Κυριακή, 18 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
Rethnea
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
No Result
View All Result
Αρχική Uncategorized

Υδρογονάνθρακες: Το plan B για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης

Newsroom Από Newsroom
25/04/2022 - 5:13 μμ
στην κατηγορία Uncategorized

Η TotalEnergies ανακοίνωσε κι επίσημα την αποχώρησή της από τις έρευνες των υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης που είχε μισθώσει πριν από τρία χρόνια ως επικεφαλής της κοινοπραξίας με την ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια. «Μετά την ολοκλήρωση των μελετών που διεξήχθησαν σχετικά με τις περιοχές έρευνας στη Δυτική Κρήτη και Νοτιοδυτική Κρήτη, η TotalEnergies έλαβε την απόφαση να αποσυρθεί από τα δύο τεμάχια (blocks). Η TotalEnergies EP Greece ενημέρωσε τις αρχές και τους εταίρους της για αυτή την απόφαση. Η TotalEnergies παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα», σημειώνει χαρακτηριστικά η γαλλική πολυεθνική, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα των «ΝΕΩΝ» για την επικείμενη αποχώρησή της.

Οι κινήσεις της πετρελαϊκής, πυροδοτούν εξελίξεις στον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για την έρευνα και την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα blocks που έχουν παραχωρηθεί τα τελευταία χρόνια στους επενδυτές. Πηγές που επικαλείται το ot.gr θέλουν και την ExxonMobil, τον δεύτερο εταίρο της κοινοπραξίας, να ακολουθεί παρόμοια με τους Γάλλους τακτική.

Στο πλαίσιο αυτό, πηγές της αγοράς θέλουν να έχουν γίνει παρασκηνιακές επαφές της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδυτών στο ελληνικό upstream. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι η ιταλική Eni, η Shell, η Chevron και η Equinor. Πέραν, όμως, αυτών των πρωτοβουλιών, σε εξέλιξη είναι και κινήσεις από υφιστάμενους επενδυτές αλλά και την κυβέρνηση και την ΕΔΕΥ για τη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών τόσο στην Κρήτη όσο και στο Ιόνιο Πέλαγος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ot.gr, στο θαλάσσιο block 2 που βρίσκεται βορειοδυτικά της Κέρκυρας στο Ιόνιο, η Energean, εντολοδόχος της κοινοπραξίας με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ξεκίνησε τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάθεση σε εξειδικευμένη εταιρεία τη διενέργεια τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών.

Η κυβέρνηση και η ΕΔΕΥ σχεδιάζουν τη διενέργεια σεισμικών ερευνών τη χειμερινή περίοδο του 2022-2023 στις δύο παραχωρήσεις της Κρήτης ώστε να έχουν ένα ακόμη δέλεαρ για την προσέλκυση νέων επενδυτών.
Σεισμικές

Η κοινοπραξία TotalEnergies – ExxonMobil – ΕΛΠΕ δεν έχει προχωρήσει τα τρία χρόνια που διαθέτει τα δικαιώματα στα blocks σε σεισμικές έρευνες. Πηγές θέλουν, οι σεισμικές έρευνες να υλοποιούνται με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΕΔΕΥ και στη συνέχεια τα νέα δεδομένα να διατεθούν προς πώληση στην πετρελαϊκή αγορά για την προσέλκυση νέων επενδυτών. Για τον σκοπό αυτόν έχει βολιδοσκοπηθεί η PGS. Η συγκεκριμένη είχε διενεργήσει σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και την Κρήτη κατά την περίοδο του 2013.

Σε αντίθεση με την Κρήτη, τα πράγματα φαίνεται να κινούνται πιο δυναμικά στο Ιόνιο. Οπως προαναφέρθηκε η Energean είναι στο στάδιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ξένες εταιρείες για τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών στο θαλάσσιο block 2. Ενισχυτικό των κινήσεων αυτών είναι και το γεγονός πως η ελπιδοφόρα γεωλογική δομή της περιοχής εκτείνεται και στη διπλανή Ιταλία. Το τμήμα της ενδιαφέρουσας δομής στην Ιταλία έχει επίσης παραχωρηθεί προς έρευνα. Η γειτονική χώρα ήρε πρόσφατα το μορατόριουμ των ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η Energean αναμένεται να προχωρήσει την ερχόμενη χειμερινή περίοδο σεισμικές έρευνες στο block 2. Μάλιστα θα γίνουν απευθείας τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, παρακάμπτοντας το στάδιο των δισδιάστατων. Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ, υπάρχει εντοπισμένος στόχος και το πλάνο της κοινοπραξίας Energean – ΕΛΠΕ προβλέπει τη διενέργεια της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης το 2024.

