Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
Ρεθεμνιώτικα Νέα
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
No Result
View All Result
Αρχική Πολιτισμός

Ξενάγηση στην Πολιτιστική Κληρονομιά της Κρήτης μέσα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

ΟΜΙΛΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Μαγδαληνή Κουντουνιώτη Από Μαγδαληνή Κουντουνιώτη
01/10/2024 - 10:30 πμ
στην κατηγορία Πολιτισμός

Το κοινό πανευρωπαϊκό θέμα για το έτος 2024 είχε τίτλο «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά»

Ανοιχτή θεματική ξενάγηση για το κοινό πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Προσωρινή Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, στον ενετικό ναό του Αγίου Φραγκίσκου, καθώς και ομιλίες, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που γιορτάζεται κάθε χρόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, έναντι σειράς προκλήσεων της σύγχρονης εποχής.

Σε αυτήν τη μέρα που ήταν αφιερωμένη στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου συμμετείχε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου με το κοινό πανευρωπαϊκό θέμα για το έτος 2024 με τίτλο «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά».

Ο κόσμος ξεναγήθηκε στην προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού μουσείου στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η ξενάγηση των παρευρισκόμενων το βράδυ της Κυριακής επικεντρώθηκε σε εκθέματα του μουσείου που αφορούν στις εμπορικές και πολιτισμικές επαφές του Ρεθύμνου και της Κρήτης με άλλες περιοχές του κόσμου, ενώ στο τέλος της ξενάγησης οι αρχαιολόγοι στις ομιλίες που πραγματοποίησαν στον αύλειο χώρου του ναού προσέγγισαν το αντικείμενο από πολλές πτυχές, ταξιδεύοντας στον χρόνο το κοινό.

Στο τέλος της βραδιάς πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τους αρχαιολόγους

Η επίκουρη καθηγήτρια Προϊστορικής και Πρωτοϊστορικής Αρχαιολογίας της Εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο του Πανεπιστημίου Κρήτης, Άρτεμις Καρναβά, με ειδίκευση στη Γραμμική Α και Β, στην ομιλία της με τίτλο «Ένα υφαντικό εξάρτημα μεταξύ Κρήτης και Κύπρου: ιστορίες επαφών, ανταλλαγών και αλληλεπιδράσεων» μοιράστηκε με το κοινό την ιστορική σημασία ενός υφαντικού βάρους που ήρθε στο φως με τις ανασκαφές που υλοποιούνται από το 2014 και είναι σε εξέλιξη μέχρι και σήμερα στο Καλό Χωράφι στην περιοχή του Μυλοποτάμου.

Η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Άρτεμις Καρναβά στη διάρκεια της ομιλίας της

Όπως τόνισε η κ. Καρναβά μιλώντας στα «Ρ.Ν.» αποτελεί ένα εύρημα μείζονος σημασίας για τις σχέσεις Κρήτης και Κύπρου στην αρχαιότητα, καθώς επίσης δίνει σημαντικές πληροφορίες για την οικονομία και την κοινωνία στον αρχαίο κόσμο. Συγκεκριμένα περιέγραψε: «Κατά την ανασκαφή, σε συνεργασία με την Αναστασία Τζιγκουνάκη, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων βρήκαμε ένα πάρα πολύ ωραίο στοιχείο, ένα υφαντικό βάρος το οποίο πιστεύουμε ότι δείχνει πολύ στενές σχέσεις – και σχέσεις που δεν υποψιαζόμαστε – με την Κύπρο. Είναι ένα εύρημα από τις ανασκαφές στο Καλό Χωράφι στην περιοχή του Μυλοποτάμου, μια πολύ ενδιαφέρουσα θέση αρχαιολογικά. Η ανασκαφή ξεκίνησε από το 2014 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Είναι ένας μεγάλος οικισμός, είναι συστηματική η ανασκαφή και κάθε χρόνο δημοσιεύονται κάποια ευρήματα και κάποια προκαταρκτικά συμπεράσματα και τα ευρήματα που έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα μας βοηθάνε καλύτερα τη θέση. Τα υφαντικά βάρη είναι ένα εξάρτημα του αργαλειού, Αυτά τα βάρη στην αρχαιότητα ήταν πήλινα, η τεχνική ορολογία είναι αγνύθες. Αυτές μας δίνουν πάρα πολλές πληροφορίες γιατί η υφαντική ήταν πολύ σημαντική στον αρχαίο κόσμο για την οικονομία, την κοινωνία και μας λέει πάρα πολλά μυστικά».

