17 °C Rethymno, GR
03/12/2022

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ

Ξεκινά η τοποθέτηση των πρώτων φωτιστικών στην πόλη και στους οικισμούς

Ξεκινά τις επόμενες ημέρες η εγκατάσταση των πρώτων φωτιστικών τύπου Led στην πόλη και στους οικισμούς του δήμου Ρεθύμνου με στόχο σε ένα εξάμηνο, δηλαδή τον Απρίλιο του 2023, να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του νέου σύγχρονου οδοφωτισμού του δήμου Ρεθύμνου.

Αυτό ανέφερε χθες ο δήμαρχος και ο γενικός γραμματέας του δήμου στη διάρκεια της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο με θέμα την έγκριση σχεδίου δανειστικού συμβολαίου τοκοχρεωλυτικού δανείου για την πράξη «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στο δίκτυο οδοφωτισμού Δήμου Ρεθύμνης».

Το δημοτικό συμβούλιο χθες κατά πλειοψηφία ενέκρινε την σύναψη της δανειακής σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τη σύναψη του δανείου καταψήφισαν οι κ. Σταύρος Βουρβαχάκης και Μανούσος Μανουσογιάννης.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της συνεδρίασης και στο πλαίσιο της ενημέρωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που έχει εξελιχτεί σε οικονομική δημιούργησε νέα δεδομένα και στα τραπεζικά συστήματα.

Αυτό τόνισε ο Μαρίνος Ρούσσιας εξηγώντας πως πλέον ο δήμος έχει την επιλογή να αλλάξει τους όρους και από το κυμαινόμενο επιτόκιο που είχε επιλέξει να καταλήξει στο σταθερό, εάν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Υπενθύμισε ότι η απόφαση του 2020 αφορούσε σε κυμαινόμενο επιτόκιο 2.55% συν euribor.

Η πρώτη δόση του δανείου θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2024 με το ετήσιο τοκοχρεολύσιο να ανέρχεται σε 501.000 ευρώ.

Με το έργο αυτό προβλέπεται η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού του Δήμου Ρεθύμνης μέσα από την προμήθεια, τοποθέτηση/εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία, τεχνική παρακολούθηση και συντήρηση των φωτιστικών σωμάτων και του συστήματος ελέγχου διαχείρισης του δημοτικού φωτισμού του Δήμου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την τοποθέτηση 7 χιλιάδων νέων φωτιστικών σωμάτων, τη μετατροπή σε led 640 υφιστάμενων φωτιστικών και την αντικατάσταση 700 λαμπτήρων σε υφιστάμενα φωτιστικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στο πλαίσιο του έργου, η κάλυψη σε σκιοφωτισμό τεχνολογίας αιχμής, θα φτάσει το 80% στο Δήμο Ρεθύμνης, τόσο στην πόλη όσο και σε οικισμούς.

Σημαντικό, στο πλαίσιο της σύμβασης είναι πως ο ανάδοχος του έργου εγγυάται για δέκα έτη την ποιότητα υλικών και την καλή λειτουργία των φωτιστικών, ενώ ήδη η νέα τεχνολογία θα μειώσει τις ανάγκες συντήρησης, αφού ο χρόνος ζωής των νέων φωτιστικών είναι 100.000 ώρες σε αντίθεση με τους υφιστάμενους λαμπτήρες που είχαν το μέγιστο 5.000 χρόνο ζωής. Το νέο σύστημα, θα αναβαθμίσει την ποιότητα φωτισμού των δημόσιων χώρων σύμφωνα με τα πρότυπα οδοφωτισμου, ενώ θα επιτρέπει την απομακρυσμένη διαχείριση των φωτιστικών, διαθέτοντας σύστημα ειδοποίησης βλαβών και δεδομένα κατανάλωσης.

Στην εισήγησή του ο κ. Ρούσσιας στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τις εξελίξεις τόνισε: «Υπάρχει ανάδοχος και τα πρώτα 2.000 φωτιστικά έχουν παραληφθεί και αναμένουμε να τοποθετηθούν στο δίκτυο του οδοφωτισμού. Η εποχή και η αβεβαιότητα λόγω πολέμου και η γενικότερη οικονομική κατάσταση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στο θέμα των δανείων και ειδικά στα επιτόκια.

