17 °C Rethymno, GR
27/11/2021

ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Η περιορισμένη τουριστική κίνηση πλήττει τον κλάδο της εστίασης στο Ρέθυμνο

- Κλειστό παραμένει το 20% των καταστημάτων που απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε τουρίστες

Δειλά-δειλά ενισχύεται η κίνηση στα καταστήματα εστίασης του Ρεθύμνου, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο οι επιχειρηματίες παρατηρούν μικρή αύξηση στις εισπράξεις τους. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, οι περιορισμένες τουριστικές αφίξεις που καταγράφονται στον νομό δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και η κατάσταση δεν θυμίζει σε τίποτα περσινά καλοκαίρια, ωστόσο δεδομένης της συγκυρίας η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα είναι αισθητή.

Παράλληλα, σημαντικός είναι ο ρόλος των Ελλήνων επισκεπτών οι οποίοι, όπως φαίνεται, δεν επιλέγουν ξενοδοχεία για τη διαμονή τους αλλά σπίτια συγγενών, φίλων και κυρίως φοιτητών που σπουδάζουν εδώ και η Κρήτη και ιδιαίτερα το Ρέθυμνο αποτελεί για τους ίδιους έναν ασφαλή υγειονομικά και συνάμα όμορφο τουριστικό προορισμό. Η κίνηση από Έλληνες είναι αυτή που ενισχύει τα ταμεία της εστίασης, όπως λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Χάρης Αυγουστάκης τις τελευταίες ημέρες.

Η φετινή σεζόν από οικονομικής άποψης χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη και σκληρή τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικά ο Χάρης Αυγουστάκης σχολίασε: «Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα καθώς η κίνηση έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες από Έλληνες επισκέπτες. Σίγουρα τα μαγαζιά που απευθύνονται μόνο στους τουρίστες δεν έχουν αναβιώσει τέτοιες καταστάσεις, που είναι πραγματικά πρωτόγνωρες. Η μείωση συνεχίζεται και είναι αρκετά μεγαλύτερη από 50%. Σε ότι αφορά τους ντόπιους και αυτοί με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ξοδεύουν πολύ λιγότερο, είναι περισσότερο προσεκτικοί, προσέχουν τα λεφτά τους γιατί πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν οικονομικής φύσης θέματα. Όμως τις τελευταίες ημέρες στα καταστήματα μας έχουμε τόνωση της κίνησης από Έλληνες επισκέπτες, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει καμιά βδομάδα τώρα να κάνουν την εμφάνισή τους. Αυτό υπολογίζουμε να συνεχιστεί μέχρι και τις 15 του Αυγούστου, εάν όλα πάνε καλά επιδημιολογικά και από εκεί και πέρα βλέπουμε. Οι τουρίστες είναι πολύ λίγοι και πάνε σε συγκεκριμένα μαγαζιά που μπορεί να πηγαίνουν μέσα από τα ξενοδοχεία. Γενικά ο τουρισμός φέτος δεν πάει καλά. Εγώ συζητώντας με τους τουρίστες, μού αναφέρουν ότι αισθάνονται ασφάλεια εδώ στην Κρήτη. Οι τουρίστες ξοδεύουν αυτό που ξόδευαν. Το θέμα δεν είναι αυτό αλλά η τεράστια μείωση της προσέλευσης, εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Αυτός που θα φύγει από τον τόπο του έχει αποφασίσει να ξοδέψει ένα συγκεκριμένο μπάτζετ. Φυσικά δεν ξοδεύουν τα ίδια χρήματα λαοί από την Ανατολή με ένα Γερμανό, Σκανδιναβό για παράδειγμα. Αυτοί που έρχονται δεν είναι χαμηλού εισοδήματος».

Από την πλευρά του ο εστιάτορας Όθωνας Χριστουλάκης υποστήριξε: «Είναι γεγονός ότι τα πράγματα από 20 Ιουλίου και μετά έχουν αλλάξει, αλλά δεν γίνεται τίποτα σημαντικό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ο φόβος, η πανδημία κάνει δεύτερο κύκλο, κυρίως στις βαλκανικές χώρες και στην Ευρώπη από ότι μαθαίνουμε. Οι τουρίστες που μας επισκέπτονται είναι πολύ προσεκτικοί, πρώτα ελέγχουν εάν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και μετά μπαίνουν στο μαγαζί. Η κίνηση είναι λίγο καλύτερη. Η αγωνία μας είναι να απασχολήσουμε όλο το προσωπικό, έστω και με ημιαπασχόληση για να έχουν και αυτοί κάποιο εισόδημα και να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση καθώς για το αύριο και για τους 2 μήνες που κάτι παραπάνω περιμένουμε Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Υπάρχουν Έλληνες επισκέπτες αλλά είναι και οι τουρίστες λίγο καλύτερα, χωρίς να σημαίνει κάτι ιδιαίτερο».

 

Κατά 50% περιορισμένοι οι τζίροι των καταστημάτων εστίασης

Η κίνηση δείχνει να καταγράφει πτώση στην καλύτερη των περιπτώσεων κατά 50% σε σχέση με τις περσινές εισπράξεις, ενώ για κάποια καταστήματα το ποσοστό αυτό ανέρχεται ακόμα και στο 80%. Μεγαλύτερη είναι η ζημιά στα καταστήματα που απευθύνονται κυρίως σε τουρίστες, ενώ δεν είναι τυχαίο πως αρκετές επιχειρήσεις σε παραλία, Πλατανιά και Αδελιανό Κάμπο παραμένουν κλειστές και άγνωστο παραμένει αν τελικά θα ανοίξουν έστω και τον επόμενο μήνα.

«Η πτώση εξακολουθεί να είναι αρκετά μεγάλη, αλλά έχει πέσει από το 70% στο 50-45 %. Έχουμε και λιγότερα τραπέζια φέτος, οπότε και να θέλουμε να βάλουμε περισσότερο κόσμο, δεν μπορούμε. Η μείωση των τραπεζιών είναι στο 30%. Για τον Αύγουστο βλέπω μια αύξηση, περίπου στις 15 Αυγούστου θα φτάσουμε στο πικ της σεζόν, το υπολογίζω να είναι γύρω στο 40-50% μειωμένο από πέρσι ο τζίρος σε μαγαζιά εστίασης. Η χρονιά φέτος στα μαγαζιά που ασχολούνται με τους Έλληνες θα είναι από 40-50% η μείωση, ενδεχομένως και σε κάποια λιγότερη απλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για την πρόβλεψη, μπορεί να πάει και στο 30-35% αλλά σε ελάχιστες περιπτώσεις. Αυτό θα φανεί μετά τις 15 Αυγούστου που θα φύγουν οι Έλληνες. Τα μαγαζιά εστίασης σε Πλατανιά, Αδελιανό δεν έχουν ανοίξει όλα, ένα ποσοστό της τάξεως του 15-20% είναι κλειστά. Δεν φτάνει ο κόσμος για όλα τα μαγαζιά. Στην καλύτερη περίπτωση η χρονιά να κλείσει 30-35 % πτώση και στη χειρότερη μπορεί να φτάσει και στο 80% ανά κατάστημα», ανέφερε ο κ. Αυγουστάκης.

«Η ύφεσή μας αυτή τη στιγμή κυμαίνεται από 70-75% από πέρσι σε κίνηση και τζίρο. Προσπαθούμε λειτουργώντας πρεσβευτικά να φεύγουν αρκετά ικανοποιημένοι οι πελάτες. Ο Αύγουστος είναι μήνας των Ελλήνων και ελπίζουμε λόγω κατάστασης και κλείσιμο των πανηγυριών να ενισχύσουν λίγο το εισόδημά μας», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Χριστουλάκης.

 

Ποντάρουν στους Έλληνες επισκέπτες

Με δεδομένη τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου αλλά και τις περιορισμένες αφίξεις οι επαγγελματίες εστίασης και αναψυχής ποντάρουν πλέον στους Έλληνες επισκέπτες και στην κίνηση του Δεκαπενταύγουστου, όπως το μεγαλύτερο ποσοστό θα αξιοποιήσει τις άδειες του για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες το διάστημα αυτό θα κρίνει πολλά για τις επιχειρήσεις τους: «Μεγάλη σημασία για εμάς έχουν οι Έλληνες επισκέπτες. Εάν σκεφτούμε ότι η σεζόν ξεκίνησε 20-25 Ιουλίου, υπολογίζεται να φτάσει μέχρι 25 Οκτωβρίου. Αυτούς τους 3 μήνες είναι που έρχονται οι Έλληνες άρα η μισή σεζόν. Γιατί δεν είναι 40-45 μέρες από τη σεζόν 6 μηνών, αλλά είναι 40-45 μέρες από τους 3 μήνες, μεγάλη διαφορά φέτος θα κάνουν αυτοί που δουλεύουν με ντόπιους και Έλληνες. Είναι η μισή σεζόν χρονικά που θα ερχόντουσαν οι Έλληνες, άρα είναι σημαντικό. Τον Δεκαπενταύγουστο εκτιμούμε ότι θα κορυφωθεί η όποια κίνηση. Τους τουρίστες θα τους μετρήσουμε μετά τις 15 Αυγούστου που θα φύγουν οι Έλληνες, τότε θα καταλάβουμε πως πάει τουριστικά η σεζόν. Είμαστε σε μια μεγάλη ανηφόρα και δεν ξέρουμε σε ποιο σημείο είμαστε, βλέποντας και κάνοντας» σχολίασε ο κ. Αυγουστάκης.