22 °C Rethymno, GR
24/09/2021

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Θετικές εξελίξεις για το νέο αστυνομικό μέγαρο Ρεθύμνου

- Ο ΟΑΚ αναλαμβάνει τη μελέτη για τα τεύχη δημοπράτησης του αστυνομικού μεγάρου με κονδύλιο που εξασφάλισε η περιφέρεια Κρήτης

Θετικές είναι οι εξελίξεις για το μεγάλο έργο κατασκευής του αστυνομικού μεγάρου για το οποίο «τρέχουν» οι διαδικασίες για να μπει το συντομότερο δυνατόν σε τροχιά υλοποίησης. Ήδη η περιφέρεια Κρήτης ενέκρινε το κονδύλι των 32.000 ευρώ, προκειμένου να αναθέσει στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης που έχει την τεχνογνωσία για να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες σύνταξης των τευχών δημοπράτησης μετά από σχετική ανάθεση τους σε μελετητή.
Τα τεύχη δημοπράτησης αφορούν ουσιαστικά το οικονομικό σκέλος των μελετών, δηλαδή τη σύνταξη του προϋπολογισμού του έργου που θα συμπληρώσει τον φάκελο των τεχνικών μελετών που βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα καθώς στη συνεδρίαση της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης θα εγκρίνει τη διαδικασία σύνταξης της οικονομικής μελέτης-τεύχη δημοπράτησης του έργου με ανάθεσης σε μελετητή και ήδη την επόμενη Δευτέρα θα γίνει η σχετική πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους. Καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης. Ταυτόχρονα ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών-Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ασχολείται με το θέμα έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 5 εκ. ευρώ. Το ακριβές ποσό ωστόσο θα διαπιστωθεί από τα τεύχη δημοπράτησης.
Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή ανέφερε: «Εμείς σε συνεργασία με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, σαν περιφέρεια Κρήτης, εξασφαλίσαμε το ποσό των 32.000 ευρώ προκειμένου ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης να αναλάβει τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για το έργο κατασκευής του αστυνομικού μεγάρου και η διαδικασία αυτή να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς, ώστε να είναι πλήρεις και έτοιμοι όλοι οι φάκελοι του έργου για να υποβληθούν προς χρηματοδότηση. Ο ΟΑΚ θα αναλάβει μέσω ανάθεσης της σχετικής μελέτης πολύ γρήγορα να ετοιμάσει τα τεύχη και συνέχεια το υπουργείο θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του μεγάλου και κυρίως αναγκαίου έργου για όλο τον νομό Ρεθύμνου, ενός νέου σύγχρονου αστυνομικού μεγάρου».
Από την πλευρά του ο διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών και Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ Βαγγέλης Μαμαγκάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Έχουν παραδοθεί οι μελέτες στατικών και ηλεκτρομηχανολογικών για την κατασκευή του νέου αστυνομικού μεγάρου και οι υπόλοιπες που αφορούν στα τεύχη δημοπράτησης, δηλαδή σε προϋπολογισμούς και τιμολόγια, ανατέθηκαν από την περιφέρεια Κρήτης στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης. Η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης είναι το τελευταίο βήμα για να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός κατασκευής του έργου. Ο ΟΑΚ με χρηματοδότηση της περιφέρειας ανέλαβε αυτή την υποχρέωση την οποία θα προχωρήσει πολύ άμεσα. Την Παρασκευή θα συζητήσουμε το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο για να γίνει η ανάθεση της μελέτης. Εκτιμώ ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα έχει γίνει η ανάθεση. Ο ΟΑΚ έχει την τεχνογνωσία και μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες πάρα πολύ γρήγορα σε αντίθεση με το υπουργείο. Μόλις ολοκληρώσουμε τη μελέτη θα την παραδώσουμε στην περιφέρεια και εκείνη από την πλευρά της στο υπουργείο για να προχωρήσει η προκήρυξη του έργου».

Η μελέτη
Στις αρχές του περασμένου Απριλίου «άνοιξε» ο δρόμος για την ανέγερση του νέου αστυνομικού μεγάρου στις εγκαταστάσεις της σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων, καθώς τότε δημοσιεύθηκε σε Φ.Ε.Κ. η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, που αφορά στο θέμα αυτό.
Σημειώνεται ότι η βασική φιλοσοφία της μελέτης είναι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι υπάρχοντες χώροι της σχολής δοκίμων αστυφυλάκων, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά τόσο το νέο αστυνομικό μέγαρο, όσο και το τμήμα δοκίμων αστυφυλάκων. Η μελέτη, που έγινε με βάση το κτιριολογικό πρόγραμμα που δόθηκε στον αρχιτέκτονα του δήμου, Μάνο Τσάκωνα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφορά σε ένα σύγχρονο και ασφαλές κτίριο, με βάση τα δεδομένα που απαιτεί η σημερινή εποχή και σύμφωνα με αυτά που σχετίζονται με ένα άνετο εργασιακό περιβάλλον. Πρόκειται λοιπόν, για κτίριο τεσσάρων επιπέδων: ισόγειο και τρεις όροφοι συν το υπόγειο (έχει αφαιρεθεί το ένα εκ των δυο υπογείων).
Σύμφωνα με τελικά αρχιτεκτονικά σχέδια η μελέτη του έργου προβλέπει τα παρακάτω:
Εμβαδόν νέου οικοπέδου: 2.891,77 τ.μ.
(Ο σημερινός ναός Αγίας Ειρήνης στη συμβολή των οδών Ασκούτση και Δαφέρμου και είσοδο από τον αύλειο χώρο της σχολής Χωροφυλακής, θα αποτελεί νέο ανεξάρτητο οικόπεδο με είσοδο από την οδό Δαφέρμου).
Όροφοι: 4.
Σύνολο δόμησης: 2.317,89 τ.μ. (συμπεριλαμβάνονται τα τ.μ. και των 2 κλιμακοστασίων).
Χώροι γραφείων: 90 (σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα είχαν ζητηθεί 70).
Αμφιθέατρο 70 θέσεων (σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα δεν είχε ζητηθεί).
Κυλικείο με αίθουσα 50 καθισμάτων.
Αίθουσα συσκέψεων 25 ατόμων (σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα δεν είχε ζητηθεί).
Υπόγειοι χώροι: 1.590,85 τ.μ.
(περιλαμβάνουν χώρους στάθμευσης, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, αποδυτήρια και τις αποθηκευτικούς χώρους όλων των υπηρεσιών).
Χώροι στάθμευσης εντός του οικοπέδου: 44 Ι.Χ., 2 λεωφορεία, 22 μηχανές. (Σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα είχαν ζητηθεί θέσεις για 40 Ι.Χ., 2 λεωφορεία και 15 μηχανές).
Κύρια είσοδος (είσοδος κοινού)
Από οδό Ζυμβρακάκη (στο σημερινό επίπεδο του δρόμου).
Δεύτερη είσοδος (υπηρεσιακή)
Από οδό Δαφέρμου (νότια του οικοπέδου).
Στεγαζόμενες υπηρεσίες:
1) Διεύθυνση Αστυνομίας
2) Αστυνομικό τμήμα
3) Υποδιεύθυνση ασφαλείας
4) Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών
5) Τμήμα Τροχαίας
6) Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας
7) Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων.