Λιγότερα τα άριστα σε σχέση με πέρυσι -«Βουτιά» των βάσεων σε νομικές, ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές
Τέλος στην αγωνία εκατοντάδων μαθητών δόθηκε χθες το πρωί μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των βασικών μαθημάτων των πανελλαδικών εξετάσεων. Η ανακοίνωση των βαθμών σκόρπισε χαμόγελα ανακούφισης αλλά και δάκρυα χαράς σε κάποιους μαθητές και σε άλλους απογοήτευση… Συνολικά, 90.416 υποψήφιοι διαγωνίστηκαν για μία από τις 68.851 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2024-25. Από αυτούς, οι 74.847 υποψήφιοι προέρχονται από τα ΓΕΛ και οι 15.569 από τα ΕΠΑΛ. Όπως αναμενόταν, οι βαθμολογίες αποτύπωσαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι υποψήφιοι στα μαθήματα της Ιστορίας, της Φυσικής και των Μαθηματικών, καθώς στα τρία αυτά μαθήματα καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση για τις φετινές Πανελλαδικές, τα οποία κινούνται κοντά στο 60%.
Αναλυτικότερα, το 59,87% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στην Ιστορία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Φυσική είναι 58,95% και για τα Μαθηματικά 58,37%.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έγραψαν κατά τη συντριπτική τους πλειονότητα κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά, σε ποσοστό που έφτασε το 72,94%.
Του… «ύψους και του βάθους»
Ιδιαίτερη εικόνα εμφανίζουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών στα μαθήματα της Πληροφορικής, της Οικονομίας, της Βιολογίας και των Λατινικών. Οι υποψήφιοι φαίνεται ότι «μοιράστηκαν», καθώς τα ποσοστά «δείχνουν» συγκέντρωση σε βαθμολογίες κάτω της βάσης και ταυτόχρονα σε υψηλές βαθμολογίες.
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στο μάθημα της Πληροφορικής, το 23,32% των υποψηφίων έγραψε βαθμό 0-5 και το 21,71% αυτών, έγραψε άριστα (18-20).
Στην Οικονομία, επίσης, βαθμολογία 0-5 πήρε το 32,08% των υποψηφίων, ενώ άριστα το 18,19%.
Στο μάθημα της Βιολογίας, το 19,44% των υποψηφίων έγραψε βαθμό 5-10 και το 22,34% έγραψε άριστα.
Στο μάθημα των Λατινικών, το 34,32% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση και ταυτόχρονα κατέγραψε ποσοστό αριστούχων της τάξεως του 14,20%.
Λίγοι οι αριστούχοι
Στα υπόλοιπα μαθήματα, τα ποσοστά που καταγράφονται για τις άριστες βαθμολογίες (18-20) κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, μόλις το 1,62% έγραψε πάνω από 18 και στα Αρχαία, μόλις το 2,18%. Αξιοπρόσεκτο είναι και το γεγονός, ότι στα Αρχαία, η υψηλότερη συγκέντρωση ποσοστών βαθμολογίας καταγράφεται στους βαθμούς 5-10 (31,66%).
Στο μάθημα των Μαθηματικών, άριστα έγραψε το 4,59%. Στη Φυσική, το ποσοστό αριστούχων φτάνει το 7,23% και στην Ιστορία το 10,85%.
Εξαίρεση, αποτελούν τα Λατινικά που, όπως προαναφέρθηκε, το 14,20% των υποψηφίων αρίστευσε, καθώς επίσης και η Χημεία, με ποσοστό αριστούχων στο 18,25%.
Οι μαθητές του Ρεθύμνου μιλούν στα «Ρ.Ν.»
Τα «Ρ.Ν.» συνομίλησαν με μαθητές του Ρεθύμνου που είπαν για τη εμπειρία των πανελλαδικών εξετάσεων, την απόδοσή τους, καθώς και για τη χρονιά που πέρασε.
Η Ειρήνη Καλλιτσουνάκη από το 1ο ΓΕΛ Ρεθύμνου, κατάφερε να συγκεντρώσει 19.220 μόρια, εκφράζοντας την ικανοποίηση για αυτό το αποτέλεσμα:
Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, κατάφερα να αριστεύσω και να εντοπίσω την πρώτη μου επιλογή που είναι η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συγκεντρώνοντας 19.220 μόρια. Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι ο παππούς μου είναι απόφοιτος της ΕΜΠ της Σχολής Μεταλλειολόγων Μηχανικών στην οποία διαπιστώθηκε. Θα ήθελα να αναφέρω ότι οι διακρίσεις που είχα ως αθλήτρια του Ζίου ζίτσου μου έδιναν τη δυνατότητα να εισαχθώ χωρίς εξετάσεις σε οποιαδήποτε σχολή της επιλογής μου. Η ιδεολογία, το ήθος και τα πιστεύω μου όμως δεν μου επέτρεπαν να μην αγωνιστώ για να αποδείξω την αριστεία μου ακολουθώντας τα χνάρια των δύο μεγαλύτερων αδελφών μου Εβίτας και Έλενας που βρίσκονται ήδη στην Ιατρική Αθηνών.
Ο Γιώργος Μαστοράκης, από το Πειραματικό ΓΕΛ κατάφερε να συγκεντρώσει 18.900 μόρια: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την απόδοσή μου. Σαν γενική εικόνα περίμενα αυτά τα μόρια, μεμονωμένα σε κάποια μαθήματα ίσως περίμενα λίγο παραπάνω, όμως είμαι ευχαριστημένος. Η σχολική χρονιά που ολοκληρώθηκε απαιτούσε θυσίες, αλλά πιστεύω είναι εφικτό για όλους τους μαθητές να πάνε καλά. Προσωπικά σίγουρα έπρεπε να αφήσω πράγματα πίσω, να κάνω κάποιες θυσίες, αλλά πιέστηκα πάρα πολύ. Δεν έχω αποφασίσει σε ποια σχολή θα δηλώσω. Τώρα που βγήκαν και οι βαθμολογίες θα το σκεφτώ και θα αποφασίσω».
Η Μαρίζα Ράπτη, από το 3ο Γενικό Λύκειο, συγκέντρωσε 18.730 μόρια και ο στόχος της, όπως μας είπε, είναι το Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Προσπάθησα πάρα πολύ αυτήν τη χρονιά και περίμενα να τα πάω καλά, οπότε με ικανοποιεί ιδιαίτερα το αποτέλεσμα. Για εμένα ήταν μια πολύ δύσκολη και απαιτητική χρόνια, κατέβαλλα κόπο και προσπάθεια, αλλά τελικά οι κόποι μου ανταμείφθηκαν. Ο στόχος μου είναι να περάσω στο τμήμα Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ».
Πολύ υψηλή βαθμολογία συγκέντρωσε η Αναστασία Κούρτη, από το Πειραματικό ΓΕΛ, που συγκέντρωσε 18.725 μόρια και ετοιμάζεται για τη Νομική, που είναι και η μεγάλη της επιθυμία: «Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη, καθώς περνάω σε αυτό που θέλω, που είναι η Νομική στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς διάβασα πάρα πολύ, ωστόσο κατάφερα να συνδυάσω το διάβασμα με τα χόμπι μου και με τις εξόδους. Κατάφερα να τα εντάξω μέσα στην καθημερινότητά μου. Το δύσκολο ήταν για μένα περισσότερο το ψυχολογικό κομμάτι. Τώρα είμαι πολύ χαρούμενη με το αποτέλεσμα και είμαι σίγουρη ότι όλα καλά θα πάνε, είμαι ευχαριστημένη».
Στα αμφιθέατρα της Ιατρικής σχολής επιδιώκει να βρεθεί από Σεπτέμβριο ο Κωνσταντίνος Κωστούλας, από το Πειραματικό ΓΕΛ Ρεθύμνου, που κατάφερε να συγκεντρώσει 18.450 μόρια. Ο ίδιος μίλησε για μια χρονιά που παρά τις δυσκολίες του αφήνει μια γλυκιά γεύση: «Είμαι αρκετά ικανοποιημένος. Η χρονιά είχε πάρα πολλές δυσκολίες, αλλά ταυτόχρονα δέθηκα και με άτομα, περνούσα πολλές ώρες στο σχολείο. Είχε τα πάνω και τα κάτω της εννοείται, αλλά γενικά κύλησε όμορφα. Το μυστικό είναι να τα συνδυάζουμε όλα και να μην εστιάζουμε στα κακά, αλλά να εστιάζουμε στα καλά. Στοχεύω στην Ιατρική και περιμένω να δω πως θα διαμορφωθούν οι βάσεις», μας είπε.
Η Ραφαέλα Βαρδάκη, από το Πειραματικό ΓΕΛ Ρεθύμνου, συγκέντρωσε 18.450 μόρια και στοχεύει να εισαχθεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Είμαι ικανοποιημένη, γιατί οι κόποι μου ανταμείφθηκαν και για εμένα αυτό είναι το σημαντικότερο. Πάνω – κάτω το περίμενα, καθώς είχα υπολογίσει τους βαθμούς μου. Η χρονιά ήταν αρκετά δύσκολη για εμένα, καθώς ήμουν μακριά από την οικογένειά μου και έμενα μόνη μου στο Ρέθυμνο. Δεν είχα αυτήν τη στήριξη που είχαν όλα τα υπόλοιπα παιδιά που ζουν με τους γονείς τους, όμως παρ’ ολ’ αυτά ήταν πάντα εκεί για εμένα. Αυτό ήταν για εμένα το πιο δύσκολο κομμάτι. Κατά τα άλλα, έκανα έναν καλό συνδυασμό της χαλάρωσης και διαβάσματος. Χρειάζονται όλα και η βόλτα και η χαλάρωση, και φυσικά το διάβασμα για να επιτύχεις του στόχους σου. Στοχεύω στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Διοίκησης και Επιστήμης».
Στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών στοχεύει ο Μανόλης Ντινόπουλος, από το Πειραματικό ΓΕΛ, που συγκέντρωσε 18.240 μόρια. Όπως λέει η χρονιά ήταν δύσκολη όμως, το αποτέλεσμα τον δικαιώνει: «Είμαι ικανοποιημένος, κάπου εκεί είχα υπολογίσει τη βαθμολογία μου και στόχευα στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών της Αθήνας. Για μένα η χρονιά ήταν σίγουρα δύσκολη, όμως δεν αγχώθηκα πολύ και όλα πήγαν καλά».
Η Δέσποινα Νικολιδάκη, από το 3ο Λύκειο συγκέντρωσε 18.015 μόρια και δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα: «Είμαι ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. Η σχολική χρονιά βέβαια είχε δυσκολίες, αλλά τελικά δεν ήταν τόσο δύσκολα όσο περίμενα. Ένα σωστό πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό για να μην στερηθείς τίποτα, φίλους, ελεύθερο χρόνο κ.λπ. Δεν είμαι ακόμα σίγουρη για τη σχολή που θα δηλώσω πρώτη, αλλά κλίνω προς το τμήμα Ψυχολογίας στην Αθήνα» μας είπε.
Με 18.000 μόρια που κατάφερε να συγκεντρώσει η Δήμητρα Τόλκα, είναι απόλυτα ικανοποιημένη και αμφιταλαντεύεται στην επιλογή μεταξύ Φαρμακευτικής ή Χημείας όπως είπε: «Είμαι ικανοποιημένη, και πάνω – κάτω περίμενα αυτήν τη βαθμολογία. Η χρονιά ήταν αρκετά δύσκολη, υπήρχαν σκαμπανεβάσματα, όμως αφού τα καταφέραμε μέχρι το τέλος όλα καλά. Το μυστικό για εμένα είναι να έχεις μια καλή ψυχική υγεία και να είσαι καλά με τον εαυτό σου και να διαβάζεις όσο μπορείς, να πιέζεις τον εαυτό σου μέχρι ένα όριο. Δεν χρειάζεται να χάσεις τον εαυτό σου σε αυτήν την προσπάθεια. Στοχεύω στη Φαρμακευτική σχολή ή στο τμήμα Χημείας στην Αθήνα. Είμαι πολύ ευχαριστημένη, όλα πήγαν καλά».
Η Αλεξάνδρα Παπαδάκη, από το 3ο ΓΕΛ, με 17.975 μόρια, ετοιμάζεται για τη Νομική Σχολή και αισθάνεται πολύ χαρούμενη: «Προς το τέλος της χρονιά εκτίμησα ότι μπορώ να καταφέρω αυτό το αποτέλεσμα. Στη διάρκεια της χρονιάς δεν περίμενα τόσο καλά τα αποτελέσματα, οπότε τώρα είμαι πολύ ικανοποιημένη. Η χρονιά είχε δύσκολες στιγμές, όμως το απόλαυσα όσο περισσότερο μπορούσα. Ήταν ένα όμορφο ταξίδι με αίσιο τέλος. Μεγάλη σημασία στην επιτυχία για εμένα είναι η συνέπεια και η επιμέλεια όλη τη χρονιά. Η πρώτη μου επιλογή θα είναι η Νομική, είτε Θεσσαλονίκη, είτε Αθήνα, θα είμαι πολύ ικανοποιημένη».
Ο Μανόλης Διαλεκτός, από το Πειραματικό ΓΕΛ Ρεθύμνου, συγκέντρωσε 17.080 μόρια, και όπως μας λέει ότι προσανατολίζεται στη σχολή Χημικών Μηχανικών: «Η αλήθεια είναι ότι περίμενα λίγο καλύτερη βαθμολογία. Η χρονιά δεν ήταν τόσο δύσκολη όσο την φανταζόμουν, απλώς το διάβασμα πρέπει να γίνεται με μεθοδικό τρόπο. Προσανατολίζομαι στη σχολή Χημικών Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη».