Για τις πορφύρες και για την πορφυρή βαφή μίλησε η αρχαιολόγος με ειδίκευση στη ζωοαρχαιολογία Δήμητρα Μυλωνά, η οποία μελετάει τα κατάλοιπα των ζώων που έρχονται στο φως μέσα από ανασκαφές. Το θέμα της ομιλίας της είχε τίτλο «Πορφύρα στην Κρήτη της εποχής του Χαλκού: οι ρίζες της θαλασσινής πολυτέλεια»

Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η κ. Μυλωνά τόνισε: «Με την πορφυρή βαφή, την ανεξίτηλη, τη λαμπρή έβαφαν τον χιτώνα τους οι Ρωμαίοι και Βυζαντινοί αυτοκράτορες. Μάλιστα εστιάζω στις ρίζες αυτής της τέχνης, της πορφυρικής, που απ’ ό,τι φαίνεται ξεκίνησε στην Κρήτη τον 18ο αιώνα π.Χ. Φαίνεται ότι εδώ είναι οι ρίζες αυτής της τέχνης. Η παραγωγή της πορφύρας ήταν πάρα πολύ σημαντική οικονομικά και πολιτισμικά για όλη την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά κάποια στιγμή στην πορεία της ξεχάστηκε. Τώρα αρχίζει και ξανά γεννιέται. Η πορφύρα προκύπτει από κάποια συγκεκριμένα είδη κοχυλιών».

Σημαντικά στοιχεία για την «ανίχνευση» των διαδρομών και των δεσμών των λαών στην αρχαιότητα αποτελούν οι μετακινήσεις των ανθρώπων και των υλικών, ένα αντικείμενο το οποίο προσέγγισε με την ομιλία της η αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών Μαρία Βακονδίου, με τίτλο «Αρχιτεκτονική και γλυπτική στην ενετική Κρήτη: μετακινήσεις μαστόρων, υλικών, ιδεών».

Η αρχαιολόγος Μαρία Βακονδίου εξηγεί στους παρευρισκόμενους τις διαδρομές και τους δεσμούς της Κρήτης στην αρχαιότητα

Όπως η ίδια επεσήμανε μιλώντας στα «Ρ.Ν.»: «Η ομιλία μου πραγματεύεται τη γλυπτική στην Κρήτη στην περίοδο της. Πρόκειται για έργα στα οποία είναι εμφανής τόσο οι επιδράσεις από τη Δύση, φέρει στοιχεία που είναι δυτικά, χωρίς ωστόσο να είναι όμοια με αυτά που αναπτύσσονται την ίδια εποχή στη Βενετία, γιατί ακριβώς υπάρχει και το τοπικό στοιχείο που κι αυτό είναι έντονο. Ουσιαστικά αυτή η ώσμωση που καταλαβαίνουμε εμείς στα υλικά κατάλοιπα, μαρτυρεί τις μετακινήσεις τόσο των ανθρώπων, των μαστόρων που μετακινούνταν και κατέληγαν να δουλέψουν εδώ, μετακινήσεις συχνά των υλικών, στη δική μας περίπτωση της πρώτης ύλης, της πέτρας που δεν είναι πάντα από τα λατομεία της Κρήτης, αρκετές φορές είναι εισηγμένη. Μετά πια με την εφεύρεση της τοιχογραφίας, μεταφέρονται πάρα πολύ εύκολα τυπωμένα βιβλία, αρχιτεκτονικές πραγματείες, σχέδια, τα οποία συμβάλουν στη διάδοση των ιδεών».

Στη βυζαντινή ζωγραφική εστίασε στην ομιλία της η αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Νικολέττα Πύρρου, ως στοιχείο που φανερώνει συνύπαρξη πληθυσμών στο νησί, με το θέμα της ομιλίας της να είναι «Εικονογραφικά θέματα και άγιοι της Δύσης στις εκκλησίες της Κρήτης».

