Με 153 θετικές ψήφους δηλαδή με το σύνολο των βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπερψηφίστηκε χθες στη βουλή το δεύτερο πακέτο των 13 προαπαιτούμενων. Παρά τη φημολογία που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες για επικείμενη καταψήφιση των μέτρων, από ορισμένους βουλευτές, η κυβερνητική ομάδα εμφανίστηκε συμπαγής δίδοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό.
Από την άλλη σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο με 138 «όχι» ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζαν εννέα βουλευτές.
Η διαδικασία, τόσο στην ολομέλεια χθες, όσο και προχθές στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, σημαδεύτηκε από διαρκείς αντιπαραθέσεις και συγκρουσιακή διάθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, γεγονός το οποίο εκλαμβάνεται από όλους ως οιωνός ενός δύσκολου πολιτικού περιβάλλοντος, εντός του οποίου θα ληφθούν νέες δύσκολες αποφάσεις, στο πλαίσιο της υλοποίησης της μνημονιακής συμφωνίας του Αυγούστου. Η κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε στο θέμα της εισόδου των funds που θα μπορούν να αγοράζουν «κόκκινα» δάνεια, αλλά και στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
«Θα υπάρξει νομοθεσία πριν από τις 15 Φεβρουαρίου, η οποία θα προστατεύει κατηγορίες δανειοληπτών με μικρότερα δάνεια», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και προσέθεσε ότι το σχέδιο νόμου που συζητείται αφορά μόνο μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και εξαιρεί εκείνα τα οποία αφορούν επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες απασχολούν κάτω από 250 υπαλλήλους.
Οι έντονα επικριτικές προς την κυβέρνηση ομιλίες των πολιτικών αρχηγών χθες ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα χαρακτηριστικά αυτού του δυσχερούς για τη δικομματική συγκυβέρνηση κλίμα την ώρα που τα δύσκολα έπονται.
Σήμερα ωστόσο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη το EuroWorking Group προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ η οποία εκτός απροόπτου θα εκταμιευτεί μέχρι την Παρασκευή.
Ταυτόχρονα όμως ξεκινά διαδικασία για την αγοραπωλησία επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων- πλην πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ).
Σημειώνεται ότι η τρόικα θα βρίσκεται ξανά στην Αθήνα στα μέσα Γενάρη προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για ασφαλιστικό, φορολογικό, εργασιακά, «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών.
Αν δεν επιλυθούν αυτά δεν κλείνει και η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.
Αναλυτικά…
ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Με 153 «ναι» υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα
Με 153 «ναι» και 138 «όχι» υπερψηφίστηκε το β’ πακέτο με τα προαπαιτούμενα, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση της oλομέλειας της Βουλής. Η ψήφιση του νομοσχεδίου ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και στα άρθρα του και στο σύνολό του, χωρίς απώλειες για τον κυβερνητικό σχηματισμό. Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου, ψήφισαν 191 βουλευτές.
Τα άρθρα 1,2,3,19 και 41 που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία από τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επίσης ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ (153 ψήφοι) ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (138 ψήφοι). Από τη διαδικασία απουσίαζαν εννέα βουλευτές.
Οι κόντρες ξεκίνησαν από νωρίς, με τον Γιώργο Σταθάκη και τον Κωστή Χατζηδάκη να διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους για τα κόκκινα δάνεια.
«Θα υπάρξει νομοθεσία πριν από τις 15 Φεβρουαρίου, η οποία θα προστατεύει κατηγορίες δανειοληπτών με μικρότερα δάνεια», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και προσέθεσε ότι το σχέδιο νόμου που συζητείται, αφορά μόνο μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και εξαιρεί εκείνα τα οποία αφορούν επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες απασχολούν κάτω από 250 υπαλλήλους.
«Είναι άδικο να μας κατηγορείτε για μεταστροφή» είπε απευθυνόμενος στον εισηγητή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, και τόνισε ότι «υπάρχει συμφωνία προ των εκλογών, σαφής και συγκεκριμένη την οποία εφαρμόζουμε, και την βελτιώνουμε». «Προς τι η κριτική;» αναρωτήθηκε.
Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη περί των συμβάσεων για τα αεροδρόμια. «Μας είπε, ότι έφερε δυο συμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, εκ των οποίων τη μία είχε υπογράψει ο κ. Χρυσοχοΐδης και την άλλη την είχε διαπραγματευτεί, τις έφερε σχεδόν αυτούσιες και ταυτοχρόνως μας κατηγορούσε για … σουρεαλισμό» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και αναρωτήθηκε «είναι Καύκα ή Μόντι Πάιθονς;».
Λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας κόντρα ξέσπασε και ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και την αντιπολίτευση με «μήλον της έριδος» τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών.
«Η κυβέρνηση, προχωρά με σταθερότητα στην εφαρμογή μιας πολιτικής, την οποία έχει διατυπώσει ανοιχτά στο λαό, όπως η διαπραγμάτευση των 48 προαπαιτουμένων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ. Σταθάκης, και αντέκρουσε τις θέσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με τους δανειστές.
Μάλιστα, ανέφερε τουλάχιστον δέκα σημεία στα οποία η διαπραγμάτευση οδήγησε σε πιο θετικά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε την προστασία της πρώτης κατοικίας με κρατική αρωγή πλήρους κάλυψης για το 25% και με πολύ καλούς όρους προστασίας για το 35% των δανειοληπτών, την επίλυση του προβλήματος των φαρμακείων με λύση πολύ καλύτερη από την αρχική και την συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ, όπου όπως είπε, εξασφαλίστηκε η κατά 51% ιδιοκτησία του Δημοσίου.
Ο υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε, ότι ο υπό συζήτηση νόμος, που διαμορφώνει το ρυθμιστικό σχέδιο ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων διαχείρισης των κόκκινων δανείων, περιέχει αυστηρότερους κανόνες υπέρ των δανειοληπτών από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει παράδειγμα ευρωπαϊκής χώρας, όπου ισχύουν κανόνες αυστηρότεροι από αυτούς.
Επίσης, ο Γιώργος Σταθάκης απέρριψε την τροπολογία που είχε καταθέσει νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για διατήρηση της προστασίας των δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, αναφέροντας ότι οι προβλέψεις του νόμου διασφαλίζουν πλήρως τον δανειολήπτη από οποιαδήποτε αλλαγή διαχειριστή του δανείου, αφού απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε αλλαγή να οδηγεί σε χειροτέρευση της θέσης του δανειολήπτη και του εγγυητή.
Αναφερόμενος στο ενιαίο μισθολόγιο, για τους εργαζομένους του Δημοσίου, ανέφερε ότι διασφαλίζει πως δεν υπάρχουν μειώσεις μισθών, καθώς και ότι δεν διευρύνονται οι μισθολογικές ανισότητες.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν προσκόμισε συγκεκριμένες προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια. «Ζητήσαμε από τη Νέα Δημοκρατία επί δυο ημέρες, να μας φέρει μια σκέψη οποιασδήποτε μορφής για το πως θα αντιμετωπισθεί η διαχείρισή τους, χωρίς αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πλακιωτάκης: «Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο συστηματικό έγκλημα κατά του ελληνικού λαού»
Καταψηφίσαμε ως Νέα Δημοκρατία το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα γιατί δεν επιθυμούμε να συναινέσουμε στο ψέμα και την υποκρισία του κ. Τσίπρα και να μη γίνουμε συνεργοί στο συστηματικό έγκλημα κατά του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, μετά το τέλος της ψηφοφορίας στη βουλή για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
Γεννηματά: Οι δεσμεύσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έγιναν λόγια του αέρα
Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής και η Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε ότι οι δεσμεύσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έγιναν «λόγια του αέρα».
«Τα κοράκια έγιναν αρνάκια» είπε η κ. Γεννηματά, και συνέχισε: «Είναι η δεύτερη φάση του αφελληνισμού της ελληνικής οικονομίας. Η πρώτη ήταν όταν η κυβέρνηση επέτρεψε σε ξένα funds να αγοράσουν τις τράπεζες με 5,5 δισ. ευρώ».
Θεοδωράκης: Πρόχειρο το νομοσχέδιο
«Πρόχειρο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα για τα προαπαιτούμενα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας πως κατά 35% είναι υποχρεώσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα και το άλλο 65% είναι ρουσφέτια και μπαλώματα σε υπαρκτά προβλήματα.
Ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει με αλχημείες αυξήσεις στα δικά της παιδικά στο Δημόσιο, πριμοδοτεί τα κομματικά στελέχη που δουλεύουν στα γραφεία των υπουργών, χαρίζει μισθολογικά κλιμάκια στους συμβούλους της, και οι διευθυντές των πολιτικών γραφείων υπουργών πάνε κατευθείαν στο ανώτατο κλιμάκιο. «Το σύστημά σας δεν έχει ούτε ένα ψήγμα αξιολόγησης και αξιοκρατίας» είπε και αμφισβητώντας τα όσα δηλώνει η κυβέρνηση ότι το νέο μισθολόγιο δεν κοστίζει, ανέφερε πως το Γενικό Λογιστήριο μιλάει για ένα δισ. κόστος σε τέσσερα χρόνια, «ένα δις επιπλέον στο Δημόσιο».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, απευθύνθηκε μάλιστα στους παριστάμενους υπουργούς ζητώντας τους αυτό να το πουν στους άνεργους «ότι υπάρχουν λεφτά για το Δημόσιο, αλλά δεν υπάρχουν λεφτά γι αυτούς, δεν υπάρχουν περιθώρια ελάφρυνσης των φόρων στους ιδιώτες».
Απευθυνόμενος δε, προς τον πρωθυπουργό, τον οποίο αποκάλεσε «Εθνάρχη της Αριστεράς», (σύμφωνα με έναν από τους δεξιούς υπουργούς της κυβέρνησης, όπως είπε) είπε πως η μεγάλη του έγνοια «για τα δικά σας παιδιά είναι τόσο παλιά όσο και τα προβλήματα της χώρας, όσο και η πλατεία Κλαυθμώνος».
Αντιτείνοντας το σύνθημα του κινήματός του, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Ούτε ένα επιπλέον ευρώ στο Δημόσιο αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας και δεν μειώσουμε τους φόρους».
Σχετικώς με το θέμα των κόκκινων δανείων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτά διπλασιάστηκαν από τότε που έλεγε στον κόσμο να μην τα πληρώνει γιατί θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα υπάρξει σεισάχθεια και σήμερα τα δίνει χωρίς κανόνες, χωρίς περιορισμούς, χωρίς συζήτηση, σε ξένες, μικρές και μεγάλες εταιρείες.
«Η δική μας πρόταση είναι να υπάρξει μια «κακή-τράπεζα» η οποία θα κάνει μια ενιαία διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Λεβέντης: Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός
«Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, για να μην καταλήξει σαν τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά», κάλεσε από την Ολομέλεια ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Μάλιστα είπε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αντιμετώπισαν περιπαικτικά την «έκκλησή» του, ότι το λέει γιατί αγαπάει τον κ. Τσίπρα, ενώ κάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, να μην γελάει γιατί «θα κλαίνε όταν θα συμβεί αυτό».
Κουτσούμπας: «Σύντομα δεν θα ξέρετε πού να κρυφτείτε»
«Ούτε ένα μέτρο από αυτά που περιλαμβάνονται στα σημερινά προαπαιτούμενα, δεν αναιρεί έστω στο ελάχιστο, τα επίσης βαριά και βάρβαρα μέτρα που ψηφίστηκαν προηγούμενα, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Ολομέλειας.
Επισήμανε μάλιστα, ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, αφού το σύνολο των μέτρων αυτών, είτε αφορά τη φορολογία, είτε τις ιδιωτικοποιήσεις, και την απελευθέρωση τομέων της οικονομίας, είτε το νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο, και όλα τα υπόλοιπα, προσθέτουν νέα μεγάλα βάρη, στο λαό μας.
Όπως επίσης είπε, σήμερα αυτή η κυβέρνηση παραδίδει τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια στα κοράκια για να προχωρήσει το Φλεβάρη και με τα στεγαστικά και με τα καταναλωτικά δάνεια «που έχει ήδη συμφωνήσει», ενώ με τις ρυθμίσεις που προωθεί μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι, κυρίως του εξωτερικού, θα πάρουν κοψοχρονιά χιλιάδες επιχειρήσεις σε πρώτη φάση, ανοίγοντας το δρόμο για τα σπίτια του ελληνικού λαού.
«Σύντομα δεν θα ξέρετε πού να κρυφτείτε» είπε μάλιστα προς τα κυβερνητικά έδρανα…