Η Γεωργία Αγγουριδάκη, από το 3ο ΓΕΛ, συγκέντρωσε 17.000 μόρια και είναι απόλυτα ικανοποιημένη: «Η αλήθεια είναι ότι Περίμενα λίγο χαμηλότερα, αλλά τελικά ήταν θετικό το αποτέλεσμα. Είμαι πολύ ευχαριστημένη. Σίγουρα ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά τα κατάφερα. Ένα σωστό πρόγραμμα και η ισορροπία μεταξύ του διαβάσματος και του ελεύθερου χρόνου. Δεν έχω καταλήξει στην πρώτη σχολή, μάλλον στην Αθήνα κάποιο οικονομικά».
Ο Μηνάς Βροντάκης, από το Πειραματικό ΓΕΛ Ρεθύμνου, συγκέντρωσε 16.900 μόρια και στοχεύει στην Πυροσβεστική. «Η χρονιά ήταν αρκετά δύσκολη με διάβασμα, όμως εάν θέλεις κάτι το παλεύεις. Στοχεύω στην Πυροσβεστική και ελπίζω να τα καταφέρω».
Ο Μανόλης Σηφάκης, από το Πειραματικό ΓΕΛ Ρεθύμνου, 16.855 μόρια, όπως είπε, συγκέντρωσε υψηλότερους βαθμούς από ότι περίμενε: «Η πρώτη μου επιλογή είναι η Ευελπίδων και εκτιμώ ότι πιάνω όλες τις πολυτεχνικές σχολές. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς υπήρχε πίεση, αλλά με ένα σωστό πρόγραμμα έρχεται σε ισορροπία και μετά έρχεται ένα καλό αποτέλεσμα τότε μόνο ικανοποίηση μπορεί να νιώθει κανείς».
Μήνυμα περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης
Σε μήνυμά του προς τους μαθητές ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, Εμμανουήλ Καρτσωνάκης, είπε:
«Ημέρα αγωνίας η σημερινή με ποικίλα και διαφορετικά συναισθήματα να κατακλύζουν τους φετινούς υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων, τους γονείς και τους καθηγητές τους, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.
Σίγουρα η διαδρομή των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων δεν έφτασε ακόμα στο τέλος της, καθώς αναμένουμε και την ανακοίνωση των βάσεων. Όμως, νιώθω την ανάγκη να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όσους και όσες υποψήφιες είδατε μέσα από τη βαθμολογία σας να επιβραβεύονται και να αναγνωρίζονται οι κόποι και οι θυσίες σας. Εύχομαι η επιτυχία σας αυτή να σας οδηγήσει στην εκπλήρωση των ονείρων σας και να συμβάλλει σημαντικά στην προσωπική σας ανάπτυξη.
Θέλω, όμως, να επιβραβεύσω και όλους και όλες εσάς που δεν είχατε το επιθυμητό ή το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Ακόμα και αν δεν φτάσατε στο σκαλί που θέλατε ή περιμένατε, ωστόσο «Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι· τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα», όπως λέει και ο μεγάλος μας ποιητής Κ.Π. Καβάφης. Σίγουρα αποδείξατε ότι ξέρετε να αγωνίζεστε. Μην σταματάτε, λοιπόν, να ονειρεύεστε. Η ζωή είναι μπροστά σας γεμάτη ευκαιρίες, επιλογές και μοναδικά μονοπάτια. Με ήθος και συνέπεια κατακτήστε τα!
Οφείλω να ευχαριστήσω τους/τις εκπαιδευτικούς μας, που καθοδηγήσατε και βοηθήσατε τα παιδιά μας στη μαθησιακή αυτή δοκιμασία, αλλά και όλο το προσωπικό των εξεταστικών και βαθμολογικών μας κέντρων, εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, που προσφέρατε τις υπηρεσίες σας όλο αυτό το διάστημα και συμβάλατε καθοριστικά στην ομαλή έκδοση των αποτελεσμάτων.
Τέλος, συγχαίρω τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και των μαθητριών μας, που με αγάπη και ζεστασιά σταθήκατε άξιοι αρωγοί τους και στηρίξατε με κάθε τρόπο την προσπάθεια που κατέβαλαν».
Υπολογισμός μορίων και τα επόμενα βήματα
Από χθες, οι υποψήφιοι μπορούν να υπολογίσουν τα μόριά τους και για τη διευκόλυνσή τους στον υπολογισμό, μπορούν να χρησιμοποιούν την ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας, όπου, εισάγοντας τους γραπτούς βαθμούς τους, μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο: https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκκρεμεί η ανακοίνωση αποτελεσμάτων στα ειδικά μαθήματα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, οι εξετάσεις των οποίων ολοκληρώθηκαν χθες.
Επόμενο -και τελευταίο- βήμα για τους υποψήφιους πριν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών, αποτελεί η διαδικασία συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου, για την οποία εκκρεμούν οι σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας.