24 °C Rethymno, GR
25/09/2021

Δύο αρχηγοί κόμματος και μία δήμαρχος

Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται ή όπως έλεγαν και οι αρχαίοι: αρχή άνδρα δείκνυσι. Οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις τελευταίες εκλογές έφεραν στα κοινοβουλευτικά έδρανα δύο νέα κόμματα τα οποία απέσπασαν μαζί ποσοστό κοντά στο 8% και ανέδειξαν 19 βουλευτές. Παρόλο που ιδεολογικά τοποθετούνται στον αντίποδα της γραμμής δεξιά – αριστερά έχουν ένα κοινό. Τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το Μέρα25 είναι οργανωμένα στα μέτρα των αρχηγών τους, κκ. Βελόπουλου και Βαρουφάκη, αντίστοιχα. Στη σκιά της πανδημίας Covid-19 τόσο ο κ. Βελόπουλος όσο και ο κ. Βαρουφάκης απασχόλησαν την κοινή γνώμη, όχι όμως για τις προτάσεις πολιτικής διαχείρισης της κρίσης που το κόμμα του ενός ή του άλλου φέρνει στη δημόσια συζήτηση.
Από τη μία μεριά, στις αρχές Μαρτίου ακούσαμε τον κ. Βελόπουλο να διαφημίζει διάφορα από τα μαντζούνια και τις αλοιφές που συχνά διαφημίζει στο κανάλι του, ως μέσα προστασίας κατά του κορωναϊού. Την εποχή που κορυφαία εργαστήρια και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο προσπαθούσαν να αποκωδικοποιήσουν τον νέο αυτό ιό, να καταλάβουν πώς λειτουργεί στο ανθρώπινο σώμα και να εφεύρουν τρόπους προφύλαξης και προστασίας, στην Ελλάδα η Ελληνική Λύση είχε, όπως και σε άλλα ζητήματα άλλωστε, έτοιμη την εύκολη λύση! Από την άλλη, την περασμένη εβδομάδα ο «επαναστατικός και ανυπόταχτος» κ. Βαρουφάκης, ως άλλη Ιβάνκα Τραμπ, έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις εντολές της πολιτικής προστασίας και μετακινήθηκε στην εξοχική κατοικία του στην Αίγινα για τις ημέρες του Πάσχα, απαξιώνοντας να σταματήσει και στον έλεγχο των Λιμενικών.
Η δήμαρχος Κέρκυρας κα. Υδραίου, τέλος, έρχεται να προστεθεί στην ομάδα πολιτικών που εν μέσω πανδημίας εκμεταλλεύονται το αξίωμά τους για να κάνουν μικροπολιτική, να τονώσουν το εισόδημα, ή τον εγωισμό τους. Σε αυτή την περίπτωση, η δήμαρχος Κέρκυρας εκκλησιάστηκε την Κυριακή των Βαΐων, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για εβδομάδες αγωνίζονται να πείσουν πιστούς κάθε διαμετρήματος για τον κίνδυνο μετάδοσης εξαιτίας του συνωστισμού στις εκκλησίες. Μπορεί η πανδημία να έφερε πολλούς ανθρώπους εσωτερικά αντιμέτωπους με την ίδια τους την πίστη, όμως ταυτόχρονα ξεσκέπασε και κάποιους που χρησιμοποιούν την πίστη ως πολιτικό εργαλείο, κλείνοντας το μάτι στο θρησκευόμενο κοινό ή στους θρησκευτικούς ηγέτες. Πόσες φορές έχουμε ακούσει ότι οι παπάδες είναι το καλύτερο πολιτικό μέσο! Εδώ ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας φωτογραφήθηκε προσκυνητής στο Άγιο Όρος!
Όσοι γελούν με τους θεατρινισμούς των παραπάνω και υποβιβάζουν τις δημόσιες ενέργειές τους σε αστειότητες κάποιων γραφικών χαρακτήρων, θα πρέπει να θυμούνται ότι σε συνθήκες αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας οι πολιτικοί αυτοί αντιπροσωπεύουν τους ψηφοφόρους τους και στη συνέχεια τους πολίτες της χώρας, δηλαδή όλους εμάς που τους δώσαμε την εξουσία να αποφασίζουν και να κρίνουν τις τύχες μας σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο. Στην περίπτωση της δημάρχου έχει σχηματιστεί η σχετική δικογραφία. Ελπίζω και στις περιπτώσεις των αρχηγών κομμάτων να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία χωρίς αγκυλώσεις τύπου «βουλευτικής ασυλίας». Εν μέσω κρίσης έχουμε κερδίσει το σεβασμό των άλλων χωρών αλλά κυρίως τον αυτοσεβασμό μας. Ας μη δίνουμε πλέον περιθώρια σε πολιτικούς σαλτιμπάγκους.