Το ούτι είναι η δεύτερή του γλώσσα επικοινωνίας με τους ανθρώπους. Τα τελευταία τριάντα χρόνια ασχολείται με την μουσική την οποία έχει «μετατρέψει» σε τρόπο ζωής, αφού μέσα από αυτή του δίδεται η δυνατότητα να εκφράσει τα συναισθήματά του. Η χαρά, η λύπη, αλλά και το πάθος ξεδιπλώνονται με μοναδικό τρόπο μέσα από την εξαιρετική δεξιοτεχνία με την οποία χειρίζεται το ούτι. Ο λόγος για τον Τούρκο καλλιτέχνη Yurdal Tokcan, ο οποίος σήμερα θεωρείται παγκοσμίως ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες στο ούτι, καθώς και ένας εξαίρετος δάσκαλος ένας διακεκριμένος μαέστρος.
O Yurdal Tokcan επισκέπτεται την Κρήτη τα τελευταία οκτώ χρόνια. Εχει αγαπήσει τον τόπο και τους ανθρώπους του και σιγά σιγά μαθαίνει την ελληνική γλώσσα. Τον συναντήσαμε στο Κτήμα Δαλαμπέλος εκεί όπου την Τρίτη 6 Αυγούστου θα δοθεί μια συναυλία στην οποία θα τον συνοδεύσουν μουσικά η Κατερίνα Παπαδοπούλου ο Kaan Ufuk Zeynel Demirtas.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσά σας», μας είπε στα ελληνικά ο κορυφαίος ουτίστας, με τον οποίο τα «Ρ.Ν.» είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν.
«Η μουσική και το ούτι είναι η ζωή μου, είναι ο τρόπος μου να επικοινωνώ βαθύτερα και ουσιαστικότερα με τους ανθρώπους», μας λέει χαρακτηριστικά απαντώντας στην ερώτησή μας, τί σημαίνει για τον ίδιο η μουσική: «Νιώθω πολύ τυχερός που εκτός του ότι η μουσική είναι η δουλειά μου, για μένα είναι παράλληλα και ένας τρόπος να εκφράζω τα αισθήματά μου. Να πω περισσότερα πράγματα από εκείνα που μπορώ να πω με τα λόγια, γιατί πολλές φορές οι λέξεις δεν φτάνουν. Άλλωστε τα πράγματα λέγονται καλύτερα μέσω της μουσικής. Εγώ έτσι μπορώ να επικοινωνήσω βαθύτερα με τους ανθρώπους».
«Η μουσική ενώνει τους λαούς, ενώνει τους ανθρώπους», μας λέει δίδοντας τη δική του απάντηση στο ερώτημά μας, για τις σχέσεις των δύο λαών, Ελλήνων και Τούρκων φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον εαυτό του και την σχέση του με την σύζυγό του Κατερίνα Παπαδοπούλου που έχει κλέψει την καρδιά του: «Εγώ και η Κατερίνα είμαστε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Γνωριστήκαμε μέσα από την μουσική και αυτή μας έφερε κοντά. Αυτό νομίζω απαντάει την ερώτησή σας. Ετσι και αλλιώς ο πολιτισμός της Ελλάδας με αυτόν της Τουρκίας έχουν πολλά κοινά και μοιάζουν. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι εκφραζόμαστε με τον ίδιο τρόπο μέσα από τη μουσική και το χορό. Φυσικά και η μουσική μπορεί να ενώσει τους λαούς. Άλλωστε εγώ έχω συνεργαστεί πολλές φορές με ανθρώπους και σχήματα από διάφορες χώρες.
Η τέχνη αλλά και ιδιαίτερα η μουσική, ενώνει τους ανθρώπους. Δεν έχει όρια και δεν βάζει φραγμούς αντιθέτως σπάει», ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο Yurdal Tockam.
Κάθε φορά που επισκέπτεται την Κρήτη νιώθει ευτυχισμένος και χαρούμενος, επαναλάμβανε διαρκώς ο Yurdal Tockan στην χUεσινή μας συνάντηση και συνέχισε λέγοντας: «Επικοινωνώ καλύτερα μέσω της μουσικής με τους Έλληνες γιατί πιστεύω ότι εκφραζόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Αν αυτή η επικοινωνία που έχω με το ελληνικό κοινό κάθε φορά που παίζω ούτι σε μια εκδήλωση, μπορεί να γίνει και στην Ισπανία και σε άλλες χώρες τα αισθήματά μου θα είναι ίδια. Αλλά αυτό θεωρώ ότι έχει να κάνει με τις ομοιότητες των δύο λαών».
Στις 9:00 το βράδυ της Τρίτης η μουσική βραδιά στο κτήμα Δαλαμπέλος στα Αγγελιανά, θα περιλαμβάνει κομμάτια από την κλασσική μουσική αλλά και συνθέσεις του ίδιου του Yurdal. O ίδιος παραδέχεται πως του αρέσει η κρητική μουσική γιατί είναι ιδιαίτερη και χαρακτηριστική. «Άλλωστε την Κρήτη την νιώθω σαν το σπίτι μου» μας λέει και συνεχίζει: «Δεν μπορείς να αποδώσεις χαρακτηρισμό σε μια μουσική. Το πρώτο μου cd λέγεται «Βαθιά συναισθήματα» και ενδεχομένως αυτό είναι η δική μου μουσική, μια έκφραση βαθιών συναισθημάτων όπως το πάθος, η χαρά και ο πόνος».
«Επέλεξα το κτήμα Δαλαμπέλος για να κάνουμε μια συναυλία γιατί είχαμε έρθει πέρσι για να περάσουμε μια βραδιά και μείναμε ενθουσιασμένοι. Μας άρεσε πολύ το κτήμα, το φαγητό, το κρασί, η φύση. Γνωρίσαμε τους ιδιοκτήτες και φέτος ήρθαμε ξανά και αποφασίσαμε να κάνουμε μια εκδήλωση εδώ την Τρίτη στις 9:00 το βράδυ» μας λέει ο Yurdal Tockam.
Και μας αποχαιρέτησε αποκαλύπτοντάς μας τί έχει μάθει στα ελληνικά: «Μου αρέσουν πολύ τα κουτάβια. Μου αρέσει να κάνω βόλτες στην παραλία και να διαβάζω γαλλική ποίηση στο σεληνόφως».
Μαζί με τον Τούρκο σολίστα συναντήσαμε και τον Faruk Turunz, έναν από τους καλύτερους οργανοποιούς διεθνώς, ο οποίος μιλώντας στα «Ρ.Ν.» αναφέρθηκε στον σπουδαίο καλλιτέχνη και μαέστρο, τον οποίο όπως είπε, έχει στο μυαλό του κάθε φορά που κατασκεύαζε ένα ούτι: «Όταν φτιάχνω ένα καλό ούτι σκέφτομαι τον Yurdal. Είμαι οργανοποιός και φτιάχνω ούτια εδώ και τριάντα χρόνια. Ο σκοπός ενός καλού οργανοποιού είναι να φτιάξει όργανα, τα οποία θα παίζονται από πολύ καλούς μουσικούς.
Στο Ρέθυμνο η θεατρική παράσταση «Χόρεψέ με πατέρα» της Κατερίνας Αντωνιάδου
H θεατρική παράσταση «Χόρεψέ με πατέρα» της Κατερίνας Αντωνιάδου έρχεται στο Ρέθυμνο στο Θέατρο Αντίβαρο για δυο παραστάσεις σήμερα Σάββατο...