Ξεκινήσαμε τότε (το 2020) για δεκαετές δάνειο με πρόταση για κυμαινόμενο επιτόκιο 2.5%. Τώρα όμως έχουν εκτιναχθεί τα επιτόκια. Αυτή τη στιγμή το euribor είναι στο 2.55%, οπότε το ερώτημα που γεννάται και μας απασχολεί είναι αν μας συμφέρει το κυμαινόμενο επιτόκιο. Το δεδομένο είναι ότι ο τρόπος που χρηματοδοτούμε το έργο αυτό είναι ο καλύτερος για το δήμο Ρεθύμνου όσον αφορά το κόστος του χρήματος. Δηλαδή το δάνειο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Νομίζω έχουμε κάνει ότι καλύτερο μπορούσαμε για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα της επιλογής. Το ότι πήραμε τότε την απόφαση, δεν μας στερεί να πάμε σε επιτόκιο σταθερό το ίδιο με την εποχή που πήραμε την απόφαση δηλαδή 3.75%. Μας επιβεβαίωσαν ότι έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Στη συμφωνία του δανείου είναι ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί το Γενάρη του 2024, το ετήσιο τοκοχρεολύσιο είναι 501.000 ευρώ».

Πρόσθεσε επίσης ότι η ραγδαία αύξηση στις τιμές των υλικών και του εξοπλισμού οδήγησε σε χαμηλή έκπτωση στην προσφορά του αναδόχου και πρόσθεσε ότι ο δήμος εξασφάλισε επιπλέον μια σημαντική παροχή φωτιστικών σωμάτων -περίπου 2000- τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη σύμβαση «που σημαίνει ότι πρακτικά αυτό καλύπτει σχεδόν όλες τις ανάγκες του δήμου» όπως εξήγησε.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης σημείωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον εργολάβο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των πρώτων φωτιστικών: «Επιθυμία μας είναι να πάμε γρήγορα. Έχουμε θεσμική υποχρέωση για μείωση κατά 10% της ενέργειας και πιεζόμαστε από την δαπάνη που ήταν 600.000 και πλέον είναι 1.100.000 ευρώ».

Και πρόσθεσε ότι: «ήταν επιλογή να αλλάξει ο οδοφωτισμός. Εχει να κάνει και με το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα αλλά και με την ποιοτική αναβάθμιση».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νινος, ψήφισε μεν θετικά επισημαίνοντας ωστόσο τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν (όχι μόνο την τελευταία διετία, όπως επανειλημμένως τόνισε) αναγνωρίζοντας ωστόσο τη δυσκολία των συνθηκών και της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης.

«Η αλήθεια είναι ότι από το 2020 που συζητούσαμε είχαμε από τότε καθυστερήσεις και υπήρχε ομοφωνία για την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί καθυστέρησε η διαδικασία αυτή. Δυστυχώς οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Ο φωτισμός λόγω και της επικείμενης αναβάθμισης συνειδητά δεν ανανεώνεται. Δεν έχουμε προβεί σε αποκαταστάσεις, με αποτέλεσμα η πόλη να μην χαρακτηρίζεται φωτισμένη όπως και οι οικισμοί. Άρα έχουμε ευθύνη να προχωρήσουμε σε αυτό το έργο. Από την άλλη θα πρέπει πολύ σοβαρά και αυτό το οποίο προτείνω να γίνει προσέγγιση πολύ σοβαρή και επιστημονική με επαφές και με την Τράπεζα Επενδύσεων και με εξειδικευμένους στα χρηματιστηριακά οικονομολόγους γιατί είναι χαοτική η διαφορά του επιτοκίου του Νοεμβρίου του 2020 με το σημερινό. Όλοι αισιοδοξούμε ότι είναι πρόσκαιρη αναποδιά αλλά κανείς δεν μπορεί να έχει βεβαιότητα. Αντιλαμβάνεστε ότι αν δεν επιλέξουμε σταθερό επιτόκιο και το euribor συνεχίζει την τραμπάλα για τα οικονομικά του δήμου η δέσμευση θα ‘ναι σημαντική. Δεν λέω ότι κινδυνεύει να ρίξει το καράβι στα βράχια αλλά σαφέστατα θα απορροφήσει πόρους που θα μπορούσαν να πάνε αλλού. Εμείς ψηφίζουμε γιατί θεωρώ ότι θα υπάρξει η προσέγγιση η σωστή του σταθερού και του euribor και γιατί η κατάσταση στους οικισμούς και στην πόλη δεν είναι ανεκτή και σε πολλές περιοχές μάλιστα δημιουργεί επικινδυνότητα για την κίνηση των πολιτών τις νυχτερινές ώρες ειδικά για τους πεζούς.» ανέφερε ο κ. Νίνος.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ρέθυμνο μπροστά. Ένας δήμος για όλους», Θωμάς Κρεβετζάκης, ψήφισε θετικά τονίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασία για τον δήμο ο οδοφωτισμός.

