17 °C Rethymno, GR
27/11/2021

ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Με ελλείψεις εκπαιδευτικών ξεκινά η σχολική χρονιά στο Μυλοπόταμο

Με ελλείψεις εκπαιδευτικών ξεκίνησε η νέα σχολική χρόνια στον Δήμο Μυλοποτάμου, όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο υπεύθυνος Παιδείας του Δήμου Μυλοποτάμου και πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών κ. Μανούσος Κλάδος. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά πάγιο αίτημα του Δήμου είναι ο χαρακτηρισμός όλων των σχολείων της Δ.Ε. Κουλούκωνα και Ζωνιανών ως δυσπρόσιτα. Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Κλάδος και στο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με το μεταφορικό έργο των μαθητών.

Ειδικότερα, τονίζει:

«Η δύσκολη νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με τον Μυλοπόταμο να συνεχίζει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα του παρελθόντος. Μπορεί από πλευράς υγειονομικών μέτρων, όλα να εξελίχθηκαν σωστά και χωρίς προβλήματα, όμως αυτό δεν σημαίνει, πως ξεκινήσαμε ομαλά. Είναι πολλές οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών και για ακόμα μία φορά, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα με τις μεταφορές των μαθητών. Προς τούτο και οι ευχές μου για την φετινή σχολική χρονιά επικεντρώνουν στην ουσία. Διότι κάποια πράγματα είναι καιρός να αλλάξουν.

 1. Δυστυχώς, για ακόμα μία φορά τα σχολεία μας ξεκίνησαν με σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Ο Δήμος Μυλοποτάμου διεκδικεί άμεση τοποθέτηση όλων των απαιτούμενων καθηγητών στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς για ακόμα μία χρόνια δεν ήταν όλοι οι καθηγητές στις θέσεις τους. Διεκδικεί άμεση τοποθέτηση όλων των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και στις δύο βαθμίδες, καθώς και άμεση τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στα ολοήμερα σχολεία, στα τμήματα ένταξης και για την παράλληλη στήριξη. Διεκδικούμε την δημιουργία οργανικών θέσεων παιδοψυχολόγων στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, καθώς και άμεση άρση της αδικίας, που έχει γίνει με την μοριοδότηση των σχολείων. Απαιτούμε εδώ και τώρα τον χαρακτηρισμό ως δυσπρόσιτων όλων των σχολείων των Δ.Ε. Κουλούκωνα και Ζωνιανών. Και θα επιμείνουμε σε αυτά με τον πιο διεκδικητικό τρόπο.
 2. Επίσης, είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με τις μεταφορές. Δεν γίνεται τα παιδιά να ξυπνούν στις έξι το πρωί σε κάποια χωριά, επειδή οικονομικά δεν συμφέρει να γίνει διαφορετικά. Είναι αδιανόητο, ότι ζητήθηκε από μαθητές σε κάποια χωριά να ξυπνούν στις έξι το πρωί και η επιστροφή τους να γίνεται στις πέντε το απόγευμα. Για το σχολείο μιλάμε και όχι για εργασία σε φάμπρικα! Απαιτούμε, κανένα παιδί να μην πρέπει να ξεκινά για το σχολείο του πριν τις 7:30 το πρωί! Η δε επιστροφή του να γίνεται το αργότερο μία ώρα από την λήξη των μαθημάτων. Διαμαρτυρόμαστε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και ξεκαθαρίζουμε, ότι φέτος θα έχουμε σφοδρές και έντονες διαμαρτυρίες για το ζήτημα αυτό. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τέτοια φαινόμενα επειδή κάποια χωριά μας είναι ορεινά και απομακρυσμένα. Να μπουν περισσότερα λεωφορεία και όσα ταξί απαιτούνται. Δεν θα ανεχθούμε τίποτα λιγότερο.

Εν κατακλείδι, κατά την φετινή σχολική χρονιά, θέλουμε αλλαγές επί της ουσίας. Να μην κρυφτούμε πίσω από τις μάσκες. Να τις χρησιμοποιήσουμε ως υγειονομικό εργαλείο και μόνο. Σε όλα τα άλλα χρονίζοντα και σοβαρά θέματα, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα να «ρίξει τις μάσκες» που εδώ και χρόνια καθηλώνει την παιδεία και την στραγγαλίζει μέσα από γραφειοκρατικές μηχανές και διαδικασίες που συντηρούν παθογένειες και λάθη. Δωρεάν, δημόσιο σχολείο για όλους αλλά κυρίως οργανωμένο σχολείο, σύγχρονο και αποτελεσματικό.

