«Υποψήφια» περιφέρεια για την ύπαρξη νοσημάτων που παρατηρούνται σε τροπικές περιοχές του κόσμου είναι η Κρήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας. Μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA και την εκπομπή Live Επικαιρότητα με την Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Διαμαντής Κοφτερίδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Κρήτη αλλά συνολικά και ολόκληρη η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη στο άμεσο μέλλον με ελονοσία ή δάγκειο πυρετό.
Μάλιστα για τον δάγκειο πυρετό δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο, ενώ για την ελονοσία υπάρχει μόνο φαρμακευτική αγωγή.
Η Κρήτη μπαίνει πάντως στο επίκεντρο των ειδικών για ιούς που ενδέχεται να υπάρξουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της μετακίνησης αυτών από άλλες χώρες, λόγω του τουρισμού, των κουνουπιών ή αποδημητικών πτηνών, σταθμός των οποίων μάλιστα είναι η Γαύδος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ιολογικού Εργαστηρίου Κρήτης Γιώργο Σουρβίνο, η δημιουργία ειδικού παρατηρητηρίου για την ανίχνευση νέων ιών που μεταφέρονται στην Κρήτη μέσω πτηνών ή κουνουπιών, θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη, ώστε να μην μεταδοθούν στον άνθρωπο.
Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η έξαρση της γαστρεντερίτιδας που παρατηρήθηκε στην Κρήτη το προηγούμενο διάστημα, κυρίως στη Γαύδο και τα Χανιά, να προκλήθηκε εξαιτίας αποδημητικών πτηνών που μετέφεραν νέες μεταλλάξεις.
Οι ειδικοί σε κάθε περίπτωση θεωρούν βέβαιη την ύπαρξη νέας πανδημίας και ο φόβος που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα είναι το ενδεχόμενο μετάλλαξης της γρίπης των πτηνών που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία νέου ιού ο οποίος θα μεταδοθεί στον άνθρωπο και να προκαλέσει νέα πανδημία. Οι πανδημίες κάνουν το ξέσπασμά τους στον πλανήτη κάθε 25-30 χρόνια κάτι όμως που με βάση τους ειδικούς θα μπορούσε να αλλάξει στο άμεσο μέλλον εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.