20 °C Rethymno, GR
27/09/2021

«Εμβολιασμοί και πανδημία εν εξελίξει»

Ο νέος ιός SARS-CoV-2 (κορωνοιός) μέσα σε ένα χρόνο από την εμφάνισή του επηρέασε την ζωή και την καθημερινότητα όλων των ανθρώπων παγκοσμίως. Αποδείχτηκε ότι έχει υψηλή μεταδοτικότητα. Επιβαρύνει σοβαρά την υγεία των νοσούντων και οδηγεί σε απώλεια πολλών συνανθρώπων μας, δοκιμάζοντας παράλληλα σκληρά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τους λειτουργούς του.

Για την καταπολέμηση της πανδημίας η έρευνα από την αρχή στράφηκε στην παρασκευή και δοκιμή φαρμάκων και εμβολίων. Τα εμβόλια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο στην πρόληψη και τον έλεγχο επιδημιών συμβάλλοντας στη διασφάλιση της παγκόσμιας υγείας. Αποτελούν αδιαμφισβήτητο ανθρώπινο δικαίωμα. Του δικαιώματος της υγείας, του δικαιώματος της ζωής!

Τα εμβόλια έχουν στόχο να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου και να μειώσουν την νοσηρότητα και την θνητότητα στην κοινότητα. Σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού έναντι συγκεκριμένων παθογόνων μικροοργανισμών, ώστε να αποκτήσει ανοσία, η οποία ιδανικά θα μπορεί να αποτρέψει πλήρως τις λοιμώξεις ακόμη και τις ασυμπτωματικές.

Πληθώρα μελετών επέτρεψε την ταχεία ανάπτυξη διαφόρων τεχνολογιών εμβολίων στις αρχές του 2020 τα οποία καταγράφουν αποτελεσματικότητα έως και 95% στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων COVID-19. Από τον Φεβρουάριο του 2021, δέκα εμβόλια έχουν εγκριθεί από τουλάχιστον μία εθνική ρυθμιστική αρχή για δημόσια χρήση: δύο εμβόλια mRNA (Pfizer-BioNTech, Moderna), τρία συμβατικά αδρανοποιημένα (BBIBP-CorV, Covaxin, CoronaVac), τέσσερα ιϊκού φορέα (Sputnik V, Oxford-AstraZeneca, Convidicea, Johnson & Johnson) και ένα εμβόλιο πεπτιδίου (EpiVacCorona).

Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα. Σε παγκόσμια κλίμακα, μέχρι το Φεβρουάριο του 2021, είχαν διεξαχθεί συνολικά 188.35 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά της COVID-19. Στην παρούσα φάση, πολλές χώρες του κόσμου χρησιμοποιούν στρατηγικές προτεραιοποίησης του εμβολιασμού στοχεύοντας σε ομάδες που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως επίσης και σε ομάδες οι οποίες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης της ασθένειας.

Την υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου κατά της COVID-19 επιβεβαιώνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μελέτης στη χώρα μας, η οποία είναι εν εξελίξει και έχει ως στόχο να εξετάσει την κινητική των αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού. Τουλάχιστον οκτώ στους δέκα Έλληνες υγειονομικούς που έχουν εμβολιαστεί έναντι της COVID-19 ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα μετά την πρώτη δόση, ενώ μετά τη δεύτερη δόση το σχετικό ποσοστό φθάνει στο 100%. «Το εμβόλιο φαίνεται επίσης να είναι ιδιαίτερα ασφαλές», αναφέρουν οι ερευνητές και προσθέτουν: «Μόλις ένας στους δέκα ανέφερε πολύ ήπιες παρενέργειες -κατ’ ουσίαν ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος- μετά τη δεύτερη δόση όπως κόπωση, δεκατική πυρετική κίνηση και μυαλγίες που κράτησαν για διάστημα λιγότερο των 24 ωρών. Σοβαρή αλλεργική αντίδραση δεν παρατηρήθηκε».