Επικεντρώνουμε στην ουσία και διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Καλή σχολική χρονιά. Καλή υγεία και δύναμη σε όλους».

 

Μηνύματα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

 • Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Εμμανουήλ Καρτσωνάκης, απευθυνόμενος στη σχολική κοινότητα με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε γραπτό μήνυμά του αναφέρει:

«Η έναρξη του νέου σχολικού έτους φέρει πάντα μια αισιόδοξη προοπτική για μία ακόμα εποικοδομητική χρονιά τόσο για τους εκπαιδευτικούς, όσο και για τους γονείς και τους μαθητές/τριες. Φέτος όμως, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πρόκειται για μια χρονιά διαφορετική και απαιτητική, ως προς τα συναισθήματα που επικρατούν. Με τα δεδομένα αυτά, το σχολείο αναλαμβάνει μια υποχρέωση με σημαντικές παραμέτρους: να στηρίξει την ελληνική οικογένεια σε δύσκολες στιγμές, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους γονείς και να διδάξει στα παιδιά πώς να προστατεύουν την υγεία τους επιδεικνύοντας κοινωνική ευθύνη, χωρίς να στερηθούν παράλληλα το αγαθό της εκπαίδευσης. Ανατίθεται έτσι στον θεσμό της Εκπαίδευσης ένας διευρυμένος κοινωνικός ρόλος.

Αγαπητοί συνάδελφοι καλείστε και πάλι να αντεπεξέλθετε και να ισορροπήσετε, με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, ανάμεσα στη διασφάλιση της υγείας των παιδιών και στις βασικές αρχές που διέπουν τη μάθηση και την επικοινωνία. Υπόσχομαι ότι θα έχετε την κατάλληλη στήριξη και θα μας βρείτε αρωγούς στην προσπάθειά σας. Είμαι σίγουρος ότι για μία ακόμη φορά θα αποδείξετε ότι είστε άξιοι του έργου σας!

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά, με νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση που καλύπτουν κενά χρόνων, καθώς και με την ορθολογική διαχείριση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσελήφθησαν. Όμως από κάπου πρέπει να αντλήσουμε όλοι έμπνευση και κουράγιο για να ανταποκριθούμε σε σύνθετα ζητήματα. Προτείνω να στραφούμε και πάλι στους μαθητές, στα παιδιά! Εκείνα θα βρουν τη λύση! Θα επικοινωνήσουν μέσα από τις μάσκες, θα μάθουν, θα παίξουν, θα γελάσουν. Θα καταφέρουν με τον δικό τους μαγικό τρόπο, όπως κάνουν πάντα, να προσαρμοστούν σε μία νέα πραγματικότητα, με τη βοήθεια, την καθοδήγηση και την επινοητικότητα των δασκάλων τους. Η εμπειρία μου στην εκπαίδευση μου δίδαξε πως (μαθητές και δάσκαλοι) ποτέ δε θα παύσουν να μας εκπλήσσουν!

Να έχουμε μία καλή σχολική χρονιά, λοιπόν, με υγεία και αισιοδοξία μπροστά στις νέες προκλήσεις!».

 • Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, σε γραπτό μήνυμά του αναφέρει: «Στις μαθήτριες και στους μαθητές της Κρήτης, στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ευχόμαστε μια καλή και δημιουργική χρονιά. Το φετινό σχολικό έτος ξεκινά μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες, καθώς η προστασία της υγείας όλης της σχολικής κοινότητας αποτελεί βασική προτεραιότητα. Ως Περιφέρεια Κρήτης είμαστε βέβαιοι ότι το σύνολο των εκπαιδευτικών και των μαθητών θα συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους».

 • Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινάει, μια χρονιά με αγώνες για την κατάκτηση της γνώσης. Ευκαιρία για μάθηση και δημιουργία.

Η φετινή σχολική χρονιά, ωστόσο, ξεκινά λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού με αντικειμενικές δυσκολίες και με πρωτόγνωρες συνθήκες, για τη μαθητική – εκπαιδευτική μας κοινότητα. Παρά τα όποια εμπόδια, όμως, θα πρέπει να σταθούμε, με όποιο τρόπο μπορούμε, δίπλα στους μαθητές μας για να έχουν μια όσο το δυνατόν παραγωγική σχολική χρονιά με τις λιγότερες απώλειες σε διδακτικές ώρες και ύλη.