«Είναι προεξέχον το θέμα του φωτισμού για την πόλη μας και την ασφάλεια των συμπολιτών μας. Τα δυο χρόνια της πανδημία ένας βασικός τρόπος να κρατήσουμε «ζωντανές» τις περιοχές ήταν μέσω του οδοφωτισμού. Ήδη φέτος με την λήξη σεζόν παρατηρούμε ότι «νεκρώνει» το ιστορικό κέντρο, γιατί τα καταστήματα κλείνουν όλα τα φώτα τους στο πλαίσιο της εξοικονόμησης. Υπάρχει ένας προβληματισμός σε σχέση με το επιτόκιο και σε σχέση με το κόστος ενέργειας αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο δήμος Ρεθύμνου πρέπει να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του οδοφωτισμού του» είπε.

Την σύναψη του δανείου καταψήφισε ο επικεφαλής της παράταξης Ρέθυμνο Ενεργοί Πολίτες Σταύρος Βουρβαχάκης, τονίζοντας ότι είναι ασύμφορη. Μεταξύ άλλων είπε: «καλούμαστε να αποφασίσουμε για έγκριση δανειακής σύμβασης ύψους 3.8 εκ. ευρώ περίπου με ετήσια τοκοχρεολύσια 501.000 ευρώ και δεκαετή διάρκεια εξόφλησης, δηλαδή συνολική επιβάρυνση δημοτών 1.200.000 ευρώ. Να ξεκαθαρίσω ότι είμαι σύμφωνος με την επένδυση προμήθειας και εγκατάστασης νέων σωμάτων σε αντικατάσταση υπαρχόντων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων. Δεν είμαι σύμφωνος με τη λήψη ενός τόσο μεγάλου δανείου με αυτούς τους όρους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Πριν μερικά χρόνια ο υπερδανεισμός ήταν μια από τις κυριότερες αιτίες της κρίσης που αντιμετωπίσαμε. Και στο παρελθόν έχουμε λάβει δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών, τα οποία παρατάθηκαν για να μπορέσουν να τα πληρώσουμε με ανατροφοδότηση. Η απόσβεση θα γίνει πιο γρήγορα από την πληρωμή δανείου».

Αρνητική ήταν και η ψήφος του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσου Μανουσογιάννη, ο οποίος μεταξύ άλλων στην εισήγηση του είπε: «νομίζω ότι πρόκειται να πάρουμε δάνεια 3.8 εκ. ευρώ και να πληρώσουμε 5,014 εκ. ευρώ και με έξοδα φακέλου. 24 εκ. ευρώ. Δεν ξέρουμε που θα εκτοξεύονται τα επιτόκια γιατί είμαστε στη φάση της επεκτατικής διαχείρισης που αυξάνονται τιμές και επιτόκια. Ούτε λόγος ότι τα φωτιστικά έπρεπε να έχουν σε μεγάλο βαθμό αλλάξει και έπρεπε να υπάρχει κρατική χρηματοδότηση. Ακόμα και αν χουμε 60% μείωση που δεν είμαι σίγουρος θα πάμε στις 450.000 ευρώ να πληρώνουμε στον οδοφωτισμό για ρεύμα συν 550.000 ευρώ για δάνειο άρα 1,1 εκ. ευρώ. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι επιβαρύνονται τα ανταποδοτικά».