Ο Μίμης Δομάζος, ο “μεγάλος στρατηγός” του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν βρίσκεται μαζί μας. Αναχώρησε για να βρεθεί εκεί ψηλά στον ουρανό όπου άλλωστε ανήκε εξ αρχής. Το άστρο του έλαμπε δεκαετίες ολόκληρες, ακόμα και μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Πλέον, έγινε ο ίδιος ένα από αυτά.
Το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη πριν από 3 ημέρες αποδείχθηκε μοιραίο.
Ο Μίμης Δομάζης άφησε την τελευταία του πνοή χθες το πρωί στην καρδιολογική μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου “Ερυθρός Σταυρός” και βύθισε στο πένθος κάθε ποδοσφαιρόφιλο εντός κι εκτός συνόρων της Ελλάδας.
Το 2020 έφυγε ο Ντιέγκο Μαραντόνα, το 2022 ο Πελέ και χθες ο Δομάζος. Έτσι είναι “χτισμένο” σε… κουτάκια -κι όχι άδικα- στο μυαλό των περισσοτέρων Ελλήνων για το πως κατατάσσει τα τεράστια ονόματα του ποδοσφαίρου (τους δύο πρώτους στο διεθνές στερέωμα και τον αποθανόντα Έλληνα, όταν αναφέρεται για τα ελληνικά σύνορα). Βέβαια ο Δομάζος μπορούσε να τα ξεπεράσει εν τοις πράγμασι αν είχε κάνει εκείνη τη μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης στις αρχές του ’70. Γνωστός όμως ήταν έτσι κι αλλιώς στη γηραιά ήπειρο. Πλην της απαράμιλλης τεχνικής του, η ποδοσφαιρική προσωπικότητά του ανάβλυζε σε όλα μη ταυτιζόμενος ποτέ με την ήττα.
Ο Μίμης Δομάζος ήταν η απαρχή και το τέλος μιας εποχής η οποία σημαδεύτηκε από πανελλήνιες και διεθνείς ποδοσφαιρικές επιτυχίες.
Τόσο με τον Παναθηναίκό όπου ως αρχηγός οδήγησε τους πράσινους στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών απέναντι στον Άγιαξ στο ιστορικό Γουέμπλεϊ το 1971 όσο και με την εθνική ομάδα που άξιζε να βρεθεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα (Μουντιάλ του 1970).
Ήταν όμως αυτός που πήρε τη δική του εκδίκηση σ’ ένα φιλικό ρεβάνς με τα μεγάλα αστέρια εκείνου του Άγιαξ, ένα κρύο βράδυ του Δεκεμβρίου το 2000 όπου με δικό του γκολ στο “Γ” ο Παναθηναϊκός κέρδισε μέσα στην Ολλανδία.
Ο Μίμης Δομάζος έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του Παναθηναϊκού ΑΟ μέσα από τη μεγάλη ανανέωση του Ομίλου το 1959 με προπονητή τον Στέφαν Μπόμπεκ. Δύο χρόνια μετά, ο μεγάλος Πούσκας που ανέλαβε τον Παναθηναϊκό θα τον παρομοιάσει με τον Μπόμπι Τσάρλτον.
Κατέκτησε 10 πρωταθλήματα
Πάνω στις πλάτες του Μίμη Δομάζου χτίστηκαν αρκετές ομάδες του ΠΑΟ και ο ίδιος κατέκτησε 10 πρωταθλήματα σε μια εποχή όπου το ποδόσφαιρο δεν είχε δύο ή τρεις ομάδες για τη διεκδίκηση του τίτλου αλλά περισσότερες (ΠΑΟ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη).
Το 1977 αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό και μεταγράφηκε στην ΑΕΚ όπου το 1978 κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας. Το 1979-80 επέστρεψε στους πράσινους για να κλείσει εκεί την ένδοξη καριέρα του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, το έτερο δέος του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Μίμης Παπαϊωάννου, με το που πήγε ο Δομάζος στην ΑΕΚ, τού δώρισε τη φανέλα με το Νο10.
Ο λόγος του είχε βαρύνουσα σημασία σ’ ότι αφορούσε το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, ακόμα και σήμερα ενώ στους αγώνες παλαιμάχων ήταν αδύνατον να καταδεχθεί να βγει ως αλλαγή. Χθες, ήταν η πρώτη του ήττα.. Μια ήττα όμως που δεν είναι δυνατό να τον ρίξει. Κάθε άλλο… Τον κάνει ακόμα πιο φωτεινό αστέρι το οποίο αναδύθηκε πια στον ουρανό.
Ο Μίμης Δομάζος ήταν παντρεμένος με την Αργυρώ Θεοδώρου, με την οποία απέκτησαν μια κόρη, την Πόπη Δομάζου.
Από το 1967 ως το 1979 υπήρξε παντρεμένος με τη λαϊκή τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες, την Ράνια (Ουρανία) και την Ευαγγελία.
Υ.Γ.1 Για τον γράφοντα το πρώτο ρεπορτάζ εκτός Κρήτης ήταν ένας φιλικός αφιερωματικός αγώνας στον Μίμη Δομάζο από τον Παναθηναϊκό στη λεωφόρο. Ήταν το 1995 όταν οι πράσινοι είχαν φιλοξενήσει τους καλύτερους ξένους ποδοσφαιριστές του ελληνικού ποδοσφαίρου (ανάμεσα σε εκείνους και ο Μϊτιτς που είχε πάει από την ΕΑΡ στον ΟΦΗ).
Εκεί ο Δομάζος ήταν 53 ετών αλλά δεν διέφερε πολύ από τους υπόλοιπους συμπαίκτες εκείνου του Παναθηναϊκού (Βαζέχα, Μπορέλι, Νικοπολίδη, Καπουράνη, Νιόμπλια, Γεωργιάδη Γ.Χ., κ.α.). Σημειλογικά στη Λεωφόρο βρέθηκαν τότε 15.000 φίλαθλοι για να τον θαυμάσουν από κοντά παρ’ ότι είχε διακόψει το ποδόσφαιρο 15 χρόνια.
Υ.Γ.2 Το πρώτο αποχαιρετιστήριο ματς για τον Δομάζο ήταν ένα φιλικό στο ΟΑΚΑ σε περίοδο προετοιμασίας ακόμα, τον Αύγουστο του 1984 απέναντι στη μεγάλη Μπόκα Τζούνιορς. Οι πράσινοι έχασαν με 2-3 με τους περίπου 35.000 που βρέθηκαν στην Καλογρέζα αλλά και για όλους όσοι βλέπουν ακόμα το βίντεο ότι, είδαν έναν Παναθηναϊκό όπου στην 11αδα του είχε μέσα Δομάζο, Σαραβάκο, Ζάετς και Ρότσα…