19 °C Rethymno, GR
02/12/2021

Διαμαρτυρία Συλλόγου Κατοίκων Τριών Μοναστηριών για την ανάρτηση του δασικού χάρτη

 

Την  έντονη διαμαρτυρία του για τα σοβαρά λάθη που υπάρχουν στον δασικό χάρτη της περιοχής,εκφράζει ο Σύλλογος Κατοίκων των Τριών Μοναστηριών δήμου Ρεθύμνου,ζητώνας μεταξύ άλλων την απόσυρση  του αναρτημένου δασικού χάρτη,την διόρθωση του και την εκ νέου ανάρτηση του.

Σε ανακοίνωση του,το  Δ.Σ.του Συλλόγου αναφέρει:

«H ανάγκη ύπαρξης δασικών χαρτών είναι αναμφισβήτητη σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία.Οι χάρτες όμως αυτοί θα πρέπει να έχουν συνταχθεί με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα και την ήδη εδώ και δεκαετίες διαμορφωθείσα κατάσταση ώστε να μην θίγεται η δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των πολιτών, βασική αρχή του δικαιϊκού μας συστήματος.

Δυστυχώς όμως με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στον αναρτημένο δασικό χάρτη στην περιοχή μας, όπως και σε όλη την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, φέρονται να υπάγονται στη δασική νομοθεσία, ακίνητα στα οποία υφίστανται  κτίσματα με νόμιμες άδειες, ακίνητα που  στο παρελθόν έχουν λάβει πράξη χαρακτηρισμού ως γεωργικά ή και ακίνητα τα οποία έχουν παλαιόθεν εμφανή σημάδια γεωργικής εκμετάλλευσης.

Είναι κοινά αποδεκτό συνεπώς ότι οι συντάκτες του δασικού χάρτη δεν έχουν λάβει υπόψη τους αδιάσειστα αποδεικτικά τεκμήρια, ώστε να αποδώσουν τον ορθό χαρακτηρισμό των ακινήτων της περιοχής μας και βρίθει σφαλμάτων και ανακριβειών. Και την δεδομένη χρονική περίοδο που το σύνολο της κοινωνίας μας διάγει δύσκολες υγειονομικές και οικονομικές ημέρες, λόγω της πανδημίας, οι πολίτες καλούνται να διορθώσουν όλα αυτά σφάλματα, πληρώνοντας πολλά χρήματα, που σίγουρα δεν μπορούν να διαθέσουν, προκειμένου να προσπαθήσουν να τα θεραπεύσουν και να αποδείξουν στους συντάκτες του χάρτη αυτού, το πασιφανές και απόλυτα αποδεικτέο, ότι τα ακίνητα τους δεν έχουν δασικό χαρακτήρα.  Και τούτο το εγχείρημα θα είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί η διαδικασία των αντιρρήσεων απαιτεί πολλές ειδικές γνώσεις από ειδικούς τοπογράφους, δασολόγους, δικηγόρους και άλλους ειδικούς, οι οποίοι σίγουρα στα στενά πλαίσια της χρονικής προθεσμίας των 105 ημερών από την 12-02-2021, που αναρτήθηκε ο χάρτης αυτός είναι αδύνατον να μπορέσουν να εκπονήσουν μελέτες, αναζήτηση αποφάσεων χαρακτηρισμού των ακινήτων, τοπογραφικά διαγράμματα, φωτοερμηνείες αεροφωτογραφιών και όλων αυτών σε σχέση με το πλήθος των σφαλμάτων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους εκφράζουμε ομόφωνα την έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκεια μας  για την προχειρότητα της σύνταξης του χάρτη αυτού,που θέτει σε κίνδυνο τις ιδιοκτησίες μας και μας προκαλεί τεράστια οικονομική επιβάρυνση σε μια περίοδο που η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού βρίσκεται σε εργασιακή αναστολή.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΆΜΕΣΑ

Α) Να τροποποιηθεί η δασική νομοθεσία, ως προς τον χαρακτηρισμό της δασικής έκτασης

Β) Να αποσυρθεί  άμεσα ο αναρτημένος δασικός χάρτης και να γίνει  ανασύνταξη του, με στοιχεία που θα αντλήσουν από τους ιδιώτες και τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, όπως το Δασαρχείο, Δήμο κλπ. για να καταχωρηθούν εκ νέου τα ακίνητα στον νέο  χάρτη με τον ορθό χαρακτηρισμό.

Γ) Μετά την νέα ανάρτηση του δασικού χάρτη να  δοθεί εύλογος χρόνος στους πολίτες πριν την έναρξη της διαδικασίας των αντιρρήσεων για την διόρθωση και συμπλήρωση του χάρτη.  Να γίνει μείωση των παραβόλων των αντιρρήσεων, προκειμένου να μην καθίσταται η διαδικασία απαγορευτική για τους πολίτες.  

Ο Σύλλογος μας θα προβεί σε όλες τις νόμιμες προβλεπόμενες από το καταστατικό μας ενέργειες και πράξεις  ώστε να διαφυλάξει τα δικαιώματα στις ιδιοκτησίες των κατοίκων της περιοχής μας και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της περιοχής μας και όχι στην υποβάθμιση και στην οπισθοδρόμηση της».