17 °C Rethymno, GR
26/03/2023

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΤΟΝΩΤΙΚΗ ΕΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου από τους επισκέπτες του καρναβαλιού

Σε αποκριάτικους ρυθμούς κινείται η πόλη του Ρεθύμνου, που ετοιμάζεται για την κορύφωση των εκδηλώσεων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, ενώ ξενοδόχοι, επιχειρηματίες εστίασης και έμποροι προσδοκούν σε μια σημαντική τονωτική ένεση για τους τζίρους των καταστημάτων τους.

Τρία χρόνια μετά την πανδημία του κορονοϊού το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι επιστρέφει με τους 14.000 καρναβαλιστές να είναι έτοιμοι να ξεφαντώσουν στους ρυθμούς της Αποκριάς.

Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση δεν απέτρεψε τους επισκέπτες, που δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για να παραβρεθούν στην πόλη και να παρακολουθήσουν τις αποκριάτικες εκδηλώσεις.

Ήδη υψηλές πληρότητες καταγράφουν τα ανοιχτά ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του Ρεθύμνου το τριήμερο της Αποκριάς, με επισκέπτες από τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης να έχουν ήδη φροντίσει να κάνουν την κράτηση τους σε μονάδες της πόλης για να απολαύσουν τις εκδηλώσεις του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Τρία χρόνια μετά το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι επιστρέφει και η δίψα τόσο των συμμετεχόντων, όσο και των επισκεπτών, φαίνεται πως είναι μεγάλη για κέφι, χορό και διασκέδαση στους ρυθμούς της Αποκριάς.

Το καρναβάλι του Ρεθύμνου αποτελεί πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους, αφού τόσο οικογένειες όσο και παρέες νεαρών επιλέγουν μονάδες της πόλης μας για τη διαμονή τους, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε σπίτια φίλων και συγγενών, γλιτώνοντας τα έξοδα διαμονής.

Το ενδιαφέρον είναι ζωηρό και, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μπάμπης Μπιρλιράκης, ήδη οι 2.000 περίπου διαθέσιμες κλίνες είναι γεμάτες για το Σάββατο και την Κυριακή της Αποκριάς, ενώ δεν μπορεί να προσδιοριστεί το τι γίνεται με τα καταλύματα τύπου Airbnb, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία: «Σε γενικές γραμμές από τα στοιχεία που έχουμε φαίνεται ότι είναι πολύ αυξημένο το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Τα ξενοδοχεία της πόλης είναι ήδη γεμάτα και προχωρώντας προς τα έξω σε Περβόλια και Πλατανιά υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα δωμάτια. Βέβαια πάντα υπάρχουν αλλαγές και ακυρώσεις, οπότε καλό είναι όποιος θέλει να έρθει να τσεκάρει προηγουμένως τη διαθεσιμότητα στα ξενοδοχεία. Εκτιμώ ότι η πληρότητα αυτή την ώρα είναι στο 85-90%, σε σύνολο περίπου 2000 κλινών σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που έχουμε καταμετρήσει, ωστόσο δεν έχουμε εικόνα για τα καταλύματα τύπου Airbnb, οπότε και εκεί θα διοχετευτεί ένας αριθμός επισκεπτών. Οι κρατήσεις αφορούν κυρίως το Σάββατο και την Κυριακή και αφορούν επισκέπτες από την υπόλοιπη Κρήτη. Πάντως, επαναλαμβάνω ότι η οδηγία προς τον κόσμο που ετοιμάζεται ή τώρα αποφάσισε να έρθει στην πόλη μας για το καρναβάλι, επειδή ακριβώς υπάρχουν αλλαγές στο πρόγραμμα και μπορεί να υπάρξουν ακυρώσεις τελευταία στιγμής και να βρουν δωμάτια ακόμα και μέσα στην πόλη, να επικοινωνήσει με τα ξενοδοχεία που τον ενδιαφέρουν και φυσικά καλό είναι οποιοσδήποτε θέλει να διαμείνει στην πόλη μας το Σαββατοκύριακο να έχει φροντίσει για την κράτηση του για να μην ταλαιπωρηθεί».

Απαντώντας σχετικά με τις τιμές ο κ. Μπιρλιράκης τόνισε ότι αυτές είναι κατά τι αυξημένες σε σχέση με τρία χρόνια πριν, εκτιμώντας ότι η τιμή για ένα δίκλινο κυμαίνεται από 80 έως 100 ευρώ τη βραδιά με πρωινό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διοργάνωση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού αποτελεί μια σημαντική τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία σε μια περίοδο που η κίνηση είναι «παγωμένη».

Τέλη Μαρτίου ανοίγουν τα πρώτα ξενοδοχεία

Εν τω μεταξύ σε έναν μήνα αναμένεται να ανοίξουν οι πρώτες ξενοδοχειακές μονάδες του νομού με τις πληρότητες να είναι μέχρι στιγμής χαμηλές για το πρώτο δίμηνο Απριλίου – Μαΐου, εικόνα η οποία μπορεί να ανατραπεί με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του συλλόγου τουριστικών πρακτόρων Στράτος Μπερέτης.

Όπως πρόσθεσε, ήδη οι κρατήσεις φέτος είναι κατά 25% αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, που ήταν μια πολύ καλή σεζόν για τον ελληνικό τουρισμό. Ειδικότερα, σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΤτΕ που δημοσιεύτηκαν χθες περσότεροι από 27,8 εκατ. τουρίστες επισκέφτηκαν πέρυσι (2022) την Ελλάδα, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να ξεπερνούν τα 17,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το έτος 2022, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 67,9% σε σύγκριση με το 2021 και διαμορφώθηκαν στα 17.631,3 εκατ. ευρώ.

Επίσης, κατά την περυσινή χρονιά, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 89,3% και διαμορφώθηκε σε 27.835,5 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 14.704,9 χιλ. ταξιδιωτών το 2021.

Ειδικότερα, το 2022 η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 81,5%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών κατά 133,1%. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 διαμορφώθηκε σε 16.994,9 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 67,9% σε σύγκριση με το 2021, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 136,6% και διαμορφώθηκε σε 10.840,7 χιλ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ σημείωσε άνοδο κατά 57,2% και αυτή από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 96,4%.

Ανατολικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 45,0% και διαμορφώθηκε σε 4.352,3 χιλ. ταξιδιώτες, καθώς και από τη Γαλλία κατά 49,6% και διαμορφώθηκε σε 1.757,6 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 181,9% και διαμορφώθηκε σε 4.485,3 χιλ. ταξιδιώτες και αυτή από τις ΗΠΑ κατά 174,9% σε 1.088,7 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 69,8% και διαμορφώθηκε σε 36,1 χιλ. ταξιδιώτες.