Με ρυθμούς αντίστοιχους με τους περυσινούς συνεχίζεται η καλοκαιρινή περίοδος στην Κρήτη, με τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου να καταγράφουν πολύ υψηλές πληρότητες τον Αύγουστο, που ξεπερνούν το 90%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου ο Ιούλιος κατέγραψε μια μικρή μείωση σε ό,τι αφορά τις διανυκτερεύσεις, παρά το γεγονός ότι στο αεροδρόμιο Ηρακλείου καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 3,3%.
Αυτό, όπως εξηγούν, αφορά τόσο τη διασπορά των επισκεπτών σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη του περιορισμού του χρόνου διαμονής των επισκεπτών.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, «Ιούλιο και Αύγουστο είμαστε σχεδόν γεμάτοι όλοι. Είναι λογικό ότι όπως και πέρυσι, το ίδιο και φέτος, θα έχουμε καλές πληρότητες, εάν δεν μας επηρεάσει κάτι διαφορετικό. Γνωστό είναι ότι ο τουρισμός θέλει ηρεμία, ησυχία, καθημερινότητα. Είχαμε ένα ελαφρό μείον στις διανυκτερεύσεις του Ιουλίου σε σχέση με την περυσινή σεζόν. Παρ’ ό,τι οι αφίξεις ήταν αυξημένες στο αεροδρόμιο Ηρακλείου κατά 3,3%, εμείς είχαμε κοντά μια μονάδα μείωσης από πέρυσι σε διανυκτερεύσεις. Ίσως έρχονται περισσότεροι για λιγότερες μέρες, όπως και πολλοί απορροφούνται από τη βραχυχρόνια μίσθωση. Έρχονται αλλά δεν φτάνουν στα ξενοδοχεία» λέει και προσθέτει ότι: «Τώρα έχουμε και αφίξεις Ελλήνων επισκεπτών, για αυτό και η κίνηση φαίνεται μεγαλύτερη. Οι Έλληνες έρχονται και με τα αυτοκίνητά τους και αυτό φαίνεται στους δρόμους, πηγαίνουν και στα χωριά και ξεσκονίζουν τα πατρογονικά τους και μένουν εκεί, φέρνουν μαζί και τους φίλους τους. Εάν θα πάνε στη βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να έχουν και αυτοκίνητο, όπως και εάν πάνε στις βίλες, καθώς πρέπει να μετακινούνται. Αυτός είναι και ο λόγος που θα φανεί περισσότερος κόσμος τον Αύγουστο να κινείται».
Ο υψηλός πληθωρισμός ροκανίζει τις ταξιδιωτικές δαπάνες
Περιγράφοντας το οικονομικό προφίλ των επισκεπτών ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων τονίζει ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η ακρίβεια έχουν «ροκανίσει» τις ταξιδιωτικές δαπάνες και αυτός είναι ο λόγος που επικρατεί γκρίνια και παράπονα στην αγορά για τον τουρισμό. Οι τουρίστες κάνουν διακοπές, αλλά ξοδεύουν λιγότερα όπως φαίνεται και ο λόγος είναι απλός: Δεν έχουν. Προγραμματίζουν τις διακοπές τους με πολύ συγκεκριμένο προϋπολογισμό και είναι πολύ φειδωλοί στις δαπάνες τους για φαγητό και ψυχαγωγία. Αν έχουν εξασφαλίσει ημιδιατροφή στο ξενοδοχείο τους, σπάνια θα κάνουν κατανάλωση σε εστιατόρια και ταβέρνες. Οι δε αγορές φαίνεται πως έχουν περιοριστεί στο ελάχιστον. Αυτό όμως, όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι, έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στις πατρίδες τους, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με αυξημένα έξοδα και υποχρεώσεις. Δεν εγκατέλειψαν τις διακοπές θεωρώντας ότι αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης, έκαναν όμως περικοπές στις ταξιδιωτικές τους δαπάνες.
«Είναι δικαιολογημένη η δυσαρέσκεια της εστίασης και της ψυχαγωγίας, αλλά και των καταστημάτων γενικότερα που το βιώνουν αυτό στα ταμεία τους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει συμπαρασύρει την ενέργεια και τα υπόλοιπα προϊόντα που εξαρτώνται από αυτήν στα ύψη… Επομένως έχουμε μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού. Έχει ροκανιστεί κατά 30% και πλέον τα τελευταία χρόνια ο οικογενειακός προϋπολογισμός και το βαλάντιο των Ευρωπαίων, μεταξύ αυτών και των Ελλήνων. Σε αυτόν τον βαθμό οι βόρειοι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν το είχαν νιώσει ποτέ. Εμείς το νιώσαμε στην περίοδο 2008 -2016, και πολύ καλά μάλιστα. Τώρα το νιώθουν κι αυτοί. Επειδή πειθαρχούν και δεν έχουν σε τέτοιο βαθμό παραοικονομία που είχαμε εμείς, δεν έχουν «λίπος», με αποτέλεσμα να μην έχουν μαύρα χρήματα για να μπορέσουν να πορευτούν. Ό,τι χρήματα έχουν είναι αυτά τα οποία είναι δηλωμένα και τα οποία είναι ξεκάθαρο ότι δεν τους φτάνουν για να κάνουν αυτά που έκαναν στο παρελθόν. Αναγκαστικά περιορίζονται στα έξοδά τους, περιορίζονται παντού, στη διαβίωσή τους και στη διαμονή τους. Ενώ υπάρχει τόσος κόσμος τα μαγαζιά καμία φορά δεν εισπράττουν τα αναμενόμενα. Το ίδιο και οι έμποροι. Τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι πληρωμένα, είτε με ημιδιατροφή ή με πελάτες all inclusive. Εάν είναι με ημιδιατροφή είναι πληρωμένο το πρωινό και το βραδινό, επομένως το μεσημέρι ο επισκέπτης θα τσιμπήσει κάτι, θα φάει κανένα σαντουιτσάκι, μια κόκα κόλα και ένα νερό και αυτό είναι. Αλλά και σε αυτούς οι οποίοι νοικιάζουν διαμερίσματα ή είναι σε ξενοδοχεία που διαθέτουν μόνο πρωινό υπάρχει πρόβλημα. Κι αυτοί δεν κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες που έκαναν στο παρελθόν. Δηλαδή πηγαίνοντας σε μια ταβέρνα δεν θα ξοδέψουν, το έκαναν στο παρελθόν. Στα έξοδά τους είναι φειδωλοί. Το ίδιο θα ισχύει και για τους Έλληνες», εξηγεί ο κ. Τσακαλάκης.
Διατηρούν την πρωτιά οι Γερμανοί
Την πρωτιά στις αφίξεις διατηρούν οι Γερμανοί και ακολουθούν Άγγλοι και Σκανδιναβοί. Τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση καταγράφουν στο Ρέθυμνο και οι Γάλλοι επισκέπτες. Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη, θα επανέλθουν όταν αρχίσουν οι απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοιες πτήσεις τσάρτερ. Είναι κάτι που προσπαθήσαμε στο παρελθόν και δεν απέδωσε και είμαστε ακόμη μακριά από αυτό το σημείο. Οι Κινέζοι θα εμφανιστούν κατά κόρον στις ελληνικές αγορές όταν θα υπάρξουν απευθείας πτήσεις για τους προορισμούς. Από την Κίνα, από την Αμερική και από άλλες περιοχές τις Ασίας οι πτήσεις είναι μέσω της Αθήνας. Τους Κινέζους δεν τους ενδιαφέρει ο ήλιος και η θάλασσα, έχουν μια άλλη φιλοσοφία, θέλουν να δουν περισσότερες περιοχές και να φωτογραφηθούν σε αυτές. Μέσα στο πρόγραμμά τους είναι η Αθήνα, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Θεσσαλονίκη και καμιά φορά η Κρήτη. Αλλά θα έρθουν για δύο ή μια μέρες και θα ξαναφύγουν. Δεν είναι ο πελάτης ο Ευρωπαίος που θα έρθει να μείνει 7 ή 14 μέρες σε ένα ξενοδοχείο. Εάν υπήρχαν απευθείας πτήσεις από την Κίνα βέβαια θα είχαμε και αυτήν την αγορά. Οι Αμερικανοί και οι Καναδοί έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι πτήσεις βέβαια είναι από Αθήνα. Από εκεί και μετά είτε θα κάνουν κρουαζιέρα στα νησιά, είτε θα πάνε σε 2-3 νησιά που μπορούν να επισκεφτούν με εσωτερικές πτήσεις δικές μας. Κάποιοι από αυτούς παρότι έρχονται μέσω Αθηνών κάνουν διακοπές σε ορισμένους προορισμούς της χώρας», τονίζει ο κ. Τσακαλάκης.
Καλός και ο Σεπτέμβριος – Στόχος η επέκταση της σεζόν
Oι πληρότητες στα ξενοδοχεία τον Αύγουστο θα κυμανθούν από 90 έως 95%, ενώ αισιόδοξα είναι τα στοιχεία των κρατήσεων και για τον Σεπτέμβριο. Ο μεγάλος στόχος είναι να επεκταθεί η σεζόν μέχρι και τον Νοέμβριο. Ήδη τουρ οπερέιτορς όπως η TUI και η Apolllo έχουν ανακοινώσει επέκταση του προγράμματός τους μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου, κάτι που μένει να φανεί με τη ζήτηση που θα υπάρξει: «Τον Αύγουστο δεν είναι 100% οι πληρότητες, όμως το πρώτο δεκαήμερο παρουσιάζει μια αυξημένη κίνηση της τάξεως 90%-95%. Τον Σεπτέμβριο με τις κρατήσεις είμαστε περίπου στο ίδιο επίπεδο, τον Οκτώβριο όμως όχι και τόσο. Η βούληση είναι να συνεχίσουμε τη σεζόν μέχρι τον Νοέμβριο. Δειλά-δειλά διαφαίνεται ότι εάν κάποτε πετύχουμε τον στόχο της επιμήκυνσης της σεζόν ή τον στόχο των 12 μηνών τουρισμό. Αυτό θα το έχει καταφέρει εν πολλοίς η κλιματική αλλαγή. Φαίνεται ότι κάποια Άγγλοι τουρ οπερέιτορς προσανατολίζονται, το σκέφτονται σοβαρά, να αφαιρέσουν πτήσεις από την πολύ υψηλή περίοδο, δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες είναι ανεβασμένες πλέον σε τέτοια επίπεδα και δεν αντέχονται από τους βορειοευρωπαίους. Όταν κάποιος έχει συνηθίσει σε μια θερμοκρασία 18 και 20 βαθμούς και ξαφνικά βρίσκεται σε μια θερμοκρασία 40 και 43 βαθμούς και η οποία μπορεί να φτάσει και στους 50 βαθμούς με τον τρόπο που συνεχίζεται, θα προτιμήσουν να έρθουν αρχή και τέλος της σεζόν, δηλαδή Απρίλιο, Μάρτιο, μπορεί και τον Ιούνιο και μετά από τον Σεπτέμβριο και μετά. Πιθανόν να πάμε και στον Νοέμβριο. Αυτό εξετάζεται από έναν τουρ οπερέιτορ. Ήδη στο παρελθόν, τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί τουρ οπερέιτορς συνεχίζουν κάποιες πτήσεις μέσα στον Νοέμβριο. Άλλοι μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, άλλοι μέχρι τη δεύτερη και άλλοι μέχρι την τρίτη εβδομάδα. Σιγά-σιγά θα μπαίνουν όλο και περισσότερο τέτοιες πτήσεις, διότι ο καιρός βοηθάει περισσότερο απ’ ότι τον Απρίλιο, οι θερμοκρασίες είναι τέτοιες που ευνοούν τις διακοπές αυτούς τους μήνες. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ, διότι θα έχουμε ένα περισσότερο βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, θα διαχέεται ο κόσμος από την αρχή μέχρι το τέλος της σεζόν και θα είναι πιο ομαλή η ροή και των ανθρώπων και των οχημάτων και οι ανάγκες του νησιού θα είναι τέτοιες που θα βοηθήσουν, ούτως ώστε να έχουν περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη. Εννοείται ότι όταν ξεκινήσει σιγά-σιγά θα το ενστερνιστούν και οι τουρ οπερέιτορς από άλλες χώρες. Θα προσπαθήσουμε και εμείς για να δούμε πως μπορούμε να το εξελίξουμε. Τώρα που σιγά-σιγά αρχίζει ο καιρός και γίνεται και σε εμάς δεδομένος, θα ανοίξει και ο Νοέμβριος και πιθανότατα μετά θα πηγαίνουμε και στον Δεκέμβριο, διότι το κομμάτι του Δεκεμβρίου είναι και οι διακοπές των Χριστουγέννων κ.λπ. Εάν λοιπόν συνεχιστεί η καλοκαιρία θα προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Δυστυχώς ουδέν καλό αμιγές κακού. Θα δούμε πως θα κάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση της σπατάλης των υδάτινων πόρων για να έχουμε νερά για όλους».
Τέλος ανθεκτικότητας και κλιματικής αλλαγής
Πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων αλλά και των δήμων αποτελεί η καταβολή του συνόλου ή μέρους του λεγόμενου τέλους ανθεκτικότητας και κλιματικής αλλαγής στους δήμους ως ανταποδοτικό τέλος.
Υπενθυμίζουμε ότι το τέλος βαρύνει τον διαμένοντα, που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος, επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν από την αναχώρησή του από αυτό, με την έκδοση «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», από τις επιχειρήσεις.
Το τέλος αποδίδεται από τις εν λόγω επιχειρήσεις στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση».
«Σε όλο τον κόσμο υπάρχει αυτός ο φόρος που είναι ουσιαστικά δημοτικός και είναι για να μπορέσει η δημοτική αρχή να δώσει τον καλύτερό της εαυτό, στην καθαριότητα, στην αποκομιδή των στερεών και υγρών αποβλήτων, στον φωτισμό και σε όλα τα άλλα που πρέπει να παρέχει στους πολίτες και στους επισκέπτες. Αυτό το πληρώνουν οι τουρίστες, αυτό συμβαίνει παντού. Επίσης παντού είναι επί τοις εκατό. Αυτό το ποσό θα μπορούσε να πάει στα ταμεία του δήμου, ανταποδοτικό τέλος. Σαν Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων είχαμε πολλές φορές προτείνει αυτός ο μνημονιακός φόρος, ο φόρος διανυκτέρευσης, από τη στιγμή που σταμάτησαν τα μνημόνια έπρεπε να καταργηθεί λογικά και αντ’ αυτού να μπει ένας φόρος δημοτικά τέλη που θα τα παίρνουν οι δήμοι για να κάνουν όλες αυτές τις δουλειές που χρειάζονται, δηλαδή κονδύλια που θα εισέπραττε ο δήμος και θα μπορούσε να έχει κάνει. Την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε ο φόρος διανυκτέρευσης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εισπράχθηκαν περίπου 350 εκ. ευρώ με αυτά τα χαμηλά νούμερα που υπήρχαν τότε. Τώρα που έχουν υπερδιπλασιαστεί είναι πολλά τα χρήματα. Εάν κάποια στιγμή ξαναγίνει ανακατανομή, εμείς θα θεωρούσαμε ότι τουλάχιστον το μισό θα έπρεπε να πηγαίνει στους δήμους. Είναι αίτημα και προτροπή της ΠΟΞ πολλάκις. Τώρα πάει στα ταμεία του κράτους», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου.
Πως κατανέμεται
Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση διαμορφώνεται κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο ως εξής: Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:
- 1-2 αστέρων, 1,5 ευρώ,
- 3 αστέρων, 3 ευρώ,
- 4 αστέρων, 7 ευρώ,
- 5 αστέρων, 10 ευρώ,
- σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα σε 1,50 ευρώ,
- σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης σε 1,50 ευρώ. Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., επιβάλλεται τέλος 10 ευρώ,
- σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) σε 10 ευρώ.
Κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο διαμορφώνεται ως εξής: Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:
- 1-2 αστέρων, 0,50 ευρώ,
- 3 αστέρων, 1,50 ευρώ,
- 4 αστέρων, 3 ευρώ,
- 5 αστέρων, 4 ευρώ,
- σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα σε 0,50 ευρώ,
- σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης σε 0,5 ευρώ. Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας 4 ευρώ,
- σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) σε 4 ευρώ.