9 °C Rethymno, GR
30/01/2023

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ξεκινά η εγκατάσταση του εξοπλισμού παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων

• Πρόκειται για χρήσιμα εργαλεία για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας

Ξεκινά τις αμέσως επόμενες ημέρες η τοποθέτηση του εξοπλισμού παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων.

Η τοποθέτηση θα γίνει από συνεργεία του δήμου και ανθρώπους του Εθνικού Αστεροσκοπείου, υπό την επίβλεψη του οποίου είναι το συγκεκριμένο έργο, που αφορά σε μετρήσεις βροχής, μετρήσεις της στάθμης των ρεμάτων και μετρήσεις της αφρικάνικης σκόνης και το δεύτερο αφορά στην καταμέτρηση του ήχου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Πρόκειται για συστήματα, τα οποία θα εγκατασταθούν στον δήμο, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ενώ η χρηματοδότησή του εξασφαλίστηκε από το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης».

Ειδικότερα, ο εξοπλισμός είναι ο εξής:

 1. Μετεωρολογικοί Σταθμοί.
 2. Μετεωρολογικά όργανα.
 3. Εξοπλισμός μέτρησης θορύβου.
 4. Πακέτα λογισμικού και συστήματα πληροφορικής.
 5. Εξυπηρετητές ηλεκτρονικών υπολογιστών.
 6. Επιτραπέζιοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
 7. Επίπεδες οθόνες.
 8. Προσωπικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
 9. Οθόνες και κονσόλες ηλεκτρονικών υπολογιστών.
 10. Εξοπλισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και προμήθειες.
 11. Βιντεοπροβολείς.
 12. Βραχίονες επιτοίχιας στερέωσης οθόνης.

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί θα είναι επτά στον αριθμό, τα σταθμήμετρα δύο (κοντά σε χείμαρρους), ενώ θα έχουμε και τους μικροαισθητήρες για τη σκόνη εντός της πόλης. Τα συστήματα αυτά θα ενισχύσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το έργο της πολιτικής προστασίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πολιτών, αφού θα επιτρέψει την πρόβλεψη, την πρόληψη και άρα την κατάλληλη προετοιμασία και ετοιμότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη ζωή και καθημερινότητα των πολιτών.

Θ’ ακολουθήσουν οι απαραίτητες συνδέσεις των συστημάτων με ένα κεντρικό, θα τεθούν προς χρήση γύρω στον Ιούνιο, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό.

Ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας πόλης, Θωμάς Κρεβετζάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για τα δύο νέα συστήματα που θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι το καλοκαίρι είπε: «πρόκειται να ξεκινήσει η τοποθέτηση του εξοπλισμού, τον οποίο έχουμε ήδη παραλάβει από συνεργεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου σε συνεργασία με το τμήμα προγραμματισμού και τη διεύθυνση πληροφορικής του δήμου Ρεθύμνου. Σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν οι μετρητές ειδικών χαρακτηριστικών στην ατμόσφαιρα, με ιδιαίτερη επικέντρωση στην αφρικανική σκόνη και στη ρύπανση που προκαλεί και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Για τον δήμο Ρεθύμνου το σύστημα αυτό είναι πολύ χρήσιμο, καθώς θα αναβαθμίσει και την πολιτική προστασία. Θα υπάρχει μια συνεργασία με το αντίστοιχο τμήμα του δήμου Ρεθύμνης, αλλά και με την πυροσβεστική και την αντιπεριφέρεια, όπου πρόκειται να τοποθετηθούν αντίστοιχες εγκαταστάσεις παρακολούθησης αυτών των δεδομένων. Επίσης, οι μετεωρολογικοί σταθμοί και οι διάφοροι άλλοι δείκτες, όπως της αφρικανικής σκόνης και γενικότερα των ρύπων της ατμόσφαιρας, σε βάθος χρόνου θα μπορούν να μας δείχνουν και στοιχεία, ιδίως οι μετεωρολογικοί, σταθμοί, τα οποία θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο κομμάτι της γεωργίας ή και της πρόληψης διαφόρων φαινομένων και να προσαρμόσουμε αντίστοιχα τεχνικά έργα».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, για τέσσερα χρόνια έχει προβλεφθεί να έχει τη συντήρηση του συστήματος το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Ενώ θα προηγηθεί ενημέρωση – εκπαίδευση σε στελέχη του δήμου και της Περιφέρειας.

Μέσα από το σύστημα θα επιτευχθεί η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από κεντρικό διακομιστή, η διασύνδεση με την πλατφόρμα smart city του δήμου Ρεθύμνης, το οποίο καταγράφει και επεξεργάζεται μετρήσεις καιρικών συνθηκών, ρύπων κ.ά. με στόχο την ολοκληρωμένη περιγραφή των περιβαλλοντικών συνθηκών στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου και η δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών ενημέρωσης αρχών, φορέων, δημοτών και επισκεπτών για τα επίπεδα του θορύβου, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας που θα είναι δίγλωσση και προσβάσιμη σε όλους μέσω υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητού τηλεφώνου.

Όπως έχει αναφέρει πρόσφατα ο κ. Λαγουβάρδος, το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα αναλάβει την εκπαίδευση στελεχών του δήμου για τη λειτουργία και τα δεδομένα που θα παρέχει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε αυτά να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Καταγραφή της ηχορύπανσης στο ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κρεβετζάκη έχει παραληφθεί και ο πρώτος εξοπλισμός που αφορά στην μέτρηση της ηχορύπανσης, έργο το οποίο είναι υπό την επίβλεψη του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

«Πρόκειται να τοποθετηθούν δύο κουτιά (θα μετρούν τον ήχο), ένα στο κεντρικό δημαρχείο, προκειμένου να έχουμε τη μέτρηση της πόλης και του διευρυμένου κέντρου με την έντονη κυκλοφοριακή κίνηση. Το δεύτερο θα τοποθετηθεί στο παλιό δημαρχείο του Άδελε.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση ο δήμος Ρεθύμνης ανέθεσε στο Ελληνικό Μεσογειακό πανεπιστήμιο, και ειδικότερα στο εργαστήριο Φυσικής Ακουστικής και Οπτικοακουστικής, του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ κ. Νεκτάριο Α. Παπαδογιάννη, αφορά στην τοποθέτηση σταθμών μέτρησης θορύβου, οι οποίοι θα παρέχουν πληροφορίες για τα επίπεδα θορύβου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Με την εγκατάσταση σταθμών μέτρησης, σε επιλεγμένα σημεία μιας ευρείας περιοχής της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, θα επιδιωχθεί η καλύτερη δυνατή καταγραφή του θορύβου και των εστιών του στο Ιστορικό Κέντρο.

Με τα δυο αυτά συστήματα επιτυγχάνεται όπως έχει αναφερθεί: (α) Η συστηματική καταγραφή, συγκέντρωση και αξιοποίηση αξιόπιστων δεδομένων (μετεωρολογικά δεδομένα και δεδομένα σχετικά με την ηχορύπανση) και (β) Η μετάδοση της πληροφορίας και η συνεχής ενημέρωση των πολιτών μέσω εφαρμογών.

Επιπλέον, θα προσδιορίζονται επακριβώς οι εκπομπές θορύβου, αφού θα διενεργείται αυτοτελής μέτρηση της παραγόμενης ηχορύπανσης, με αποτέλεσμα να εξατομικεύεται η ευθύνη για τις συνέπειες λειτουργίας κάθε επιχείρησης.

Πρόκειται για δυο διαφορετικά συστήματα, τα οποία έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης», τα οποία θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας του δήμου Ρεθύμνου.