Τέλος, σε αναμονή των αποτελεσμάτων των σεισμικών ερευνών στα άλλα δύο θαλάσσια blocks του Ιονίου Πελάγους, «Ιόνιο» και «Block 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος» βρίσκονται και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Οι σεισμικές έρευνες έγιναν τον Μάρτιο και η επεξεργασία και αξιολόγηση των στοιχείων θα διαρκέσουν έξι έως και δώδεκα μήνες.

Tags: ExxonMobilExxonMobil ΕλλάδαExxonMobil ΚρήτηTotalEnergies EP GreeceTotalEnergies ΕλλάδαTotalEnergies Κρήτηθαλάσσια οικόπεδα ΚρήτηΚρήτηπαραχωρήσεις Κρήτηπετρέλαιο Ελλάδαροήυδρογονάνθρακες Κρήτηφυσικό αέριο Ρωσία Ελλάδα
Share234Tweet146Send
Newsroom

Newsroom

Σχετικά νέα

Υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης και σήμερα στην Κρήτη – Πότε υποχωρεί το φαινόμενο

Υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης και σήμερα στην Κρήτη – Πότε υποχωρεί το φαινόμενο

10/05/2025 - 1:44 μμ
Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην Κρήτη: Έξι συλλήψεις – Τα εντυπωσιακά ευρήματα των αρχών

Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην Κρήτη: Έξι συλλήψεις – Τα εντυπωσιακά ευρήματα των αρχών

23/04/2025 - 6:41 μμ
Στις 21:45 το βράδυ φτάνει το Άγιο Φως στην Κρήτη

Στις 21:45 το βράδυ φτάνει το Άγιο Φως στην Κρήτη

19/04/2025 - 10:30 πμ
«Τρέχει» η συμφωνία με τη Chevron: Υπεγράφη η δεύτερη υπουργική απόφαση – Καθορίζει τις ακριβείς συντεταγμένες για έρευνες νότια της Κρήτης

«Τρέχει» η συμφωνία με τη Chevron: Υπεγράφη η δεύτερη υπουργική απόφαση – Καθορίζει τις ακριβείς συντεταγμένες για έρευνες νότια της Κρήτης

11/04/2025 - 5:04 μμ
Επόμενο άρθρο
Θανατηφόρο τροχαίο στο Ηράκλειο: Έπαθε ανακοπή ενώ οδηγούσε

Θανατηφόρο τροχαίο στο Ηράκλειο: Έπαθε ανακοπή ενώ οδηγούσε

5167457029382020 viber image 2025-05-17 20-20-00-711

«Έφυγε» από τη ζωή η Γιάννα Γερογιάννη 

17/05/2025 - 8:30 μμ
ΠΕΤΡΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ

Με αργούς ρυθμούς το έργο οδικής ασφάλειας Γεωργιούπολη -Πετρές

17/05/2025 - 3:56 μμ
5167289541257125 kotsifou-740x420

Προχωρούν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων του νότιου δήμου

17/05/2025 - 3:52 μμ
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Διαμαρτυρία για την παράνομη κατάληψη δημόσιων θέσεων στάθμευσης

17/05/2025 - 3:46 μμ
ΑΝΟΙΑ

Αναγκαία η ενημέρωση και η ενίσχυση της οικογένειας στον ρόλο της ως φροντιστή των ατόμων με άνοια

17/05/2025 - 9:42 πμ
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Δράσεις ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία στο Ρέθυμνο

17/05/2025 - 9:36 πμ
ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ
Πολιτιστικό Ρέθυμνο Πολιτιστικό Ρέθυμνο Πολιτιστικό Ρέθυμνο
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr