Το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου φιλοξένησε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022, συνάντηση εργασίας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας I-CISK για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς κλιματικών υπηρεσιών.
Το I-CISK (Innovating Climate services through Integrating Scientific and local Knowledge, https://icisk.eu/) πρόκειται για ένα ερευνητικό έργο με στόχο την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς κλιματικών υπηρεσιών σε διάφορους τομείς. Η έμφαση, γεωγραφικά, σε ότι αφορά στον τομέα του Τουρισμού και τις διατομεακές προεκτάσεις του (όπως η ενέργεια, οι υποδομές μεταφορών και το νερό) είναι στην Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή της Κρήτης. H επόμενη γενιά κλιματικών υπηρεσιών θα είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες αλλά και στους χρονικούς ορίζοντες (που θα φτάνουν και σε υπο-εποχιακές προβλέψεις) των άμεσα ενδιαφερόμενων χρηστών των υπηρεσιών, παρέχοντας την αξιολόγηση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή στις δραστηριότητες του τομέα, ώστε να εξασφαλισθεί η βιώσιμη ανάπτυξή του.
Ο σχεδιασμός των υπηρεσιών θα βασιστεί σε διαδικασίες διαβούλευσης με μία ομάδα φορέων και ενδιαφερομένων (Multi-Actor Platform), την ομάδα συ-σχεδιασμού, ώστε να αποτυπωθούν οι ουσιαστικές ανάγκες και απαιτήσεις του τομέα του Τουρισμού για τη χρήση κλιματικών υπηρεσιών.
Το έργο αποτελεί μία διεθνή συνεργασία στην οποία συμμετέχουν το ινστιτούτο IHE Delft (Unesco – συντονιστής του έργου), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Καιρικών Προγνώσεων (ECMWF), το Σουηδικό Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Ινστιτούτο (SMHI), η εταιρεία ΕΜΒΗΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί (Ελλάδα) και άλλοι διεθνείς ερευνητικοί οργανισμοί. Πρόκειται για μία δράση Έρευνας και Ανάπτυξης χρηματοδοτούμενη από το πρόγραμμα Horizon 2020.
Το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου συμμετέχει ως φορέας συ-σχεδιασμού, με συμβουλευτικό ρόλο στο σχεδιασμό των υπηρεσιών νέας γενιάς. Η σημαντική δράση αυτή θα υλοποιείται για τα επόμενα τρία χρόνια.
Στη συζήτηση συμμετείχαν το ινστιτούτο IHE Delft (Unesco – συντονιστής του έργου), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Καιρικών Προγνώσεων (ECMWF), το Σουηδικό Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Ινστιτούτο (SMHI), μέλη της εταιρείας ΕΝΒΗΣ σύμβουλοι μηχανικοί, ο ΕΟΤ, ο ΟΑΚ, η Αναπτυξιακή Κρήτης, το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου, τα Eloynta SA Hotels and Resorts με τον διευθύνοντα σύμβουλο και μέλος της διοίκησης της οικογενειακής ξενοδοχειακής εταιρείας κ. Φώτη Κοκοτό. Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο του κτιρίου «Δελφίνι» με γόνιμα συμπεράσματα και ανταλλαγή απόψεων.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης κ. Ειρήνη Κουτσαλεδάκη «Στις μέρες μας η κλιματική αλλαγή ολοένα και μας επηρεάζει εντονότερα.
Κάθε πληροφορία, γνώση πάνω στις κλιματικές υπηρεσίες σε άξονες ανάπτυξης της ζωή μας και της ποιότητας αυτής είναι αξιοσημείωτες και χρήσιμες από δω και στο εξής. Η συνεργασία φορέων, αναπτυξιακών οργανισμών αλλά και δημιουργικών πόλων τουρισμού, μεταφορών, υπηρεσιών όταν συμβαίνει μόνο γόνιμα αποτελέσματα μπορεί να μας χαρίσει.
Όταν δε συμβαίνει στο φιλόξενο Ρέθυμνο αυτό μας τιμά και είναι πάντα καλοδεχούμενη η ανταλλαγή απόψεων και η συνάντηση εργασιών σε ένα τόσο σημαντικό και επίκαιρο θέμα. Αυτή δε η συνεργασία ανοίγει οδούς συμμετοχής μας σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή αλλά και γενικότερα. Ευχαριστίες μόνο προς την εταιρεία ΕΜΒΗΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί μπορούμε να αισθανόμαστε σαν διοίκηση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης.
«Καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν», έλεγαν οι παλαιότεροι και αυτό αληθεύει στις μέρες μας».
Εκ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης
Η πρόεδρος Ειρήνη Κουτσαλεδάκη