Υψηλές επιδόσεις και επιτυχίες σημείωσαν πολλοί μαθητές λυκείων του Ρεθύμνου στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των βαθμολογιών που ανακοινώθηκαν χθες το μεσημέρι από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, βάζοντας παράλληλα τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων και οικογενειών σε όλη την χώρα. Αρκετοί μαθητές αρίστευσαν, καταλαμβάνοντας ήδη μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς η βαθμολογία τους είναι συγκριτικά υψηλότερη από τη βάση της σχολής που επιθυμούν να φοιτήσουν, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί την περσινή χρονιά. Ακόμα και εκείνοι όμως που δεν έγραψαν όπως περίμεναν και απογοητεύτηκαν από τη χθεσινή ανακοίνωση των βαθμολογιών, έχουν επιλογές αν όχι να ξαναπροσπαθήσουν του χρόνου, να κάνουν μια καλή επιλογή στην υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, που ίσως εκείνη, τους εξασφαλίσει μια σχολή αντίστοιχη ή και διαφορετική από την αρχική τους προτίμηση εξίσου όμως ενδιαφέρουσα για τους ίδιους.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων και στην ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, η οποία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας και όσα έχει δηλώσει η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς τα τέλη Ιουλίου, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.
Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ανοίγει πλέον τον δρόμο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με χιλιάδες οικογένειες να αναμένουν το επόμενο κρίσιμο ορόσημο, αυτό της ανακοίνωσης των βάσεων και των οριστικών αποτελεσμάτων εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η ανακοίνωση αποτελεσμάτων στα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις των οποίων ολοκληρώθηκαν χθες, και στις Υγειονομικές Εξετάσεις και Πρακτικές Δοκιμασίες, που ολοκληρώνονται σήμερα, Παρασκευή.
Οι αριστούχοι μαθητές του Ρεθύμνου μιλάνε στα «Ρ.Ν.»
Ιδιαίτερα θετική είναι η εικόνα που προκύπτει από τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για πολλούς μαθητές του Ρεθύμνου, οι οποίοι πέτυχαν υψηλές βαθμολογίες και εξασφάλισαν την εισαγωγή τους σε σχολές υψηλής ζήτησης. Ανάμεσα στις προτιμήσεις που ξεχωρίζουν φέτος βρίσκονται οι Ιατρικές Σχολές, τα Πολυτεχνικά Τμήματα, οι σχολές Πληροφορικής και οι επιστήμες Υγείας, ενώ κοινός παρονομαστής σε όσα ανέφεραν μεταξύ άλλων οι υποψήφιοι, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», είναι η συστηματική προσπάθεια, η πειθαρχία, η σωστή ψυχολογική διαχείριση και η στήριξη από οικογένεια και εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές μίλησαν στα «Ρ.Ν.», για την εμπειρία της πιο απαιτητικής μέχρι τώρα χρονιάς της ζωής τους και ανέλυσαν όλους τους παράγοντες που οδήγησαν στην επιτυχία τους στις εξετάσεις. Συγκεκριμένα οι μαθητές σημείωσαν:
Ο Θοδωρής Μαστοράκης, από το Πειραματικό ΓΕΛ, συγκέντρωσε 19.280 μόρια και εξασφαλίζει την εισαγωγή του στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αθήνα. «Η προετοιμασία δεν ξεκίνησε στην Γ’ Λυκείου αλλά από πολύ νωρίτερα. Η συνέπεια, η πειθαρχία, οι καλοί καθηγητές και η στήριξη της οικογένειάς μου δικαίωσαν μια μεγάλη προσπάθεια και σήμερα νιώθω ανακούφιση», δήλωσε.

Ο Βασίλης Κουρής από το 3ο ΓΕΛ συγκέντρωσε 19.250 μόρια και περνά στην Ιατρική Αθήνας ή Θεσσαλονίκης, ενώ όπως ανέφερε ο επιμένων νικά.: «Έδωσα δεύτερη φορά και κατάλαβα ότι στις Πανελλαδικές παίζουν σημαντικό ρόλο η ψυχολογία και οι συγκυρίες. Από τα 17.775 μόρια πέρυσι έφτασα φέτος στα 19.250. Το σημαντικό είναι να επιμένεις και να μην τα παρατάς».

Ο Γιώργος Αντωνάκης από το Πειραματικό ΓΕΛ συγκέντρωσε 19.220 μόρια και περνά στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Όπως τόνισε στα «Ρ.Ν.: «Το κλειδί είναι η ισορροπία. Χρειάζεται συστηματικό διάβασμα, αλλά και ξεκούραση. Είχα αυστηρό πρόγραμμα, έκανα θυσίες, όμως δεν ένιωσα ποτέ απομονωμένος από τους φίλους μου».

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος από το 2ο ΓΕΛ συγκέντρωσε 19.150 μόρια και κατευθύνεται στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Η καλή προετοιμασία, η ψυχραιμία στις εξετάσεις και η στήριξη από τους καθηγητές και την οικογένειά μου ήταν οι βασικοί παράγοντες της επιτυχίας», σημείωσε με την σειρά του.

Ο Γρηγόρης Παπαδογιάννης από το Πειραματικό ΓΕΛ πέτυχε 19.050 μόρια και περνά στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. «Η επιτυχία θέλει σύστημα και συνέπεια σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Στερήθηκα λίγες εξόδους, αλλά τίποτα περισσότερο», τόνισε.

Η Μαρία Καλλέργη από το 2ο ΓΕΛ συγκέντρωσε 18.975 μόρια και εξασφαλίζει την εισαγωγή της στην Ιατρική Αθηνών. Σύμφωνα με όσα δήλωσε: «Ήταν μια απαιτητική χρονιά με αρκετές θυσίες, αλλά με υπομονή, πίστη στον εαυτό μου και τη στήριξη της οικογένειας, των φίλων και των καθηγητών μου κατάφερα να πετύχω τον στόχο μου».

Η Ειρήνη Δημητρακάκη από το 2ο ΓΕΛ με 18.900 περνά στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. «Οι κόποι μιας δύσκολης χρονιάς ανταμείφθηκαν. Με σωστό προγραμματισμό, συνεχή προσπάθεια και τη στήριξη των ανθρώπων γύρω μου έφτασα στο αποτέλεσμα που ήθελα», ανέφερε.

Η Εβίτα Παπαδάκη από το Πειραματικό ΓΕΛ συγκέντρωσε 18.850 μόρια και περνά στην Κτηνιατρική. Όπως εξήγησε: «Η δεύτερη χρονιά ήταν πιο απαιτητική ψυχολογικά, όμως τελικά ανταμείφθηκαν οι κόποι μου. Πέρυσι έχασα τη σχολή για μόλις 100 μόρια και φέτος τα κατάφερα. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους καθηγητές μου για τη στήριξή τους».

Η Αντωνία Παπαδάκη από το 3ο ΓΕΛ συγκέντρωσε 18.800 μόρια και διεκδικεί με αξιώσεις θέση στην Ιατρική, ακόμη και στην Αθήνα. «Ήταν μια κουραστική χρονιά με πολύ διάβασμα, αλλά την απόλαυσα γιατί ήξερα ότι υπηρετώ έναν ξεκάθαρο στόχο. Η προσπάθεια αποκτά νόημα όταν βλέπεις ότι μπορεί να σε οδηγήσει εκεί που ονειρεύεσαι», επεσήμανε στα «Ρ.Ν.».

Η Κωνσταντίνα Τσιώλη από το Πειραματικό ΓΕΛ συγκέντρωσε επίσης 18.800 μόρια, σημειώνοντας μάλιστα δύο άριστα 20 στην Οικονομία και την Πληροφορική, και περνά στην Πληροφορική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Κωνσταντίνα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το αποτέλεσμα είναι προϊόν σκληρής δουλειάς και της στήριξης που είχα από τους γονείς και τους καθηγητές μου. Χρειάζεται επιμονή, συνέπεια και χρόνο για δραστηριότητες που σε γεμίζουν και σε βοηθούν να αποφορτίζεσαι».

Ο Γιάννης Πασπαράκης από το 1ο ΓΕΛ συγκέντρωσε 18.800 μόρια και στοχεύει σε σχολή του Πολυτεχνείου. Όπως ανέφερε: «Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η κούραση από τις πολλές ώρες μαθημάτων και διαβάσματος. Παρ’ όλα αυτά, φρόντισα να διατηρώ τις ισορροπίες μου και να μην στερηθώ πλήρως την καθημερινότητά μου».

Ο Στέλιος Γωνιωτάκης από το 2ο ΓΕΛ Ρεθύμνου σημείωσε βαθμολογία 18.800 και κατευθύνεται προς την Ιατρική Σχολή του Ηρακλείου. Όπως δήλωσε στα «Ρ.Ν.»: «Ζορίστηκα αρκετά μέσα στην χρονιά, αλλά δεν στερήθηκα ποτέ τον ύπνο μου. Παρόλο που ήταν μία πιεστική χρονιά δεν θα τη θυμάμαι με πικρία».

Ο Σεβαστιανός Λίτινας, από το Πειραματικό ΓΕΛ συγκέντρωσε 18.750. Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.»: «Αυτό που είχε μεγαλύτερη επίδραση σε εμένα φέτος ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε ένας φίλος μου. Νιώθω ότι το σκεφτόμουν κάποιες φορές φέτος και έπαιρνα δύναμη από αυτό».

Η Στέλλα Κoυτούβαλη από το Πειραματικό ΓΕΛ πέτυχε 18.650 μόρια και περνά στην Ιατρική Θεσσαλονίκης. Η Στέλλα ανέφερε: «Ήταν μια δύσκολη χρονιά που απαιτούσε πειθαρχία, κίνητρο και πολλή προσπάθεια. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου και τους καθηγητές μου που στάθηκαν δίπλα μου σε όλη τη διαδρομή».

