16 °C Rethymno, GR
30/11/2022

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟ

Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης του 1ου Επαγγελματικού λυκείου

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει τις επόμενες μέρες το έργο που αφορά στις παρεμβάσεις αποκατάστασης του 1ου Επαγγελματικού λυκείου Ρεθύμνου, καθώς χθες υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 499.879,81 ευρώ και χρηματοδοτείται από ΣΑΕΠ (Περιφέρεια Κρήτης) – Πρόγραμμα «Κατασκευαστικές εργασίες για σχολικά κτίρια».

Στις προβλεπόμενες τεχνικές παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνονται οικοδομικές εργασίες, όπως εργασίες υγρομονώσεων, ελαιοχρωματισμοί σιδηρών επιφανειών και κιγκλιδωμάτων, συντήρηση – χρωματισμοί εσωτερικών και εξωτερικών επιφανειών κ.ά., με στόχο τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών προκειμένου  να εξασφαλιστεί η ασφαλέστερη λειτουργία τους. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τη λήξη του σχολικού έτους.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης μίλησε για τη σημασία του έργου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Είναι μια πολύ ευχάριστη μέρα γιατί επισημοποιούμε το ενδιαφέρον μας για ένα κτίριο,το πρώτο ΕΠΑΛ, που χρήζει πολλών λειτουργικών παρεμβάσεων. Η σημερινή κατάληξη είναι απόρροια μιας συνεργασίας, πάρα πολύ επώδυνης, γραφειοκρατικής και δύσκολης επί δύο χρόνια περίπου, γιατί δε μπορούν να γίνουν νόμιμες παρεμβάσεις σε κτίρια που δεν είναι πολεοδομικά τακτοποιημένα. Αυτό προηγήθηκε, για να φτάσουμε σήμερα εδώ και απ’ ότι βλέπετε, υπάρχει ένας εξαιρετικός συντονισμός, ώστε με τη λήξη του σχολικού έτους να μπορεί να παρέμβει ο εργολάβος, ώστε να εκμεταλλευτούμε το θέρος και τις σχολικές διακοπές για να μπορούν να γίνουν απρόσκοπτα οι εργασίες.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον περιφερειάρχη Κρήτης και τη Μαίρη Λιονή, γιατί συνδράμουν με τον δήμο Ρεθύμνης σε θέματα που είναι γενικότερου ενδιαφέροντος. Ο δήμος Ρεθύμνης στην εποπτεία του και την ευθύνη του λειτουργεί σχολεία τα οποία είναι  διαπεριφερειακής σημασίας, δεν είναι σχολεία που φοιτούν μόνο δημότες μας, είναι απ’ όλο τον νομό, γιατί τα ΕΠΑΛ, όπως και άλλα ειδικά σχολεία απευθύνονται σε όλη την ρεθεμνιώτικη κοινωνία, σε όλους τους δήμους. Παρόλα αυτά ο δήμος Ρεθύμνης έχει το σοβαρό μερίδιο ευθύνης για τη σωστή τους λειτουργία και σε αυτό έχουμε αρωγό την περιφέρεια και γι’ αυτό νιώθουμε την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, υπεύθυνος για τα τεχνικά έργα,  Άγγελος Μαλάς σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο τεχνικό κομμάτι του έργου, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Η εργολαβία αυτή είναι πολύ σημαντική και έρχεται σε συνέχεια μιας εργολαβίας που είχαμε εκτελέσει πριν δύο χρόνια. Για να μπορέσει να υλοποιηθεί σαν έργο είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία, η οποία ξεκίνησε από εμάς πριν από ενάμιση χρόνο, με δικούς μας μηχανικούς, όπου προβήκαμε στην αποτύπωση του συνόλου των κτιρίων. Μιλάμε για μια επιφάνεια πάνω από 20.000 τ.μ. και με ταυτόχρονη τακτοποίηση του συνόλου των χώρων, για να μπορέσουν να εκδοθούν και οι απαραίτητες άδειες για τον δήμο  και για το Ελληνικό Μεσογειακό πανεπιστήμιο. Τα χρήματα με τα οποία θα υλοποιηθεί το έργο προέρχονται από  επιχορήγηση της Περιφέρειας Κρήτης και οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε. Περιλαμβάνει εργασίες που έχουν να κάνουν με βελτιώσεις στατικής, αλλά και εν γένει της λειτουργίας της δομής. Είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε με διάφορους τρόπους, το να αναβαθμίσουμε τη σχολική στέγη και ειδικότερα την εγκατάσταση των ΕΠΑΛ, η οποία είναι πάρα πολύ μεγάλη και έχει θέματα που χρήζουν βελτίωσης. Στο κομμάτι λοιπόν αυτό θα γίνουν εργασίες που περιλαμβάνουν επισκευή επιχρισμάτων, επισκευή κολώνων, δάπεδα, λοιπές εργασίες που έχουν να κάνουν με τη λειτουργική και την ασφάλεια των χρηστών του κτιρίου και ταυτόχρονα, ευελπιστούμε και σε κάποιες άλλες εργολαβίες που συνολικά θα αναβαθμίσουν το σύνολο των κτιριακών μονάδων που έχουν να κάνουν με το Ελληνικό Μεσογειακό πανεπιστήμιο και με ένα έργο παράλληλο που τρέχει από το πανεπιστήμιο, ξεπερνάει τις 500.000 ευρώ και θα αναβαθμίσει τα κτίρια του πανεπιστήμιου, τα οποία παραμένουν στην κυριότητα του δήμου και προφανέστατα μετά την αποχώρηση του πανεπιστημίου αν υπάρξει μετεγκατάσταση θα περάσουν σε χρήση από δικές μας υπηρεσίες. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό, να ευχαριστήσουμε τον εργολάβο και πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά η συνεργασία».