Ξεκαθαρίζει το τοπίο με το ιδιοκτησιακό του οικοπέδου που έχει σχεδιαστεί να ανεγερθεί το νέο αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνου, στον χώρο που σήμερα στεγάζεται το ΚΤΕΛ. Η εξέλιξη αυτή προκύπτει μετά την συνάντηση που είχε χθες ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης με τον προϊστάμενο του τμήματος αποτυπώσεων φωτογραμετρίας και χρηματολογίου / κτηματολογίου του υπουργείου Πολιτισμού Και Αθλητισμού Θοδωρή Χατζηθεοδώρου, που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου παρουσία του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργου Σκορδίλη, της Ελευθερίας Μποτωνάκη υπεύθυνης υπαλλήλου για τη δημοτική περιουσία του δήμου και της Γεωργίας Κελέκη (πρώην διευθύντριας Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου).
Ο δήμαρχος εξήγησε, στον αρμόδιο προϊστάμενο του υπουργείου Πολιτισμού, αναλυτικά το πρόβλημα που έχει ανακύψει, επισημαίνοντας ότι είναι καθαρά τυπικό και νομικό και απαιτεί όπως εξήγησε την ανάκληση της ΚΥΑ του 2010. Εξήγησε ότι αρχικά το δημόσιο παραχώρησε στον δήμο 25 στρέμματα. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι το 2010 ο δήμος με απόφαση δημοτικού συμβουλίου εξέφρασε τη διάθεσή του να παραχωρήσει έξι στρέμματα εξ αυτών, για να γίνει ένα Αρχαιολογικό μουσείο. Το υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών, όπως είπε, τότε (το 2010) απέσπασε μονομερώς ένα κομμάτι έξι στρεμμάτων και τροποποίησε την ΚΥΑ που είχε εκδώσει, παραχωρώντας στον δήμο 18 στρέμματα από τα 25 που ήταν αρχικά. Το θέμα όμως ήταν ότι με αυτή την τροποποίηση και την αφαιρούμενη έκταση υπάρχει στο οικόπεδο ένα κομμάτι ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Τότε όπως είπε ο δήμαρχος έγινε η τροποποίηση του ρυμοτομικού και ο δήμος αφαίρεσε το κομμάτι της ιδιωτικής ιδιοκτησίας ορίζοντας ένα νέο οικόπεδο έξι στρεμμάτων για την ανέγερση του μουσείου. Όμως το θέμα είναι, όπως πρόσθεσε, ότι όταν έγινε η τροποποίηση, το πήρε το γεωτεμάχιο αυτό η ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου), η οποία και δεν μπορεί να το δώσει στο υπουργείο Πολιτισμού χωρίς αντάλλαγμα. Για να ξεμπλοκάρει λοιπόν αυτό το ζήτημα ο δήμαρχος πρότεινε λοιπόν την ανάκληση της τροποποίησης της ΚΥΑ για να επανέλθει συνολικά η έκταση στον δήμο και παράλληλα η έκταση που σήμερα είναι καταχωρημένη σε τρία ΚΑΕΚ (Κωδικό Αριθμό Εθνικού Kτηματολογίου) να ενταχθεί σαν ενιαία στο Κτηματολόγιο, για να προχωρήσει η διαδικασία.
Όπως υποστήριξε ο κ. Χατζηθεοδώρου εφόσον γίνουν αυτά τα βήματα με το κτηματολόγιο και είναι σαφές και ξεκάθαρο το οικοπεδικό τμήμα που παραχωρείται για την κατασκευή του μουσείου, τότε το πρόβλημα διευθετείται. Άλλωστε όπως επεσήμανε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», στόχος και βούληση του υπουργείου Πολιτισμού είναι να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι μελέτες οι οποίες πρόσθεσε έχουν ήδη ξεκινήσει για να μπορέσει σύντομα το μεγάλο για το Ρέθυμνο έργο να υλοποιηθεί.
Ειδικότερα, ο Θοδωρής Χατζηθεοδώρου, ανέφερε: «Αυτό το έργο το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό. Είναι γνωστοί οι αρχαιολογικοί θησαυροί του Ρεθύμνου και είναι κρίμα να μην υπάρχει ένας αντίστοιχος χώρος για να αναδειχθούν, που θα βοηθήσει ακόμα και οικονομικά την πόλη του Ρεθύμνου.
