17 °C Rethymno, GR
27/11/2021

Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΔΑΝΕΙΣΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ 335.000 ΕΥΡΩ

Η πανδημία του κορονοϊού «βύθισε» τα έσοδα της ΔΕΥΑΡ

- Μειωμένες κατά 730.000 ευρώ οι εισπράξεις από τον Μάρτιο έως και τον Αύγουστο

 

Τεράστια συρρίκνωση καταγράφεται στα έσοδα της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης Ρεθύμνου, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της κοινωφελούς επιχείρησης, η οποία δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις λειτουργικές της ανάγκες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Βασίλης Θεοδωράκης, η διαφορά των εσόδων για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο και Ιούνιο να ανέρχεται στις 335.000 ευρώ -χρήματα τα οποία αφορούν σε τιμολόγια- ενώ η διαφορά των εισπράξεων έως και το τέλος Αυγούστου ανέρχεται σε 730.000 ευρώ.

Τα ξενοδοχεία που παρέμειναν κλειστά τη φετινή σεζόν λόγω της περιορισμένης τουριστικής κίνησης και τα οποία αποτελούσαν «καλούς πελάτες» της δημοτικής επιχείρησης, σε συνδυασμό με την αύξηση των ανείσπρακτων οφειλών από τα τιμολόγια νερού από νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει στο «κόκκινο» τη λειτουργία της επιχείρησης.

Για τον λόγο αυτό και αξιοποιώντας τις προβλέψεις που δίδει η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου (30-3-2020), η ΔΕΥΑΡ ζητά από τον δήμο Ρεθύμνης δανειοδότηση για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της. Το θέμα ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να δοθεί η έγκριση, ωστόσο αναβλήθηκε για την επομένη Τετάρτη προκειμένου να υπάρξει επικοινωνία με το υπουργείο Εσωτερικών για να διασαφηνιστεί ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής του δανείου από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών στον δήμο και στη συνέχεια από τον δήμο στη ΔΕΥΑΡ.

Το ποσό που ζητά η ΔΕΥΑΡ μέσω αυτής της μορφής δανεισμού από τον δήμο ανέρχεται σε 335.000 ευρώ, βάσει των τιμολογημένων μειωμένων εισπράξεων, όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης, διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή στα ταμεία του δήμου δεν υπάρχουν διαθέσιμα, τα χρήματα αυτά για να δοθούν στη ΔΕΥΑΡ, με δεδομένες και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δήμος εν μέσω πανδημίας και για να δανείσει τη ΔΕΥΑΡ, θα πρέπει να χρησιμοποιεί χρήματα από τα αποθεματικό του ταμείο. Άρα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με τον χρόνο του δανεισμού και για τον λόγο αυτό το θέμα αυτό θα συζητηθεί στη  συνεδρίαση της επόμενης Τέταρτης.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Βασίλης Θεοδωράκης ενημέρωσε τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για τα παρακάτω: «Με την ΠΝΠ της 30-3-20 έχουμε δυνατότητα σαν ΔΕΥΑΡ, εφόσον έχουμε διαφορά στα έσοδα μας, να ζητήσουμε ενίσχυση από τον δήμο. Η διαφορά στα έσοδα μας για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο είναι 335.000 ευρώ και αυτό το ποσό ζητάμε από τον δήμο Ρεθύμνης. Αυτά είναι έσοδα από τα τιμολόγια που κόβουμε. Εμάς μας ενδιαφέρουν οι εισπράξεις που μέχρι 31 Αυγούστου είναι μειωμένες κατά 730.000 ευρώ. Τιμολόγια κόβουμε, με τις εισπράξεις έχουμε το πρόβλημα».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για επιχορήγηση αλλά για άτοκο δανεισμό τον οποίο θα διεκδικήσει ο δήμος από το ΥΠΕΣ σε 72 δόσεις.

Ειδικότερα στην τοποθέτηση του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν μιλάμε για οικονομική ενίσχυση αλλά για δανεισμό, άτοκο, τον οποίο ο δήμος θα τον διεκδικήσει από το ΥΠΕΣ με την ίδια ΠΝΠ και η προσπάθεια που γίνεται είναι να μην είναι 18 άτοκες δόσεις αρχομένης της πρώτης του Σεπτεμβρίου αλλά να είναι 72 δόσεις. Ο υπουργός θεωρεί λογικό το αίτημα και ελπίζω και πιστεύω ότι η δανειοδότηση θα είναι σε72 δόσεις, δηλαδή σε έξι χρόνια. Άρα αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να απορροφηθεί η υστέρηση εσόδων της ΔΕΥΑΡ τα επόμενα έξι χρόνια με ένα εξορθολογισμό που χρειάζεται να γίνει. Το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί άκριτα να δώσε όσα λείπονται από τη ΔΕΥΑΡ παρά μόνο τη διαφορά εισπραξιμότητας που αφορά σε συγκριμένους μήνες. Επίσης, αρχικά η κυβέρνηση δεν είχε βάλει τις ΔΕΥΑ στο καθεστώς επιστρεπτέας προκαταβολής. Τις έβαλε εκ των υστέρων οπότε και ήταν για τις περισσότερες δώρον άδωρο, γιατί δεν ελέγχεται από τον αλγόριθμο η εισπραξιμότητα της επιχείρησης αλλά η τιμολόγηση αγαθών. Σε μια κοινωφελή επιχείρηση μπορεί να βγάζει λογαριασμούς αλλά να μην εισπράττει, αυτό δεν εξυπηρετεί ιδιαίτερα. Επειδή όμως θα έχουμε επιστρεπτέα προκαταβολή και τον Σεπτέμβριο, η ΔΕΥΑΡ θα πάρει και από κει χρήματα. Άρα παίρνοντας 335.000 ευρώ μέσω του δανείου συν αυτά της επιστρεπτέας προκαταβολής καλύπτει εν πολλοίς την υστέρηση εσόδων που έχει μέχρι σήμερα. Βέβαια κανείς δεν αποκλείει ότι και αργότερα δεν θα προκύψει ζήτημα. Απαιτείται σίγουρα  συγκράτηση λειτουργικών δαπανών, όπως γίνεται και στον δήμο, στον βαθμό βέβαια του δυνατού και του εφικτού. Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν επιδοτούμε, αλλά δανείζουμε μέσω μιας τριγωνικής σχέσης, για να πάρουμε και εμείς αντίστοιχα τα ίδια χρήματα από το ΥΠΕΣ. Ότι όρους εξασφαλίσουμε από κει οι ίδιοι ισχύουν και για τη δική μας δανειοδότηση προς τη ΔΕΥΑΡ».

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης, υποστήριξε ότι η οικονομική κατάσταση του δήμου δεν του επιτρέπει να δώσει άμεσα αυτά τα χρήματα στη ΔΕΥΑΡ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του Αυγούστου, ο δήμος δεν έχει δυνατότητα να δώσει 330.000 ευρώ στη ΔΕΥΑΡ, γιατί και ο ίδιος ο δήμος αναζητά χρήματα για να καλύψεις τις ανάγκες του. Το ποσό αυτό θα πρέπει να προκύψει είτε από τροποποίηση του προϋπολογισμού, είτε από το αποθεματικό. Πρέπει να επικοινωνήσουμε με το υπουργείο για να μας καθοδηγήσει».

Σημειώνεται ότι ήδη από τον περασμένο Απρίλιο το Δ.Σ της ΕΔΕΥΑ με επιστολή της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο από τις 19 Μαρτίου είχε επισημάνει πως «τα έσοδα των ΔΕΥΑ παρουσίασαν μεγάλη υστέρηση και η ρευστότητά τους περιορίσθηκε σημαντικά» και ότι «η κατάσταση αυτή ενέχει τον κίνδυνο επιχειρήσεις με τόσο κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση της κρίσης να απειλούνται με κατάρρευση».

Παράλληλα η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα στις 27 Απριλίου είχε επισημαίνει το πρόβλημα και ζητούσε ζήτησε να βελτιωθεί και διευρυνθεί η ρύθμιση για την οικονομική ενίσχυση των Δ.Ε.Υ.Α., ώστε να μπορέσουν οι Δ.Ε.Υ.Α. να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση των Δ.Ε.Υ.Α. αντανακλά στο κοινωνικό σύνολο που με συνέπεια οι Δ.Ε.Υ.Α. υπηρετούν εδώ και σαράντα χρόνια.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ζητούσε από την πολιτεία να εγκύψει άμεσα στα αιτήματα των Δ.Ε.Υ.Α. ώστε να διασφαλισθεί η συνέχιση της λειτουργίας τους προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος της χώρας μας.