Ως Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης θα εξακολουθήσουμε να έχουμε στενή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, προκειμένου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας να αντιμετωπίσουμε από κοινού και να δώσουμε λύσεις στα όποια προβλήματα παρουσιαστούν.

Εύχομαι σε όλους υγεία, δύναμη, υπομονή και επιμονή και η νέα χρονιά να είναι δημιουργική και εποικοδομητική για όλους, έστω και με αντίξοες συνθήκες».

 • Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, σε γραπτό μήνυμά του αναφέρει: «Η φετινή σχολική χρονιά θα είναι ιδιαίτερη. Η πανδημία και τα υγειονομικά δεδομένα έχουν δημιουργήσει ένα διαφορετικό σκηνικό στις τάξεις, κι επιβάλλουν την απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανόνων για τη διασφάλιση της ασφάλειας των παιδιών αλλά και των ευπαθών ομάδων.

Το φετινό ταξίδι προς τη γνώση και την εμπειρία θα έχει περισσότερες προκλήσεις. Εύχομαι όμως να κυλήσει ομαλά, και κάθε παιδί, κάθε εκπαιδευτικός να παραμείνουν ασφαλείς, υγιείς και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Καλή σχολική χρονιά, καλή δύναμη σε εκπαιδευτικούς και γονείς και καλή πρόοδο σε όλους τους μαθητές».

 • Στο μήνυμα του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς αναφέρει: «Σήμερα καλωσορίσαμε μια νέα σχολική χρονιά, σε συνθήκες διαφορετικές από τις, μέχρι πρότινος, οικείες σε όλους μας. Είχα την ευκαιρία να συνοδεύσω τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο στον αγιασμό ενός μόνον σχολείου, στο 1ο ΓΕΛ, εκπροσωπώντας τον δήμο Ρεθύμνης στην τελετή και παρότι ήθελαν να πράξουν αναλόγως, όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, στα σχολεία της πόλης και οι συνάδελφοι μου δημοτικοί σύμβουλοι, λόγω ειδικών συνθηκών δεν ήταν εφικτό.
  Μαζί λοιπόν με τις θερμές ευχές όλων μας για μια σχολική χρονιά με υγεία, δύναμη και δημιουργικότητα, θα ήθελα, αναγνωρίζοντας την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η εξέλιξη της πανδημίας, να επιμείνω στην ανάγκη να προσέχουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Ανεξαρτήτως των προσωπικών μας ιδεολογιών ή ιδεοληψιών, οφείλουμε να υπακούσουμε απαρέγκλιτα στις εντολές της επίσημης πολιτείας, η οποία σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, είναι η μόνη αρμόδια για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Είναι υποχρέωση μας και η μοναδική μας επιλογή.
  Οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε στην τήρηση των ενδεδειγμένων μέτρων, χωρίς αυτενέργειες και πρωτοβουλίες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας και των συνανθρώπων μας.
  Στη διάρκεια της καραντίνας, αποδείξαμε, ως κοινωνία, ότι έχουμε υψηλό αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Επιδείξαμε ωριμότητα, σύνεση και αλληλεγγύη. Τώρα, καλούμαστε, από τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε μέσα στις μικρές κοινωνικές κυψέλες που συγκροτούν τα σχολεία μας, να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό το υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης που αντανακλάται στην εμπιστοσύνη μας στις υποδείξεις των επιστημόνων και στη θετική μας ανταπόκριση στα μέτρα προφύλαξης της δημόσιας υγείας, αποτελεί συνειδητή επιλογή και στάση ζωής.
  Ο δήμος Ρεθύμνης θα συνεχίσουμε τη στενή και αποδοτική συνεργασία μας με τη σχολική κοινότητα και όλους τους φορείς και υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση της κρίσιμης αυτής κατάστασης προκειμένου να παράσχουμε στα σχολεία κάθε δυνατή διευκόλυνση ώστε τα παιδιά μας να είναι ασφαλή και να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τον κίνδυνο με ψυχραιμία, συνεργασία και αλληλοσεβασμό.
  Εύχομαι να λήξει σύντομα αυτή η περιπέτεια, να παραμείνουμε όλοι υγιείς και δυνατοί, η σχολική χρονιά να εξελιχθεί σε περιβάλλον δημιουργίας και προόδου και του χρόνου όταν σμίξουμε στον αγιασμό να μπορούμε να ανταλλάξουμε ευχές χωρίς ενδοιασμούς και προφυλάξεις».