17 °C Rethymno, GR
24/03/2023

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ξεκίνησε η διαβούλευση στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου για το πρόγραμμα Leader 2023-2027

Ξεκίνησε η διαβούλευση για τον σχεδιασμό του τοπικού προγράμματος Leader 2023-2027, που περιλαμβάνει όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου με μέγιστο προϋπολογισμό τα 6 εκ. ευρώ.

Η διαβούλευση γίνεται με πρωτοβουλία του ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης ΑΕ ΟΤΑ, ο οποίος είναι φορέας του σχεδιασμού της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης Leader κατόπιν πρόσκλησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σημειώνεται ότι οι στόχοι του Τοπικού Προγράμματος θα διαμορφωθούν και θα οριστικοποιηθούν μετά το πέρας της Διαβούλευσης με τους κατοίκους και τους φορείς του συνόλου της Π.Ε Ρεθύμνου.

Επίσης οι δράσεις που θα προκύψουν από τη διαβούλευση θα ενταχθούν στις κατηγορίες και τους όρους/προϋποθέσεις/καθεστώτα ενίσχυσης των υπο-παρεμβάσεων που αναφέρονται στην Πρόσκληση.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται για διαβούλευση οι παρακάτω κατευθύνσεις (στόχοι ):

Τοπική οικονομία (γενικά)

Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων με έμφαση στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή άλλων γεωργικών (μέλι, κρασί, χαρούπι κ.α.) και μη γεωργικών προϊόντων (αρωματικά φυτά, αιθέρια έλαια, κ.α.).

Ενίσχυση επιχειρήσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας και παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση (υφαντά, μουσικά όργανα, αρτοσκευάσματα, τοπικά εδέσματα, κ.α.).

Βιοοικονομία – κυκλική οικονομία στον αγροτικό τομέα (π.χ. αξιοποίηση ζωικών υπολειμμάτων και παραπροϊόντων, γεωργικών αποβλήτων κ.α.) – δραστηριότητες κυκλικής επιχειρηματικότητας.

Αύξηση της συμμετοχής των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας.

Συγκράτηση και προσέλκυση μόνιμου πληθυσμού.

Τουρισμός

Δραστηριότητες ορεινού τουρισμού και τουρισμού υπαίθρου (π.χ. ορειβασία, αναρρίχηση, πίστες mountain bike, αιωροπτερισμός- Αλεξίπτωτο πλαγιάς, ορειβασία, αθλητικές δραστηριότητες, κ.α.).

Κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών.

Ορειβατικά καταφύγια, Παρατηρητήρια.

Θεματικά πάρκα.

Επισκέψιμα αγροκτήματα – διδακτικές φάρμες.

Χώροι, διαμονής, εστίασης και αναψυχής (μόνο όπου υπάρχει επισκεψιμότητα, και ταυτόχρονα ανεπάρκεια σχετικών υποδομών).

Πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών/ συμμετοχή σε δίκτυα συνεργασίας.

Πολιτισμός

Διασύνδεση του πολιτισμού με τουρισμό και τοπική επιχειρηματικότητα.

Πολιτιστικές δραστηριότητες – εκδηλώσεις – πολιτιστικοί θεσμοί.

Δημιουργία / ενίσχυση διακριτής πολιτιστικής ταυτότητας (βουνό – ορεινότητα).

Αποκατάσταση, αναβάθμιση, ανάδειξη πολιτιστικών τοπικών στοιχείων που μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες.

Δραστηριότητες που αφορούν την οικονομία του πολιτισμού.

Περιβάλλον

Αναβάθμιση και ανάδειξη φυσικών τοπίων.

Περιβαλλοντική προστασία και αναβάθμιση της περιοχής.

Πράσινες υποδομές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές.

Ψηφιακό Περιβάλλον

Δράσεις ευρυζωνικότητας.

Ψηφιοποίηση πόρων περιοχής και ψηφιακή προβολή.

Κατάρτιση

Δραστηριότητες και επαγγέλματα βουνού (π.χ. οδηγοί – ξεναγοί βουνού).

Επιμόρφωση κτηνοτρόφων.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων που αφορούν την οικονομία πολιτισμού και του περιβάλλοντος.

Πράσινη – κυκλική οικονομία.

Βασικές ψηφιακές δεξιότητες – καταπολέμηση ψηφιακού αναλφαβητισμού.

Υποδομές

Βασικές υποδομές και υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού.

Ενδυνάμωση κοινωνικού ιστού, Κοινωνική ένταξη ευπαθών ομάδων.

Βελτίωση της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού.

Πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές.

Υπενθυμίζεται ότι περιοχή παρέμβασης του Leader Ρεθύμνου 2023-2027 προτείνεται το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου πλην της πόλης του Ρεθύμνου, αφού σύμφωνα με την πρόσκληση εξαιρούνται οικισμοί με συνολικό μόνιμο πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων.

Περιλαμβάνονται όμως οι παρακάτω οικισμοί της Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου: Αγία Ειρήνη, Μικρά Ανώγεια, Γάλλος, Γιαννούδι, Μεγάλο Μετόχι, Μικρό Μετόχι, Ξηρό Χωριό, Τρία Μοναστήρια.

Ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα στο δημαρχείο Σπηλίου

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση τη Δευτέρα στο Σπήλι Αγ. Βασιλείου με τη συμμετοχή του δημάρχου, Γιάννη Ταταράκη, μελών του δημοτικού συμβουλίου, προέδρων Τ.Κ. και φορέων της περιοχής.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης ΑΕ ΟΤΑ, ο οποίος είναι φορέας του σχεδιασμού της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης Leader κατόπιν πρόσκλησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ενημέρωση έγινε από τα στελέχη του ΑΚΟΜΜ, Δημήτρη Παττακό και Έρη Καλομοίρη, τα οποία αναφέρθηκαν αναλυτικά στο σχέδιο και στις προτεραιότητες που θα τεθούν για τον σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει συνολικά την ΠΕ Ρεθύμνου για πρώτη φορά.

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του δήμου, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου επεσήμανε τις βασικές κατευθύνσεις για τον δήμο Αγίου Βασιλείου, που όπως είπε θα συμβάλουν στην ανάπτυξη σε συνάρτηση με τις ανάγκες και τις προοπτικές μιας αναπτυσσόμενης περιοχής με συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως είναι η προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, φυσικών τοπίων, πράσινες υποδομές για την πρόληψη κινδύνων από φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες και πυρκαγιές, ενδυνάμωση του τοπικού κοινωνικού ιστού με δράσεις ενίσχυσης βασικών υπηρεσιών κοινωνικής ένταξης, καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και ενσωμάτωσης των προσφύγων μεταναστών, βελτίωση ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού που αφορά υποδομές μικρής κλίμακας όπως δίκτυα ύδρευσης, και αποχέτευσης εντός οικισμών, επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων για εγκατάσταση τοπικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης του τοπικού πληθυσμού, υπηρεσίες και υποδομές αναψυχής, ανάπλασης τουριστικών πληροφοριών και λοιπές υποδομές μικρής κλίμακας (π.χ. σημάνσεις, κοινόχρηστοι χώροι, προβολή-προώθηση περιοχών, ποδηλατικές διαδρομές, κλπ.).

Σημειώνεται ότι η ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ θα πραγματοποιήσει αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλους τους δήμους του νομού, καθώς και θεματικές συναντήσεις συναντήσεις με αντιπροσωπευτικούς φορείς του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, της οικονομίας, της κοινωνίας, των πολιτών, των γυναικών και των νέων.

Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαβούλευσης θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προτάσεων, ιδεών κ.ά. από όλους τους κατοίκους τους φορείς μέσω της ιστοσελίδας www.leader-rethymno.gr.