20 °C Rethymno, GR
02/12/2021

Ο 10ος ΟΜΙΛΟΣ ΣΤΗ Γ' ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ...

Κρητικές ομάδες: «Δεν είναι ώριμες οι συνθήκες…»

Συντεταγμένοι σε μια κοινή γραμμή, τουλάχιστον οι 14 από τις 16 ομάδες του κρητικού ομίλου της Γ’ Εθνικής τηλεδιασκέφτηκαν και, για την ώρα, έκριναν ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για να ξεκινήσει το πρωτάθλημά τους.
Τον περασμένο Νοέμβριο, πραγματικά, τα νέα κρούσματα του κορονοϊου δεν άφηναν περιθώρια για το άνοιγμα των προπονήσεων σε Super League2, Football League και Γ’ Εθνική αλλά και σε Α’ Εθνική γυναικών όσον αφορά το ποδόσφαιρο.
Πέρασαν τέσσερις μήνες κι αφού ασκήθηκαν έντονες πιέσεις από διάφορες αρχές, τα πράγματα τείνουν να αλλάξουν… Κάπως αργά βέβαια ή μάλλον πολύ αργά. Όχι για να ξεκινήσουν ερασιτεχνικά πρωταθλήματα που δεν συγκεντρώνουν ούτε καν τα απαραίτητα χρήματα για τα απαραίτητα έξοδα. Αλλά για πρωταθλήματα που είναι επαγγελματικά ή ημιεπαγγελματικά.
Κι όμως! Η πολιτεία με την απόφασή της να ανάψει το «πράσινο φως» να ανοίξουν κάποια αθλήματα, στην ουσία πέταξε το μπαλάκι στις ομάδες. Όταν δε, μιλάμε για ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, αναφερόμαστε στον μόχθο ή την τρέλα που κουβαλάει ο παράγοντας για να ασχοληθεί με την αγαπημένη του ομάδα. Μπορεί όμως ένας πράγοντας που έχει πληγεί οικονομικά (συνήθως οι πρόεδροι είναι επιχειρηματίες) να τα βγάλει πέρα σε μια τόσο προβληματική, από κάθε άποψη, χρονιά;

Μεγάλα τα «βάρη»
Ο ΠΣΑΠ που, αλήθεια είναι, ότι πρωτοστάτησε στο να μπουν ξανά σε λειτουργία οι κατηγορίες του (πλην αυτές του τοπικού). Αίφνις, οι παράγοντες της Γ» Εθνικής του κρητικού ομίλου (φανταστείτε ότι ακόμα και αυτοί της Football League δυσκολεύονται για να δουν πως θα βγάλουν τη χρονιά) τηλεδιασκέφτηκαν και αποφάσισαν πως είναι αδύνατον υπό τις υπάρχουσες συνθήκες να μπορέσουν να αντέξουν το οικονομικό βάρος αλλά και να ζουν με τον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού δίχως εχέγυα…
Και ποιά είναι αυτά…; Η ανακοίνωση του περασμένου Ιανουαρίου τα γράφει όλα. Ανάμεσα σε αυτά αναφέρουμε επιγραμματικά, τα 30.000 ευρώ ως αποζημίωση για κάθε σωματείο, την κάλυψη των τεστ όπου βέβαια σύμφωνα με την τελευταία τοποθέτηση του ΓΓΑ κ. Μαυρωτά στο corfucorner.gr, είναι στις προθέσεις να καλυφθεί αυτό το ποσό, τα έξοδα της διαιτησίας μα και η επικινδυνότητα να μολυνθεί κάποιο στέλεχος όπου ουδείς μπορεί να γνωρίζει πόσο οδυνηρό μπορεί να αποβεί όλο αυτό.
Το μήνυμα πάντως εστάλη από τον 10ο όμιλο και ήταν ξεκάθαρο… «Με τις συνθήκες, όχι ότι δεν υπάρχει επιθυμία αλλά δεν πρέπει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα».

Όλοι μαζί πλην δύο σωματείων

Οι απόψεις που ακούστηκαν ήταν σχεδόν όλες σύμφωνες με εξαίρεση δύο ηρακλειώτικες ομάδες που έδειξαν ότι θέλουν να ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν…
Υπήρξε όμως και αυτή του κ. Μπουνάκη από τον Γιούχτα που έδειξε ανένδοτος αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Εμείς ως Γιούχτας δεν θα συμμετάσχουμε, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον τρόπο.