Όλη αυτή η προσπάθεια που κάνουμε είναι να ξεκαθαρίσουμε τα ιδιοκτησιακά θέματα που έχουν προκύψει, να γίνει μια ενοποίηση των ΚΑΕΚ και να προχωρήσουμε σε μια παραχώρηση του χώρου στο υπουργείο Πολιτισμού, γιατί νομικά δε μπορεί να γίνει αρχαιολογικό μουσείο σε χώρο που ανήκει σε άλλον ιδιοκτήτη».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης ευχαρίστησε τον κ. Χατζηθεοδώρου με τον οποίο όπως είπε θα είναι σε συνεχή επικοινωνία για οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου πολύ γρήγορα να προχωρήσουν οι διαδικασίες και με την ανάκληση της ΚΥΑ και με το κτηματολόγιο για να λυθεί το θέμα που υπάρχει και να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι μελέτες του μεγάλου έργου. Ειδικότερα, ο κ. Μαρινάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό ότι μιλάμε από κοντά με τον προϊστάμενο του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Πολιτισμού, γιατί λύνονται πάρα πολλές απορίες, όπως και σήμερα καταλάβαμε όλοι ότι το μυστικό του όλου ζητήματος είναι τελείως τυπικό και άνευ ουσίας, αφού το 2010 μετά την έκβαση θετικής γνώμης του δημοτικού συμβουλίου, έσπευσαν ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εσωτερικών να ανακαλέσουν από τη συνολική έκταση των 25 περίπου στρεμμάτων το τμήμα που θα αντιστοιχούσε για το Αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνης. Αφού όμως η απόσπαση, η οποία ήταν μονομερής και μη σύννομη, δημιουργεί θέματα, το τροποποιημένο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής έχει αντικαταστήσει μια γωνία που κατά λάθος είχαν συμπεριλάβει στην προηγούμενη υπουργική απόφαση ως ιδιοκτησία του δήμου και προηγουμένως του δημοσίου, ενώ ήταν ιδιωτική περιουσία. Ο δήμος Ρεθύμνης μετά από μεγάλη προσπάθεια έκανε τροποποίηση στην περιοχή αυτή, έχει υποκαταστήσει αυτό το κομμάτι της γης, με άλλο που ανήκει πραγματικά στο δήμο, και έτσι θα δοθεί στο υπουργείο πολιτισμού η έκταση των έξι στρεμμάτων, για να γίνει η μελέτη και έπειτα η κατασκευή αυτού του μεγάλου έργου.
Τώρα λοιπόν, θα πρέπει να ανακληθεί η προηγούμενη υπουργική απόφαση, ώστε ο δήμος να αποκατασταθεί ως είναι και στο κτηματολόγιο ιδιοκτήτης όλης της περιουσίας αυτής και έπειτα ο δήμος θα παραχωρήσει στο υπουργείο Πολιτισμού, άνευ ανταλλάγματος ως δικαιούται την έκταση των έξι στρεμμάτων. Υπάρχει ένα μόνο τυπικό θέμα, να γίνει τροποποίηση των ΚΑΕΚ του κτηματολογίου, ώστε το παραχωρούμενο τμήμα να είναι συγκεκριμένο».
Τέλος του 2023 η ολοκλήρωση της μελέτης
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο υπογράφτηκε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης με τίτλο «Μελέτη Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου» μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 2.922.256,15€, που έχει ως στόχο την ωρίμανση των μελετών για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου για την προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου αρχαιολογικού πλούτου της πόλης του Ρεθύμνου και της ευρύτερης περιοχής.
Όπως αναφέρεται και στο κείμενο της προγραμματικής σύμβασης, το έργο αυτό αποτελεί πάγια και επιτακτική ανάγκη για την προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου αρχαιολογικού πλούτου της Π.Ε. Ρεθύμνου, την προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας και τη συμβολή στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Το Ρέθυμνο, όπως είχε αναφέρει τότε η υπουργός είναι η μοναδική πρωτεύουσα Π.Ε. της Κρήτης που δεν διαθέτει σύγχρονο Αρχαιολογικό μουσείο, παρά την έντονη διαχρονικά αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή, με πλήθος σωστικών ανασκαφών του ΥΠΠΟΑ, καθώς και συστηματικών ανασκαφών της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ελληνικών πανεπιστημίων και ξένων Αρχαιολογικών σχολών, και συνεργασίες αυτών, με πληθώρα σημαντικών ευρημάτων που παραμένουν σε αρχαιολογικές αποθήκες, καθώς είναι αδύνατη η έκθεσή τους στον περιορισμένο χώρο της Προσωρινής Έκθεσης Αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου, η οποία στεγάζεται στο κτήριο του Αγίου Φραγκίσκου, λόγω στατικών προβλημάτων του παλαιού Αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου, το οποίο επίσης δεν επαρκούσε για την έκθεση του αρχαιολογικού υλικού.
Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι ο «κύριος του έργου», η Περιφέρεια Κρήτης, ο «Φορέας Χρηματοδότησης» και ο δήμος Ρεθύμνης, ο «Φορέας Υλοποίησης».
Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, όπως σημειώνεται στο σχετικό κείμενο, οι τρείς συμβαλλόμενοι φορείς, αναγνωρίζοντας την υψηλή αναγκαιότητα και προτεραιότητα για την κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου με σκοπό την προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Π.Ε.Ρεθύμνου και με τελικό σκοπό την ενίσχυση της αστικής και πολιτισμικής ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και της ευρύτερης περιοχής και την τόνωση της τουριστικής δραστηριότητας, συνεργάζονται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου. Η ισχύς της προγραμματικής σύμβασης, ξεκινά από την ημερομηνία υπογραφής της και η συνολική διάρκειά της προσδιορίζεται σε εικοσιδύο (22) μήνες, και, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν της 31-12-2023, που είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας δαπανών στο πλαίσιο του Ε.Π. Δυτική Κρήτη 2014-2020.