19 °C Rethymno, GR
22/03/2023

ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

«Υγεία μπροστά» – Εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου

Το Εθνικό Πρόγραμμα «Υγεία Μπροστά» για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού και του Τραχήλου της Μήτρας, παρουσιάστηκε χθες στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργανώνει η 7η ΥΠΕ στην Κρήτη.

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία τόνισε πως μέχρι σήμερα από τότε που ξεκίνησαν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού και του Τραχήλου της Μήτρας, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 75.000 ψηφιακές μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί εγκαίρως με ευρήματα πάνω από 4.500 γυναίκες. «Καταλαβαίνετε ότι έχουμε περίπου 5.000 οικογένειες που έχουν τη δυνατότητα να μην ζήσουν τις δυσάρεστες συνέπειες της νόσου, γιατί είχαμε έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια τόνισε ότι η διαδικασία είναι πολύ απλή τόσο για τις γυναίκες που έχουν άυλη συνταγοράφηση και λαμβάνουν sms στο κινητό τους όσο και για εκείνες που δεν έχουν και μπορούν να μπουν στο mastografia.gov.gr, όπου μπορούν να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους και να κλείσουν ραντεβού δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους.

Αναφορικά με τον γυναικολογικό έλεγχο η διαδικασία αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ, Νεκτάριος Παπαβασιλείου, είπε πως από τον προληπτικό έλεγχο στο πλαίσιο του προγράμματος σε επίπεδο Κρήτης έχουν διαγνωστεί έγκαιρα 125 γυναίκες.

Σημειώνεται ότι σήμερα στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση – εκδήλωση του προγράμματος στο  Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στο Σπίτι του Πολιτισμού.

 

Πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης για δράσεις πρόληψης για τον καρκίνο και την δημόσια υγεία

«Τα τελευταία χρόνια μέσα από μια ολοκληρωμένη εκστρατεία που φέρει συμβολικά το όνομα «Είναι στο χέρι μου» η Περιφέρεια Κρήτης λειτουργεί την Κινητή Μονάδα Μαστογράφου. Πρόκειται πραγματικά για μια πρωτοποριακή παρέμβαση, καθώς έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα χιλιάδες μαστογραφίες από το ένα άκρο της Κρήτης ως το άλλο, αλλά και σε ακριτικά νησιά όπως στη Γαύδο, στο Καστελόριζο και σε νησιά των Κυκλάδων όπως η Σαντορίνη και η Μήλος», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το βήμα της εκδήλωσης για το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που παρουσιάστηκε χθες  στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, στο πλαίσιο ανάδειξης του Εθνικού Προγράμματος «Υγεία Μπροστά» για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού και του Τραχήλου της Μήτρας.

 

Για την Περιφέρεια Κρήτης η πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων και βεβαίως του καρκίνου του μαστού, αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της Αυτοδιοίκησης, των δομών της υγείας, των συλλογικών φορέων, των εθελοντικών ομάδων και τελικά της κοινωνίας των πολιτών, επεσήμανε ο περιφερειάρχης Κρήτης.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεσματικής δράσης αποτελεί η συνεργασία, για πρώτη φορά στη χώρα, της Περιφέρειας Κρήτης με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου, μέσα από το οποίο αναλύονται τα δεδομένα σχετικά με τις μορφές καρκίνου, τις περιοχές που εντοπίζονται οι ασθενείς και στη συνέχεια η ιατρική κοινότητα προτείνει εστιασμένες παρεμβάσεις.

Δράσεις πρόληψης

Η πολιτική της Περιφέρειας Κρήτης για την πρόληψη και την προαγωγή της δημόσιας υγείας επεκτείνεται και στον παιδικό πληθυσμό. Με την Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα που λειτούργησε πρώτη φορά το 2010, σε καθημερινή βάση και σε συνεργασία με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους εξετάζονται καθημερινά 50 μαθητές του Δημοτικού. Η συγκεκριμένη παρέμβαση υποστηρίζεται και από παράλληλες δράσεις ειδικά σχεδιασμένες για τους μικρούς μαθητές, όπως είναι μια θεατρική παράσταση για την στοματική υγεία αλλά και η έκδοση και δωρεάν διάθεση ενός παιδικού παραμυθιού.

Παράλληλα, ο Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε πως τις ημέρες αυτές προχωρά στη φάση της υλοποίησης ένα ακόμα πρόγραμμα για την πρόληψη. Πρόκειται για το Πρόγραμμα Ζωή, μέσα από το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης θα προμηθευτεί και θα τοποθετήσει απινιδωτές στους αθλητικούς χώρους της Κρήτης, καθώς και στα πολυσύχναστα σημεία του νησιού. Στη συνέχεια και ύστερα από την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης, την επόμενη εβδομάδα, με την Ιατρική Σχολή θα γίνει εκπαίδευση των γυμναστών και των μελών των αθλητικών σωματείων για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

«Κλείνοντας να σας αναφέρω πως σχεδιάζουμε και τη λειτουργία μιας Κινητής Καρδιολογικής Μονάδας για την προληπτική εξέταση των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», προανήγγειλε ο Περιφερειάρχης, ευχόμενος επιτυχία στην εξέλιξη του Εθνικού Προγράμματος «Υγεία Μπροστά» για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού και του Τραχήλου της Μήτρας.