18 °C Rethymno, GR
02/04/2023

ΥΠΕΓΡΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΚΑΛΕΤΑΣ

Ξεκινούν δύο έργα πνοής στην περιοχή του ανατολικού Ρεθύμνου

Δύο αναπτυξιακά έργα που αφορούν στην περιοχή του ανατολικού Ρεθύμνου μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, καθώς χθες υπογράφτηκαν οι σχετικές συμβάσεις με τους ανάδοχους εργολάβους. Πρόκειται για το έργο κατασκευής της γέφυρας Σταυρωμένου, που είχε καταστραφεί δυο φορές λόγω πλημμυρικών φαινομένων και ακραίων καιρικών συνθηκών, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκ. ευρώ. Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας και έχει χρόνο ολοκλήρωσης τους οχτώ μήνες.

Το δεύτερο έργο αφορά στην κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στη Σκαλέτα με προϋπολογισμό 4.5 εκ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλιεία και θάλασσα»

Τις συμβάσεις υπέγραψε στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τους ανάδοχους, ενώ παρόντες ήταν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κακογιαννάκης, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σκορδίλης, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρένα Κουτσαλεδάκη, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Δανδουλάκης, καθώς και ο πρόεδρος της κοινότητας Παγκαλοχωρίου Δημήτρης Σερλής.

Παρόντες ήταν ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης  Μιχάλης Ψαρουδάκης και στελέχη της υπηρεσίας από το Ηράκλειο, αλλά και η διευθύντρια Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ελένη Ρανουτσάκη.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, σε δηλώσεις του τόνισε τη σημασία της συνεργασίας της περιφέρειας με τους δήμους, για την εξασφάλιση κονδυλίων και την υλοποίηση έργων, επισημαίνοντας πως «Δύο σημαντικά έργα για το Ρέθυμνο με την επίβλεψη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας, που αποδεικνύουν ότι όταν συνεργαζόμαστε πετυχαίνουμε την έγκριση προγραμμάτων προς όφελος των πολιτών. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και τον δήμαρχο Ρεθύμνου και την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, γιατί ένα σημαντικό έργο, το αλιευτικό καταφύγιο της Σκαλέτας, θα κατασκευαστεί από την Περιφέρεια και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης υπογράψαμε και τη σύμβαση για το έργο κατασκευής της γέφυρας Σταυρωμένου ,που πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί. Παράλληλα ετοιμάζουμε μια νέα γενιά έργων και για την οδική ασφάλεια και για οριοθετήσεις ρεμάτων ποταμών, γιατί η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πρέπει να προλαμβάνουμε όσο μπορούμε, πάντα με τη συνεργασία όλων. Υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με τον δήμαρχο Γ. Μαρινάκη, όπως και με όλους τους δημάρχους της Κρήτης, για να μπορούμε να υλοποιούμε έργα προς όφελος των πολιτών».

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, τόνισε: «Είχαμε τη χαρά με τον περιφερειάρχη να υπογράψουμε με τους ανάδοχους εργολάβους, δυο ισάριθμες συμβάσεις για έργα του ανατολικού Ρεθύμνου. Το ένα αφορά τη γέφυρα του Σταυρωμένου με προϋπολογισμό 1.8 εκ ευρώ. Ένα έργο που το περίμεναν οι πολίτες εδώ και καιρό, καθώς η γέφυρα είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά από τις πλημμύρες. Μετά από μελέτη της Περιφέρειας που διήρκησε ένα χρόνο, ήδη από σήμερα θα εγκατασταθεί ο εργολάβος και ξεκινά εργασίες. Είναι ένα έργο που θα εξασφαλίσει όρους οδικής ασφάλειας, με πρόβλεψη η γέφυρα να είναι ανθεκτική για τα επόμενη 50-60 χρόνια.

 Το δεύτερο έργο αφορά την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στη Σκαλέτα με προϋπολογισμό 4.4 εκ. ευρώ. Υπάρχει μια προγραμματική σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο που είναι ο φορέας του έργου. Η Περιφερειακή Ενότητα θα υλοποιήσει το έργο που χρηματοδοτείται από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Αλιεία και θάλασσα» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης αναφερόμενος στη σημασία του έργου κατασκευής της νέας γέφυρας Σταυρωμένου, σημείωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος για την υπογραφή της σύμβασης για το έργο κατασκευής της νέας γέφυρας στον Σταυρωμένο και μάλιστα με έναν εργολάβο πολύ καλό, που έχει δοκιμαστεί στα έργα της ΠΕ Ρεθύμνου. Θέλω να πω ότι η φύση μας έχει προειδοποιήσει. Όλες οι προδιαγραφές του παρελθόντος πλέον δεν ισχύουν και μέσα σε δυόμιση χρόνια περίπου είχαμε επανάληψη φαινομένων, όπου όταν έγινε το πρώτο έλεγαν ότι είχε να συμβεί 506 χρόνια. Άρα λοιπόν πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας την κλιματική αλλαγή. Να είμαστε πιο γαλαντόμοι στη συμπεριφορά μας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προσωπικής μας περιουσίας, διότι αυτό που θεωρούμε σήμερα ιδιοκτησία, την επόμενη μέρα γίνεται πεδίο καταστροφής από το ποτάμι που δημιουργείται. Κατά συνέπεια αυτά τα έργα μπορεί να φαίνονται υπερβολικά, αλλά είναι απαραίτητα και αναγκαία. Έχουν μελετηθεί και έχουν λάβει υπόψη, αυτό το οποίο έχει συμβεί σε αυτή την περιοχή τα τελευταία χρόνια. Ελπίζω ότι είναι η τελευταία φορά που χρειάζεται να γίνει παρέμβαση και πραγματικά εύχομαι οι άνθρωποι να μη νιώσουν τη δυστυχία μιας μεγάλης καταστροφής, όπως την ένιωσαν δυο απανωτές χρονιές. Το έργο της γέφυρας Σταυρωμένου το διαχειρίζεται η Περιφέρεια, ο δήμος έχει λόγο, αφού εξυπηρετείται μια μεγάλη περιοχή του δήμου με μεγάλη σημασία και επισκεψιμότητα, ιδίως τα καλοκαίρια».

Σε ότι αφορά το αλιευτικό καταφύγιο ο κ. Μαρινάκης , είπε: «Το αλιευτικό καταφύγιο αποτελεί μια μεγάλη και διαχρονική διεκδίκηση και του δήμου και του Λιμενικού Ταμείου. Θεωρώ ότι είναι μια εξαιρετική παρέμβαση σε μια περιοχή που έχει υποστεί την επίθεση της φύσης και τις διαβρώσεις, λόγω του ότι έχουν γίνει σε προγενέστερο χρόνο παρεμβάσεις που έχουν αλλοιώσει την κινητικότητα των κυμάτων, γιατί η φύση τιμωρεί και πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη μας. Είναι ένα έργο αιχμής, ένα έργο που δίνει ένα προοδευτικό πρόσημο και εύχομαι η δημιουργία του νέου ΒΟΑΚ να το λάβει σοβαρά υπόψη σαν έργο, γιατί έχει άμεση ανάγκη σωστής προσβασιμότητας. Συγχαρητήρια σε όλους όσους δούλεψαν και εργάστηκαν σε αυτή την κατεύθυνση».

Η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρένα Κουτσαλεδάκη μιλώντας για τη σημασία του αλιευτικού καταφυγίου ανέφερε: «Είναι τεράστια η σημασία του έργου αυτού για την ευρύτερη περιοχή και τις προοπτικές που διευρύνει ως προς τις θαλάσσιες διαδρομές με χαρακτήρα αλιευτικό και όχι μόνο, αφού διασυνδέονται τόποι του βόρειου άξονα του νομού, ενώ αποσυμφορείται το λιμάνι του Ρεθύμνου και παρέχεται ασφαλής ελλιμενισμός αλιευτικών σκαφών, σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως «ψαρότοποι». Η διάβρωση της περιοχής θα περιοριστεί, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύονται οι υφιστάμενες υποδομές της περιοχής αυτής με σήμα κατατεθέν το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου προστάτη των θαλασσών. Όσον αφορά τη χερσαία ζώνη για την πρόσβαση έχει γίνει η μελέτη για την κατασκευή τριών ανοιγμάτων γέφυρας γιατί μέχρι τώρα διασχίζουμε το ποτάμι για να φτάσουμε στο αλιευτικό. Η γέφυρα θα συνδέει τον υφιστάμενο δρόμο με τη γέφυρα που θα κατασκευαστεί. Δεν μπορεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα μηχανήματα να περνάνε μέσα από το ποτάμι. Η μελέτη υπάρχει αναζητούμε χρηματοδότηση για να εξασφαλιστεί η ορθή πρόσβαση. Απαιτείται η συνεργασία φορέων και ευχαριστούμε πάρα πολύ τη περιφέρεια Κρήτης, τον Σταύρο Αρναουτάκη και την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και τη Μαρία Λιονή για τη συνεργασία τους».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Σερλής, πρόεδρος της Κοινότητας Χαμαλευρίου, είπε: «Ξεχωριστή μέρα για το Ρέθυμνο και για την περιοχή μας γιατί δύο παλιές επαρχίες Μυλοποτάμου και Ρεθύμνου ήταν αποκομμένες και πλέον με την κατασκευή της γέφυρας το πρόβλημα λύνεται. Για μεγάλο διάστημα, προσπαθούσανε οι οδηγοί να εξυπηρετηθούν από δυο ιρλανδικές διαβάσεις, οι οποίες έκλειναν το χειμώνα και οι οδηγοί διέσχιζαν κάθετα το ΒΟΑΚ. Το πιο τραγικό είναι ότι δεν μπορούσαν το καλοκαίρι οι επισκέπτες να επισκεφτούν το μουσείο της Ελεύθερνας. Η κατασκευή της νέας γέφυρας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, γιατί θα αποκατασταθεί το πρόβλημα αυτό. Εκτιμούμε ότι το έργο θα τελειώσει τέλος Αυγούστου. Για φέτος το καλοκαίρι, όπου το έργο θα είναι σε εξέλιξη, έχουμε βάλει ενημερωτικές πινακίδες από τους παράδρομους για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι οδηγοί. Επίσης το αλιευτικό καταφύγιο της Σκαλέτας είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, γιατί δίνει μια τεράστια ανάπτυξη στην περιοχή και είμαστε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη και εξελισσόμενη περιοχή».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Δανδουλάκης σε σχετικές δηλώσεις του τόνισε: «Και τα δυο έργα είναι απαραίτητα, επιβεβλημένα και αναγκαία. Κατά τη γνώμη μου απαιτείται αναβάθμιση και ανάπτυξη και των υπολοίπων λιμενίσκων του νομού Ρεθύμνου βόρεια και νότια και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο Μπαλί, την Αγία Γαλήνη και τον Πλακιά για να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες ελλιμενισμού αλιευτικών και τουριστικών σκαφών. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι σε θετική κατεύθυνση και για αυτό τις επικροτούμε».

 

Έργο καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια της περιοχής η γέφυρα Σταυρωμένου

Το έργο κατασκευή νέας γέφυρας σε αντικατάσταση της παλαιάς κατεστραμμένης στην ΠΕΟ Ηρακλείου – Ρεθύμνου στη θέση Εσταυρωμένος, που υπέστη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή μετά τις πλημμύρες του 2020. χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των οδηγήσεων. Με τη συγκεκριμένη εργολαβία συνολικού προϋπολογισμού 1.8 εκ. ευρώ θα γίνει η καθαίρεση της παλιάς γέφυρας, και στη συνέχεια κατασκευή νέας, προεκτεταμένης γέφυρας 30 μέτρων. Σε όλο το μήκος της χάραξης θα γίνει επανακατασκευή του οδοστρώματος και νέο τοιχίο του δρόμου, ώστε να διαμορφωθούν πεζοδρόμια επαρκούς πλάτους, ενώ θα γίνουν και εργασίες σήμανσης και ασφάλειας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην κοίτη του ποταμού Αρκαδιώτη προβλέπεται τοπική διεύρυνση της αρχικής κοίτης σε μήκος περίπου 130 μέτρων, επένδυση των νέων πρανών της κοίτης με λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια και εφαρμογή τραπεζοειδούς διατομής και επένδυση του πυθμένα στη θέσης της γέφυρας.

