Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΥΤΣΑΛΕΔΑΚΗ
Το έργο ανάπλασης του ιστορικού κέντρου του οικισμού Ατσιποπούλου, είναι σε εξέλιξη και υλοποιείται με πόρους του δήμου, συνολικού ύψους 800.000 ευρώ. Αποτελεί έργο δεσμεύσεων πραγματοποίησης της Δημοτικής Αρχής, και εγγραφόταν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Ρεθύμνης από το 2021 με ποσό υλοποίησης 200.000 ευρώ. Μέριμνα του έργου, που σήμερα εκτελείται, είναι η ανάπλαση τμήματος του ιστορικού κέντρου του παλαιού οικισμού, στο εσωτερικό του. Η Δημοτική Παράταξη «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ» υποστηρίζει το έργο αυτό στο ιστορικό κέντρο και πιστεύει στο σκοπό ολοκλήρωσής του, μιας και αποβλέπει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του αλλά και στην αισθητική ανάδειξη οδών του. Υποστηρίζουμε τις προτεινόμενες παρεμβάσεις της μελέτης που αφορούν αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων, οδών, πλατεμάτων και πλατειών (δάπεδα, χώροι στάσης των περαστικών), τοποθέτηση φωτισμού για ασφαλή πρόσβαση στα σοκάκια του οικισμού.
Βάσει μελέτης θα γίνει επίστρωση της επιφάνειας με ορθογωνική μαρμαρόπετρα, σχιστόλιθου Παγγαίου σε κάποια σημεία, τοποθέτηση λωρίδων πέτρας τύπου Αλφάς, με πέτρινο γκρι κυβόλιθο, καθώς και για τη δημιουργία όδευσης τυφλών προδιαμορφωμένες τσιμεντόπλακες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο ηλεκτροφωτισμός της περιοχής προβλέπεται να γίνει από επίτοιχα φωτιστικά με βραχίονα led τύπου φανάρι, τοποθετημένα στους εξωτερικούς τοίχους των κτιρίων ενώ διαφοροποιείται στην πλατεία μπροστά από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου με φωτιστικά κορυφής.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, σύμφωνα με το διαγωνισμό, ορίζονταν σε δέκα μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Στις 12/9/2023 έγινε αποσφράγιση προσφορών του διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου ενώ στις 23/4/2024 υπεγράφη σύμβαση κατασκευής της υπογειοποίησης του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ στο ιστορικό κέντρο του οικισμού Ατσιποπούλου με προϋπολογισμό έργου 313.603,07 ευρώ με το 50 % συμμετοχή του δήμου Ρεθύμνης στο συνολικό κόστος, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό του κόστους βαρύνει τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Η υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ και δικτύου του ΟΤΕ αποτελούν συνοδά έργα της παρέμβασης, η οποία θα υλοποιούνταν παράλληλα με την υπογειοποίηση.
Όμως έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα, από το περασμένο Πάσχα θυμούνται οι κάτοικοι Ατσιποπούλου με τα σοκάκια του χωριού να είναι με σκαμμένα φρεάτια της ΔΕΥΑΡ, εν αναμονή της υπογειοποίησης δικτύων ΔΕΔΔΗΕ και ΟΤΕ. Ανωφέρειες και κατηφορικά στενά με σκαμμένα φρεάτια και υφιστάμενα μέχρι και σήμερα, καλυμμένα με χώμα και χαλίκι, ενώ υπάρχουν υφιστάμενα τμήματα των με προσωρινό υπόστρωμα σκυροδέματος αόπλου, από εργολαβία της ΔΕΑΥΡ. Η δυσκολία πρόσβασης τόσο από μόνιμους κατοίκους, όσο και ξένους επισκέπτες είναι μεγάλη και γίνεται μεγαλύτερη για τα ηλικιωμένα άτομα ή τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί και ατυχήματα πολλών, μετά από πτώση, μιας και το χαλίκι δεν αποτελεί σταθερό σε τέτοιες καταστάσεις υπόστρωμα. Ελλοχεύει ο κίνδυνος πλημμυρισμού από όμβρια των κατοικιών που βρίσκονται εκατέρων των δρόμων σε περίπτωση βροχόπτωσης, μιας και τα φρεάτια όμβριων, σε πολλά σημεία, είναι καλυμμένα με οικοδομικά υλικά. Η υψομετρική διαφορά των κατοικιών από τη σκαμμένη στάθμη του δρόμου είναι μικρή σε πολλά σημεία. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τη συνεχιζόμενη εδώ και μήνες στάσιμη κατάσταση σκαμμένων φρεατίων και μη εξέλιξη των προβλεπόμενων εργασιών στην περιοχή, εν αναμονή των έργων υπογειοποίησης και της ολοκλήρωσή τους.
