17 °C Rethymno, GR
26/03/2023

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

Ξεκινούν οι βιοκλιματικές αναπλάσεις οδών σε παλιά και νέα πόλη

Σε τροχιά υλοποίησης ξεκίνησαν να μπαίνουν μεγάλα έργα υποδομής στον δήμο Ρεθύμνου, που αφορούν σε αναπλάσεις δρόμων και γειτονιών σε παλιά και νέα πόλη. Πρόκειται για το έργο βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Κολοκοτρώνη και Μελισσινού, την ανάπλαση των κάθετων κεντρικών δρόμων και την αναβάθμιση της οδού που οδηγεί στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου.

Με δεδομένο ότι τα έργα έχουν εξασφαλίσει ευρωπαϊκές χρησμοδοτήσεις τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν χωρούν καθυστερήσεις, ενώ στόχος της δημοτικής αρχής είναι το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών και κυρίως αυτών που χαρακτηρίζονται δύσκολες από τεχνικής άποψης, αλλά και επιβαρυντικές για την κυκλοφορία, να έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Συνεργεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. ξεκινούν ήδη από σήμερα τις εργασίες στην οδό Κολοκοτρώνη για να ακολουθήσει στη συνέχεια η εργασία από την ΔΕΗ, που αφορά στην υπογειοποίηση των καλωδίων και παράλληλα οι εργασίες ανάπλασης της οδού. Πρόκειται για ένα έργο, συνολικού προϋπολογισμού 919.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χορικών Επενδύσεων (ΟΧΕ). Το έργο προβλέπει διαπλάτυνση του δρόμου και ο επανασχεδιασμός των πεζοδρομίων, η διαμόρφωση μικρής πλατείας – όασης πρασίνου ανατολικά του σχολείου και η δημιουργία παιδικής χαράς με όργανα και φωτισμό στη δυτική του πλευρά, η φύτευση νέων δεντροστοιχιών και ο σύγχρονος φωτισμός.

Το έργο αυτό αφορά σε μια παρέμβαση που εντάσσεται στη φιλοσοφία του δήμου Ρεθύμνου σε σχέση με την ανάπτυξη δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και κινητικότητας και έχει σχεδιαστεί με τρόπο που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Άγγελος Μαλάς, τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινούν οι εργασίες στην οδό Σαλαμίνος -στο πλαίσιο του έργου βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Σαλαμίνος – Μελισσινού (εντάσσεται στη δράση «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου») στη διασταύρωσή της με την οδό Αρκαδίου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών η κυκλοφορία θα εξυπηρετείται από την οδό Κεφαλογιάννηδων και Χειμάρρας. Το έργο αυτό προϋπολογισμού 1.114.870,63 ευρώ χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)».

Στις εργασίες περιλαμβάνονται: κατασκευή νέων, σύγχρονων πεζοδρομίων ευρωπαϊκών προδιαγραφών με όδευση τυφλών ειδικά στο βόρειο τμήμα της οδού Μελισσινού, όπου το επιτρέπει το πλάτος του πεζοδρομίου, νέα χάραξη οδοστρώματος κυκλοφορίας οχημάτων πλάτους 3,50μ., δημιουργία διαβάσεων πεζών τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων ανά περίπου 15μ., μετατόπιση και υψομετρική αναπροσαρμογή φρεατίων υποδοχής ομβρίων στις νέες χαράξεις του δρόμου – πεζοδρομίων, φύτευση δέντρων, κατασκευή νέων καθιστικών και εγκατάσταση κάδων μικρο-απορριμμάτων που θα αναρτηθούν στον εκάστοτε φωτιστικό ιστό, ώστε να αποφεύγεται η διάτρηση των πλακών του πεζοδρομίου αλλά και σε άλλα σημεία που θα κριθεί απαραίτητο.

Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση ο δήμος επιδιώκει την αισθητική αναβάθμιση και τη διασφάλιση της λειτουργικότητας της περιοχής, την ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας και την ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας των περιοίκων και των επισκεπτών.

Συνεννοήσεις για το έργο βιοκλιματικής ανάπλασης των κεντρικών οδών

Παράλληλα, όπως ανέφερε κ. Μαλάς στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι συνεννοήσεις για το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης των κεντρικών οδών του Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις οδούς Δασκαλάκη, Χατζηδάκη, Πρεβελάκη, Καζαντζάκη, Καστρινάκη, Ασκούτση και Παρρέν Σιγανού, που συνδέονται με τις αναπλασμένες οδούς Μοάτσου και Λεωφόρου Κουντουριώτου, καθώς και την οδό Παρρέν Σιγανού που συνδέει τις οδούς Πρεβελάκη και Χατζηδάκη. Ήδη γίνονται οι τελευταίες συνεννοήσεις προκειμένου να αποφασιστεί από ποιον απ’ τους έξι συνολικά δρόμους θα ξεκινήσει το έργο, το οποίο θα εκτελεστεί παράλληλα με την εργολαβία της ΔΕΗ, που αφορά σε υπογειοποίηση των καλωδίων της.

Το συγκεκριμένο έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα των «Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων» (ΟΧΕ).

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.235.000 εκ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.), ενώ η σύμβαση που υπογράφτηκε με τη ΔΕΗ είναι συνολικού προϋπολογισμού 558.000 ευρώ, από τα οποία το 50% θα καταβάλει ο Δήμος Ρεθύμνης, ενώ το υπόλοιπο 50% βαρύνει την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Το έργο προβλέπει:

  • Κατασκευή νέων πεζοδρομίων
  • Υποδομές για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία ΑμεΑ (λωρίδα όδευσης τυφλών με ειδικές πλάκες, διαβάσεις με ράμπες, θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ)
  • Δημιουργία ποδηλατοδρόμου στην οδό Ασκούτση
  • Υπερυψωμένες διαβάσεις πεζών και διασταυρώσεις οδών
  • Εγκατάσταση φωτισμού
  • Εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού (κάδοι μικρο-απορριμμάτων, καθιστικά)
  • Δημιουργία χώρων φύτευσης δέντρων και λουλουδιών

Το συνολικό μήκος ανάπλασης και των επτά δρόμων είναι περίπου 800 μέτρα. Η συνολική επιφάνεια ανάπλασης και των επτά δρόμων είναι περίπου 9.000 τ.μ.

Η μελέτη αυτή έχει ως στόχο την ανάπλαση των οδών, τη διευκόλυνση κίνησης στον πεζό, την άνετη πρόσβαση όλων των οδών από Α.Μ.Ε.Α., τη διατήρηση κατά το δυνατόν θέσεων στάθμευσης και τη δημιουργία εσοχών – θέσεων στάθμευσης σε δίκυκλα.

Σε όλες τις οδούς κατασκευάζονται νέα πεζοδρόμια, με μικρότερο πλάτος αυτών τα 1.60μ. Στη μία πλευρά, ανάλογα με το εκάστοτε πλάτος, τοποθετείται λωρίδα όδευσης τυφλών με ειδικές πλάκες.

Εργασίες αναβάθμισης της οδού που οδηγεί στου Γάλλου

Παράλληλα, σταδιακά ξεκινούν οι εργασίες και στην οδό που οδηγεί στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου.

Το έργο αναβάθμισης του οδικού δικτύου έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων» συνολικού προϋπολογισμού 959.000 ευρώ.

Η αναβάθμιση του οδικού δικτύου που οδηγεί στου Γάλλου είναι ένας σχεδιασμός του δήμου Ρεθύμνης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με σκοπό την αισθητική, αλλά κυρίως τη λειτουργική αναβάθμιση της δυτικής εισόδου της πόλης, προκειμένου με ασφάλεια πεζοί και οδηγοί να διέρχονται τον δρόμο και να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά φοιτητές και καθηγητές, που καθημερινά διασχίζουν τον δρόμο αυτό για να φτάσουν στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου.

Το συνολικό μήκος της ανάπλασης είναι περίπου δύο χλμ. Η μελέτη έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών, την ασφαλή πρόσβαση στους χώρους του πανεπιστημίου, καθώς και την πρόσβαση στους χώρους του πανεπιστημίου από ΑμεΑ, την ανάδειξη του φυσικού τοπίου της περιοχής με ήπιες παρεμβάσεις.

Αναλυτικότερα, το αντικείμενο του έργου είναι η βελτίωση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου που συνδέει την πόλη του Ρεθύμνου με το πανεπιστήμιο, το οποίο βρίσκεται νοτιοδυτικά στην περιοχή Γάλλου. Ο σημερινός δρόμος στερείται πεζοδρομίου και με τη βελτίωση του οδικού δικτύου, στόχος είναι και η προσθήκη πεζοδρομίου για την ασφαλή μετακίνηση προς τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις χιλιάδων φοιτητών. Το συνολικό μήκος του δρόμου από την πόλη (περιοχή στρατοπέδου) έως το πανεπιστήμιο είναι περίπου 1.900 μ.

Το προτεινόμενο έργο αφορά στο τμήμα του δρόμου από τον οικισμό Γάλλου και κατά μήκος του ορίου των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων μέχρι περίπου τη διασταύρωση με τον ΒΟΑΚ. Το μήκος δρόμου της περιοχής παρέμβασης είναι 960 μ. Η συνολική επιφάνεια της περιοχής παρέμβασης είναι 12.000 τ.μ.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, ανέφερε:

«πρόκειται για πολύ σημαντικά έργα που μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης. Τα σχεδιάζουμε αρκετό διάστημα. Υπήρξαν καθυστερήσεις ως προς την έναρξή τους, αλλά αυτό έχει να κάνει και με την υλοποίησή τους. Θεωρώ ότι η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια θα μας δικαιώσει με το αποτέλεσμα που θα δούμε στην πόλη μας».

Σχεδιασμός για τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης

Εν τω μεταξύ ανοίγουν οι πρώτες προσκλήσεις από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που αφορούν στα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, όπως ενημέρωσε σε πρόσφατη συνάντηση με τον δήμο Ρεθύμνου η Διαχειριστική αρχή. Ο δήμος έχει ετοιμάσει ένα φιλόδοξο σχέδιο που αφορά στην αναζωογόνηση των γειτονιών τόσο από την ανατολική όσο και τη δυτική πλευρά του Ρεθύμνου.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό ο δήμος σχεδιάζει την αναζωογόνηση των γειτονιών του συνόλου της πόλης, την αναβάθμιση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου των περιοχών κατοικίας, με στόχο να δώσει κοινωνική διάσταση στις γειτονιές με τη συμμετοχή των πολιτών και την ενεργοποίηση των κατοίκων, την αναγνώριση και ανανέωση του φυσικού περιβάλλοντος και του ανάγλυφου και την αξιοποίηση του εδαφικού δυναμικού.

Με την καθοριστική συνεργασία της Διαχειριστικής Αρχής ο δήμος Ρεθύμνου με το τμήμα της διεύθυνσης προγραμματισμού και την τεχνική υπηρεσία συνέταξε ένα πλήρη φάκελο που περιλαμβάνει έργα 29 εκ. ευρώ, με στόχο να τα εντάξει στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στον άξονα που άφορα στις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ).

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έρχεται ως συνέχεια του προγράμματος ΟΧΕ (Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων), στο οποίο συμμετείχε ο δήμος Ρεθύμνου με τον δήμο Αγίου Βασιλείου, δρομολογώντας σημαντικά έργα στην πόλη και στους οικισμούς.

Ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος ΣΒΑΑ για τον μητροπολιτικό δήμο του Ρεθύμνου, όπως είχε αναφέρει η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, ανέρχεται σε 15 εκ. ευρώ, ποσό που όμως ενδέχεται να διπλασιαστεί, καθώς οι εκπτώσεις σε αυτό το πρόγραμμα «επιστρέφουν» στα ταμεία του δήμου, που έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει νέες παρεμβάσεις, σε αντίθεση με τα προηγούμενα, όπου οι όποιες εκπτώσεις επέστρεφαν στο ίδιο το πρόγραμμα (που σημαίνει ότι τα χρήματα αξιοποιούνταν για παρεμβάσεις σε άλλες περιοχές).

Το στρατηγικό σχέδιο για το Ρέθυμνο περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία, τα οποία είναι τα έξης:

– Διαδρομές γειτονιών

– Πράσινοι διάδρομοι

– Ενεργοποίηση των δημόσιων χώρων μέσω συγκεκριμένων προτεινόμενων παρεμβάσεων.

«Πρόκειται να ανοίξει μια πρόσκληση που αφορά το ΣΒΑ, στο οποίο ουσιαστικά υπάρχει μια δική μας κατατεθειμένη άποψη για το πως θέλουμε να διαχειριστούμε τη συγκεκριμένη πρόταση. Νομίζω ότι σε αυτά τα πλαίσια θα το προχωρήσουμε, θα το εξειδικεύσουμε και σιγά-σιγά μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού θα προετοιμάσουμε όλες τις μελέτες, ούτως ώστε να κατατίθενται και να εντάσσονται στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα», διευκρίνισε ο κ. Μαλάς.