 

Νέες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης δημιουργεί το αλιευτικό καταφύγιο στη Σκαλέτα

 Σκοπός της κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου είναι η δημιουργία ενός λειτουργικού και πλήρως εξοπλισμένου αλιευτικού λιμενίσκου, εφόσον δεν υπάρχει άλλος στη βόρεια ακτογραμμή του δήμου Ρεθύμνου και δη του νομού Ρεθύμνου, ο οποίος θα εξυπηρετεί την αλιευτική δραστηριότητα της περιοχής και παράλληλα θα τονώσει την τοπική οικονομία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόσο κατά τη φάση της κατασκευής του, όσο και κατά τη λειτουργία του σε επόμενο στάδιο, αφού θα υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης περισσοτέρων σκαφών. Πρόκειται για ένα παραγωγικό έργο υποδομής.

Η χρηματοδότηση του έργου «Αλιευτικό καταφύγιο Σκαλέτας» εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης 4.718.418,65€.

Σταδιακά η υλοποίησή του θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

1ο υποέργο: Κατασκευή προσήνεμου μόλου και εξωτερικής θωράκισης αυτού, υπήνεμος μόλος, κρηπιδώματα, προβλήτας, διαμόρφωση λιμενολεκάνης, βυθοκόρηση, αγωγοί ανανεώσεως υδάτων, τοποθέτηση εξοπλισμών πρόσδεσης και πίλαρ για την παραλαβή καταλοίπων και αποβλήτων, πίλαρ πυρόσβεσης, δεξαμενές αποθήκευσης, δίκτυο ύδρευσης πυρόσβεσης και ηλεκτροδότησης, επέκταση υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, οικίσκος πληροφόρησης κοινού κοινόχρηστες τουαλέτες, αποθήκη.

2ο υποέργο: Σύνδεση με τα δίκτυα Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.

3ο υποέργο: Προμήθεια αντιρρυπαντικού εξοπλισμού.

4ο υποέργο: Προμήθεια και τοποθέτηση γερανού για τις λειτουργικές ανάγκες του καταφυγίου.

5ο υποέργο: Φωτοσήμανση.

Καθ’ όλη τη διαδικασία εκτέλεσης του 1ου υποέργου που αποτελεί και τον κυρίως κορμό της κατασκευής, θα απασχολείται τεχνικός σύμβουλος του μελετητικού γραφείου εκπόνησης της μελέτης, προς αρωγή.

Το αλιευτικό καταφύγιο Σκαλέτας θα αποτελείται από προσήνεμο μόλο συνολικού μήκους 118,50 μέτρων με διεύθυνση ανατολική-δυτική, υπήνεμο μόλο σχήματος Γ συνολικού μήκους 170,85 μέτρα, κρηπίδωμα 68,10 μέτρων, παραλιακά κρηπιδώματα συνολικού μήκους 155,00 μέτρων, ράμπα για την ανάλκυση και καθέλκυση σκαφών, προβλήτα 25 μέτρων για την εξυπηρέτηση μεγαλυτέρων σκαφών. Η κατασκευή θα διατρέχεται από αγωγούς ανανέωσης υδάτων.

Διαμορφώνεται χερσαία ζώνη 4.500 τ.μ. όπισθεν των κρηπιδότοιχων και λιμενολεκάνη έξι στρεμμάτων περίπου, ενώ ο δίαυλος εισόδου θα είναι εύρους 45 μέτρων. Τα βάθη θα κυμαίνονται στα -3,00 ενώ τα βάθη διαύλου στα -4,50. Το καταφύγιο θα είναι πλήρως εξοπλισμένο σε μέσα πρόσδεσης σκαφών, με παροχές νερού, ρεύματος, πυρόσβεσης, με πίλαρς παροχών, γερανό ανέλκυσης σκαφών, πλήρη εξοπλισμό αντιρρύπανσης και παραλαβής πετρελαιοειδών καταλοίπων και αστικών αποβλήτων, και βοηθητικό κτίριο περίπου 50 τ.μ. για τις ανάγκες των αλιέων.

Στα κρηπιδώματα του αλιευτικού καταφυγίου Σκαλέτας θα φιλοξενούνται έως 70 σκάφη ως εξής:

– 38 σκάφη μήκους έως 5 μέτρων.

– 17 σκάφη μήκους 5-8.

– 5 σκάφη μήκους 8 έως 9,50.

– 6 σκάφη 9,5 έως 11,5.

– 2 σκάφη 11,50 έως 13,50.

– 2 σκάφη μεγαλύτερα των 16 μέτρων.