18 °C Rethymno, GR
25/09/2021

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Βραβείο «Τιμής και Ευγνωμοσύνης 2020» σε νοσηλεύτριες της Κρήτης

 

Στις νοσηλεύτριες  απ’όλη την Κρήτη που εθελοντικά και αψηφώντας κάθε κίνδυνο έσπευσαν  τον περασμένο Νοέμβριο να προσφέρουν βοήθεια και να συνδράμουν το έργο συναδέλφων τους σε νοσοκομεία της  δοκιμαζόμενης από τον κορωνοϊό Θεσσαλονίκη,απονέμει η Ιστορική Λαογραφική Εταιρείας Νομού Λασιθίου Τιμητικό Δίπλωμα  «Τιμής και Ευγνωμοσύνης 2020».

Στο σχετικό κείμενο της, η  Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου,αναφέρει τα παρακάτω:

«Το 2020 συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου.Καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητάς της ο Στρατής Κουρουπάκης υπήρξε ενεργό μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου, από διάφορες θέσεις.Τα τελευταία δεκατρία χρόνια από τη θέση του Αντιπροέδρου.

Η συμμετοχή του όλα αυτά τα χρόνια στα συμβούλια υπήρξε πάντα δημιουργική, ενώ με τον συναινετικό του χαρακτήρα και την εμπειρία του αποτελεί εγγύηση για την εύρυθμη λειτουργία της Εταιρείας.

Για τις εξαιρετικές του υπηρεσίες και την συνεχή ενεργό παρουσία του στις δραστηριότητες της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας και του περιοδικού «Αμάλθεια» στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου 2020 το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να του απονείμει δίπλωμα και τιμητική πλακέτα «Τιμής και Ευγνωμοσύνης 2020».

Το 2020 ήταν αδιαμφισβήτητα μία από τις δυσκολότερες χρονιές που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, άλλοι έμειναν άνεργοι, αρρώστησαν, ενώ όλοι αναγκαστήκαμε να δούμε την ζωή μας διαφορετικά.Συγχρόνως αυτή την ιδιαίτερη χρονιά νιώσαμε ευγνώμονες για ανθρώπους που ίσως ούτε το όνομα τους να μην γνωρίζουμε. Είναι άνθρωποι που με τις πράξεις καλοσύνης τους κατάφεραν και έκαναν τον κόσμο λίγο καλύτερο και γέμισαν με κουράγιο τις σκοτεινές μας μέρες.

Η αλληλεγγύη έχει επικρατήσει στο πολιτικό λεξιλόγιο ως έννοια διαμαρτυρίας. Περισσότερο ως εγγύτητα με τον άλλον που έχεις τα ίδια συμφέροντα και στόχους. Ο εθελοντισμός, ύψιστη αξία του δυτικού πολιτισμού, εμπεριέχει το «θέλω» και την «ελεύθερη βούληση».

Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), 2.000 υγειονομικοί λείπουν από τα νοσοκομεία είτε γιατί επιβεβαιωμένα νοσούν με λοίμωξη Covid-19, είτε επειδή έχουν χαρακτηριστεί «στενές επαφές» και άρα βρίσκονται υπό κατ’ οίκον περιορισμό (21/11/2020). Εξ’ αυτών οι 700 εργάζονται σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, εκεί όπου το «σφυροκόπημα» του SARS-CoV-2 μαινόταν τον Νοέμβριο του 2020 ανεξάντλητο.Ο φονικός ιός, όπως διαπιστώσαμε, δεν γνωρίζει από εξαιρέσεις σε καμία επαγγελματική κατηγορία, ειδικά το 2020 κατά τη διάρκεια του οποίου δεν είχαν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα πρώτες έδωσαν το παράδειγμα της εθελοντικής προσφοράς στον αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού οι νοσηλεύτριες από την Κρήτη. Οι «ηρωίδες της πρώτης γραμμής», όπως τις χαρακτήρισαν οι εφημερίδες:

Αποκορωνιωτάκη Ευαγγελία, του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου,

Γιαννούση Βασιλική, του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου,

Καριοφύλλη Ανθή, του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων,

Μιχαηλίδου Αικατερίνη, του ΠΑΓΝΗ-Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου,

Μπανιά Μαλαματή, του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου,

Νικηφόρου Άρτεμη, του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου,

Τζιανά Ολυμπιάδα, του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Τσουράκη Ευφροσύνη, του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.

Για τις εθελόντριες νοσηλεύτριες από την Κρήτη που πρώτες στην Ελλάδα έδωσαν το παράδειγμα του εθελοντισμού, διακινδυνεύοντας την προσωπική τους υγεία, δηλώσεις έκαναν μεταξύ άλλων και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος χαρακτήρισε την πράξη τους «βαθιά πατριωτική». Ο δε υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας αναφερόμενος σ’ αυτές είπε χαρακτηριστικά ότι: «υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της ψυχής τους. Δεν έχεις πολλά να πεις. Ένα τεράστιο ευχαριστώ».

Το παράδειγμα τους είχε απήχηση αφού στη συνέχεια το ακολούθησαν και άλλοι νοσηλευτές από την υπόλοιπη Ελλάδα, (Άργος, Κομοτηνή, Κόρινθο, Γιάννενα, Κέρκυρα και Σπάρτη) υπενθυμίζοντας ότι η προσφορά στον συνάνθρωπο είναι μια έννοια πολύ οικεία για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας.

Για την Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία προσπαθούμε να αναδείξουμε θετικά πρότυπα από την κοινωνία μας. Πρόσωπα που με το έργο τους αναδεικνύουν κοινωνικές αξίες και υποδεικνύουν συμπεριφορές υψηλής σημασίας.

Το προηγούμενο έτος τιμήσαμε με ανάλογη πράξη τους Καθηγητές Πανεπιστημίου Βασίλειο Φθενάκη, Μιχάλη Κασσωτάκη, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη και Κωνσταντίνο Δεμέτζο, τον λόγιο τέως Δήμαρχο Σητείας Νίκο Πετράκη και την ενδυματολόγο Ανδριανή Νεοφύτου.

Εφέτος επιλέξαμε να τιμήσουμε την αυταπάρνηση, την αυτοθυσία και τον εθελοντισμό στα πρόσωπα των νοσηλευτριών από την Κρήτη οι οποίες άφησαν τις οικογένειές τους και αψηφώντας τον κίνδυνο έσπευσαν εθελοντικά να συνδράμουν το έργο των συναδέλφων τους στην δοκιμαζόμενη από τον κορωνοϊό Θεσσαλονίκη.

Η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου 2020 αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει τιμητικό δίπλωμα «Τιμής και Ευγνωμοσύνης 2020» στις παραπάνω νοσηλεύτριες οι οποίες εθελοντικά μετέβησαν στην Θεσσαλονίκη για να προσφέρουν τον Νοέμβριο του 2020 τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία που δοκιμάζονταν σκληρά από την πανδημία του κορωνοϊού».

 

Ο Πρόεδρος                                                            Η Γενική Γραμματέας

Ιωάννης Σταμέλος                                                  Άρτεμις Μπλαζογιαννάκη