Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την πρόληψη λοιμώξεων στους χώρους των βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, δημόσιων και ιδιωτικών, επισημαίνει σε νέα εγκύκλιό της η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή.
Στην εγκύκλιο προβλέπεται η εφαρμογή μέτρων για την προστασία της υγείας του ευαίσθητου αυτού πληθυσμού, δεδομένου ότι η συνάθροιση των παιδιών στον χώρο του παιδικού σταθμού μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες μετάδοσης λοιμώξεων.
Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών, περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής, οδηγίες περιβαλλοντικής υγιεινής, οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων καθώς και οδηγίες για την προετοιμασία και τον χειρισμό των τροφίμων.
Ειδικότερα, στην εγκύκλιο μεταξύ άλλων τονίζεται:
«- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τους παθογόνους μικροοργανισμούς.
– Κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντιλο (ή εναλλακτικά με το εσωτερικό του αγκώνα) σε βήχα ή φτέρνισμα. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση, τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
-Tα παιδιά δεν πρέπει να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
– Επιτήρηση των παιδιών ώστε να αποκλείεται η κοινή χρήση από τα παιδιά των σερβίτσιων φαγητού.
– Το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών και το στέγνωμα είναι το βασικό μέτρο για την πρόληψη των λοιμώξεων.
– Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων.
– Τα αποχωρητήρια θα καθαρίζονται και θα απολυμαίνονται καθημερινά και τακτικά στο διάστημα της ημέρας. Επίσης όταν κατά τη διάρκεια λειτουργίας παρουσιαστεί ανάγκη καθαρισμού θα καθαρίζονται άμεσα. Θα είναι εφοδιασμένα με χαρτί τουαλέτας και τα απαραίτητα για το πλύσιμο και το στέγνωμα των χεριών, μέσα.
Τρόφιμα:
Εάν η παρασκευή των γευμάτων γίνεται εντός του παιδικού, βρεφικού, βρεφονηπιακού σταθμού, θα πρέπει να ακολουθούνται βασικοί κανόνες υγιεινής, ώστε να διασφαλίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα η υγιεινή των γευμάτων και κατά συνέπεια η προστασία της Ατομικής και Δημόσιας Υγείας.
Το προσωπικό που απασχολείται με την παρασκευή, ή/και την προσφορά γευμάτων στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό υγείας.
Επίσης, κρίνεται επιθυμητή η παρακολούθηση σεμιναρίου σε θέματα βασικών αρχών υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων από τα άτομα που ασχολούνται με τη σίτιση των παιδιών, εφόσον προσφέρεται η δυνατότητα γι’ αυτό».