16 °C Rethymno, GR
30/11/2022

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΔΟΧΟ ΕΡΓΟΛΑΒΟ

Ξεκινά η αποκατάσταση του κτιρίου της Δημοτικής Φιλαρμονικής

Ξεκινά τις επόμενες ημέρες το έργο αποκατάστασης του κτιρίου της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Ρεθύμνου, στην κεντρική λεωφόρο Κουντουριώτη, καθώς χθες υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο.

Το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 1.273.978,57 ευρώ και έχει ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΥΠ.ΕΣ «Αντώνης Τρίτσης». Το έργο κατακυρώθηκε στη εταιρία «Κάντια» που προσέφερε ποσοστό έκπτωσης 51.56% και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στον δήμο σε ένα περίπου χρόνο.

Το έργο προβλέπει εργασίες στατικής ενίσχυσής του κτιρίου, με γνώμονα τη μέγιστη ενεργειακή αναβάθμισή του, καθώς και παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν τον λειτουργικό και αισθητικό ανασχεδιασμό του, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Φιλαρμονικής του δήμου Ρεθύμνης. Οι εργασίες αποκατάστασης του εν λόγω κτιρίου, το οποίο βρίσκεται επί της Λ. Κουντουριώτη, θα επικεντρωθούν αφενός στη στατική ενίσχυσή του και, αφετέρου στο λειτουργικό και αισθητικό ανασχεδιασμό του προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Φιλαρμονικής του δήμου Ρεθύμνης.

Ο εσωτερικός και εξωτερικός σχεδιασμός και η διαμόρφωση των χώρων στο κτίριο, έγιναν με γνώμονα τη μέγιστη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και πρόκειται να επιτευχθεί βελτίωση ενεργειακής απόδοσης κατά τρεις κατηγορίες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην τεχνική περιγραφή, η μελέτη αποσκοπεί αφ’ ενός στη στατική ενίσχυση του κτιρίου, αφ’ ετέρου στο λειτουργικό και αισθητικό ανασχεδιασμό του, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Φιλαρμονικής του δήμου Ρεθύμνης. Στόχος είναι η λειτουργική αναδιάταξη των κατόψεων, σύμφωνα με τις νέες ανάγκες και προδιαγραφές και η ανάδειξη των αξιόλογων αρχιτεκτονικών στοιχείων των όψεων με παράλληλη προσπάθεια διαφοροποίησης της απλοποιημένης νέας επέμβασης στον όροφο από το ισόγειο.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, μετά την υπογραφή της σύμβασης εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ένα ακόμα έργο που θα αναβαθμίσει το κτίριο της Φιλαρμονικής, καθιστώντας το απόλυτα λειτουργικό. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι που μετά από διάφορες διαδικαστικές ταλαιπωρίες του έργου, επιτέλους υπεγράφη η σύμβαση όποτε θα εγκατασταθεί άμεσα ο εργολάβος και έτσι το εξαιρετικό κτίριο που εξυπηρετούσε τις ανάγκες της Φιλαρμονικής και τμήματα πολιτισμού σεβόμενοι την αρχιτεκτονική του, στην ουσία το επαναφέρουμε στην αρχική του μορφή και το κάνουμε ένα κτίριο απολύτως λειτουργικό και σύγχρονο. Οι εργασίες θεωρώ ότι θα διευκολυνθούν και από την αγορά του οικοπέδου της Τραπέζης της Ελλάδος και έτσι δεν θα προκαλέσουν καμία όχληση στην περιοχή οι εργασίες. Εκτιμούμε ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου και θεωρώ ότι το έργο τέτοια εποχή του χρόνου θα έχει παραδοθεί, εκτός απροόπτου και ένα όνειρο πολλών ανθρώπων θα στεγάζεται με ένα εξαιρετικό τρόπο και θέλω να ευχαριστήσω και την υπηρεσία και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Άγγελο Μαλά, που κατέβαλλαν τεράστια προσπάθεια ώστε να μπορούμε με μια επαρκέστατη μελέτη, το έργο αυτό να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και σήμερα να είμαστε στην ευχάριστη θέση της υπογραφής της σύμβασης του».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Άγγελος Μαλάς, τόνισε: «Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό για την πόλη, στο οποίο ουσιαστικά βελτιώνονται οι συνθήκες εκ βάθρων σε ένα κτίριο το οποίο φιλοδοξούμε να στεγάσει δραστηριότητες πολιτισμού και να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες οι οποίες χρειάζονται για να είναι αρμονική η λειτουργία της φιλαρμονικής.

Είναι ένα κτίριο το οποίο συνδυαστικά και με την αγορά του παρακείμενου οικοπέδου νομίζω θα δημιουργήσει ένα πυρήνα και θα αναζωογονήσει περαιτέρω τη περιοχή στην οποία βρίσκεται.

Ευελπιστούμε ότι η εργολαβία θα ξεκινήσει σύντομα. Είναι ένα καλό διάστημα την καλοκαιρινή περίοδο για να γίνει η προετοιμασία, ουσιαστικά τον επόμενο μήνυμα της τουριστικής σεζόν θα μπορούμε να έχουμε εγκαταστήσει το σύνολο των εργοταξιών στο συγκεκριμένο σημείο.

Ευελπιστούμε ότι θα τελειώσει σχετικά σύντομα, σε ένα διάστημα λιγότερο του χρόνου».

 

Η μελέτη

Εξωτερικές παρεμβάσεις:

Αντικαθίσταται η υπάρχουσα δίρριχτη στέγη με τετράρριχτη στέγη με μεταλλικό ζευκτό. Στον όροφο τα ανοίγματα αναδιατάσσονται σε αντιστοιχία με αυτά του ισογείου. Τα αρχικά κουφώματα του κτιρίου είναι ξύλινα ανοιγόμενα με φεγγίτη και γαλλικά εξώφυλλα, τα νέα ανοίγματα θα ανακατασκευαστούν από ανοδιωμένο αλουμίνιο πάνω στην αρχική μορφή χωρίς τα καϊτια και χωρίς εξώφυλλα. Τα παράθυρα που είχαν σφραγιστεί στο ισόγειο ανοίγουν εκ νέου και σε αυτά θα μπουν τα ίδια κουφώματα με Οι πόρτες θα ανακατασκευαστούν κι αυτές από ανοδιωμένο αλουμίνιο σε απλοποιημένη μορφή. Τα παράθυρα του ορόφου θα είναι στις ίδιες χωρίς το φεγγίτη διαστάσεις με αυτά του ισογείου, οι φεγγίτες αφαιρούνται ώστε να διαφοροποιηθούν τα ανοίγματα των δύο διαφορετικών φάσεων του κτιρίου. Τα δύο ανοίγματα στη δυτική πλευρά του υπογείου για στατικούς λόγους δεν είναι δυνατόν να μετακινηθούν.

Τα μεταλλικά κιγκλιδώματα της κλίμακας εισόδου και της περίφραξης συντηρούνται και βάφονται. Μπροστά από τη νότια πόρτα του ισογείου στη νότια όψη προστίθεται μεταλλικό κιγκλίδωμα απλής μορφής. Ο δυτικός τοίχος του ακαλύπτου χώρου επί της νότιας όψης καθαιρείται, καθώς στη θέση αυτή θα διαμορφωθεί κλίμακα ανόδου στο κτίριο, ενώ από ανοικτό αναβατόριο με χαμηλό περιμετρικό στηθαίο στη δυτική πλευρά θα γίνεται η πρόσβαση των ΑΜΕΑ στην είσοδο Β. Τέλος η εξωτερική μεταλλική κλίμακα θα απομακρυνθεί, καθώς δεν απαιτείται πια σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. Β, 4 του ΦΕΚ 2326Β/2015 για την πυροπροστασία των κτιρίων. Από την εξωτερική σκάλα της κύριας εισόδου θα απομακρυνθούν τα κεραμικά πλακίδια και θα επιστρωθεί με μάρμαρο που θα αδροποιηθεί η επιφάνειά του. Θα απομακρυνθούν τα μεταγενέστερα σκιάδια από λαμαρίνα πάνω από τα ανοίγματα της βόρειας όψης και όλα τα εξωτερικά κουτιά από τις Η/Μ εγκαταστάσεις δεν θα τοποθετηθούν πάνω στο κτίριο.

 

Εσωτερικές παρεμβάσεις:

Οι χώροι του κτιρίου αναδιατάσσονται, ώστε να φιλοξενήσουν τις χρήσεις του κτιρίου σύμφωνα με τις νέες ανάγκες και προδιαγραφές. Πιο συγκεκριμένα με τη νέα διάταξη:

Στο ισόγειο περιλαμβάνονται οι εξής χώροι:

Γραφείο Ι, Γραφείο ΙΙ με γραμματεία, Κουζίνα, Αίθουσα διδασκαλίας Ω1 (ΑΜΕΑ), Αίθουσα πρόβας, Αποθήκη ΙΣ.1, Αποθήκη ΙΣ.2, WC ΑΜΕΑ, WC ανδρών, WC γυναικών, κλιμακοστάσιο.

Στον όροφο: Αίθουσες διδασκαλίας Ω2, Ω3 , Ω4, Ω5, Ω6, Αίθουσες διδασκαλίας Φ1, Φ2, Φ3, Φ4, Φ5, Φ6 Αποθήκη ΟΡ.1, Αποθήκη ΟΡ.2, WC ανδρών, WC γυναικών.

Στο υπόγειο:

Αποθήκη.ΥΠ.1, Αποθήκη.ΥΠ.2, Αποθήκη.ΥΠ.3, Η/Μ Χώρος 1, Η/Μ Χώρος 2.