Ο Κωνσταντίνος Λίτινας από το Πειραματικό ΓΕΛ συγκέντρωσε 18.350 μόρια και κινείται μεταξύ Ιατρικής και Οδοντιατρικής. «Στη δεύτερη προσπάθειά μου μπήκα στη διαδικασία με περισσότερο πείσμα και καλύτερη προετοιμασία. Παρά το άγχος των εξετάσεων, ένιωθα έτοιμος και τελικά δικαιώθηκα», πρόσθεσε.

Η Χρυσή Ζανιδάκη από το 3ο ΓΕΛ συγκέντρωσε 18.000 μόρια και στοχεύει στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Όπως τόνισε, «Η συστηματικότητα είναι το σημαντικότερο στοιχείο της προετοιμασίας. Παράλληλα, κάθε μαθητής πρέπει να φροντίζει την ψυχική και σωματική του υγεία και να προσαρμόζει το διάβασμα στις δικές του ανάγκες».

Η Δέσποινα Κρεβετζάκη από το 3ο ΓΕΛ συγκέντρωσε περισσότερα από 17.000 μόρια, ωστόσο αναμένει τα αποτελέσματα των ειδικών μαθήματων (σχεδίου) μια και η αρχιτεκτονική είναι η Σχολή που επιθυμει να φοιτήσει και όπως φαίνεται τα καταφέρνει. Όπως τόνισε: «Ήταν μια δύσκολη χρονιά με αρκετές θυσίες, όμως το κλίμα συνεργασίας με τους καθηγητές και τους συμμαθητές μου με βοήθησε να ανταπεξέλθω. Καθοριστική ήταν και η στήριξη της οικογένειάς μου, που στάθηκε δίπλα μου σε κάθε βήμα».

Η Νικολέτα Λαμπρίδη από το 2ο ΓΕΛ συγκέντρωσε 17.200 μόρια και στοχεύει στο Τμήμα Ψυχολογίας του Ρεθύμνου. «Ήταν μια δύσκολη χρονιά, όμως η προσπάθεια απέδωσε και πλέον κοιτάζω με αισιοδοξία το επόμενο βήμα», δήλωσε.

Η Ελένη Γιαννάκη από το 1ο ΓΕΛ Ρεθύμνου διάβασε πολύ και παρά το όποιο άγχος το αποτέλεσμα τη δικαίωσε όπως λέει χαρακτηριστικά: «Διάβασα πολύ και είχα αρκετό άγχος αλλά στο τέλος τα κατάφερα. Άρα σημασία έχει να παλεύεις για τους στόχους σου και στο τέλος οι κόποι σου θα ανταμειφθούν».

Η Ιωάννα Ραφαέλα Φαρατζή από το ΓΕΛ Ανωγείων, υποψήφια του 1ου Επιστημονικού Πεδίου έχει ως στόχο και περνάει στην σχολή Νηπιαγωγών. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στα «Ρ.Ν.»: . «Το παν είναι η ψυχολογία. Εγώ το πήρα χαλαρά από την αρχή και περνούσα καλά στα φροντιστήρια οπότε στην πραγματικότητα δεν αγχώθηκα καθόλου. Και φυσικά χαίρομαι πολύ που μετά από τόσο κόπο και θυσίες πέτυχα τον στόχο μου.».

Τέλος, η Φωτεινή Σπιθούρη από το ΓΕΛ Ανωγείων, η οποία στοχεύει σε Παιδαγωγική Σχολή, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Η χρονιά είχε πίεση και δυσκολίες, όμως όταν θέλεις πραγματικά να πετύχεις χρειάζονται τόλμη, επιμονή και πείσμα για να φτάσεις στον στόχο σου».

Συγχαρητήρια
Με αφορμή την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Mαρία Λιονή ανέφερε: «Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλες τις μαθήτριες και όλους τους μαθητές του Ρεθύμνου για την προσπάθεια, την επιμονή και την αφοσίωση που επέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της απαιτητικής διαδρομής.
Οι σημερινές βαθμολογίες αποτελούν έναν σημαντικό σταθμό, όχι όμως και τον τελικό προορισμό. Για όσους πέτυχαν τους στόχους τους, εύχομαι ολόψυχα η συνέχεια να είναι γεμάτη γνώση, δημιουργία και νέες επιτυχίες. Για όσους δεν είδαν να ανταμείβονται οι προσδοκίες τους με τον τρόπο που επιθυμούσαν, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η ζωή προσφέρει πολλές ευκαιρίες και διαφορετικούς δρόμους για την προσωπική και επαγγελματική καταξίωση.
Αξίζουν επίσης συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς, που με αφοσίωση και υπευθυνότητα στάθηκαν δίπλα στους μαθητές, καθώς και στους γονείς και τις οικογένειές τους, οι οποίοι στήριξαν με αγάπη και υπομονή την προσπάθειά τους.
Εύχομαι σε όλες και όλους καλή συνέχεια, δύναμη και αισιοδοξία για τα επόμενα βήματα. Το μέλλον ανήκει στους νέους μας και είμαστε περήφανοι για κάθε προσπάθεια που καταβάλλουν για να το διαμορφώσουν».