Ν. Παπαδάκης: «Πείτε μου έναν λόγο που πρέπει να επιστρέψουμε…»

Ο πρόεδρος του Αστέρα Ρεθύμνου Νίκος Α. Παπαδάκης, έδειξε να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος και εξήγησε τους λόγους…«Ζούμε σε μια παράλογη κατάσταση εν μέσω πανδημίας. Το τοπίο είναι εντελώς θωλό. Μας ζητάνε να επιστρέψουμε στη δράση δίχως διαβεβαίωση ότι όλα θα είναι ασφαλή. Άντε να ξεκινήσουν οι προπονήσεις. Στους αγώνες η επικινδυνότητα πολλαπλασιάζεται, στο γήπεδο, στις μετακινήσεις, στην εστίαση…
Εμείς σαν Αστέρας θα ακολουθήσουμε την κοινή λογική και σ’ αυτό που υποστηρίζουν σχεδόν όλοι. Εμείς καλώς καθόμαστε και συζητάμε αλλά δεν έχουμε ρωτήσει τους ποδοσφαιριστές της κάθε ομάδας ξεχωριστά που είναι και οι πρωταγωνιστές. Από τη δική μου ομάδα, εξ όσων γνωρίζω, είναι ερασιτέχνες και δεν θέλουν να αγωνιστούν.»

Κ. Παπαδάκης: «Μη ώριμες συνθήκες εκτός και αν…»
Τον λόγο πήρε ο Κωστής Παπαδάκης, ο πρόεδρος του Ρεθυμνιακού που διαχώρισε την πρώτη σκέψη της επιστροφής με το πως έχουν τα δεδομένα της πανδημίας… «Χαιρετίζουμε την απόφαση σαν Ρεθυμνιακός να δοθεί το πράσινο φως για ομαδικές προπονήσεις. Το αγωνιστικό τμήμα πρέπει να υπάρχει και να ενεργό. Γι’ αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία…
Οι συνθήκες όμως δεν είναι ώριμες για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα εκτός εάν διασφαλιστούν τα εχέγγυα που ζητάμε στην ανακοίνωση του περασμένου Ιανουαρίου.
Εμείς ως Ρεθυμνιακός επιθυμούμε τη δράση αλλά δεν θέλουμε τη διεκπεραίωση. Εμείς πιστεύουμε στην ομάδα μας και σε μας τους ίδιους ως παράγοντες. Δεν επιθυμούμε όμως ένα πρωτάθλημα, έτσι απλά για να γίνουν οι αγώνες με όποιον τρόπο, με παραλλαγμένη προκήρυξη κλπ..
Θέλουμε ένα πρωτάθλημα με τις προδιαγραφές όπως ήμασταν έτοιμοι τον περασμένο Αύγουστο ή ακόμα και τον Ιανουάριο εφόσον ξεκινούσαμε.»

Μ. Βαρούχας: «Αίσχος το ότι αποφάσισαν άλλοι για μας»

Λίγο μετά ήρθε η σειρά του προέδρου του Άρη Ρεθύμνου, του Μανώλη του Βαρούχα ο οποίος έδειξε ανένδοτος στο να έχει συνέχεια αυτό το πρωτάθλημα. Ο Μ. Βαρούχας μίλησε για μια απόφαση που ελήφθη ερήμην των παραγόντων, κάτι που τον ενόχλησε αφάνταστα… «Είναι αίσχος το ότι αποφάσισαν άλλοι για μας δίχως να μας ρωτήσουν. Ανέλαβαν οι ποδοσφαιριστές να ξεκινήσουν κάτι δίχως πρωτίστως να επικοινωνήσουν με μας! Υπήρξα ποδοσφαιριστής και τους καταλαβαίνω στο απόλυτο αλλά παίκτες και διοίκηση είναι «ένα». Δεν μπορεί να υπάρξει το ένα δίχως το άλλο. Τούτη την ώρα, με κλειστές επιχειρήσεις, δίχως χορηγούς, πως θα μπορέσει ο ερασιτέχνης παράγοντας να τα βγάλει πέρα;
Μάλιστα σε περίπτωση που ξεκινήσει και υπάρχει αυτή η κατάσταση δίνουμε κίνητρο σε ανθρώπους που βολεύουν από άλλες καταστάσεις. Εμείς σαν Άρης δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτή. Όποιος διαφωνεί ας έρθει να πάρει την ομάδα.»