Πληρότητες που φτάνουν το 60% με 80% καταγράφουν τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου το μήνα Μάιο. Μετά την Πασχαλινή περίοδο, οι ξενοδόχοι είχαν μιλήσει για μία προσωρινή «κοιλιά» στις κρατήσεις και τις διανυκτερεύσεις των ξένων επισκεπτών, η οποία και επιβεβαιώνεται. Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου βέβαια αναμένεται ωστόσο σημαντική αύξηση σε αφίξεις τουριστών. Ο Ιούνιος αναμένεται να είναι ένας από τους καλύτερους μήνες όλων των εποχών, καταγράφοντας σχεδόν καθολικές πληρότητες που αγγίζουν το 95% σε αρκετά ξενοδοχεία της πόλης. Παράλληλα, μεγάλη είναι η δυναμική που σημειώνουν οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής με το σύστημα «Last minute» να κερδίζει το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων επισκεπτών, με τις ειδικές προσφορές που παρέχονται από ξενοδόχους, τουριστικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες να οδηγούν τον επισκέπτη ακόμα και σε κρατήσεις μόλις λίγων ημερών πριν από την άφιξή του.
Σε χαμηλές πτήσεις κινούνται οι μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου από πλευράς κρατήσεων, γεγονός ωστόσο που δεν δημιουργεί ακόμα προβληματισμό στον ξενοδοχειακό κλάδο, ο οποίος γνωρίζει ότι οι πληρότητες θα είναι μεγάλες για εκείνους τους μήνες και το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί την τελευταία στιγμή επίσης. Ιδιαίτερα καλές είναι οι πληρότητες για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβρη, δεδομένης και της χρονικής περιόδου στην οποία βρισκόμαστε, με τους ξενοδόχους να περιμένουν ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση. Αναφορικά τώρα με το πρόσημο που προσδοκούν οι ξενοδόχοι να αφήσει συνολικά η τουριστική σεζόν σε σχέση με πέρυσι, οι εκτιμήσεις μιλούν για αυξημένες διανυκτερεύσεις, γεγονός ωστόσο που δεν γνωρίζουν αν θα μεταφραστεί επίσης στους τελικούς τζίρους και τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων. Παράλληλα, συνεχίζεται ο έντονος προβληματισμός γύρω από το ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών, με αρκετά ξενοδοχεία να υπολείπονται ακόμα και του 25% του εργατικού προσωπικού που χρειάζονται, προχωρώντας αναγκαστικά σε τροποποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας τους, ή ακόμα και στον αριθμό των δωματίων που καθιστούν διαθέσιμα στους επισκέπτες.
«Όλοι περιμένουμε τον Ιούνιο»
Στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι κινήθηκε πάνω κάτω ο Απρίλιος, σύμφωνα με όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο Νίκος Κουμνάς, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, ο οποίος κατέγραψε μία ελαφριά αύξηση της τάξης του 0,8-0,9% για το 2025. Μακριά από τις προσδοκίες των ξενοδόχων βρίσκεται μέχρι στιγμής ο Μάιος, όπως σημείωσε, κατάσταση η οποία πρόκειται να ανατραπεί στο δεύτερο μισό του μήνα. «Μετά τις 15-20 Μαΐου ξεκινάει ένα πιο έντονο ρεύμα, λόγω και των διακοπών της 50ης των Καθολικών, οι οποίες συμπίπτουν με τη δική μας γιορτή του Αγίου Πνεύματος. Δεν υπάρχουν ικανοποιητικές πληρότητες αυτή τη στιγμή και η αλήθεια είναι ότι όλοι περιμένουμε τον Ιούνιο, ο οποίος έχει δείξει ότι θα είναι πραγματικά καυτός, καθώς πρόκειται να έχει πληρότητες 90% με 95% και αναμένεται να είναι από τους καλύτερους μήνες όλων των εποχών», ανέφερε. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης, σύμφωνα με τον κ. Κουμνά, είναι ότι ο Ιούνιος έχει αναπτύξει πληρότητες πάνω από 80-85% εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για μήνα αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος. Αναφορικά με την προέλευση του τουριστικού κόσμου, το Ρέθυμνο έχει μείνει πιστό στις κλασικές αγορές της Γερμανίας, της Σκανδιναβίας και της Αγγλίας, με τους Γάλλους μέχρι στιγμής να κυμαίνονται σε χαμηλά νούμερα, σύμφωνα με τον κ. Κουμνά.
«Το last minute ζει και βασιλεύει και ανταποκρίνεται σε όλη τη σεζόν»
Εντυπωσιακή άνοδο καταγράφει φέτος το σύστημα των κρατήσεων τελευταίας στιγμής, με ένα μεγάλο κομμάτι επισκεπτών να εκμεταλλεύεται τις διαθέσιμες ειδικές προσφορές και να προγραμματίζει τις διακοπές του ακόμα και δύο τρεις μέρες πριν από την άφιξή του στον προορισμό. Όπως τόνισε ο κ. Κουμνάς, πρόκειται για ένα καλά εδραιωμένο σύστημα προσφορών την τελευταία δεκαετία, στο οποίο έχει συνηθίσει ο πελάτης και γνωρίζει πλέον πως να το αξιοποιεί. «Κάθε χρόνος που περνάει η αύξηση του ανταγωνισμού είναι εκθετική από τις γείτονες χώρες και τα νησιά του Αιγαίου. Αυτό πολλές φορές μας οδηγεί στην παροχή ειδικών προσφορών, στις οποίες ο πελάτης έχει συνηθίσει την τελευταία δεκαετία και περιμένει έστω και την τελευταία στιγμή, ακόμα και δύο μέρες πριν την άφιξη, να κλείσει το πακέτο του. Ο ξενοδόχος δίνει ειδικές προσφορές και ο τουριστικός πράκτορας για να γεμίσει τις αεροπορικές του θέσεις μειώνει το περιθώριο κέρδους του και τέλος η αεροπορική χαμηλώσει τα εισιτήρια, προκειμένου να μην πετάξει σε πληρότητες 70-75%», υπογράμμισε ο κ. Κουμνάς, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των μηνών της τουριστικής περιόδου.
«Επιδότηση στην εργασία και όχι στην ανεργία»
Τις εκκλήσεις του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου προς το Υπουργείο τουρισμού και την κυβέρνηση για επιδότηση της εργασίας στον τουρισμό και όχι της ανεργίας τόνισε ο κ. Κουμνάς, αναφερόμενος στο πολύ σημαντικό και αυξανόμενο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στα ξενοδοχεία. «Το πρόβλημα κάθε χρονιά νομίζω ότι επιδεινώνεται, γιατί αυξάνονται οι κλίνες, η δεξαμενή του εργατικού δυναμικού δεν γεμίζει με τον ίδιο ρυθμό, υπάρχουν διάφορες αγκυλώσεις στα δημόσια γρανάζια, όσον αφορά τους μετακλητούς υπαλλήλους και την εισαγωγή εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ξενοδοχεία, τα οποία δεν ανοίγουν τα δωμάτιά τους για να έρθουν πελάτες, γιατί δεν έχουν το προσωπικό για να τους εξυπηρετήσουν. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πάρα πολύ σοβαρό», ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι εκτιμήσεις για ελλείψεις που αγγίζουν κατά μέσο όρο το 20-25% των αναγκών σε προσωπικό μιας επιχείρησης είναι ρεαλιστικές, καθώς και ότι αν αυξηθεί αυτό το ποσοστό ακόμα περισσότερο, τότε πολλά ξενοδοχεία δεν θα είναι λειτουργικά.