Το Μονόγραμμα εγκαινιάζει τον νέο κύκλο εκπομπών του, που προβάλλονται από την ΕΡΤ2, με την Σοφία Ζαραμπούκα, που αυτοβιογραφείται την Τρίτη 31 Μαΐου και ώρα: 20:30.
Η ταλαντούχος συγγραφέας και εικονογράφος έφερε ένα νέο αέρα, στο εικονογραφημένο βιβλίο. Γενιές παιδιών ταύτισαν τα παιδικά τους διαβάσματα με το όνομά της καθώς και τις υπέροχες, φωτεινές ζωγραφιές της.
Γεννήθηκε στην Αθήνα, από μητέρα Βενετσιάνα και πατέρα Κωνσταντινουπολίτη. Μυθιστορηματικός συνδυασμός που όμως δεν λειτούργησε και σύντομα οι γονείς χώρισαν. Έδωσε εξετάσεις για το Αμερικανικό Κολέγιο και παρ όλο που ήταν δυσλεκτική, επελέγη αφού αντί να γράψει …ζωγράφισε τις απαντήσεις στον διαγωνισμό.
Είχε φίλη και συμμαθήτρια την Μάγια Λυμπεροπούλου. «Μια εξαιρετική-εξαιρετική κοπέλα, με ένα ήθος απίστευτο, με ένα πάθος για το θέατρο» λέει. Έδωσαν μαζί εξετάσεις στη Σχολή του Καρόλου Κουν και πέτυχαν. Ο πατέρας της διαφωνούσε και την προέτρεπε να γίνει αρχιτέκτονας. Και όταν αυτός πέθανε ξαφνικά, μπήκε θέμα επιβίωσης.
Βρέθηκε να εργάζεται στο «υπέροχο γραφείο Δοξιάδη» τότε. Με εξαιρετικούς αρχιτέκτονες, με σχέδια, με όνειρα, με υπέροχους καλλιτέχνες που μπαινοβγαίνανε. Εκεί γνώρισε τον Τσαρούχη, τον Πικιώνη, γνώρισε ένα σωρό σπουδαίους ανθρώπους και έζησε σε έναν πάρα πολύ δημιουργικό κόσμο.
Με υποτροφία του Δοξιάδη έφυγε για την Αμερική όπου βρέθηκε στο γραφείο Δοξιάδη της Αμερικής να εργάζεται ορισμένες ώρες, και να φοιτά στο πανεπιστήμιο.«Στην Αμερική συνειδητοποίησα ότι ήξερα κάτι περισσότερο. Επειδή είχα την τύχη να έχω δασκάλους που ήταν πολύ μπροστά. Είχα την τύχη να έχω ήδη γνωρίσει τον Γιάννη τον Τσαρούχη» διηγείται.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε στις εκδόσεις του Γραφείου Δοξιάδη, δίδαξε αισθητική του εντύπου στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο και σχεδίασε σκηνικά και κοστούμια για το Θέατρο Τέχνης.
Έγραψε το πρώτο της βιβλίο «Στο δάσος» κατά τη περίοδο της δικτατορίας (1967-74), εξηγώντας στα παιδιά τι σημαίνει αυτή η λέξη. Εκδόθηκε από τη Νανά Καλλιανέση το 1975, λίγους μήνες μετά την πτώση της Χούντας και είναι ένα αλληγορικό παραμύθι με θέμα τη δικτατορία. Για το βιβλίο αυτό πήρε τιμητική διάκριση από την επιτροπή του Βραβείου Άντερσεν.
Έγινε περισσότερο γνωστή μέσα απ’ τις διασκευές της σε αρχαία κείμενα όπως Αριστοφάνης, Ομήρου Οδύσσεια και Ομήρου Ιλιάδα, Ορέστεια και Μυθολογία.
Έχει γράψει πάνω από 80 έργα και πολλά από αυτά έχουν μεταφραστεί σε αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, τούρκικα, ισπανικά, καταλανικά, γερμανικά, νορβηγικά, ουγγρικά, δανέζικα, σουηδικά, σέρβικα, αλβανικά και ιαπωνικά.Οι εικονογραφήσεις της έχουν εκτεθεί διεθνώς και υπάρχουν σε πολλές μουσειακές συλλογές.
Συντελεστές εκπομπής
Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης-σκηνοθεσία Χρίστος Ακρίδας- δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς- φωτογραφία Λάμπρος Γόβατζης- ηχοληψία Νίκος Παναγοηλιόπουλος- μοντάζ Αλέξανδρος Μπίσυλλας- διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης.