11 °C Rethymno, GR
03/02/2023

ΣΥΝΤΟΜΑ Ο ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ

Ξεκινά η κατασκευή των αντλιοστασίων στο Αρκάδι

Μετά από χρόνια και δαιδαλώδεις διαδικασίες μπαίνει σε φάση υλοποίησης η κατασκευή των τεσσάρων αντλιοστασίων στη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου, τα οποία είναι απαραίτητα για την συνέχιση του μεγάλου έργου του αποχετευτικού δικτύου, προκειμένου τα λύματα της ανατολικής ζώνης του Ρεθύμνου να φτάνουν με περιβαλλοντικούς όρους και με ορθολογική διαχείριση στον βιολογικό καθαρισμό του Ρεθύμνου. Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια, περίπου 12, εξαιτίας των δικαστικών προστριβών και ενστάσεων που οδήγησαν σε τεράστιες καθυστερήσεις, στην υλοποίηση ενός έργου, που κρίνεται ζωτικής σημασίας για την τουριστική περιοχή, με δεδομένο ότι εκεί δραστηριοποιούνται δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές επιχειρήσεις, των οποίων τα λύματα, μέχρι και σήμερα, καταλήγουν μεν στο βιολογικό όχι όμως με τις σωστές και τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Παράλληλα σύντομα αναμένεται να υπογραφεί και η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο για το έργο της διασύνδεσης των δικτύων με τον βιολογικό καθαρισμό.

Η χρηματοδότησή του είναι συνολικού προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ και έχει εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Αντώνης Τρίτσης».

Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., Βασίλης Θεοδωράκης, ανέφερε: «τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ανάδοχο για το έργο που αφορά στη διασύνδεση του αποχετευτικού του Αρκαδίου με τα δίκτυα του Ρεθύμνου, δηλαδή το κομμάτι από το «Ξηροκάμαρο» μέχρι και το «Κουτσολίδι».

Η διασύνδεση του δικτύου από την τοποθεσία «Ξηροκάμαρο» μέχρι και το «Κουτσολίδι» είναι μήκους 3,5 χλμ. και περιλαμβάνει και ένα καινούριο αντλιοστάσιο. Ξεκινάμε την κατασκευή των τεσσάρων αντλιοστασίων που έχουμε απαλλοτριώσει. Προχωράει και η διασύνδεση Αρκάδι – Ρέθυμνο, καθώς σύντομα θα υπογράψουμε με τον ανάδοχο και τα δυο έργα θα «τρέξουν» παράλληλα. Μέσα στο 2023, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αυτά τα δυο έργα θα πρέπει να έχουν τελειώσει. Μην ξεχνάμε ότι ήδη τα λύματα του Αδελιανού κάμπου, όλων των μεγάλων ξενοδοχείων έρχονται στον βιολογικό καθαρισμό, αλλά με σωλήνες, δηλαδή όχι με σωστούς τρόπους. Δεν θα αλλάξει τίποτα για εμάς, απλώς με σωστή και εγκεκριμένη περιβαλλοντική διαδικασία και θα μπορούμε πλέον να εντάξουμε σε αυτό το πρόγραμμα και τα βόρεια χωριά του Αρκαδίου, αυτό είναι το θέμα. Είναι πολύ σημαντικό έργο, καθώς θα διασφαλιστεί η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής».

 

Συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του αποχετευτικού έργου σε Ατσιπόπουλο – Βιολί Χαράκι

Παράλληλα, υπό την προϋπόθεση ότι το μεγάλο αποχετευτικό έργο των οικισμών Βιολί Χαράκι, συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023, μπήκαν οι υπουργικές υπογραφές για την εκ νέου δημοπράτησή του, με επιπλέον υποδομές. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο είχε δημοπρατηθεί και είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από τις αρχές του 2020, ωστόσο προέκυψαν σοβαρά προβλήματα, που εμπόδισαν την απρόσκοπτη εξέλιξή του, καθώς ο εργολάβος δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα η τύχη του έργου να είναι αβέβαιη και η εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος να βρίσκεται στον «αέρα».

Χάρη όμως στην αποτελεσματική διαχείρισης της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. και από νομικής πλευράς, αλλά και από πλευράς συνεργασίας με την αρμοδία Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου, κατέστη εφικτή η λύση της επαναδημοπράτησής του και μάλιστα με επιπρόσθετες εργασίες και υποδομές που αφορούν σε νέο δίκτυο ύδρευσης 6 χλμ., καθώς και δίκτυο ομβρίων ενός χλμ.

Έτσι το έργο έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς. Ήδη το κομμάτι σε Βιολί Χαράκι και Πανόραμα είναι στο τελικό στάδιο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεχιστούν οι εργασίες στο χωριό του Ατσιποπούλου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. «Μετά τις γιορτές περιμένουμε να οργανωθούμε, για να δούμε πραγματικά σε τι στάδιο βρίσκονται οι εργασίες, οι οποίες διεκόπησαν για λίγο την περίοδο των εορτών. Ήδη έχει τελειώσει το τμήμα στο Βιολί Χαράκι – Πανόραμα, που ήταν πολύ δύσκολο και τώρα προχωράμε δειλά-δειλά και ετοιμαζόμαστε να μπούμε στο Ατσιπόπουλο. Πάμε αρκετά καλά, παρόλη την αλλαγή είμαστε ευχαριστημένοι. Επίσης και ο Πρινές πάει καλά. Είχαμε κάποια προβλήματα με το Γεράνι, όμως πιστεύουμε ότι θα ξεπεραστούν και αυτά, αλλά γενικότερα είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο των έργων.

 

Οι προτάσεις της Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου για χρηματοδοτήσεις έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Υπενθυμίζεται ότι η Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου διεκδικεί χρησμοδοτήσεις έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο έχει υποβάλλει ήδη σχετικές προτάσεις.

Πρόκειται για έργα που αφορούν στην αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης, καθώς και στην τηλεμετρία των οικισμών των τριών Δημοτικών Ενοτήτων του δήμου Ρεθύμνης και την προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακών υδρομέτρων στην πόλη του Ρεθύμνου.

Αναλυτικότερα, η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. με βάση τον σχεδιασμό της και αξιοποιώντας το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας υπέβαλλε τέσσερις προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού: 22.081.400,31 ευρώ προ Φ.Π.Α.

Ειδικότερα οι προτάσεις είναι:

  1. «Προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακών υδρομέτρων στη Δ.Ε. Ρεθύμνου», προϋπολογισμού: 2.642.740,00 ευρώ προ Φ.Π.Α. Περιλαμβάνει την προμήθεια 8.000 «έξυπνων» υδρομέτρων για την πόλη του Ρεθύμνου με το αντίστοιχο σύστημα συλλογής και μετάδοσης δεδομένων.
  2. «Αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης και τηλεμετρία οικισμών Δ.Ε. Αρκαδίου», προϋπολογισμού: 7.962.742,00 ευρώ προ Φ.Π.Α.

Με την παρέμβαση αυτή θα αναβαθμιστούν οι υποδομές των εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων με την τηλεμετρία αυτών στους οικισμούς της Δ.Ε. Αρκαδίου.

  1. «Αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης και τηλεμετρία οικισμών Δ.Ε. Ν. Φωκά», προϋπολογισμού: 6.466.048,83 ευρώ προ Φ.Π.Α.

Με την παρέμβαση αυτή θα αναβαθμιστούν οι υποδομές των εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων με την τηλεμετρία αυτών στους οικισμούς της Δ.Ε. Ν. Φωκά.

  1. «Αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης και τηλεμετρία οικισμών Δ.Ε. Λαππαίων», προϋπολογισμού: 5.009.869,48 ευρώ προ Φ.Π.Α.

Με την παρέμβαση αυτή θα αναβαθμιστούν οι υποδομές των εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων με την τηλεμετρία αυτών στους οικισμούς της Δ.Ε. Λαππαίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου αξιοποιώντας τη δυνατότητα χρηματοδότησης που παρέχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ήδη υποβάλει πρόταση που αφορά στη διαχείριση υγρών αποβλήτων της Δ.Ε. Ν. Φωκά ύψους: 7.157.716,00 ευρώ προ Φ.Π.Α.

Με τις παρεμβάσεις αυτές η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. φιλοδοξεί να επιτύχει ριζικές λύσεις για επαρκές και ποιοτικό νερό ύδρευσης, καθώς και να αναβαθμίσει την ποιότητα του περιβάλλοντος των οικισμών του δήμου.