12 °C Rethymno, GR
25/03/2023

ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Υπουργικές δεσμεύσεις για τη στήριξη των δήμων

Μέλη του Προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με επικεφαλής τον πρόεδρο Δ. Παπαστεργίου, επικεφαλής παρατάξεων στο Δ.Σ. καθώς και του Προεδρείου της ΕΔΕΥΑ, συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την  Τετάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών, παρόντος του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Θεόδωρου Σκυλακάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την αυτοδιοίκηση, όπως η αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους για τους δήμους, τις ΔΕΥΑ και τις σχολικές επιτροπές,  το νομοσχέδιο της Δημοτικής Αστυνομίας, η παράταση της αποπληρωμής των δανείων των Δήμων, η μετάθεση κατά ένα χρόνο της αποπληρωμής των δανείων των δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η ρύθμιση οφειλών για χρέη προς δήμους, η ναυαγοσωστική κάλυψη και το ζήτημα που αφορά την καταβολή του τέλους ταφής.

Ααπό τον κ. Πέτσα ανακοινώθηκε ότι εκτός από τη χρηματοδότηση για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, εξασφαλίστηκαν επιπλέον έξι εκατομμύρια ευρώ για τη δαπάνη που αφορά τις σχολικές καθαρίστριες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, από τον ΥΠ.ΕΣ. Μ. Βορίδη και τον αν. υπ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη επισημάνθηκε πως ο στόχος που έχει τεθεί προς τους δήμους να μειώσουν κατά 10% την ενεργειακή τους κατανάλωση μπορεί να προσμετρηθεί με δύο τρόπους, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να επωφεληθούν από τα κίνητρα που θα δοθούν από την κυβέρνηση. Είτε μειώνοντας κατά 10% την κατανάλωσή τους στο σύνολο της ενεργειακής κατανάλωσης όλου του Δήμου, είτε εξοικονομώντας 10% από τον οδοφωτισμό.

Από πλευράς ΚΕΔΕ τέθηκε και πάλι το ζήτημα της εξαίρεσης των ΔΕΥΑ από την κρατική επιδότηση στην τιμή της κιλοβατώρας. Οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης χρησιμοποιούν υποδομές όπως αντλιοστάσια, βιολογικούς καθαρισμούς κλπ, με ισχύ άνω των 35 kVA και συνεπώς εκτός του συστήματος των μέχρι τώρα επιδοτήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουν το ενεργειακό τους κόστος να έχει εκτιναχτεί. Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΑ, το επιπλέον αυτό κόστος ξεπερνά τα 80 εκ. ευρώ.

Συμφωνήθηκε όπως τονίζεται στην ανακοίνωση,  πως μέρος του κόστους αυτού ή όποιου άλλου προκύψει μετά από λεπτομερή καταγραφή, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να θεσπιστεί ειδικό καθεστώς ενίσχυσης της κάθε ΔΕΥΑ με βάση τα πραγματικά στοιχεία, κι όχι με οριζόντιο τρόπο. Την πρόταση αυτή αποδέχθηκε η ΚΕΔΕ που μαζί με την ΕΔΕΥΑ θα προχωρήσει άμεσα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε το ζήτημα ρύθμισης για την καταβολή οφειλών προς τους Δήμους, καθώς και το θέμα της είσπραξης του τέλους παρεπιδημούντων 0,5 % από την ΑΑΔΕ.

Η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι από τον Αν. Υπ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη υπήρξε δέσμευση να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες έτσι ώστε το τέλος 0,5% να εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια να δίνεται στους Δήμους. Παράλληλα να υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης σε δόσεις παλαιών οφειλών όπως το τέλος 0,5%, οι κλήσεις και τα χρέη από λογαριασμούς ύδρευσης.

Στη συνάντηση υπήρξε ενημέρωση από τον ΥΠ.ΕΣ. Μ. Βορίδη πως ως τα μέσα Οκτωβρίου θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία, όπου θα υπάρχει πρόβλεψη για προσλήψεις 1.000 δημοτικών αστυνομικών.

Για το ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου συνάντηση στο ΥΠΕΣ, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και της ΚΕΔΕ.

Για το ζήτημα της καταβολής του τέλους ταφής, παραδόθηκε η επικαιροποιημένη πρόταση της ΚΕΔΕ, ενώ όσον αφορά το ζήτημα της παράτασης για ένα χρόνο της αποπληρωμής δανείων των Δήμων προς το Τ.Π.&Δ συμφωνήθηκε να προβλεφθεί η δυνατότητα αποπληρωμής μόνο του 50%  των οφειλόμενων δόσεων για το 2023.

Στη σύσκεψη από πλευράς Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας συμμετείχε ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γιώργος Μαρινάκης, και οι Παπαστεργίου Δημήτρης, πρόεδρος ΚΕΔΕ – δήμαρχος Τρικκαίων,

Κάρναβος Δημήτρης, Β´ αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – δήμαρχος Καλλιθέας, Ιωακειμίδης Γιώργος – δήμαρχος Νίκαιας Ρέντη – επικεφαλής παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση».

Υδραίου Μερόπη  –   δήμαρχος Κέρκυρας , μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ, Καραγιάννης Γιάννης – γενικός διευθυντής ΚΕΔΕ,

Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχε και ο κ. Κυρίζογλου Λάζαρος, αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης.