27 °C Rethymno, GR
17/05/2022

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 6 ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ξεκινά αύριο το μέτρο του θερινού δακτυλίου στο ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου

- Στα 100 ευρώ το πρόστιμο για τους παραβάτες

Ξεκινά αύριο Παρασκευή η εφαρμογή του μέτρου του θερινού δακτυλίου στο ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου. Το θερινό ωράριο λειτουργίας του δακτυλίου, (οπότε και απαγορεύεται η διέλευση ΙΧ και δίκυκλων στο ιστορικό κέντρο), είναι από τις 11 το πρωί έως τις 6 τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας. Οι τροφοδοσίες στα καταστήματα επιτρέπονται έως τη 1 το μεσημέρι, ενώ ελεύθερη στον δακτύλιο είναι η πρόσβαση οχημάτων έκτακτης ανάγκης καθώς και των ταξί. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο για τους παραβάτες ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Φέτος η αστυνόμευση του μέτρου θα γίνεται με επτά συνολικά κάμερες, έναντι τέσσερις που ήταν μέχρι σήμερα, ενώ ο δήμος προχωρά σε αναβάθμιση του λογισμικού του δακτυλίου, έτσι ώστε αυτοματοποιημένα να γίνεται η εκκαθάριση των κλήσεων. Παράλληλα στα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι η λειτουργία εφαρμογής για τα ελεγκτικά όργανα, μέσω της οποίας θα μπορούν να διασταυρώνουν αν όσοι κινούνται στο δακτύλιο είναι νόμιμοι ή παράνομοι.

«Βρισκόμαστε στη φάση του σχεδιασμού για τη δημιουργία μιας εφαρμογής μέσω της οποίας θα μπορούν οι ελεγκτές να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή αν τα οχήματα που εντοπίζονται εντός του δακτυλίου έχουν ή όχι κάρτα εισόδου. Θα εφοδιάσουμε την ΕΛΑΣ και αργότερα τη δημοτική αστυνομία με tablets, ώστε να διευκολύνουμε το έργο της περιφρούρησης. Επίσης οι 4 κάμερες που είχαμε μέχρι σήμερα γίνονται 7 και ταυτόχρονα αναβαθμίζεται το λογισμικό του δακτυλίου, ώστε να γίνεται αυτοματοποιημένα η εκκαθάριση των κλήσεων», ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κυκλοφοριακών θεμάτων Θωμάς Κρεβετζάκης.

Η εφαρμογή του μέτρου του δακτυλίου αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο στοίχημα για τη δημοτική αρχή, προκειμένου να «θωρακίσει» το ιστορικό κέντρο της πόλης από τα οχήματα, ώστε να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία ντόπιων και ξένων, που επιθυμούν να κάνουν με ασφάλεια τη βόλτα τους στα σοκάκια της παλιάς πόλης.

Φέτος, όπως είπε ο κ. Κρεβετζάκης, η προσαρμογή στο μέτρο θα είναι πιο εύκολη με δεδομένο ότι ήταν σε ισχύ ο δακτύλιος από τον χειμώνα: «Η προσαρμογή των πολιτών στο μέτρο θα είναι πολύ πιο εύκολη φέτος, καθώς διαπιστώσαμε ότι ο χειμερινός δακτύλιος έγινε πολύ πιο γρήγορα κτήμα των συμπολιτών μας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξε μια αυξημένη παραβίαση του μέτρου του δακτυλίου και ήμασταν επιεικείς, καθώς αυτό είχε να κάνει με τις έντονες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το προηγούμενο διάστημα, που μετέφεραν χρονικά και εργασίες συντήρησης ή ανακαίνισης που γίνονται παραδοσιακά τη συγκεκριμένη περίοδο, λόγω προετοιμασίας της νέας σεζόν. Ωστόσο είμαι αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα του δακτυλίου».

Πρόσθεσε επίσης ότι: «Με αφορμή την έναρξη του μέτρου θέλω να σημειώσω ότι είναι πάρα πολύ βασικό ότι οποιοσδήποτε θέλει να έχει πρόσβαση στο ιστορικό κέντρο, είτε για επαγγελματικό λόγο, δηλαδή μεταφορά εμπορεύματος, μετακόμιση οικοδομικές εργασίες ή ακόμα και κάτι έκτακτο μπορεί κάλλιστα επικοινωνώντας με την τεχνική υπηρεσία να του δοθεί άδεια, είτε για μια ημέρα είτε για περισσότερες. Ουσιαστικά ο δακτύλιος δεν αποκλείει κανέναν. Οργανώνει το ιστορικό κέντρο περιορίζοντας τις μετακινήσεις με ΙΧ στις απολύτως απαραίτητες. Θέλω να υπενθυμίσω τέλος ότι το καθεστώς με την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σε δημόσιο χώρο, που ίσχυε στο πλαίσιο των μέτρων του περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού δεν θα συνεχιστεί, οπότε θα πρέπει να επανέλθουν όλοι οι επαγγελματίες στον νόμιμο παραχωρούμενο προς μίσθωση χώρο από την οικονομική υπηρεσία και στο πρώτο διάστημα θα γίνουν αυστηροί έλεγχοι σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου».