδήλωση παρουσίασης της νέας εταιρείας «Τοπική Παραγωγή και Φιλοξενία Α.Ε.», του νέου προτύπου πιστοποίησης επιχειρήσεων «We do local» και την απονομή του στις πρώτες επιχειρήσεις που έχουν πιστοποιηθεί. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες 20 Νοεμβρίου 2014 στο πλοίο «Κρήτη Ι» της Anek Lines στο λιμάνι του Ηρακλείου, μέσα σε ένα ιδιαίτερα εορταστικό και αισιόδοξο κλίμα.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της νεοσύστατης εταιρείας κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης κατά την παρουσίασή της, στο πλαίσιο μιας καλής και συντονισμένης συνεργασίας των τουριστικών επιχειρήσεων της Κρήτης για την προώθησή τους, ιδρύθηκε η «Τοπική Παραγωγή και Φιλοξενία Α.Ε.», η Ανώνυμη Εταιρεία Προώθησης Επιχειρήσεων που στηρίζουν την τοπική παραγωγή, σέβονται το περιβάλλον και προβάλλουν τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τη φιλοξενία της περιοχής τους.
Η ίδρυση της εταιρείας Τοπική Παραγωγή και Φιλοξενία Α.Ε. πραγματοποιήθηκε από δώδεκα σημαντικούς παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας όλης της Κρήτης. Αναφέρομε κατ’ αλφαβητική σειρά τον κ. Γιώργο Αλεξανδράκη, τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη, τον κ. Μανώλη Βαρκαράκη, τον κ. Μανώλη Γιαννούλη, τον κ. Λευτέρη Καραταράκη, τον κ. Γιώργο Μαθιουλάκη, την κα Τζίνα Μαμιδάκη, τον κ. Μανώλη Μανούσο, τον κ. Ανδρέα Μεταξά, τον κ. Γιάννη Παπαδάκη, τον κ. Μανώλη Τσακαλάκη και τον κ. Νίκο Χαλκιαδάκη με την ελπίδα να προσελκύσουν στο μέλλον ακόμη περισσότερους και από άλλες περιοχές.
Για την άρτια λειτουργία της εταιρείας αυτής και τη σωστή ένταξη των επιχειρήσεων σε αυτή, σε συνεργασία με την εταιρεία πιστοποιήσεων Cosmocert A.E. και την εταιρεία Local Food Experts δημιουργήθηκε ένα πρότυπο με την ονομασία «We do local». Είναι ένα νέο πρότυπο που δημιουργήθηκε για την επανατοποθέτηση του εθνικού τουριστικού προϊόντος, για να αναδείξει την ιδιαίτερη τοπική φιλοξενία και να στηρίξει την ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής και οικονομίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ανδρέας Μεταξάς παρουσιάζοντας το πρότυπο We do local απηύθυνε πρόσκληση στις τουριστικές επιχειρήσεις να ενταχθούν στην ομάδα του We do local και να συμβάλλουν και αυτές στην διάδοση της φιλοσοφίας του η οποία είναι:
• Διαδίδουμε τα τοπικά ήθη και έθιμα.
• Παρουσιάζουμε την τοπική κουζίνα.
• Υποστηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς.
• Σεβόμαστε το περιβάλλον και την αειφορία.
• Στηρίζουμε το τοπικό εργατικό δυναμικό.
Το πρότυπο έχει δημιουργηθεί για να πιστοποιήσει αρχικά τουριστικά καταλύματα, ενώ μέσα στον επόμενο χρόνο θα μπορούν να ενταχθούν και εταιρείες εστίασης, φυτικής και ζωικής παραγωγής, καθώς και λοιπές επιχειρήσεις.
Το We do local είναι ένα πρότυπο το οποίο στηρίζει, αναγνωρίζει και επιβραβεύει άλλα πρότυπα πιστοποίησης συμπεριλαμβάνοντάς τα στα απαραίτητα κριτήρια πιστοποίησης όπως το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, ISO, Travelife, Green Key κ.α. Η επιθεώρηση, αξιολόγηση και πιστοποίηση των επιχειρήσεων έχει ετήσιο κύκλο.
Τα πρώτα πιστοποιητικά We do local απονεμήθηκαν στις παρακάτω επιχειρήσεις:
Anek Lines Κρήτη I, Bluegr Minos Beach Art Hotel, Bluegr Sensimar Minos Palace, Bluegr Candia Park Village, Cactus Royal Spa & Resort, Creta Maris Beach Resort, Apollonia Beach Hotel, Santa Marina Hotel, Sitia Beach Hotel, Enagron Cretan Ecotourism Village, Cavo Spada Luxury Resort & Spa, Santa Marina Beach Hotel, Grand Bay Beach Resort, Santa Marina Plaza Luxury Boutique Hotel, Lato Boutique Hotel, Minoa Palace Resort & Spa, Rethymno Mare, St.Nicolas Bay Resort Hotel & Villas.
Στο τέλος της απονομής, όλοι οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τοπικά εδέσματα, από τον μπουφέ που είχε διαμορφωθεί ειδικά για την περίσταση, γιορτάζοντας το νέο αυτό εγχείρημα αλλά και ανταλλάσσοντας πληροφορίες σχετικές με το χώρο του τουριστικού επιχειρείν στην Ελλάδα και τον κόσμο.