15 °C Rethymno, GR
25/03/2023

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΔΟΧΟ ΜΕΛΕΤΗΤΗ

Ξεκινούν οι μελέτες για τις κτιριακές υποδομές της σχολής Ασωμάτων

• Στόχος η λειτουργία πρότυπου εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου για την κτηνοτροφία

Τη σύμβαση εκπόνησης μελέτης με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης για νέες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό για την μετεγκατάσταση της σχολής Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων, προϋπολογισμού 721.183,91 ευρώ υπέγραψε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Η μελέτη που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια, όπως προβλέπει η σύμβαση θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες και με αυτήν θα γίνει ο σχεδιασμός για την υλοποίηση των νέων υποδομών (κτιρίων, εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και περιβάλλοντος χώρου) για τη μετεγκατάσταση της Σχολής Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων. Μετά την ολοκλήρωση των μελετών, όπως είπε ο περιφερειάρχης θα ακολουθήσει η διεκδίκηση των πόρων για να υλοποιηθεί το όλο έργο, ένα πρότυπο εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για την κτηνοτροφία στη σχολή Ασωμάτων.

Αναφερόμενοι, ο περιφερειάρχης, η αντιπεριφερειάρχης, ο δήμαρχος, ο εκπρόσωπος της ανάδοχου εταιρείας, στο στόχο της μελέτης, ανέφεραν ότι, είναι, η κατασκευή αναβίωσης και αναβάθμισης της Σχολής Ασωμάτων που βρίσκεται στον Δήμο Αμαρίου Π.Ε. Ρεθύμνης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρότυπο εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για την κτηνοτροφία και συγχρόνως να προάγει την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Αμαρίου, συνδέοντας τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό. Ο εκπρόσωπος της ανάδοχου εταιρείας, Ν. Φιντικάκης, χαρακτήρισε το έργο ως παράδειγμα ανάπτυξης αλλά και περιβαλλοντικής βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής με την μείωση της ενέργειας και το φιλικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε, ότι, η Σχολή Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για όλη την Κρήτη, προσθέτοντας «Είναι ένα πολύ σημαντικό, εμβληματικό έργο όχι μόνο για το Ρέθυμνο και την Κρήτη, θα έλεγα και για όλη την Μεσόγειο, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της καινοτομίας για τον κτηνοτροφικό τομέα. Με τη σύμβαση που υπεγράφη με τον ανάδοχο και θα είναι έτοιμη εντός 18 μηνών, θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τους πόρους για να γίνει αυτό το Πρότυπο Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Κέντρο στη Σχολή Ασωμάτων. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για όλη αυτή τη συνεργασία με τον δήμαρχο, με όλους τους περιφερειακούς συμβούλους, γιατί και μέσα από ένα διοικητικό συμβούλιο που υπάρχει για τη Σχολή Ασωμάτων μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την κτηνοτροφία της Κρήτης. Ας περιμένουμε, λοιπόν, τη μελέτη κι είμαι σίγουρος ότι θα εξευρεθούν και οι πόροι για την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού, αναπτυξιακού και εμβληματικού έργου για τη κτηνοτροφία του νησιού μας».

«Μετά από πολλά χρόνια αγώνα για τη Σχολή Ασωμάτων στο Αμάρι, παρουσία του περιφερειάρχη και του εκπροσώπου των μελετητών και εμείς οι περιφερειακοί σύμβουλοι και ο δήμαρχος Αμαρίου, υπογράψαμε τη μελέτη που αφορά στα κτίρια τα οποία θα αποτελέσουν τη Σχολή και όχι μόνο τα κτίρια, αλλά και όλοι οι βοηθητικοί χώροι που έχουν να κάνουν με τα ζώα. Η προεκτιμώμενη αμοιβή της μελέτης είναι 720.000€ περίπου και ο προεκτιμώμενος χρόνος είναι μαζί με τα περιβαλλοντικά γύρω στους δεκαοκτώ μήνες. Τα κτίρια αυτά καθαυτά έχουνε εμβαδόν γύρω στα χίλια πεντακόσια τετραγωνικά, εκτός όμως από τους χώρους οι οποίοι είναι μεταλλικές κατασκευές και έχουν να κάνουν με χώρους σταυλισμού ζώων, με τα αρμεκτήρια και οτιδήποτε έχει να κάνει με τα ζώα και τις ζωοτροφές. Ευελπιστούμε μετά από ενάμιση χρόνο να έχουμε έτοιμες τις μελέτες στα χέρια μας και με τη βοήθεια, τη μεγάλη στήριξη του περιφερειάρχη σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση να μπορέσουμε σιγά σιγά να βρούμε πρόγραμμα για να βάλουμε μπροστά τη Σχολή. Πιστεύουμε ότι αυτή η σχολή είναι ορόσημο όχι μόνον για το Αμάρι και για το Ρέθυμνο, είναι και για ολόκληρη την Κρήτη και για ολόκληρη τη νότιο Ελλάδα» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή

Ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, ως αντιπρόεδρος της εταιρίας διαχείρισης με την ονομασία «Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων», ανέφερε:

«Με την υπογραφή της σύμβασης ανοίγει ο δρόμος για την εκπόνηση των μελετών που αφορούν τις νέες κτιριακές υποδομές, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και τον αναγκαίο εξοπλισμό για την επαναλειτουργία της Σχολής Ασωμάτων. Με την ολοκλήρωση των μελετών, θα είμαστε έτοιμοι, ως Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Αμαρίου και ΕΛ.Γ.Ο Δήμητρα, να προχωρήσουμε στην αναζήτηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων και μέσω της διαχειριστικής μας εταιρίας «Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων», να υλοποιήσουμε τη δημιουργία μιας πρότυπης ερευνητικής μονάδας αιγοπροβατοτροφίας, η οποία θα φροντίζει για τη διατήρηση, την αναβάθμιση και τη διάθεση γενετικού υλικού ντόπιων φυλών αιγών και προβάτων, καθώς και θα λειτουργεί ως κέντρο εκπαίδευσης νέων κτηνοτρόφων παρέχοντας τους πρόσβαση σε διαθέσιμη τεχνογνωσία και ερευνητικά αποτελέσματα».

Στη σημαντικότητα του έργου αναφέρθηκαν επίσης οι π. αντιπεριφερειάρχες περιφερειακοί σύμβουλοι Μανόλης Χνάρης, Νίκος Κακογιαννάκης και ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Δανδουλάκης.

Ο Νίκος Φιντικάκης, μελετητής καθηγητής στη Διεθνή Ακαδημία Αρχιτεκτονικής τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε πολύ γρήγορα η μελέτη αυτή, η οποία όπως είπε θα αποτελεί ένα παράδειγμα περιβαλλοντικής και βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής να παραδοθεί στην περιφέρεια:

«είναι μεγάλη τιμή να ασχοληθούμε με ένα θέμα όπως είναι η γεωργική σχολή, δεδομένου ότι θα φροντίσουμε και σε αυτόν τον τομέα να εφαρμοστούν σε έκταση οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της περιβαλλοντολογικής αρχιτεκτονικής με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, την οικονομικότερη κατασκευή και την ένταξη στο περιβάλλον. Ένα παράδειγμα περιβαλλοντικής και βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής σημαίνει ότι θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα, δηλαδή μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας, να μην χαλάμε το ρεύμα, αλλά μέσα από διαδικασίες φυσικού δροσισμού και φυσικού φωτισμού θα πετύχουμε το μέγιστο των σωστών θερμοκρασιών, γιατί σε πολλά από αυτά έχει πολύ μεγάλη σημασία η θερμοκρασία και να έχουμε τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Εδώ στην Κρήτη είστε ένας παράδεισος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Στην υπογραφή παρόντες ήταν η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, οι π. αντιπεριφερειάρχες περιφερειακοί σύμβουλοι Μανόλης Χνάρης, Νίκος Κακογιαννάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Δανδουλάκης, ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, ο εκπρόσωπος της ανάδοχου εταιρείας, καθηγητής Νίκος Φιντικάκης, η διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε. Ρεθύμνου Ελένη Ρανουτσάκη και η υπεύθυνη επιβλέπουσα της μελέτης Ιφιγένεια Μεθυμάκη.