Η κ. Πύρρου μιλώντας στα «Ρ.Ν.» περιέγραψε τις θεματικές διαδρομές που έχουν διαμορφωθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, καθώς και τους στόχους της ξενάγησης των πολιτών στην έκθεση του μουσείου. μεταξύ άλλων τόνισε: «Στόχος μας ήταν με αφορμή τα ευρήματα του Ρεθύμνου που εκτίθενται στο μουσείο, αλλά και γενικότερα μνημεία που δεν είναι μέσα στο μουσείο, να παρουσιάσουμε διαδρομές εμπορικές, πολιτισμικές της Κρήτης με άλλες περιοχές, αλλά και στοιχεία που φανερώνουν συνύπαρξη πληθυσμών στο νησί. Η δική μου ομιλία είναι για τα δυτικά στοιχεία που εμφανίζονται στη βυζαντινή ζωγραφική της Κρήτης, δηλαδή χαρακτηριστικά θέματα ή Άγιοι της Δυτικής Εκκλησίας που απεικονίζονται στους κρητικούς ναούς».

 

Tags: homepage_featuredΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥπολιτιστική κληρονομιά
Share239Tweet150Send
Μαγδαληνή Κουντουνιώτη

Μαγδαληνή Κουντουνιώτη

Σχετικά νέα

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Εγκρίθηκε η μελέτη του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου 

06/02/2026 - 12:28 μμ
5302059195037435 Screenshot 37-1024x680

Έκθεση Αρχιτεκτονικής «Η Πόλις και η Ύπαιθρος”» στο Πολυτεχνείο Κρήτης

20/10/2025 - 3:25 μμ
ΠΡΩΤΟ

Στο τέλος του 2026 η προκήρυξη του έργου του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

10/10/2025 - 8:30 πμ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΜΣ

Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με όχημα την τεχνητή νοημοσύνη

09/08/2025 - 10:37 πμ
Επόμενο άρθρο
Σύνοδος Πρυτάνεων: 1000 μόνιμοι διορισμοί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σύνοδος Πρυτάνεων: 1000 μόνιμοι διορισμοί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Τελευταία νέα

Σαν σήμερα ο Αρχάγγελος της Κρήτης «πέταξε» για τη γειτονιά των Αγγέλων

Σαν σήμερα ο Αρχάγγελος της Κρήτης «πέταξε» για τη γειτονιά των Αγγέλων

08/02/2026 - 10:35 πμ
Καθαρισμός οικοπέδων: Τι αλλάζει το νομοσχέδιο «Ενεργή Μάχη»

Καθαρισμός οικοπέδων: Τι αλλάζει το νομοσχέδιο «Ενεργή Μάχη»

08/02/2026 - 10:26 πμ
Αιτήσεις ενίσχυσης: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για διορθώσεις από αγρότες και κτηνοτρόφους

Αιτήσεις ενίσχυσης: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για διορθώσεις από αγρότες και κτηνοτρόφους

08/02/2026 - 10:15 πμ
«Η Φυσική και Οι Φυσικοί Απαντούν»

«Η Φυσική και Οι Φυσικοί Απαντούν»

07/02/2026 - 7:44 μμ
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακάριου η κοπή της πίτας του Ιστορικού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής “Το Αρκάδι”

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακάριου η κοπή της πίτας του Ιστορικού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής “Το Αρκάδι”

07/02/2026 - 7:36 μμ
Εστίαση: Εναλλακτικούς τρόπους αύξησης τζίρου και μεριδίων αναζητούν οι επιχειρήσεις

Εστίαση: Εναλλακτικούς τρόπους αύξησης τζίρου και μεριδίων αναζητούν οι επιχειρήσεις

07/02/2026 - 5:12 μμ
Στ. Αρναουτάκης: «Άξιος ο νέος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Τίτος»

Στ. Αρναουτάκης: «Άξιος ο νέος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Τίτος»

07/02/2026 - 5:05 μμ
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr