Το Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης αντιμετωπίζει σοβαρή υποστελέχωση, καθώς μόλις εφτά υπάλληλοι καλούνται να διαχειριστούν χιλιάδες εκκρεμότητες. Με την προθεσμία των δηλώσεων να λήγει στις 30 Νοεμβρίου, η κατάσταση προκαλεί ανησυχίες ακόμα και για απώλειες περιουσιών.
Με εφτά υπαλλήλους έχει μείνει το φανερά υποστελεχωμένο κτηματολογικό γραφείο της Κρήτης, καθώς το υπάρχον προσωπικό καθίσταται ελλιπές απέναντι στην προσπάθεια να διευθετηθεί ο μεγάλος όγκος εργασίας που έχει να διαχειριστεί η κτηματολογική υπηρεσία, ενόψει και της προθεσμίας λήξης των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στις 30 Νοεμβρίου. Όπως ανέφερε χθες η Κλειώ Πλατάκη, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης, φιλοξενούμενη στην εκπομπή «Αδιάβροχοι» του Κώστα Κεφαλογιάννη και του Σωτήρη Μεταξά στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1, η κτηματογράφηση βρίσκεται στο 50% στο νησί. Οι νομικές ιδιαιτερότητες των ακινήτων και των ιδιοκτητών τους στην Κρήτη, σχετικά με τους τίτλους ιδιοκτησίας που φέρουν και τα συμβόλαια που συνήθως δεν υπάρχουν, αλλά και οι χιλιάδες εκκρεμότητες κτηματογράφησης παλαιότερων ετών δυσχεραίνουν το έργο της υπηρεσίας στο νησί και προβληματίζουν για την πορεία των δηλώσεων, όσο πλησιάζουμε στην καταληκτική ημερομηνία της 30ης Νοεμβρίου.
Ασάφεια και σύγχυση επικρατεί ακόμα για τις παρατάσεις στις δηλώσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Παρά τις δεσμεύσεις του υφυπουργού κ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ότι η διαδικασία της κτηματογράφησης έχει κάθε προοπτική για αποτελεσματική ολοκλήρωση με τη χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας του κτηματολογίου, οι συνεχείς δυσκολίες που προκύπτουν από το παλιό κτηματολόγιο, η έλλειψη σημαντικών εργατικών χεριών και ψηφιακής παιδείας από μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, έχουν καταστήσει την όλη πορεία της κτηματογράφησης σε εφιάλτη. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα μάλιστα, η Κλειώ Πλατάκη απέστειλε επιστολή, στον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ.κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο», Στέλιο Σακαρέτσιο, καταγράφοντας τη σωρεία προβλημάτων που έχουν έρθει στην επιφάνεια τον τελευταίο καιρό και όχι μόνο.
«Όλα τα προβλήματα ξεκινούν από την υποστελέχωση»
Η Κλειώ Πλατάκη δήλωσε στην εκπομπή του Σωτήρη Μεταξά και του Κώστα Κεφαλογιάννη: «Στο κτηματολογικό γραφείο Κρήτης έχουν περιέλθει τα υποθηκοφυλακεία της Περιφέρειας του Ηρακλείου και αποτελεί την έδρα για όλα τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία της Κρήτης. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τον κόσμο και τους επαγγελματίες που συναλλάσσονται με αυτόν. Ήδη υπήρχε μία κατάσταση που δεν ήταν εξυπηρετική για τον κόσμο, αλλά τώρα με αυτή τη συνένωση που έγινε, με ένα βίαιο, πρόχειρο και γρήγορο τρόπο, επιδεινώθηκε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία στον κόσμο και τεράστια ανασφάλεια στις συναλλαγές».
Αναγκαίες οι παρατάσεις μετά τις 30 Νοεμβρίου, για να μην κινδυνεύσουν περιουσίες και ακίνητα, όπως σημείωσε η κ. Πλατάκη: «Το πρόβλημα είναι στο κτηματολογικό γραφείο, ότι αν δεν δοθούν οι παρατάσεις που φημολογούνται, γιατί δεν υπάρχει κάποιο νομοθέτημα ακόμα, πώς θα διασώσουν οι άνθρωποι τις περιουσίες τους, από τη στιγμή που η κτηματογράφηση βρίσκεται ακόμα σε τόσο χαμηλό επίπεδο. Αναμένουμε το νομοθέτημα για την παράταση των κτηματογραφήσεων και παράλληλα αναμένουμε τη στελέχωση στο βαριά υποστελεχωμένο κτηματολογικό γραφείο Κρήτης. Όλα τα προβλήματα ξεκινούν από την υποστελέχωση».
Σύμφωνα με την κ. Πλατάκη, η κτηματογράφηση κινείται σε απογοητευτικά επίπεδα, ενώ η ολοκλήρωσή της απαιτεί αρκετά μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια, ίσως ακόμα και χρόνια: «Η κτηματογράφηση στην Κρήτη είναι στο 50%, ένα πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό για να μπορέσει μία κτηματογράφηση να είναι αξιόπιστη και να έχει ουσία. Για εμένα η κτηματογράφηση θα έπρεπε να συνεχίζεται, δηλαδή να υπάρχει δυνατότητα διορθώσεων των εγγραφών σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορώ να προσδιορίσω αν θα είναι σε ένα ή δύο χρόνια, γιατί δεν πιστεύω ότι αρκούν ούτε αυτά. Θα έπρεπε η διαδικασία να είναι ανοιχτή, γιατί δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές, ούτε τα δικαστήρια. Αναγκαστικά, αν κλείσει η κτηματογράφηση και μάλιστα με παράλειψη των ενδιάμεσων σταδίων των αναρτήσεων, όπου μπορούσε ο πολίτης με έναν ανέξοδο και εύκολο τρόπο να διορθώσει τα λάθη του κτηματολογίου, τώρα με την παράλειψη αυτών των σταδίων, που θα πάμε κατευθείαν σε πρώτες εγγραφές θα υπάρχουν λάθη τα οποία θα διορθώνονται μόνο δικαστικά, προσφυγή στον κτηματολογικό δικαστή. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δικαστήρια για να επεξεργαστούν αυτόν τον όγκο των διορθώσεων», ανέφερε.
Προβλήματα σε προσωπικό, ψηφιακά μέσα και εκκρεμότητες από το παρελθόν
Σχεδόν στο 80% έχει μειωθεί το προσωπικό του κτηματολογικού γραφείου, το οποίο είναι πλέον ανήμπορο να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις: «Από 1η Ιουλίου, όταν άρχισαν να εντάσσονται τα περιφερειακά υποθηκοφυλακεία του νομού Ηρακλείου στο κτηματολογικό γραφείο Κρήτης, απασχολούσαν 38 υπαλλήλους. Σήμερα απασχολούν εφτά υπαλλήλους, οι υπόλοιποι απορροφήθηκαν από υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το κτηματολογικό γραφείο Κρήτης, με τον όγκο των υποθέσεων που διαχειρίζεται και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αδύνατον και επισφαλές να λειτουργεί με εφτά υπαλλήλους».
Χιλιάδες οι εκκρεμότητες και δυσκολίες με τη χρήση ψηφιακών μέσων παρατηρούνται από την κ. Πλατάκη: «Ήδη οι εκκρεμότητες είναι πάρα πολλές, ξεκίνησαν από 8.000, και παρότι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε υποσχεθεί ότι αυτές θα μηδενίζονταν, σήμερα από πληροφορίες που έχω, υπάρχουν 4.000 εκκρεμότητες, από την παλιά κατάσταση, οι οποίες συσσωρεύονται. Από 1η Ιουλίου δεν έχει επεξεργαστεί καμία πράξη και δεν έχει εκδοθεί κανένα πιστοποιητικό μεταγραφής. Επίσης, δυστυχώς, είμαστε κάτι χειρότερο από ηλεκτρονικά αναλφάβητοι, είμαστε ηλεκτρονικά ημιμαθείς, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Η παράταση της προθεσμίας δεν ξέρουμε με ποιους όρους θα δοθεί, τι σημαίνει και ποιες κτηματογραφήσεις θα αφορά, γιατί όπως ξέρετε υπάρχουν διάφορα στάδια κτηματογράφησης».
Τα συμβόλαια που συνδέουν τους ιδιοκτήτες με τις περιουσίες τους στην Κρήτη δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να απαιτείται ακόμα περισσότερος χρόνος για την επεξεργασία των δηλώσεων των ιδιωτών στο κτηματολόγιο: «Όλα αυτά επηρεάζουν την πορεία της κτηματογράφησης, καθώς στην Κρήτη έχουμε πολλές νομικές ιδιαιτερότητες, όπως τα κληροτεμάχια, τις διαφορές στα δασικά, τα εξ αδιαιρέτου ακίνητα και δεν έχουμε τίτλους. Ο βασικός τίτλος που έχουν οι Κρητικοί είναι η χρησικτησία. Δεν υπάρχουν συμβόλαια. Για να μπορέσουν τώρα να καταχωρήσουν τις πράξεις τους στο κτηματολόγιο πιο εύκολα και σωστά, πρέπει να τακτοποιήσουν τους τίτλους τους, δηλαδή να κάνουν συμβόλαια. Όλο αυτό απαιτεί χρόνο και επεξεργασία από το κτηματολογικό γραφείο», κατέγραψε η κ. Πλατάκη.
Τέλος, η κ. Πλατάκη αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύει η υπάρχουσα κατάσταση, με τη χρονική πίεση να διογκώνεται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου: «Αυτοί που δεν θα δηλώσουν την περιουσία τους στο κτηματολόγιο αντιμετωπίζουν τον νούμερο ένα κίνδυνο που είναι να απολεθεί η περιουσία τους. Η κορυφαία επίπτωση είναι ότι σταδιακά θα χάσουν την περιουσία τους, αν δεν αντιδράσουν εγκαίρως μέσω ενός δικαστηρίου. Μέχρι τις 30 του Νοέμβρη προλαβαίνουν όλοι αυτοί που έχουν τακτοποιημένους και καταγεγραμμένους τους τίτλους τους και έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν όλα αυτά τα ηλεκτρονικά μέσα».
Επιμέλεια: Γιάννης Κωστάκογλου