«Γιατί πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε και μετά τον εμβολιασμό;»

Χώρες που έχουν ήδη εμβολιάσει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού εμφανίζουν ενδείξεις πως τα εμβόλια άρχισαν να μειώνουν την μετάδοση του κορωνοϊού. Στην χώρα μας, ο εμβολιασμός κατά της νόσου Covid-19 ξεκίνησε με εμβόλια mRNA. Στην πρώτη φάση, χρησιμοποιήθηκε η στρατηγική να προστατευτούν οι ομάδες οι οποίες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης της ασθένειας, όπως το υγειονομικό προσωπικό και τα σώματα ασφαλείας, καθώς επίσης και ομάδες που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Δεδομένου ότι η πρωτογενής πρόληψη -βασικό μέρος της οποίας αποτελούν οι εμβολιασμοί- ανήκει στους πρωταρχικούς στόχους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι δημόσιες δομές της ΠΦΥ ανέλαβαν ενεργά και εντατικά τη διαδικασία του εμβολιασμού κατά του COVID-19 και τη διαχείριση των Εμβολιαστικών Κέντρων που δημιουργήθηκαν για το σκοπό αφού προηγήθηκε ειδική εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού της. Επιπλέον, ο αγώνας της δημόσιας ΠΦΥ για τον περιορισμό της πανδημίας στοχεύει στο να φροντίσει τους προσβεβλημένους με τον ιό εκτός νοσοκομείων και παράλληλα να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες.

Μεγάλη προσέλευση των ηλικιωμένων στις δημόσιες δομές ΠΦΥ σημειώθηκε από την πρώτη μέρα του εμβολιασμού και συνεχίζεται ομαλά έως και σήμερα. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση. Ακολούθησε ο εμβολιασμός των νεότερων συνανθρώπων μας, ηλικίας 60-65 ετών όπου σημειώνεται πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Παρά την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19, οφείλουμε να συνεχίσουμε να προσέχουμε όλοι όσοι έχουμε εμβολιαστεί καθώς μπορεί να προσβληθούμε από τον ιό και να μεταδώσουμε τη νόσο στα μέλη της οικογένειάς μας και σε όσους συναναστρεφόμαστε.

Ο ιός κυκλοφορεί και μπορεί να προσβληθούμε και μετά τον εμβολιασμό μας. Ειδικά τις πρώτες ημέρες μετά την πρώτη δόση, έχουμε -όπως δείχνουν οι μελέτες- μικρότερη προστασία και άρα πιο πολλές πιθανότητες να προσβληθούμε. Μέχρι να λάβουμε τη δεύτερη δόση, η κάλυψη που έχουμε δεν είναι πλήρης.

Κανένα από τα εμβόλια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν περιέχει κορωνοϊό, άρα κάνοντας το εμβόλιο προφανώς δεν μεταδίδουμε κορωνοϊό σε άλλους. Τα εμβόλια που περιέχουν αδρανοποιημένο -όχι ζωντανό- ιό, δεν πολλαπλασιάζεται ο ιός μετά τον εμβολιασμό έτσι ώστε να προκαλέσει ασθένεια. Διεγείρει όμως την άμυνα του οργανισμού μας και μας προστατεύει από το να νοσήσουμε στο μέλλον.

Το εμβόλιο λοιπόν, θα μας προστατεύσει επαρκώς για να μην αρρωστήσουμε ή στην περίπτωση που ο ιός εισβάλλει, θα παραμείνει στο ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα αλλά θα νοσήσουμε ελαφρά. Με απλά λόγια δεν μπορεί να μας βλάψει αλλά αν δεν φοράμε μάσκα τον μεταδίδουμε στους άλλους με τους οποίους συγχρωτιζόμαστε ή συνωστιζόμαστε.

Οι εμβολιασμένοι απαιτείται:

– να συνεχίσουν τη χρήση μάσκας

– την τήρηση κοινωνικής απόστασης,

– την τακτική και σχολαστική υγιεινή των χεριών

– τη σχολαστική καθαριότητα του χώρου όπου ζουν ή εργάζονται.

Αντίθετες πρακτικές οδηγούν σε νέα έξαρση των κρουσμάτων, γεγονός απευκταίο καθώς ήδη η ανθρωπότητα έχει δοκιμαστεί σοβαρά από αυτή την πανδημία.

…να θυμόμαστε

ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΟΥΜΕ τους Εαυτούς μας!

ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΟΥΜΕ τους Συνανθρώπους μας!

ΤΗΡΟΥΜΕ τις Επίσημες Οδηγίες και τα Μέτρα Προστασίας!

ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΜΑΣΤΕ όλοι για να αποκτηθεί άμεσα τείχος Ανοσίας στην Κοινότητα!

ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΜΑΣΤΕ για να συνεχίσουμε να Ονειρευόμαστε!

Γιατί το πολυτιμότερο όλων είναι η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ!

 

Σύλλογος Γενικών-Οικογενειακών Ιατρών ΕΣΥ ΠΦΥ Ν. Ρεθύμνης