Μάλιστα στις 30-10-2024 κάτοικοι της περιοχής «Αγ.Γιάννη» Ατσιποπούλου μάζεψαν υπογραφές και κατατέθηκαν στο Δήμο υπόψη κ. Δημάρχου, στην Τεχνική Υπηρεσία και στη ΔΕΥΑΡ επιστολή με διάχυτη την ανησυχία τους για την κατάσταση που βρίσκονται οι στάσιμα σκαμμένοι δρόμοι της περιοχής . Αδυνατούν να απορροφήσουν ακόμα και τα λιγοστά νερά που ρίχνουν οι κάτοικοι για να καθαρίσουν τα χώματα και τα χαλίκια μπροστά από τα σπίτια τους και έτσι σχηματίζονται μικρές λίμνες από λάσπες που για να στεγνώσουν απαιτούνται πολλές μέρες όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Υπάρχει διάχυτος ο φόβος ότι με τις πρώτες βροχές, οι δρόμοι που δεν καταλήγουν σε ρέματα θα πλημμυρίσουν και θα κινδυνεύσουν τα σπίτια τους, καθώς οι αγωγοί ομβρίων δεν λειτουργούν και το νερό δεν έχει οδό διαφυγής.
Βρεθήκαμε στα στενά ανάπλασης του παραδοσιακού ιστού του οικισμού, αφού γίναμε δέκτες παραπόνων αλλά και ανησυχίας -απελπισίας των κατοίκων της περιοχής. Τονίζουμε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των εργασιών το συντομότερο, καθώς και τη λήψη μέτρων αναγκαίων, εν όψη βροχοπτώσεων και περιορισμό των ατυχημάτων. Επίσης το Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής είχε προτείνει επέκτασης της υπογειοποίησης των δικτύων κοινής ωφελείας σε δυο ακόμα περιοχές με ιστορικό ενδιαφέρον και παραδοσιακό χρώμα, στην περιοχή «Αγ. Γιάννη» καθώς και «Μακρύ Στενό» της περιοχής, πράγμα που δεν προχώρησε. Επίσης, υποστηρίζουμε την αξιόλογη πρόταση φωταγώγησης των υφιστάμενων διαβατικών, που όμως δεν έχει αξιολογηθεί. Το Ατσιπόπουλο μέσα στα στενά κρύβει αρχιτεκτονικό «πλούτο» σε παλιά κτίσματα, που ευτυχώς αναστηλώνονται από τους ιδιοκτήτες τους με σεβασμό. Η υπεραξία που θα αποκτήσει το ιστορικό κέντρο του οικισμού, όταν θα ολοκληρωθούν οι επεμβάσεις είναι το ζητούμενο, όμως η ασφάλεια, η εξασφάλιση ποιότητας ζωής των κατοίκων είναι εξίσου αξιοσημείωτη, τόσο μέχρι και την ολοκλήρωση των όσο και μετέπειτα. Η συνεχιζόμενη αύξηση του πληθυσμού των κατοίκων του, ενισχύει την επιβολή μέριμνας της Αυτοδιοίκησης σε σχεδιασμό υποδομών, εξασφαλίζοντας τους ευημερία και ποιότητα ζωής, αυτών και των παιδιών τους.